Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cool'n'Quiet Vista

Johny Fontane (34)|10.2.2009 11:24
Zdravím, pořídil jsem si nový počítač s procesorem Athlon 64X2 6000+ (3,1Ghz).
Provozuji jej na desce Gigabyte GA-MA770-DS3. Coby operační systém sem zvolil Windows Vista Home premium 64bit.
Problém je, že mi nefunguje CnQ, procesor neustále běží na frekvenci 3.1Ghz (dle CPU-Z).
Vytížení procesoru je asi 30% (což mj. nechápu, protože ve správci úloh mi jednotlivé procesy nedávají součet na 30%, ale max na 10% a nechápu, co by jej vytěžovalo. To Aero přece tak náročný není).
Díval sem se na stránky AMD, a CnQ driver pro Vistu sem nikde neobjevil. Nevíte někdo, co s tím?

Díky
Smeli (2302)|10.2.2009 11:32
Ověř, zda-li je C&Q zapnuté v biosu desky... případně flashni bios.

C&Q drivery by u Visty neměly být potřeba.

To že C&Q nefunguje si zjistil podle čeho?
mstejska (2912)|10.2.2009 11:40
Dalsi vec je ze vista sice C&Q podporuje, ale narazil jsem na problem, ze ho nekdy radoby ignoruje. Podivej se v control panelu na advanced power settings a tam se podivej na min cpu % a max cpu %. Vista ty min ma nastaveny 'nekdy' na 100%. Aspon me se to dvakrat stalo. stacilo to prenastavit na 0% a snizovani nasobice fungovalo. Kdyby ti to po restartu zase nefungovalo, tak to nastav na 0% znovu a zkus zmenit jeste neco. Vypada to jako by se to ve Viste nejak spatne ukladalo. Jako by tuhle zmenu ignorovaly.
Johny Fontane (34)|10.2.2009 13:04
Díky za opdovědi.
To, že to nefunguje poznám přes CPU-Z tak, že procesor má pořáíd frekvenci 3100Mhz. I když nic nedělám.
Do toho nastavení ve Windows sem se díval, bohužel to bylo na 5%, takže to bylo v pořádku.
V BIOSU mám CNQ taky povoleno, takže už zbývá jenom vyzkoušet flash.
cool.user (2822)|10.2.2009 13:38
imho, hlavni problem spis v tom ze ti neco zere 30% cpu a cpu tim padem nemuze idlovat. Kdyz si zapnes spravce uloh, zalozka procesy, odkliknes i "zobrazit procesy vsech uzivatelu"?
Johny Fontane (34)|10.2.2009 16:29
To sem si neuvědomil, nejsem na to zvyklej. Visty sou pro mě novinka, díky za tip.

Jinak ten výkon žere svchost.exe, což je zvláštní.
cool.user (2822)|10.2.2009 16:40
[QUOTE=Johny Fontane;217872]To sem si neuvědomil, nejsem na to zvyklej. Visty sou pro mě novinka, díky za tip.

Jinak ten výkon žere svchost.exe, což je zvláštní.[/QUOTE]

Stahni si process explorer
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx

Stahni, spust, najdi svchosta kterej ti zere cpu, pravy klik mysi, properties, zalozka threads a zkopiruj nam nazev threadu kterej zere nejvic cpu.
Johny Fontane (34)|10.2.2009 18:10
Díky. Protože nevim co přesně by bylo třeba vykopírovat, tak sem udělal printscreeny těch obrazovek.

Snad z nich něco poznáš.
proces1.jpg proces2.jpg
Johny Fontane (34)|11.2.2009 12:14
Takže, problém vyřešen. Po prostudování fóra sem zjistil, že tento problém s vytížením CPU mají všichni majitelé rodiny základních desek, kterou mám já. Bylo to způsobeno špatným audio ovladačem, který je přiložen k desce. Po jeho reinstalaci toto zbytečné vytížení zmizelo a procesor se podtaktovává na 1Ghz, takže už sem spokojenej:)

Děkuji za rady - hlavně s tím vytížením - protože sem Vista nováček, tak sem to vytížení přisuzoval oné "mýtické" nenažranosti Vist, o které je možno se všude dočíst a považoval sem to za normál:)