Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 3 PrvníPrvní 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 32

Téma: 2 nebo 3GB RAM?

  1. #16
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    407

    Právě proto jsem řekl, ať si raději koupí 2x2GB místo 4x1GB bo to je loterie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Pozor na to, "double sided" neznamená to, že má nebo nemá čipy na obou stranách. Znamená to, že čipi na paměti jsou organizovaný tak, že čip má dvě a více "ranks" (něco trochu jako segment v operační paměti). Dá se to poznat z organizace celý paměti a jednotlivejch čipů - takový to 128Mx64,128Mx4 apod..., ale přiznám se, že jsem ještě nepochopil, jak to je přesně.
    Něco o tom se dá najít tady:
    http://en.wikipedia.org/wiki/DDR_SDRAM
    v chips characteristics.

    Jinými slovy, to, že má paměť 16 čipů nemusí znamenat, že je double sided, a naopak to, že má osm, že není.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    myslíš ty co tam máš nebo ty co chceš koupit?

    no a pokud tam dáš 3 ramy tak pojedou včechny v singlu viz manuál na tý samý stránce.

    cool.user.............. chlape, chlape to ses nepochlapil
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Co se týče 3GB a dualchannelu, tak pravdu jsme asi neměli nikdo - aspoň todle vypadá hodně věrohodně:
    http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=114427.0
    stručně - s 3GB to sice bude dualchannel, ale s tak rozloženejma adresama, že se to bude chovat jako single channel.

    Co se týče limitací P31, tak se to podle tohodle manuálu k tý samý desce tváří, že i při osazení tří slotů můžou bejt nějaký nespecifikovaný problémy. Tak nevim....
    http://www.adax.pl/download/instrukc...ds3l_s3l_e.pdf
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Redaktor SHW / Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    174

    Já nevím, co lidi furt žene k tak šíleným kombinacím pamětí. Např. 2×256MB původně v dual channelu, dále přikoupen 512MB double sided a pozdeji ještě další 512MB single sided (prý, na vlastní oči jsem to neviděl). Nakonec se z toho prý nějakým zázrakem vyžmuchlal 4×256 dual channel (na AMD S939), osobně si ale neumím představit, že by něco takového jelo a dokud to neuvidím na vlastní oči neuvěřím.
    Osobně bych 2×1GB vyhodil a koupil 2×2GB. Jo, pár stovek MB se na 32-bit OS nevyužije, ale to se už přežije. Rozdíl mezi 2GB a 3GB dle mého názoru většinou nebude příliš znatelný, ale totéž platí i o ztrátě dual-channelu. Za sebe říkám 2×2GB. nebo nechat tak.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, já sem rozdíl mezi 2GB a 3,5GB (4GB, oříznutý) poznal dost - ale až při víc spuštěnejch programech.
    Jinak 3x1GB modul mi zas nepřijde jako nějaká divočina, ale ten P31 má fakt memory controler tak ořezanej, že je asi opravdu rozumnější nechat 2x1GB, nebo je prodat a koupit 2x2GB.

    Jinak - pár set MB - ono s 3870, která bude mít 512MB paměti, právě přijde v podstatě skoro o ten celej poslední gigabajt.
    Takže varianta by byla koupit 1x2GB a provozovat to s 3GB ram. Intel chipset to snese (u AMD by to bylo něco jinýho, ty byly na různýá paměti a obzvlášť na doublesided dost citlivý - obzvlášt první revize do 939, tam ani nešly rozjet čtyři dimy do plný rychlosti). Přijde se o efektivní dualchannel, ale pokud je málo peněz, tak to varianta je. Navíc kdykoli v pohodě upgradovatelná dál na 2x2GB, kdyby něco zlobilo...
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 06-02-2009 v 18:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    407

    Osobně se mi teď nechce počítat a hledat, kolik 32bit systém dokáže namapovat ram, ale já mám 32bit XP s 4850 512MB,4GB RAM a systém píše, že má k dispozici 3.5GB.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Citace Původně odesláno od Milan Šurkala Zobrazit příspěvek
    Já nevím, co lidi furt žene k tak šíleným kombinacím pamětí. Např. 2×256MB původně v dual channelu, dále přikoupen 512MB double sided a pozdeji ještě další 512MB single sided (prý, na vlastní oči jsem to neviděl). Nakonec se z toho prý nějakým zázrakem vyžmuchlal 4×256 dual channel (na AMD S939), osobně si ale neumím představit, že by něco takového jelo a dokud to neuvidím na vlastní oči neuvěřím.
    Osobně bych 2×1GB vyhodil a koupil 2×2GB. Jo, pár stovek MB se na 32-bit OS nevyužije, ale to se už přežije. Rozdíl mezi 2GB a 3GB dle mého názoru většinou nebude příliš znatelný, ale totéž platí i o ztrátě dual-channelu. Za sebe říkám 2×2GB. nebo nechat tak.
    Amen.

