Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: trvalé problémypři přeinstalaci Win XP SP2

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    4

    Dobrý den, prosím o radu: prováděla jsem novou instalaci win XP PRO SP2 na SATA disk = stejný OS, který tam byl předtím. Objevila se hláška, že nějaký soubor (není podstatné jaký, celkem jich bylo 28) nelze přečíst. Zkusila jsem tedy jiný HD (několik různých HD) několik jiných(půjčených) CD s různými verzemi WIN, inovaci OS, restart Biosu ...nic. Podařilo se na jiný HD nainstalovat Home SP2 (půjčila jsem si ho na vyzkoušení, tedy ho tam nemůžu nechat - běží na jiném PC) a SATA disk aspon načíst a zálohovat data. Rovněž jde nainstalovat prastaré XP bez SP (pro inovaci je požadována alespoň SP0, kterou nemám) Ted funguje nějaký HD který mám půjčený i s nainstalovaným OS, ale pro změnu zas nejdou nainstalovat ovladače zvuku a HD má 6 Giga.....

    SATA disk se sice někdy našel, ale nešel naformátovat, někdy se našel jen jeden oddíl, někdy dva (to bylo oK), jindy se nenašel, někdy se i podařilo ho naformátovat a perlička - 250G se po restartu změnilo na celkovou velikost 131G. Instalovat na něj dál nejde, důvodů se průběžně objevuje několik - SATA tam vůbec není, "obrazovka smrti", obrazovka s blikajícím kurzorem, z disku nelze číst, vložte disk s OS, Fatal error atd. Už to trvá 3 dny - a už z toho blázním.
    Můžete mi prosím někdo poradit? (MB M2A-vm)
    Děkuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    bližší popis sestavy
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Možno zkusit přepnout v Biosu na ne-SATA režim (IDE compatible) - vlézt do Biosu pomocí Del po startu, Advanced, Onboard Device Configuration, South OnChip PCI Device, Onboard SATA Type a zkusit nastavit jako IDE Controller, pokud teda už není (pokud to nepomůže vrátit AHCI Controller, pokud to tak předtim bylo). - chtělo to při instalaci F6 ovladač SATA disku? - pokud byl v AHCI tak by ho to chtít mělo (tj. jinak by to nemělo najít žádnej disk), pokud bude v IDE režimu neměl by bejt potřeba F6 driver, ovšem např. nebude možno využit hot-swap.

    Btw. ten limit 131GB je podivnej, určitě to CD je s naintegrovaným SP1 nebo SP2? Protože takovej limit (teda mělo by to být myslím spíš 128GB) měly Win XP bez SP. Pokud se disk detekuje, udělal se jako 250 GB a po restartu měl 131 GB, tak bude pravděpodobně poškozená ta NTFS, takže v každým případě bych při dalším pokusu instalace smazal všechny partitions který tam jsou a vytvořil jednotku znova (IMHO by možná bylo výhodnější vytvořit pro nainstalování systému a programy nějakou malou, třeba 30-50GB [podle toho, jestli se tam např. budou instalovat hry apod.] a zbytek nechal zatim nealokovanej a pak v nainstalovaných Windows vyrobit datovou partiton na zbytek disku - je pak jednodušší přeinstalace, kdy se přeformátuje jenom systémová partition a datová může zůstat i s datama).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    4

    procesor x86 Family15 95 STepping3 AMD 2199 Mhz, Bios LTD ASUS M2A-vm acpi rev. 1404, SMBIOS 2.4 - já envím, stačí to?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    4

    Dojigiri
    "Možno zkusit přepnout v Biosu na ne-SATA režim (IDE compatible) - vlézt do Biosu pomocí Del po startu, Advanced, Onboard Device Configuration, South OnChip PCI Device, Onboard SATA Type a zkusit nastavit jako IDE Controller, pokud teda už není "
    BYL - NEBYL - UŽ ZASE JE ( podle toho co zrovna zkouším za šílenou kombinaci)
    chtělo to při instalaci F6 ovladač SATA disku?
    NE , nechtělo. Zkoušela jsem instalaci pustit bez F6, i s ní, ale ovladač to nechtělo, AHCI byl vypnutý.

    Btw. ten limit 131GB je podivnej,
    jo, to je - při zkoušení jsem použila nějaké 2 Cd s Win (v zoufalství) kde jsem netušila co tam je - že to bude WIn bez SP mě fakt nenapadlo. Ta velikost je už ok, zrušení oddílů a vytvoření nových včetně formátů proběhlo nepočítaně, včetně rozdělení disku.
    131G to bylo celkem - 126+něco na oddíl, 5+ něco jako "minimální velikost oddílu"
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Hmm, tak ještě můžeš zkusit (pokud už teda takovej pokus neproběhnul) nastavit to naopak do AHCI a použít F6 driver, nejlíp nejnovější staženej ze stránek Asusu (měl by ho v AHCI chtít, jinak se nenajde disk nebo to spadne do nějakýho BSOD).

