Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 29 z 29

Téma: Můžu vymazat za chodu CMOS?

  1. #16
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, CMOSka a EEPROM je dost něco jinýho - v CMOSce je opravdu jen nastavení a nikoli bios.
    Osobně mám za to, že CMOSka se maže čistě tak, že se přeruší přívod napájení k ní a ona se prostě smaže. Vždycky sem měl za to, že se maže při vypnutym PC proto, protože při zapnutym neni cmos krmená z baterky, ale ze zdroje... Ale je to jen doměnka, ani strýček google mi o tom nechce nic bližšího prozradit - hold nemá rád ty, co se blbě ptaj :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    No, CMOSka a EEPROM je dost něco jinýho - v CMOSce je opravdu jen nastavení a nikoli bios.
    Osobně mám za to, že CMOSka se maže čistě tak, že se přeruší přívod napájení k ní a ona se prostě smaže. Vždycky sem měl za to, že se maže při vypnutym PC proto, protože při zapnutym neni cmos krmená z baterky, ale ze zdroje... Ale je to jen doměnka, ani strýček google mi o tom nechce nic bližšího prozradit - hold nemá rád ty, co se blbě ptaj :-)
    jo to si taky myslim protože ten jumper je dycky poblíž baterky aby nemuseli věst zbytečně dlouhé cesty v pcb
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Jeste jeden napad, my jsme vytahovali i chip z patice na desce, ale to uz je aspon 10 let.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od mstejska Zobrazit příspěvek
    Jeste jeden napad, my jsme vytahovali i chip z patice na desce, ale to uz je aspon 10 let.
    no xD to byly jeste ty stare obdelnikove s vyvody nahore a dole ale ted jsou male ctvercove a jsou hluboko v patici, kdybych se o neco pokousel jeste bych ten cip poskodil.

    Deska je VIA P4MA PRO [ne PRO 533!] není k ní žádná pořádná specifikace ani žádné diskuze o ni sem nikde nenašel ...
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 21-01-2009 v 15:26 Důvod: sloučeno
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Panebože VIA P4MA PRO..... Tu vem a hoď hodně daleko. Ty desky si dělaji co chtějí, a kdy chtějí. Se vůbec divím že ji ještě někdo má... Že už není v pánu. V jedné organizaci jich mněli 27. Katastrofa. Jen jsi se na ni spatne podíval a skončila. Takže to nemusí být experimentováním, ale protože se rozhodla....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od astec Zobrazit příspěvek
    Panebože VIA P4MA PRO..... Tu vem a hoď hodně daleko. Ty desky si dělaji co chtějí, a kdy chtějí. Se vůbec divím že ji ještě někdo má... Že už není v pánu. V jedné organizaci jich mněli 27. Katastrofa. Jen jsi se na ni spatne podíval a skončila. Takže to nemusí být experimentováním, ale protože se rozhodla....
    sakra

    fakt super sem shanel TRI ROKY desku ktera mi shorela a zbyli mi k ni dily cpu a ramka a kdyz ji sezenu tak se dozvim ze je to krap
    Naposledy upraveno uživatelem kirby16: 20-01-2009 v 22:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od kirby16 Zobrazit příspěvek
    no xD to byly jeste ty stare obdelnikove s vyvody nahore a dole ale ted jsou male ctvercove a jsou hluboko v patici, kdybych se o neco pokousel jeste bych ten cip poskodil.
    Vyndat to jde úplně bez problémů, jsou na to speciální kleště, ale když jseš opatrný a nemáš levý ruce, tak to vyndáš snadno i bez nich (už jsem to dělal víckrát). Otázka, na co ti to bude. Možná by ti do toho nový BIOS někde nahráli, myslím že v GME to dělávali. Jak je to dnes nevím. Ale jednodušší bude sehnat novu desku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    Tusim ze za padocha v GME.. otazka je, zda si dokazes stahnout spravny bios, ktery jim das at ti ho nahrajou v bin ci hex formatu
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    u nekterych desek mohlo dojit k poskozeni... tusim MSI na to byly nejak haklive... stejne nechapu... jak muze nekoho napadnout mazat bios za chodu PC...
    Většinu odpovědí naleznete tady http://www.svethardware.cz/bios-1-dil-pritel-ktery-nezradi/23290.

