Floppy disk fail (80) - Tahle hláška se objeví při startu počítače. Navíc mám ten problém, že s počítačem nelze komunikovat ani pomocí klávesnice. Takže němůžu zvolit žádnou možnost (DEL, F9, ..). Mám potvrzeno, že klávesnice je v pořádku.
Floppy disk fail (80) - Tahle hláška se objeví při startu počítače. Navíc mám ten problém, že s počítačem nelze komunikovat ani pomocí klávesnice. Takže němůžu zvolit žádnou možnost (DEL, F9, ..). Mám potvrzeno, že klávesnice je v pořádku.
Naposledy upraveno uživatelem kolzig: 08-02-2009 v 22:37
Máš špatně zapojenou disketovou mechaniku. Vyměň datový kablík, zkontroluj samotnou mechaniku, zkontroluj napájení, popřípadě ji vypni v BIOSu a budeš mít klid.
Špatně zapojená - vypadlý, uvolněný plochý kabel, naopak zapojená koncovka plochého kabelu, uvolněný, vypadlý konektor napájení
vadný řadič FDD, vadná mechanika, zlomený kabel
špatné nastavení v BIOSu
Flešoval jsi BIOS? hýbal jsei s kabelem?
Nejrychlejší odsranění poruchy - vstoupit do BIOSu a v položce disketa nastavit none, nebo disable
Kabel je připojený dobře, už jen protože to tak měsíce fungovalo. Problém je především v tom, že počítač začal být zároveň hluchý i na vstup z klávesnice, jak sem psal v úvodním příspěvku. To znamená, že se nedostanu ani do biosu. Šťáva do klávesnice (PS2) teče, protože diody při bootu probliknou a je v pořádku (zkoušel jsem i jinou).
Tak tu disketovou mechaniku odpoj od řadiče, odpoj jí napájení. Pak by jsi se měl dostat do BIOSu bez problémů. Pokud je mechanika v BIOSu povolena, tak obržíš nějakou chybovou hlášku o tom, že tam nění a máš možnost F1 (ignorace problému a pokračování v bootu) nebo DEL (BIOS). Tak vlez do BIOSu a tam ji zakaž.
Neflashoval si BIOS ? Udělal jsi reset BIOSu ?
Pokud to nejde i bez disketové mechaniky, odpoj všechno nepotřebné pro boot. Nech zapojen pouze CPU, grafiku a jeden modul RAM ve slotu DIMM1. Klidně bych odpojil i klávesnici a myš.
Nechal jsem v PC jen nejzákladnější věci. Pořád to samé. Na chvíli jsem ještě vytáhl ze základní desky baterii, jediná změna byla v tom, že se mi pod floppy disk fail (80) vypsalo hlášení CMOS checksum error atd.
Řekl bych že je to odpálený čip, ke kterému je připojeny flopy řadič a PS/2 a COM porty.
Mam jednu takhle vadnou desku, nefumguje klavesnice a hazi to stejnou chybu 80.
V blokovem chcematu je to společně připojeno na jednm čipu.
Co to maš za typ desky?
CMOS checksum error - Defaults loaded .. to se objeví vždycky po vytažení baterky, v tom problém není.
Zde si můžeš stáhnout nový BIOS a pokusit se o flash.
mužeš skusit připojit nějakou klavesnici na USB, pokud neni u tehle desky potřeba v BIOSu nejdřive USB klavesnici povolit tak ti poběži. Dostaneš se do BIOSu, vypneš floppy řadič, a system pofiči dal.![]()