Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poškození desky připojením foťáku

Pettr335 (56)|2.2.2009 19:16
Delší dobu jsem provozoval desku MSI K8N Neo S-754 - bez problému. Nedávno jsem připojil k PC pomocí originálního kabelu foťák canon (již mnohokrát připojen) a XP napsalo, že nebylo rozpoznáno připojené zařízení a že nebude fungovat správně. Strašně jsem se divil a přemýšlel o ovládači. Najednou PC vyplo a nešlo nastartovat. PC naskočilo až po 10 hodinách vypnutí. Nastartoval XP a zase to zhaslo. Zjistil jsem, že při zapnutí se nahřívá chipset až do nepřípustné telpoty a pak se vše vypne. Mám dotaz, je deska nadobro nefunkční, nebo se toto přehřívání chipsetu dá nějak opravit? Proč foťák poškodil desku? Dalším připojením foťáku se stejným kabelem k jinému PC bylo vše v pořádku, foťák byl detekován. Stejná poškozovací událost se mi stala i s novou deskou. Teď už mám zkušenost, pokud se známé zařízení USB nedetekuje, okamžitě vysunout a raději hned vypnout PC, aby nebylo pozdě. Zdá se mi to divné, jedině zkrat ve foťáku nebo v kabelu, který vzniká nějakým specifickým pohybem kabelu.
Pabler (425)|2.2.2009 20:35
bud skrat v kabliku
alebo proste nieco vadne na doske uz od vyroby, ten usb port sa predtym pouzival a fungoval ?
je to USB na skrinke, pripojene k zakladnej doske kablikom? alebo priamo vzdadu integrovane na doske, pokial prvy pripad mozes ho este prehodit na inaksi USB pinout na doske, pokial ich mas viac
xmarek (1676)|2.2.2009 20:53
Pokud by byl vadný kabel USB nebo foťák měl příliž velký odběr objevila by se Vám ve widlích hláška. Vypadá to, že deska se prostě časem odporoučela a ten foťák ji možná jenom pomohl.
Marenek (239)|3.3.2009 09:04
- nedetekované zařízení neznamená samo o sobě nic. moje zkušenost: buďto je to zmršenina (levný mp3 přehrávač, neznačková rozdvojka...) nebo to chce specielní driver.
- spíš bych to viděl tak, že deska není nejmladší, konektor může být vyviklaný, kondíky mohly "povysychat", deska popraskat, jestli není čištěná, tak se mohla přehřívat až se přehřála...
- to "odpočívání" i přehřívání ukazuje imho na zkrat (i když ta doba odpočívání je hodně dlouhá).

chybu bych prostě hledal v desce. doporučuju oprášit, vyčistit a vyhrožovat jí nahrazení jinou - to zabírá nejvíc ;)
Zoidik (1405)|3.3.2009 09:25
POkdu ten USB kabel fungoval bez rpoblému dřív a ted také na jiném PC funguje jak má, tak v něm problém není. Při připojení fotáku by přes USB neměl být žádný odběr, nebo pouze minimální, jelikož foták je napájen svým vlastním akumulátorem. Možná se ti "vypakla" pasta na chladiči. Oddělal bych ho, vyčistil, nanesl novou pastu a znova připevnil. Každopádně bych se kouknul i po kondíkách v jakém jsou stavu. Pokud jsou nafouknuté, tak bych neřišil nic dál a vyměnil bych desku. Ve tvém případě by možná bylo lepší vyměnit celej pajšl, jelikož novou desku už neseženeš a s bazarovkou bych do toho už nešel.Prodej so mužeš prodat a přihod něco k tomu. Slušnej základ máš do 10k včetně grafiky.
Pettr335 (56)|22.3.2009 17:23
Koupil jsem novou desku, socket 754, ASROCK KNF3-VSTA, běží normálně se starýma vnitřnostma, ale opět se mi stalo to, že mi nedekoval ten stejný foťák a tak jsem raději vypnul - ze sítě okamžitě. Nic se nestalo, vše jede dál, od té doby foťák i stejný kabel jede bez problému, takže nevím co to mohla být za závada.

Mám nyní jiný problém nejede mi nová deska s pamětmi na 200 MHz, ale jen na 164MHz.
Deska podporuje 400 MHz, paměti jsou staré - jely na 200 MHz společně, zkoušel jsem i jiné i samostatně prostě 200 MHz nejede. Bios je nastavený na auto, když dám ručně 200, tak se počítač po cca 2 min vypne a restartutje. Bios je jeden z nejnovějších - originál s deskou dodaný - deska je na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], CPU AMD Athlon 2800+ ClawHammer, Ht Link jede na 804 MHz, Bus Speed 201 MHz. A ještě se dost hřeje chipset odhaduji tak 50 stupňů C.

Nemáte někdo s touto deskou zkušenosti?