    Jinak při resetování CMOS pomocí přepínače dochází kromě odpojení baterky také k tomu, že napájení může u některých desek být zkratováno na zem. Typicky tak bylo u starších desek MSI, nevím, jak to dělají teď.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 21-01-2009 v 15:03 Důvod: sloučen double post, příště použij tlačítko edit. thx
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Vyndat to jde úplně bez problémů, jsou na to speciální kleště, ale když jseš opatrný a nemáš levý ruce, tak to vyndáš snadno i bez nich (už jsem to dělal víckrát). Otázka, na co ti to bude. Možná by ti do toho nový BIOS někde nahráli, myslím že v GME to dělávali. Jak je to dnes nevím. Ale jednodušší bude sehnat novu desku.
    Phoenix ve Frenštátě p. R. progamování EPROM pamětí provádejí ale jak sem již říkal za tento zákrok si uctuji 400 Kc a ja koupil celou tu desku za 300 !!! Navíc nemám vubec jistotu že je ten BIOS opravdu vadný takže tohle je na nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    [QUOTE=TomasOxx;209372]Tusim ze za padocha v GME.. otazka je, zda si dokazes stahnout spravny bios, ktery jim das at ti ho nahrajou v bin ci hex formatu[/QUOT

    S tak starou deskou nemá vůbec cenu o něčem podobném uvažovat. Nevyplati se to ...
    Bios stáhnout dokážu to by problém nebyl. Na via.com stránkách výrobce je volně ke stažení ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Mám 2 zkušenosti.

    Deska ASUS A7V600, přežila reset CMOSky několikrát za běhu (to jsem ještě nevěděl co dělám)

    Deska MSI K7Nforce2 - stejnou procedurou odpálena .. R.I.P.

    Takže je opravdu možné takto desku (bios) zničit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Pokud byste zmíněnou propojku zapomněli vrátit do defaultní polohy Normal, riskujete zničení vaší základní desky, protože v resetovací poloze bývá odpojena paměť CMOS od napájení, které je ale také zároveň zkratováno na zem. Pokud potom takovou desku spustíte, je možné, že ji vzniklé proudové přetížení zničí - takové zkušenosti mám např. s některými staršími základními deskami MSI. Dnešním modelům se ale většinou nic zlého nestane a systém se bude za těchto podmínek pouze odmítat spustit.

    hmm
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Citace Původně odesláno od kirby16 Zobrazit příspěvek
    Pokud byste zmíněnou propojku zapomněli vrátit do defaultní polohy Normal, riskujete zničení vaší základní desky, protože v resetovací poloze bývá odpojena paměť CMOS od napájení, které je ale také zároveň zkratováno na zem. Pokud potom takovou desku spustíte, je možné, že ji vzniklé proudové přetížení zničí - takové zkušenosti mám např. s některými staršími základními deskami MSI. Dnešním modelům se ale většinou nic zlého nestane a systém se bude za těchto podmínek pouze odmítat spustit.

    hmm
    Jednu MSI jsem taky kdysi takto odpalil. Nastesti byla v ten den kupovana a dali mi hned jinou v ramci reklamace.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. jak nejrychleji vymazat hdd na prodej
    Od marekpevný v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 12-04-2013, 12:52
  2. Pípnutí při chodu
    Od Bacon v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 22-04-2011, 12:51
  3. nejdou nahrát ani vymazat data na flashce
    Od lucka87 v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 06-03-2011, 20:38
  4. Nejde vymazat soubor s 0 velikosti
    Od Commanderwar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-01-2010, 18:22
  5. Můžu mít 3x 256MB Ram??
    Od horsefeathers213 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 49
    Poslední příspěvek: 10-11-2008, 22:09