zamrzávání PC při hraní her
Zdravím Vás,
mám problém, s kterým si nevím rady. Skoro vždy, když hraju nějakou hru (např. Sims 2, Max Payne 2, XIII), se mi po nějaké době sekne a nereaguje, takže musím natvrdo restartovat PC. A to se mi stává opravdu jen při hraní her, jindy ne-e.
Mám asi před měsícem přeinstalované XP, ovladače aktuální. Moc se v tom nevyznám, takže ani nevím, kde by mohla být chyba.
Nevím, co všechno potřebujete vědět, tak z Everestu sem zjistila tohle:
Windows XP Professional SP3
CPU: AMD Athlon XP, 1833 MHz (11x167) 2500+
zákl. deska: Asus A7V8X-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, Lan)
paměti: DIMM1 512 MB PC3200 DDR SDRAM, DIMM3 256 MB PC3200 DDR SDRAM
graf. karta: NVidia GeForce FX 5200 (128 MB)
zvuk. karta: C-Media CMI8738/C3DX Audio Device
teplota CPU: 51, využití paměti: 70, vytížení CPU: 8
A ještě nechápu jednu věc - proč se mi v Everestu, když dám Počítač - Přehled v oddíle Zobrazení zobrazuje "Grafický adaptér NVIDIA GeForce FX5200" 2x pod sebou (screenshot v příloze). Nevíte, čím to je?
Předem moc děkuji za případné rady :-)
mám problém, s kterým si nevím rady. Skoro vždy, když hraju nějakou hru (např. Sims 2, Max Payne 2, XIII), se mi po nějaké době sekne a nereaguje, takže musím natvrdo restartovat PC. A to se mi stává opravdu jen při hraní her, jindy ne-e.
Mám asi před měsícem přeinstalované XP, ovladače aktuální. Moc se v tom nevyznám, takže ani nevím, kde by mohla být chyba.
Nevím, co všechno potřebujete vědět, tak z Everestu sem zjistila tohle:
Windows XP Professional SP3
CPU: AMD Athlon XP, 1833 MHz (11x167) 2500+
zákl. deska: Asus A7V8X-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, Lan)
paměti: DIMM1 512 MB PC3200 DDR SDRAM, DIMM3 256 MB PC3200 DDR SDRAM
graf. karta: NVidia GeForce FX 5200 (128 MB)
zvuk. karta: C-Media CMI8738/C3DX Audio Device
teplota CPU: 51, využití paměti: 70, vytížení CPU: 8
A ještě nechápu jednu věc - proč se mi v Everestu, když dám Počítač - Přehled v oddíle Zobrazení zobrazuje "Grafický adaptér NVIDIA GeForce FX5200" 2x pod sebou (screenshot v příloze). Nevíte, čím to je?
Předem moc děkuji za případné rady :-)
Já bych to viděl na přehřívající se GK - zkus sem napsat teploty, hlavně při zátěži (hře). To že se GK v Everestu zobrazuje 2x je normální. Teploty grafické karty můžeš sledovat např pomocí programu RivaTuner.
// viz speedsnail - GPU ještě nemá teplotní čidlo, já už to dnes beru jako automatiku a fakt že teplotní čidlo používá ATi až od některých RV360 a nVidia tuším od NV40 (6600? teď si vůbec nejsem jistý) jsem opomněl.
// viz speedsnail - GPU ještě nemá teplotní čidlo, já už to dnes beru jako automatiku a fakt že teplotní čidlo používá ATi až od některých RV360 a nVidia tuším od NV40 (6600? teď si vůbec nejsem jistý) jsem opomněl.
FX5200 ještě nemá teplotní čidlo. Ale zkontroluj jestli se na ní točí větráček, případně jestli není chladič zanesený prachem.
Bylo by potřeba doplnit ještě značku zdroje + jeho wattáž (zjistíš pouze když otevřeš case a podíváš se na zdroj - nebo jej vyfoť a uploaduj).
Proveď Memtest vždy jen s jedním modulem RAM v slotu DIMM1.