    Případně se podívat, jestli je tam poslední verze Biosu (nejnovější na stránkách Asus je 2201) - aktuální verze biosu se většinou zobrazuje po spuštění PC (možno pozastavit pomocí klávesy Pause) a aktualizovat bios (postup popsán v manuálu) anebo alespoň provést vyresetování biosu, případně Load setup default.

    A potom je ještě další možnost, to bych možná skoro zkusil jako první, když se to chová tak, že někdy disk je a někdy není, že je poškozenej datovej kabel SATA, tj. sehnat jinej (nejlíp novej nebo nějakej 100% funkční) a zkusit ho vyměnit, případně i zapojit do jinýho SATA portu. Preventivně možná zkusit vyměnit i datovej kabel od CD mechaniky, chyba může být i tam.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Zdravím! Jestli tedy dobře chápu dle popisu o co jde, pak se jedná o chybu čtení z instalačního média v průběhu instalace systému. Ano? V danéném případě pak platí, že jakékoli nastavení režimu diskového řadiče nic na tomto faktu nezmění. Hláška zní asi takto: " Instalátor nemůže pokračovat. Z disku nelze číst, nebylo možno zkopírovat soubor xxx .... Vyměňte médium..." atd. ? Jestli se děje výše posané. pak se netrapte s disky a ověřte si paměti. Máteli alespoň dva moduly, pak to udělejte jednoduše. Vypněte PC, odpojte od napájení, vyjměte z MB druhý nebo zbývající moduly a spusťte instalaci pouze s jedním modulem. Pakliže se chyba objeví znovu, akci opakujte, ale předtím pamět přehoďte a zopakujte pokus o instalaci OS. Výjimečně bývájí vadné oba moduly.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    4

    Veškerý hw je skoro nový - cca 4 měsíce, ale pro jistotu jsem zkusila vyměnit kabely i kšandy a DVD mechaniku (SATA je na MB jen jeden). Problém stejný.
    Nový BIOS jsem si stáhla a protože jsme to nikdy nedělala, tak nasosla nějaké info, ale do toho fakt nejdu :-) Na to jsem moc hloupá/stará/nezkušená/ :-))))
    Prozatím je problém poněkud krkolomným způsobem vyřešen - přenesením celého obrazu HD (toho jediného s funkčním WINPRO SP2, na kterém jsem jela nouzově) na SATA disk pomocí Acronis True Image (prográmek v poho detekoval HD, naformátoval, stvořil oddíly, přenesl celý disk a vypálil zálohu :-))))). Nadále nefunguje ovladač zvuku, ale to mi je ted srdečně jedno :-)
    Až se uklidním, zkusím ty paměťové moduly, jak radil Challenger.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Tak to je alespoň dílčí úspěch. Nicméně doporučuji si oddáchnout a flashnout BIOS. Verze 1404 není nejnovější a jak jsem se díval na web výrobce - Asus M2A-VM (nepletu se?) má nyní verzi 2201 a historie napovídá, že se tam řešila nejen nekompatibilita RAM ale i uddate BIOSu IGP a mirokódů CPU. Takže jen doporučuji provést test pamětí, UpGrade BIOSu a pak si odzkoušet instalaci OS, posléze migraci pamětí. Flash bych prováděl z diskety (ale jen na "zdravých RAM") - ze systému formátovat jako systémovou, smazat nepotřebný balast - ponechat msdos.sys, io.sys a command.com!. Na takto uvolněnou fd se vleze dost. Stáhněte si flash utilitu ze stránek: "http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=M2N-SLI%20Deluxe" a nakopírujte ji i spolu s BIOSem na disketu. Obojí je "zapakované, takže to nejdříve rozbalte - na disk, ne na milého! Tak ať se to podaří!
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 18-11-2013, 15:34
  2. GeForce: ASUS GT640 - trvalé přetaktování
    Od Paullik74 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 14-08-2012, 12:18
  3. Mozila jak www stránky trvale zvětšit
    Od lupero7 v sekci Internet
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-11-2011, 16:55
  4. Trvalé zaseknutí PC
    Od Nell v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 28-10-2009, 14:28
  5. Jak trvale vytizit chipest na 100%?
    Od MICT14N v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 24-05-2006, 18:24