Problémy po upgradu PC-prosím POMOC
Zdravím všechny, byl bych velice vděčný každému kdo by mi mohl poradit s mým problémem. Svůj PC: zdroj Enermax EG565AX-VE (535W), základovka DFI infinity nF Ultra II-M2/G (chipset nForce 4), procesor AMD athlon 64 X2 3800+, grafika ASUS extreme N7600GT, RAMky sem měl 2GB...sem po dvou letech chtěl trochu aktualizovat a tak jsem si pořídil novou grafiku Gigabyte 9600GT 512MB DDR3 GV-NX96T512H, procesor AMD Athlon 64 X2 6000+ 3.1GHz BOX a další 2GB RAMek. No a v čem je problém- všechno jsem podle návodů nainstaloval na základovku, ale když ¨jsem pak chtěl PC zapnout nenajel mi bios, prostě PC "nepíplo". Tak jsem den hledal na netu co by to mohlo být, všechno jsem překontroloval a pořád nic. Až jako poslední jsem zkusil novej procesor vyměnit za ten starej a PC konečně naběhlo, jenže samozřejmě chci využít ten novej procesor. Tak teď několik dní zkouším najít co mám vlastně dělat co bylo špatně. Už si nevím rady a tak se ptám tady...je možné, že PC se nerozjelo protože BIOS nezná novej procesor a tak nenaběhne? Jak mám tedy BIOS updatovat, protože co jsem o tom tak četl není to nic pro začátečníky, a bohužel výrobce mojí základovky - DFI má naprosto zmatený stránky a o té své základovce tam není nic, nebo jsem nic nenašel, tak nevím jakej ten BIOS mám nainstalovat a jak. NEbo vlastně co mám dělat:)...samotnýho mě mrzí jak si nevím rady, ale nikdo nemůže vědět vše, tak snad mi někdo pomůže, budu velice vděčný...děkuju
Ano je možné, ýe deska, případne její revize nepodporuje typ procesorr co vlastníš. Zlus ještě odpojit všechny periferie, nech jeden modul pamětí a zkus spustit a uvidíme
No původně jsem tam měl procesor 64 X2 3800+ a chci ho vyměnit 64 X2 6000+, tak jako laikovi mně to příjde, že je to ten stejnej typ. Jinak než jsem se odhodlal takhle se tu ptát, tak jsem si přečetl diskuse kde se řešily podobný témata, takže když mi nešel zapnout PC zkoušel jsem nechat jen jednu RAM- nic, vyměnit novou grafickou kartu za starou-nic, vypnout přídavné napájení grafiky-nic, vyměnit baterii na základovce za novou-nic, no a tak dál. Z toho, že PC se bez problémů rozjelo se starým procesorem soudím, že problém je právě v tom.
Jestli by to třeba pomohlo, tak tady je výsledek crystalDMI, jestli je to k něčemu-
SMBIOS Version : 2.2
------------------------------------------------------------------
Anchor String : _SM_
Entry Point Structure Checksum : 7Ch (124)
SMBIOS Major Version : 02h (2)
SMBIOS Minor Version : 02h (2)
Maximum Structure Size : 0102h (258)
Entry Point Revision : 00h (0)
Formatted Area : 00 00 00 00 00
Intermediate anchor string : _DMI_
Intermediate Checksum : 1Ah (26)
Structure Table Length : 06E9h (1769)
Structure Table Address : 000F0000h
Number of SMBIOS Structures : 002Eh (46)
SMBIOS BCD Revision : 22h
00 BIOS Information
Type : 00h (0)
Length : 13h (19)
Handle : 0000h
Vendor : Phoenix Technologies, LTD
BIOS Version : 6.00 PG
BIOS Starting Address Segment : E000h
BIOS Release Date : 08/09/2006
BIOS ROM Size : 512 KB
BIOS Characteristics : 000000007FCB9E90
- ISA is supported
- PCI is supported
- Plug and Play is supported
- APM is supported
- BIOS is Upgradeable (Flash)
- BIOS shadowing is allowed
- Boot from CD is supported
- Selectable Boot is supported
- BIOS ROM is socketed
- EDD (Enhanced Disk Drive) Specification is supported
- Int 13h - 5.25" / 360 KB Floppy Services are supported
- Int 13h - 5.25" /1.2MB Floppy Services are supported
- Int 13h - 3.5" / 720 KB Floppy Services are supported
- Int 13h - 3.5" / 2.88 MB Floppy Services are supported
- Int 5h, Print Screen Service is supported
- Int 9h, 8042 Keyboard services are supported
- Int 14h, Serial Services are supported
- Int 17h, Printer Services are supported
- Int 10h, CGA/Mono Video Services are supported
BIOS Characteristics Extension Byte 1 : 33h
- ACPI supported
- USB Legacy is supported
- LS-120 boot is supported
- ATAPI ZIP Drive boot is supported
01 System Information
Type : 01h (1)
Length : 19h (25)
Handle : 0001h
Manufacturer :
Product Name :
Version :
Serial Number :
UUID (Universal Unique ID) : FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
Wake-up Type : Power Switch
02 Base Board Information
Type : 02h (2)
Length : 08h (8)
Handle : 0004h
Manufacturer : DFI Inc.