    Já nevím, co tady furt řešíte. Kolikrát to ještě někdo musí napsat tak, jako M.Š., nebo já výše?
    Budeš na tom jako xxviktor , tak to neřeš, prodej ty 2*1GB a kup 2*2GB A-Data EE 800MHz a basta.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    s tím naprosto souhlasím
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    Citace Původně odesláno od xxviktor Zobrazit příspěvek
    Osobně se mi teď nechce počítat a hledat, kolik 32bit systém dokáže namapovat ram, ale já mám 32bit XP s 4850 512MB,4GB RAM a systém píše, že má k dispozici 3.5GB.
    32b systém umí naadresovat 4GB,do celkové paměti se,ale započítává i paměť vga a všechny cache (HDD,cpu atd.),proto ti systém ukáže k dispozici pouze 3,5GB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    SamecP: tak zas prrr - adresní prostor pro fyzickou paměť Ti ořeže kdeco, ale ani cpu cache, ani hdd cache, ani paměť nainstalovaná v počitači tvojí mladší sestry nikoli.

    Adresovatelnej prostor Ti ořeže taková paměť, která je třeba procesorem adresovat. CPU cache je transparentní, nemůžeš dát příkaz - nahraj todle támdle do L2 cache - a tak neni třeba, aby byla mapovaná do adresního prostoru. Stejně tak HDD cache je záležitost harddisku, ale procesor o ní neví a tak neni důvod, proč by měla bejt zahrnutá do adresního prostoru fyzický paměti.
    Naopak např. do paměti grafický karty jde pomocí procesoru přímo šahat, takže místo v adresním prostoru mít musí - stejně tak jako různý paměti či pseudopaměti (někdy se to chová jako paměť, ale ve skutečnosti je nějakej jinej bazmek) např. na síťovce či diskovym řadiči, kam procesor posílá či odkud čte data.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 06-02-2009 v 22:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    no počkej teď sem to nepobral takže když budu mít 4870 s 1GB ram a v kompu budu mít 2x512MB ramky tak to bude psát kolik ram ve winu?jako nic...nebo se to vztahuje jen na překročení 3GB nebo jak?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Musíš odlišovat fyzickou paměť a fyzickej adresovatelnej prostor. Procesor v 32bitovym módu má max adresovatelnej prostor 4GB. Do něj se mapuje všechno možný (paměť gk, různejch karet atd...) a taky fyzická paměť. A protože ty různý další paměti jsou pro správnou funkčnost HW nezbytný, zatímco u operační paměti se nic nestane, když ji bude míň, tak když se všechny ty paměti do toho adresovatelnýho prostoru nevejdou, tak ostrouhá operační paměť a kus se jí nevyužije.
    Windowsy (XP) ti ukážou, kolik z operační paměti namapovali do adresního prostoru fyzický paměti - u mě je to např. 3,50GB (ve skutečnosti mam 4GB).

    PS: Každej proces má pak svůj virtuální adresní prostor, což je zas něco jinýho - do něj se přes TLB mapujou stránky z fyzického adresního prostoru, nebo swapfile.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    aha ...ale co nastane, když budu mít 4GB grafiku a 4GB ram...což znamená že se teda musí použít součet těch karet cache atd..což je 4GB+/- a systém může využít jen 4GB resp. 3,5...

    promin jestli jsem natvrdlej ale pokud jsem to pochopil správně tak by tahle situace mohla nastat...nebo ne?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    571

    Jen do foroty prihodim ted jsem si ke svým 2 x 1 GB prikupoval další dva moduly 2 x 1 GB stejného typu (vyrobce,frekvence, časovani)

    nemohl jsem bohužel stavajici pameti prodat.
    Fyzickou pamět má tedy 3,323Gb

    A je to dost realne znat na svižnosti systému, jak start tak vypínaní. Celkově se chová rychleji
    Ve hrách tedy moc velky rozdíl není. Cod4, Crysis, MIITW.

    Ale proč je tam nemít, když ted stoji pameti pakatel, sestava mě ted žere jen o nějakých 9 wattu víc, a teplota se taky zvedla asi jen o 1°
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 3 PrvníPrvní 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 17-11-2010, 22:17
  2. Jak poznám, zda-li mám SATA , nebo SATAII, nebo eSATA, jestli mám "I" , nebo "L"
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 16-11-2008, 16:38
  3. Reakcí: 31
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 00:37
  4. Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 22:49