Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 29

Téma: Můžu vymazat za chodu CMOS?

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Mám dotaz. Potřebuji vědět proč se nesmí mazat CMOS pomocí jumeperu na desce při zapnutém pc. Co se vlastně stane. Proč je v manuálu napsáno "this may cause damage to your motherboard".
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    Nevím sice co se může stát ale rozhodně to dělej při vypnutém PC.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Jako ale já to potřebuju vědět. CMOS nemá nic společného s BIOSem nebo jo? To to vážně nikdo neví?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    CMOS (Complementary Metal–Oxide–Semiconductor, doplňující se kov-oxid-polovodič) je technologie vyroby cipu a pameti... takze jo, ma to hodne spolecneho s biosem. CMOS ti obsahuje bios.

    Jestli to potrebujes nutne vedet, tak to vyzkousej na pc ktery muzes odepsat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    V CMOS paměti je uložen BIOS. Je závislá na napájení, pokud se odpojí, data se ztratí a musí se obnovit defaultní nastavení, které se nahraje z paměti typu EPROM nebo Flash u novějších počíatčů. To je ono "resetování BIOSu".
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    ja vim co to znamena znam i tu zkratku na zpamet, kov-polovodic je metoda vyroby tech pametovych hradel je to prostě pamět ale ta nemá obsahovat program biosu, má tam byt ulozeno jen nastaveni. Monžá že je to s biosem na jednom chipu ale urcite to neni jedno a to same.

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    V CMOS paměti je uložen BIOS. Je závislá na napájení, pokud se odpojí, data se ztratí a musí se obnovit defaultní nastavení, které se nahraje z paměti typu EPROM nebo Flash u novějších počíatčů. To je ono "resetování BIOSu".
    Z EPROM. Takže ty data vždycky někde jsou nemůžou se vymazat úplně.

    Citace Původně odesláno od Wlcek Zobrazit příspěvek
    CMOS (Complementary Metal–Oxide–Semiconductor, doplňující se kov-oxid-polovodič) je technologie vyroby cipu a pameti... takze jo, ma to hodne spolecneho s biosem. CMOS ti obsahuje bios.

    Jestli to potrebujes nutne vedet, tak to vyzkousej na pc ktery muzes odepsat.
    Na starých deskách to neudělá nic. Na desce s 370 s pentiem III sem mohl mazat CMOS klidne i za chodu a nic se nestalo ale na tehle s 478 jsem ji vymazal kdyz byl pocitac vyply ale nevypojil sem napajeci kabel a pc uz se nepustilo.
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 21-01-2009 v 15:26 Důvod: sloučeno
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Když vymažeš jen CMOS tak ne, ale i data v EPROM se můžou poškodit, typicky při špatném flashi BIOSu. Proč to vlastně chceš vědět? Jaký by mělo smysl přehazovat ten jumper při zapnutém PC? Karty taky vytahuješ za chodu? Z auta vyskakuješ za jízdy?

    Edit:
    Citace Původně odesláno od kirby16 Zobrazit příspěvek
    Na starých deskách to neudělá nic. Na desce s 370 s pentiem III sem mohl mazat CMOS klidne i za chodu a nic se nestalo ale na tehle s 478 jsem ji vymazal kdyz byl pocitac vyply ale nevypojil sem napajeci kabel a pc uz se nepustilo.
    Vtip je v tom, že CMOS se maže při odpojeném napájení a tím že přehodíš jumper jen na chvíli odstavíš baterku. Pokud neodpojíš síťový kabel, je CMOS stále napájena ze zdroje. Aspoň tak si to myslím.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Když vymažeš jen CMOS tak ne, ale i data v EPROM se můžou poškodit, typicky při špatném flashi BIOSu. Proč to vlastně chceš vědět? Jaký by mělo smysl přehazovat ten jumper při zapnutém PC? Karty taky vytahuješ za chodu? Z auta vyskakuješ za jízdy?
    ne to ne ... jen jednou sem vytahl ramky za chodu ale to mi bylo 10 roku a uznali mi na to zaruku xD potrebuju kvuli jednomu pc. Jen sem prehodil ten jumper a pc uz se nepustilo. Nejhorsi je ze ani nezapipa [beep POST codes nebo jak se tomu nadava] predtim pipal ale uplne divne 2x strasne dlouze to v zadne z tech tabulek na computerhope neni ( jako jesi sem znicil dalsi komp tak to je vazne ohromny

