Cool'n'Quiet Vista
Zdravím, pořídil jsem si nový počítač s procesorem Athlon 64X2 6000+ (3,1Ghz).
Provozuji jej na desce Gigabyte GA-MA770-DS3. Coby operační systém sem zvolil Windows Vista Home premium 64bit.
Problém je, že mi nefunguje CnQ, procesor neustále běží na frekvenci 3.1Ghz (dle CPU-Z).
Vytížení procesoru je asi 30% (což mj. nechápu, protože ve správci úloh mi jednotlivé procesy nedávají součet na 30%, ale max na 10% a nechápu, co by jej vytěžovalo. To Aero přece tak náročný není).
Díval sem se na stránky AMD, a CnQ driver pro Vistu sem nikde neobjevil. Nevíte někdo, co s tím?
Díky
Provozuji jej na desce Gigabyte GA-MA770-DS3. Coby operační systém sem zvolil Windows Vista Home premium 64bit.
Problém je, že mi nefunguje CnQ, procesor neustále běží na frekvenci 3.1Ghz (dle CPU-Z).
Vytížení procesoru je asi 30% (což mj. nechápu, protože ve správci úloh mi jednotlivé procesy nedávají součet na 30%, ale max na 10% a nechápu, co by jej vytěžovalo. To Aero přece tak náročný není).
Díval sem se na stránky AMD, a CnQ driver pro Vistu sem nikde neobjevil. Nevíte někdo, co s tím?
Díky
Ověř, zda-li je C&Q zapnuté v biosu desky... případně flashni bios.
C&Q drivery by u Visty neměly být potřeba.
To že C&Q nefunguje si zjistil podle čeho?
C&Q drivery by u Visty neměly být potřeba.
To že C&Q nefunguje si zjistil podle čeho?
Dalsi vec je ze vista sice C&Q podporuje, ale narazil jsem na problem, ze ho nekdy radoby ignoruje. Podivej se v control panelu na advanced power settings a tam se podivej na min cpu % a max cpu %. Vista ty min ma nastaveny 'nekdy' na 100%. Aspon me se to dvakrat stalo. stacilo to prenastavit na 0% a snizovani nasobice fungovalo. Kdyby ti to po restartu zase nefungovalo, tak to nastav na 0% znovu a zkus zmenit jeste neco. Vypada to jako by se to ve Viste nejak spatne ukladalo. Jako by tuhle zmenu ignorovaly.
Díky za opdovědi.
To, že to nefunguje poznám přes CPU-Z tak, že procesor má pořáíd frekvenci 3100Mhz. I když nic nedělám.
Do toho nastavení ve Windows sem se díval, bohužel to bylo na 5%, takže to bylo v pořádku.
V BIOSU mám CNQ taky povoleno, takže už zbývá jenom vyzkoušet flash.
To, že to nefunguje poznám přes CPU-Z tak, že procesor má pořáíd frekvenci 3100Mhz. I když nic nedělám.
Do toho nastavení ve Windows sem se díval, bohužel to bylo na 5%, takže to bylo v pořádku.
V BIOSU mám CNQ taky povoleno, takže už zbývá jenom vyzkoušet flash.
imho, hlavni problem spis v tom ze ti neco zere 30% cpu a cpu tim padem nemuze idlovat. Kdyz si zapnes spravce uloh, zalozka procesy, odkliknes i "zobrazit procesy vsech uzivatelu"?
To sem si neuvědomil, nejsem na to zvyklej. Visty sou pro mě novinka, díky za tip.
Jinak ten výkon žere svchost.exe, což je zvláštní.
Jinak ten výkon žere svchost.exe, což je zvláštní.
[QUOTE=Johny Fontane;217872]To sem si neuvědomil, nejsem na to zvyklej. Visty sou pro mě novinka, díky za tip.
Jinak ten výkon žere svchost.exe, což je zvláštní.[/QUOTE]
Stahni si process explorer
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx
Stahni, spust, najdi svchosta kterej ti zere cpu, pravy klik mysi, properties, zalozka threads a zkopiruj nam nazev threadu kterej zere nejvic cpu.
Jinak ten výkon žere svchost.exe, což je zvláštní.[/QUOTE]
Stahni si process explorer
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx
Stahni, spust, najdi svchosta kterej ti zere cpu, pravy klik mysi, properties, zalozka threads a zkopiruj nam nazev threadu kterej zere nejvic cpu.
Díky. Protože nevim co přesně by bylo třeba vykopírovat, tak sem udělal printscreeny těch obrazovek.
Snad z nich něco poznáš.
Snad z nich něco poznáš.
Takže, problém vyřešen. Po prostudování fóra sem zjistil, že tento problém s vytížením CPU mají všichni majitelé rodiny základních desek, kterou mám já. Bylo to způsobeno špatným audio ovladačem, který je přiložen k desce. Po jeho reinstalaci toto zbytečné vytížení zmizelo a procesor se podtaktovává na 1Ghz, takže už sem spokojenej:)
Děkuji za rady - hlavně s tím vytížením - protože sem Vista nováček, tak sem to vytížení přisuzoval oné "mýtické" nenažranosti Vist, o které je možno se všude dočíst a považoval sem to za normál:)
Děkuji za rady - hlavně s tím vytížením - protože sem Vista nováček, tak sem to vytížení přisuzoval oné "mýtické" nenažranosti Vist, o které je možno se všude dočíst a považoval sem to za normál:)