Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pomalé PC

terryjohn (116)|23.1.2009 09:01
zdravím,můj stroj nepatří k těm nejnovějším,je asi 6 roků starý,ale v té době to byl docela dost výkonej Pc.Moc jsem do něj nikdy neinvestoval a tak je vcelku v původním složení a mám zde problém,že poslední dobou se mi při přehrávání filmů,používám vlc media player,protože třeba v power dvd,nebo wmp by se mě to neuvěřitelně sekalo ale v poslední době při přehrávání se mi to taky začíná sekat,když mám spuštěn jen ten přehrávač,běží to ještě ok,al ekdyž mám v liště ještě třeba stahování něčeho,tak už ase to seká,jinak můj pc-intel celeron 1200Mhz,netaktovaný,nvm jak na to ,a pamět 768mb,jestli potřebujete ještě něco vědět tak pisnite,jinak mám win xp sp3 :pls :pls
mstejska (2912)|23.1.2009 09:14
Preinstalovat windows.
Defragmentovat disk
Podivat se pomoci utility ze Sys Internals Suite, jmenuje se Autoruns co vsechno ti nabiha pri startu windows a zapleveluje pamet
xstreetfighter (453)|23.1.2009 09:19
vycistit registry, defragmentovat registry, defragmentovat a vycisti disk, uvolnit systemovou pamet...je toho kopa chlape...
johny__g (6387)|23.1.2009 10:49
Možná by chtělo napsat jaké video to je (rozlišení atd.) a jakou máš grafiku. Ono nějaké Full HD na Tualatinu asi nepojede.
Marenek (239)|23.1.2009 11:18
divx i dvd zvládne přehrát P/500 pod linuxem i PIII/1200 pod XP. ve výkonu procesoru problém není. co by měli mít společného registry s přehráváním videa netuším. spíš bych hledal problém ve čtyřech spuštěných firewallech a dvou současně běžících antivirech, nebo naopak ve virech ;-), defragmentace disku by pomoct měla, ale co hlavně - co grafika? taky bych zkusil jiný přehrávač, třeba media player classic (mpc) a třeba nabootovat nějaký live cd nebo usb distro (slax) a zkusit hw s tím. jen tak pro srovnání co lze z hw vymáčknout.
terryjohn (116)|23.1.2009 15:41
tak pouzivam jako anitvir nod32 a jako firewal mam outpost firewall pro 2009,jinak pouzivam casto tune up ulities,jako cistim registr,i defragmentuji disk,ted jsem ho zkousel defragmentovat a po analyze disku mi to napsalo,ze neni potreba disk defragmentovat,jinak winy jsem naposledy preinstalovaval asi nekdy o prazdninach minuleho roku,tak je to neco kolem pul roku no...
Muzstary (73)|23.1.2009 15:50
Nezačalo ti to dělat po instalaci SP3?
Každé rozšíření schopností software přináší i vyšší nároky na HW.
Osobně bych být tebou zůstal u SP2 a vyčištění toho, co se načítá automaticky po spuštění, jak ti radily na začátku.
Od téhle mašiny už nechtěj modernizované a náročnější systémy, to ti jen uškodí.
Dávej do ní jen nezbytné minimum pro běh všeho o co máš zájem.
I ten druhý firewall (jeden je už ve windows) považuju za přepych.
terryjohn (116)|23.1.2009 15:56
no taky uz od toho stroje nic neocekavam,jen mi staci ke stahovani,surfovani po netu,sledovani filmu a poslech muziky,jinak zvazuji o prazdninach si poridit bud komplet novy pc enbo nejaky notebook,jako nvm mnoho uzivatelu pise ze firewal ,ktery je ve winech nezabezpeci moc dobre celej ssystem,jinak moje grafika je geforce 2 mx/mx 400...
Muzstary (73)|23.1.2009 16:10
V životě se mi nestalo, že by mi do počítače vlezlo něco, co bych sám nespustil.
PC mám už od roku 1991 (postupně novější a novější).
Stačí jedno nevhodné kliknutí na netu a máš doma vir (když ho nezastaví antivir, firewall na to nemá páky). Potlač maximum toho, co musí zrovna běžet (a že toho i dost ani nevidíš).
Zda máš zahlcený procesor nebo paměť poznáš ve "správci úloh" (ctrl+alt+del) = "procesy" - paměť, "výkon" - procesor.
Nejlépe se na to mrknout ve chvíli, kdy ti to nejvíc zlobí.
Pokud je to paměť, pak čištění po spuštění, vrátit se k SP2, žádný další firewall.
Pokud je to procesor, pak už jedině nespouštět víc věcí najednou (už je hold slabej na to co má udělat).
mpitman (206)|23.1.2009 16:13
[QUOTE=Muzstary;210460]Nezačalo ti to dělat po instalaci SP3?
...
I ten druhý firewall (jeden je už ve windows) považuju za přepych.[/QUOTE]