    Nevim jesi jsem to udelal za chodu jen se ptam potrebuju zjistit cim by to mohlo byt ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Takže odpoj úplně napájení, na jumper se vybodni a na 5 minut vyndej baterku. Tím se BIOS 100 % resetuje. Když to nepomůže, tak máš asi další "zářez na hlavni". Uzemnil ses aspoň o topení, než si do toho hrabal?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Takže odpoj úplně napájení, na jumper se vybodni a na 5 minut vyndej baterku. Tím se BIOS 100 % resetuje. Když to nepomůže, tak máš asi další "zářez na hlavni". Uzemnil ses aspoň o topení, než si do toho hrabal?
    na to kašlu xD jako s tou baterkou to zkusim no ... co mi zbyva xDD jinak dik za rady a ted valim spat

    to už přece neplatí nebo pořád j? oni ty desky přetírají nějakým lakem a ten CMOS chip toho biosu je zapuštěný do objímky s vysokým okrajem takže se k tem kontaktům nemám šanci dostat
    Naposledy upraveno uživatelem kirby16: 20-01-2009 v 20:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    u nekterych desek mohlo dojit k poskozeni... tusim MSI na to byly nejak haklive... stejne nechapu... jak muze nekoho napadnout mazat bios za chodu PC...

    Pokud se tak stalo.. tak se mohl poskodit treba jen cmos cip ci obsah nebo nejake komunikacni obvody knemu na desce... pokud cip... je sance to spravit, pokud deska, tak cg...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od TomasOxx Zobrazit příspěvek
    u nekterych desek mohlo dojit k poskozeni... tusim MSI na to byly nejak haklive... stejne nechapu... jak muze nekoho napadnout mazat bios za chodu PC...

    Pokud se tak stalo.. tak se mohl poskodit treba jen cmos cip ci obsah nebo nejake komunikacni obvody knemu na desce... pokud cip... je sance to spravit, pokud deska, tak cg...
    to kvuli integrované grafice nabíhá jak se ji chce a tak to mám i u své desky na AM2 x( nevim co to je
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Mozna blba otazka, ale oddelal jsi potom ten jumper?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér Avatar uživatele kirby16
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    105

    Citace Původně odesláno od mstejska Zobrazit příspěvek
    Mozna blba otazka, ale oddelal jsi potom ten jumper?
    potom? jako ten komp se bez toho jumperu v pozici 1-2 nerozbehne, i pokud je na 2-3 tak to nejde. Ten komp se pusti roztoci se vetrak na procaku ale neozve se beep a monitor je bez obrazu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Citace Původně odesláno od kirby16 Zobrazit příspěvek
    potom? jako ten komp se bez toho jumperu v pozici 1-2 nerozbehne, i pokud je na 2-3 tak to nejde. Ten komp se pusti roztoci se vetrak na procaku ale neozve se beep a monitor je bez obrazu.
    Myslim po tom co jsi ho dal do pozice 'clear cmos' jestli jsi ho oddelal, ale z tve odpovedi dedukuji ze asi jo.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. jak nejrychleji vymazat hdd na prodej
    Od marekpevný v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 12-04-2013, 12:52
  2. Pípnutí při chodu
    Od Bacon v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 22-04-2011, 12:51
  3. nejdou nahrát ani vymazat data na flashce
    Od lucka87 v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 06-03-2011, 20:38
  4. Nejde vymazat soubor s 0 velikosti
    Od Commanderwar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-01-2010, 18:22
  5. Můžu mít 3x 256MB Ram??
    Od horsefeathers213 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 49
    Poslední příspěvek: 10-11-2008, 22:09