Opiš z Everestu teploty komponent (jak v 2D, tak v 3D pokud to umožní stav PC).
Proveď Memtest vždy jen s jedním modulem RAM v slotu DIMM1.
Opiš z Everestu teploty komponent (jak v 2D, tak v 3D pokud to umožní stav PC).
Ty teploty zjistím z těch senzorů na liště že? Tak v 2D je teplota základní desky 39 a CPU 51. Ale nevim, jak to zjistit v 3D - když spustim nějakou hru, tak tam ta lišta není.
Na ten zdroj, větrák i grafickou kartu se podívám, zkusim i ten Memtest a napíšu...
Na ten zdroj, větrák i grafickou kartu se podívám, zkusim i ten Memtest a napíšu...
[QUOTE=Callli;215063]Ty teploty zjistím z těch senzorů na liště že? Tak v 2D je teplota základní desky 39 a CPU 51. Ale nevim, jak to zjistit v 3D - když spustim nějakou hru, tak tam ta lišta není.
Na ten zdroj, větrák i grafickou kartu se podívám, zkusim i ten Memtest a napíšu...[/QUOTE]
Spusť Everest, minimalizuj jej na lištu. Spusť hru a v prostředí hry stiskni buď klávesu Win (mezi CTRL a ALT - logo Oken) nebo kombinaci kláves ALT + TAB. Přepneš se do Windows a v Everestu přečti teploty.
Na ten zdroj, větrák i grafickou kartu se podívám, zkusim i ten Memtest a napíšu...[/QUOTE]
Spusť Everest, minimalizuj jej na lištu. Spusť hru a v prostředí hry stiskni buď klávesu Win (mezi CTRL a ALT - logo Oken) nebo kombinaci kláves ALT + TAB. Přepneš se do Windows a v Everestu přečti teploty.
[QUOTE=kevin00;215066]Spusť Everest, minimalizuj jej na lištu. Spusť hru a v prostředí hry stiskni buď klávesu Win (mezi CTRL a ALT - logo Oken) nebo kombinaci kláves ALT + TAB. Přepneš se do Windows a v Everestu přečti teploty.[/QUOTE]
Tak ty teploty jsou skoro stejné jak v 2D. Základní deska: 39, CPU: 52. Vlastně ta teplota je furt skoro stejná - i když mám spuštěnou hru a i když nemám.
Tak ty teploty jsou skoro stejné jak v 2D. Základní deska: 39, CPU: 52. Vlastně ta teplota je furt skoro stejná - i když mám spuštěnou hru a i když nemám.
[QUOTE=Callli;215072]Tak ty teploty jsou skoro stejné jak v 2D. Základní deska: 39, CPU: 52. Vlastně ta teplota je furt skoro stejná - i když mám spuštěnou hru a i když nemám.[/QUOTE]
Měřila jsi to, když hra již chvíli běžela ? Jinak mohla by jsi dodat označení toho zdroje ?
Měřila jsi to, když hra již chvíli běžela ? Jinak mohla by jsi dodat označení toho zdroje ?
[QUOTE=kevin00;215074]Měřila jsi to, když hra již chvíli běžela ?[/QUOTE]
Jo asi po 15 min sem se zpátky přepla do Windows a napsala ty teploty.
------------------------------------------------------------
Jinak větráček na graf. kartě se točí, chladič není zanesený prachem a na tom zdroji bylo: "ANS Switching Power Suply - model LC-B300ATX; max. 300 W for total combination, max. 280 W for +3,3, +5, and +12 VDC OUTPUT".
Ještě udělám ten Memtest, ale chtěla sem se zeptat, jestli neva, že mám 2 paměti, které mají různou velikost a tuším frekvenci nebo co to je...
Na té jedné je napsáno: "Seitec 184DR256M438, SE, BH50; 256 MB DDR - 400 MHz - CL 2,5, 0312 - 0153M - 0096"
a na druhé: "PQI DDR - 400 512MB, 0109 - 04D6 - MDAD - 4214A, PC3200 PQI CL 2,5".