No ja bych druhy/jiny firewall povazoval spis za nutnost nez za prepych ;-). Jinak samozrejme pri pouzivani firewallu treti strany je potreba ten we windows vypnout aby si nelezly do zeli...mas ho vypnuty?
Jinak to co tu psali ostatni - procistit/uvolnit pamet - tedy kouknout se co se pousti po startu a vse co nepotrebujes vyhazet - vetsinou nejake programy typu QuickStartXXX nebo automaticky update programu,ktery temer nepouzivas... Zkontroluj jak Start->Programy->StartUp tak registry. Defragmentaci jak pises delas,takze tam to nebude.
A SP3 do XP pokud jsi ho me zakomponovany primo v instalackach Win by problem byt nemel - pri dodatecnem instalovani to chce nasledne minimalne defragmentaci, ale lepsi je ho mit opravdu soucasti instalacek. A live linux muzes take zkusit, ale to ze tam to jede neznamena, ze na WinXP to musi jet taky...
Dale bych doporucil zkusit nejaky film/video, o kterem vis ze ti chodil i driv aby problem nebyl jen v tom, ze videa ktera ted zkousis maji vetsi bitrate a PC na ne uz proste nestaci...
mpitman (206)|23.1.2009 16:24
[QUOTE=Muzstary;210469]V životě se mi nestalo, že by mi do počítače vlezlo něco, co bych sám nespustil.
PC mám už od roku 1991 (postupně novější a novější).
Stačí jedno nevhodné kliknutí na netu a máš doma vir (když ho nezastaví antivir, firewall na to nemá páky). Potlač maximum toho, co musí zrovna běžet (a že toho i dost ani nevidíš).
Zda máš zahlcený procesor nebo paměť poznáš ve "správci úloh" (ctrl+alt+del) = "procesy" - paměť, "výkon" - procesor.
Nejlépe se na to mrknout ve chvíli, kdy ti to nejvíc zlobí.
Pokud je to paměť, pak čištění po spuštění, vrátit se k SP2, žádný další firewall.
Pokud je to procesor, pak už jedině nespouštět víc věcí najednou (už je hold slabej na to co má udělat).[/QUOTE]

Jen upozornim, ze jak uz jsem psal - pouzivat jen Win firewall rozhodne nedoporucuji a navrat k SP3 bych take bral az jako krajni reseni. Napriklad dobry firewall hlida i to kdo a jake procesy pousti a muze tim upozornit a zaroven i zabranit ve spusteni nejake haveti, ktera se do systemu dostala pres nejakou diru v systemu (i bez kliknuti) - toto ovsem pokud vim Win FW nedela, navic prvni co takova havet udela,je ze Win FW deaktivuje :-).

Jinak bych mozna po vycisteni pameti od zbytecneho SW zkusil i jiny prehravac - napriklad kombinaci Windows Media Clasic v kombinaci s FFDshow (pripadne nainstalovat cely klite codec pack) - nekdy mi to prijde mene narocne na vykon PC nez VLC, ale chce to vyzkouset
terryjohn (116)|23.1.2009 16:27
Tak firewal windovsovsky mam samozrejme vyply,jinak winy instaluju vzdy z ceda se sp2,sp3 tam mam dodatecne nainstalovany ted po tom co vysel,jinak podivam se po tom trosku co se mi spousti po startu systemu a nej to tam preberu..
mpitman (206)|23.1.2009 16:33
[QUOTE=terryjohn;210480]Tak firewal windovsovsky mam samozrejme vyply,jinak winy instaluju vzdy z ceda se sp2,sp3 tam mam dodatecne nainstalovany ted po tom co vysel,jinak podivam se po tom trosku co se mi spousti po startu systemu a nej to tam preberu..[/QUOTE]

Tak jen pro pristi instalovani systemu doporucim zaintegrovat si ten SP3 primo do instalacek - navody jsou bezne na netu - je to opravdu lepsi, minimalne se usetri par stovek MB volneho mista na disku...
Muzstary (73)|23.1.2009 20:52
Ještě se vrátím k tomu firewallu.
Psal jsi, že máš NOD32, jakou verzi?
Není náhodou také s vlastním firewallem (pak by jsi měl pořád spuštěné dva)?
terryjohn (116)|24.1.2009 11:48
no nvm kde to zjistit,ale asi nod 32 verze 2,5 ???
kevin00 (10238)|25.1.2009 00:51
Když otevřeš okno NOD, nahoře je lištička, kde je napsáno Nápověda, klikni na ni a je tam O programu - klikni na to a vyskočí Ti verze NODa
terryjohn (116)|25.1.2009 10:47
tak měla by to ybt verze 2.51.20,verze virove databaze 3796
mpitman (206)|25.1.2009 11:01
[QUOTE=terryjohn;211058]tak měla by to ybt verze 2.51.20,verze virove databaze 3796[/QUOTE]

Rekl bych, ze neslo o presnou verzi NODu, ale o to, jestli je to verze ESET NOD32 (pouze antivir) nebo ESET Smart Security (vse v jednom vcetne firewallu). Podle odpovedi bych rekl, ze jen NOD32, takze tim to nebude...
Zkousel jsi neco z drive zminenych rad?
Muzstary (73)|26.1.2009 20:51
Až od verzí 3.... začal Eset přidávat i firewall, proto dotaz jen na verzi.
Distribuce NOD32 + firewall + ...(je toho víc) se opravdu označují ESET Smart Security.

Zatím jsi nám neřekl co jsi už jinak udělal a s jakými výsledky.