Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: HDD Samsung SpinPoint F1 500GB, SATA II na SATA I?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    5

    Koupil jsem HDD Samsung SpinPoint F1 500GB, SATA II NCQ, 16MB cache, 7200ot a vlastním MB Soltek SL KT600-RL, která podporuje pouze SATA I. Po zapojení disku není disk BIOSem detekován. SATA mám v BIOSu povoleno. Zřejmě bude potřeba na disku jumperem nastavit SATA I. Bohužel na disku není žádný popis a a přiloženém manuálu taktéž nic není. Mohl by mi s tím někdo poradit. Předem díky.

    OS: Win XP SP2
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele KunNy
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    411

    Dokumentaci k nastavováním jumperem jsem nehledal, ale mělo by to jít i SW cestou - stáhni někde Hitachi Feature Tool (stáhneš image), z něho pak nabootuj a je to tam jako jedna z mála voleb v menu (jde tam i zapínat AAM a jiné věci). Sice v názvu je Hitachi, ale mám ověřeno že utilita funguje i na jiných discích - třeba na takovém Samsungu T166 fungovalo AAM. Možná budeš muset disk připojit do jiného PC a tam udělat výše zmíněné.
    Jinak tuším že je na to i nějáká utilita i přímo od Samsungu, zkus se podívat na web výrobce.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od KunNy Zobrazit příspěvek
    Jinak tuším že je na to i nějáká utilita i přímo od Samsungu, zkus se podívat na web výrobce.
    hutil
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    5

    Tak jsem disk na jiném PC softwarově přepnul na rychlost 150, ale muj PC ho vůbec nedetekuje. Jak jsem vygoogloval na vině je South Bridge VT8237, který má s detekcí SATA II disků problémy. Smůla :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    A netaktoval jsi? Na mé předchozí desce mě HDD Samsung 200GB nedetekovala jelikož jsem měl zvýšené FSB a stím se zedali nějak frekvence všech zařízení a deska to nezlvládala(Aspon takhle mě to bylo vysvětleno, když jsem ten problém řešil). Stačilo vrátit bios na původní (jumper Clear CMOS/vyjmutí baterky) a vše fungovalo jak má.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    5

    ne netaktoval, BIOS na default a ani ťuk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Zkus se s prodejcem domluvit na výměně za nějaké WD AAKS. Ty jsou na VT8237 odzkoušené (po přepnutí jumperem).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    5

    Díky za radu, zkusím ho vyměnit a pak dám vědět.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    u samsungu ta rychlost casto ani softwarove prepnout nejde...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    ...vinu bych videl spis na strane radice - viz tento thread a popis na Wiki
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    5

    Tak nakonec jsem musel koupit redukci ze SATA na IDE a disk provozuji jako IDE. Disk používám pouze jako úložiště fotek, fimů a pod..
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    ...vinu bych videl spis na strane radice - viz tento thread a popis na Wiki
    vsak samozrejme, vsichni vime, ze VIA suxxx a nikdy z ni nevzeslo nic dobreho.

    Citace Původně odesláno od adlib Zobrazit příspěvek
    Tak nakonec jsem musel koupit redukci ze SATA na IDE a disk provozuji jako IDE. Disk používám pouze jako úložiště fotek, fimů a pod..
    no, taky reseni :-). mozna bych v takovym pripade koupil SATA externi box a pripichl to do USB, jestli je to jen na obcasnou zalohu :-).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    vsak samozrejme, vsichni vime, ze VIA suxxx a nikdy z ni nevzeslo nic dobreho.
    ...VIA na nikdy nebyla s kompatibilitou tak dobre jako Intel, nicmene tvrdit ze suxxx je tak trosku mimo (stejne tak jako AMD - nevermore ) - VIA ma pomerne slusny vyrobky v kategorii "mini/micro" kde se na ne nakej Atom/LittleValley proste nechyta! Bohuzel v tomto pripade (KT600 + F1) se to dalo cekat a tak se neni ani cemu divit ze levna deska urcena puvodne nekam do kanclu/na beznou praci bude spolehat na nejaky rozsirovani do budoucna nebo OC. Ja to tvrdim porad (a dokola) - pred koupi je dobre 2x si rozmyslet na co vlastne chci realne novy hw pouzivat. To ze KT600 nepocitala se satou2 je jedna vec (real) a doufat v nejake reseni typu - dam to tam a vono uz to nejak pojede - je vec druha...

    edit: na obcasnou zalohu tu mame DVD, ovsem jak znam lidi tak pod pojmem "obcasna zaloha" si drtiva vetsina predstavuje "presne to co mam ted na disku ale mnohem levnejsi" takze kdyz si pak koupi externi usb disk kterej je drazsi a pomalejsi tak se vetsinou jeste certi co ze to koupili za predrazenej smejd... Nekomu staci vysvetlit ze je to jako jednorazovy "zdravotni pojisteni" (ktery si clovek plati stale ikdyz ho nevyuziva pro pripad "co kdyby nahodou")...
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 30-01-2009 v 17:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    zalohopvat data na DVD? No to bych kupoval kazdej tyden pakl... a kdo to ma jako skladovat? Jinak pres USB 2.0 mam na disk v boxu prenos 30MB read i write a rozhodne mi to prijde spolehlivejsi nez vypalovat dyvka, ktery vyrabi cinani za hrnek ryze na den z recyklovanych ponozek. Z dyvek co jsem mel doma (plnou krabici od PC) jsem ji po 2 letech bez problemu precetl tak asi 90% - coz je hodne ubohy procento.

    ty mikro vecicky od via jsou jenom predrazeny hracky, little valley zvladne to samy a ze to ma o par watu vetsi spotrebu? a? se to pri tech mini rozdilech vrati za 5 let. mozna...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    ...hmmm jeste si zapomnel pomluvit amdcko
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows Vista: SATA>IDE na SATA>AHCI (SATA>RAID) + Vista
    Od Lo v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 12:06
  2. 3,5" HDD SATA: SATA/300 500GB WD, Samsung nebo Seagate?
    Od lastsaves v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 24-12-2008, 00:02
  3. 3,5" HDD SATA: Samsung SATA z 3,0Gb/s na SATA 1,5Gb/s ...?
    Od RolandN v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 22-07-2008, 17:27
  4. Seagate 500GB SATA - ST3500630AS
    Od Sieben v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-03-2008, 15:31