Jo asi po 15 min sem se zpátky přepla do Windows a napsala ty teploty.
------------------------------------------------------------
Jinak větráček na graf. kartě se točí, chladič není zanesený prachem a na tom zdroji bylo: "ANS Switching Power Suply - model LC-B300ATX; max. 300 W for total combination, max. 280 W for +3,3, +5, and +12 VDC OUTPUT".
Ještě udělám ten Memtest, ale chtěla sem se zeptat, jestli neva, že mám 2 paměti, které mají různou velikost a tuším frekvenci nebo co to je...
Na té jedné je napsáno: "Seitec 184DR256M438, SE, BH50; 256 MB DDR - 400 MHz - CL 2,5, 0312 - 0153M - 0096"
a na druhé: "PQI DDR - 400 512MB, 0109 - 04D6 - MDAD - 4214A, PC3200 PQI CL 2,5".
Ještě k těm pamětem. V manuálu k základní desce je k pamětem napsáno tohle:
DDR DIMM sockets: these three 184-pin DIMM sockets support up to 3GB system memory using unbuffered non-ECC PC2100/1600 DDR DIMMs. Note: PC2700 maximum to 4 banks only. PC3200 maximum to 2 banks only.
I když si to přeložím co češtiny, moc tomu nerozumím. Tak kdybych si někdy chtěla koupit třeba 1 GB pamět, tak jaký ten typ si mám koupit?
DDR DIMM sockets: these three 184-pin DIMM sockets support up to 3GB system memory using unbuffered non-ECC PC2100/1600 DDR DIMMs. Note: PC2700 maximum to 4 banks only. PC3200 maximum to 2 banks only.
I když si to přeložím co češtiny, moc tomu nerozumím. Tak kdybych si někdy chtěla koupit třeba 1 GB pamět, tak jaký ten typ si mám koupit?
Máš osazeny 2 moduly RAM DDR 400 (což jsou moduly PC3200). Jestliže máš v manuálu napsáno PC3200 maximum to 2 banks only, znamená to, že můžeš motherboard osadit pouze 2 moduly RAM DDR 400 a jejich kapacita nesmí překročit 3 GB (stejně koupíš buď modul 2 GB či 1 GB nebo moduly 2 x 1 GB).
Různorodost modulů RAM by mohla být důvodem oněch problémů. Vyjmi jeden modul RAM a otestuj pomocí memtestu. Pak moduly RAM prohoď a proveď zase test (nebo rovnou spusť hru).
Pokud to moduly RAM nebude (memtest nenajde žádnou chybu) a PC bude stále haprovat, popros kamaráda, ať Ti půjčí zdroj.
Různorodost modulů RAM by mohla být důvodem oněch problémů. Vyjmi jeden modul RAM a otestuj pomocí memtestu. Pak moduly RAM prohoď a proveď zase test (nebo rovnou spusť hru).
Pokud to moduly RAM nebude (memtest nenajde žádnou chybu) a PC bude stále haprovat, popros kamaráda, ať Ti půjčí zdroj.
[QUOTE=kevin00;215526]Máš osazeny 2 moduly RAM DDR 400 (což jsou moduly PC3200). Jestliže máš v manuálu napsáno PC3200 maximum to 2 banks only, znamená to, že můžeš motherboard osadit pouze 2 moduly RAM DDR 400 a jejich kapacita nesmí překročit 3 GB (stejně koupíš buď modul 2 GB či 1 GB nebo moduly 2 x 1 GB).
Pokud to moduly RAM nebude (memtest nenajde žádnou chybu) a PC bude stále haprovat, popros kamaráda, ať Ti půjčí zdroj.[/QUOTE]
Dobře - zkusím to, jak píšete. Děkuji za vysvětlení ohledně těch pamětí :)
Pokud to moduly RAM nebude (memtest nenajde žádnou chybu) a PC bude stále haprovat, popros kamaráda, ať Ti půjčí zdroj.[/QUOTE]
Dobře - zkusím to, jak píšete. Děkuji za vysvětlení ohledně těch pamětí :)