Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

pc se po urcite dobe samovolne zrestartuje

Maximus12 (763)|10.2.2009 09:00
Hj,

posledni dobou se me cas od casu somovolne restartuje PC. Pustim si treba nejake video v BSPlayeru a jeste nez to zacne se pc restartuje. Nekdy jen pustim PC, nabehne OS a po chvili se zas PC restartuje. Neni to nijak pravidelne, neni to pri vetsi zatezi pc, proste z niceho nic.

otestoval jsem RAM: Memtest, Goldmemory
otestoval jsem HDD
zkousel sem i jiny zdroj, ale stalo se to i s nim
teploty na procaku, grafice v normalu
dokonce to doslo do takoveho stavu, kdyz jsem zformatoval HDD a prelil OS a stejne se to cas od casu projevuje..

Jediny co me tak napada ze by to mohla bejt zakladni deska, ale to si nejsem jist, s tim ze by deska kravila sem se nesetkal, bud byla ready nebo KO :-D

Takze pomalu uz sem vycerpal vsecky moznosti a zacinam jen dumat co by to mohlo bejt...

Jinak sestava jez se to tyka je v podpisu..
kevin00 (10238)|10.2.2009 10:22
Co kondenzátory na motherboardu, jsou v pořádku ? Nejsou nafouklé ? Nějaký overlock ?
pas!k (3765)|10.2.2009 10:26
1. CMOS reset
2. Pokud nezabere bod 1 flashni novej BIOS

Minimalne tyto dve veci bych jeste zkusil
KEOSAN (958)|10.2.2009 10:41
Ako tu bolo spominane, treba obzriet kondiky na maticnej doske.

Ale tipnem si: nemate doma stare hlinikove rozvody ? Po case dochadza ku korozii kontaktov na vodici. Ten sa zacne zahrievat a spoj sa oddaluje. Potom to zacina iskrit. Cize dotiahnut dobre zasuvky, rozvadzac. Ak je zasuvka OK, este neznamena, ze obvod je OK. V bytoch su zasuvky kludne jedna od druhej napajane. Takze moze iskrit zasuvka v kuchyni. A zrestartuje sa pre to pocitac. Nemusi ist ani o iskrenie vzdy. Napr. pri zlom kontakte, staci, ak vedla niekto prejde, dupne nohou a to staci na zaiskrenie - reset PC. Uz som to videl niekolkokrat. Dost vtipne sa to hlada :)

Odporucanie:
nehrabat sa v elektrike sam, ale zavolat si elektrikara /slusneho/. Nie typka, co da diodkovy merak do zasuvky a ked svieti, tak je to OK.

Tiez som riesil podobny problem a riesenim bolo popri stene pod kobercom natiahnut napr. 20m medeneho kabla s rozvadzaca na na koniec dat napr. 5portovy predlzovak. Tie stare spoje nie su moc stabilne a takto sa to da lacno poriesit.
kevin00 (10238)|10.2.2009 10:54
[QUOTE=KEOSAN;217722]Ako tu bolo spominane, treba obzriet kondiky na maticnej doske.

Ale tipnem si: nemate doma stare hlinikove rozvody ? Po case dochadza ku korozii kontaktov na vodici. Ten sa zacne zahrievat a spoj sa oddaluje. Potom to zacina iskrit. Cize dotiahnut dobre zasuvky, rozvadzac. Ak je zasuvka OK, este neznamena, ze obvod je OK. V bytoch su zasuvky kludne jedna od druhej napajane. Takze moze iskrit zasuvka v kuchyni. A zrestartuje sa pre to pocitac. Nemusi ist ani o iskrenie vzdy. Napr. pri zlom kontakte, staci, ak vedla niekto prejde, dupne nohou a to staci na zaiskrenie - reset PC. Uz som to videl niekolkokrat. Dost vtipne sa to hlada :)

Odporucanie:
nehrabat sa v elektrike sam, ale zavolat si elektrikara /slusneho/. Nie typka, co da diodkovy merak do zasuvky a ked svieti, tak je to OK.

Tiez som riesil podobny problem a riesenim bolo popri stene pod kobercom natiahnut napr. 20m medeneho kabla s rozvadzaca na na koniec dat napr. 5portovy predlzovak. Tie stare spoje nie su moc stabilne a takto sa to da lacno poriesit.[/QUOTE]

Dobrý nápad i to by mohlo býti příčinou :thumb
Maximus12 (763)|10.2.2009 11:28
[QUOTE=kevin00;217709]Co kondenzátory na motherboardu, jsou v pořádku ? Nejsou nafouklé ? Nějaký overlock ?[/QUOTE]

kondiky taky v pohode, overclok ne

pas!k: jj flash biosu me napadl taky, to je asi tak posledni moznost co zkusit

KEOSAN: tak je to stary barak takze hlinikove rozvody sou velkou pravdepodobnosti, po tom kouknu taky

Dik zatim, dam pak vedet jak to dopadlo
KEOSAN (958)|10.2.2009 11:51
[QUOTE=kevin00;217728]Dobrý nápad i to by mohlo býti příčinou :thumb[/QUOTE]

To byva dokonca velmi castou pricinou. Tu sa mi to zda vysoko pravdepodobne.
Ak sa to necha tak dochadza casom k nafukovaniu kondikov-poskodzovaniu zdroja a nasledne poskodzovaniu maticnej dosky. A clovek sa moze divit, precoze tak casto odchadza kazdy novy pocitac.

V takomto prostredi - pol roka, rok a je PC slusne poskodene, alebo odchadzaju.

------
Inac mohlo by sa to skusit aj - preniest napr. niekde inde PC do ineho baraku, kde je OK elektrina /alebo zavesit na line interactive UPSku/ a clovek uvidi, ci to bude vypadavat. Ale lepsie to poriesit aj normalne, pretoze aj UPSka moze z toho iskrenia zblbnut.

V takychto rozvodoch, ked je uz horsie, tak sa aj TV obcas moze vypnut. Alebo niekedy to dokonca vidno n beznych ziarovkach, akoby na chvilku sa mihotalo/zotmelo svetlo. To su uz priprady, ked je to dost mizerne v rozvodoch.

Este teoreticky by som skusil inu grafiku /ak je tam chyba napr. v RAMke/. Nastavil by som sa do BIOSu a cakal, ci to resetne. Ak ano, tak problem s elektrikou je dost pravepodobny. Ak by bolo vsetko OK, tak ostava uz len doska...