Product : NF UltraII-M2 /NF SLiII-M2 /NFII -M2
Version :
Serial Number :
SMBIOS Version : 2.2
Anchor String : _SM_
Entry Point Structure Checksum : 7Ch (124)
SMBIOS Major Version : 02h (2)
SMBIOS Minor Version : 02h (2)
Maximum Structure Size : 0102h (258)
Entry Point Revision : 00h (0)
Formatted Area : 00 00 00 00 00
Intermediate anchor string : _DMI_
Intermediate Checksum : 1Ah (26)
Structure Table Length : 06E9h (1769)
Structure Table Address : 000F0000h
Number of SMBIOS Structures : 002Eh (46)
SMBIOS BCD Revision : 22h
00 BIOS Information
Type : 00h (0)
Length : 13h (19)
Handle : 0000h
Vendor : Phoenix Technologies, LTD
BIOS Version : 6.00 PG
BIOS Starting Address Segment : E000h
BIOS Release Date : 08/09/2006
BIOS ROM Size : 512 KB
BIOS Characteristics : 000000007FCB9E90
- ISA is supported
- PCI is supported
- Plug and Play is supported
- APM is supported
- BIOS is Upgradeable (Flash)
- BIOS shadowing is allowed
- Boot from CD is supported
- Selectable Boot is supported
- BIOS ROM is socketed
- EDD (Enhanced Disk Drive) Specification is supported
- Int 13h - 5.25" / 360 KB Floppy Services are supported
- Int 13h - 5.25" /1.2MB Floppy Services are supported
- Int 13h - 3.5" / 720 KB Floppy Services are supported
- Int 13h - 3.5" / 2.88 MB Floppy Services are supported
- Int 5h, Print Screen Service is supported
- Int 9h, 8042 Keyboard services are supported
- Int 14h, Serial Services are supported
- Int 17h, Printer Services are supported
- Int 10h, CGA/Mono Video Services are supported
BIOS Characteristics Extension Byte 1 : 33h
- ACPI supported
- USB Legacy is supported
- LS-120 boot is supported
- ATAPI ZIP Drive boot is supported
01 System Information
Type : 01h (1)
Length : 19h (25)
Handle : 0001h
Manufacturer :
Product Name :
Version :
Serial Number :
UUID (Universal Unique ID) : FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
Wake-up Type : Power Switch
02 Base Board Information
Type : 02h (2)
Length : 08h (8)
Handle : 0004h
Manufacturer : DFI Inc.
Product : NF UltraII-M2 /NF SLiII-M2 /NFII -M2
Version :
Serial Number :
název: Infinity nF Ultra II-M2/G
výrobce: DFI
patice CPU: Socket AM2
podporované procesory: AMD Athlon 64 X2, Athlon 64, Athlon FX, Sempron
počet CPU: 1
chipset: nForce4 Ultra
sběrnice FSB//Hypertransport: 1000 MHz
podporované paměti: DDR2 533, DDR2 667
podpora ECC pamětí: ano
paměťové sloty: DDR-II
počet paměťových slotů DDR2: 4
maximální paměť DDR2: 4 GB
dualDDR: ano
typy sběrnic: počet sběrnic
PCI 3
PCI Express x1 1
PCI Express x16 2
to jsem o té desce dokázal zjistit. Všechny dokumenty ke starému PC mám doma u rodičů, to mám trochu z ruky, takže se k tomu nedostanu hned. Myslíte, že bych se z manuálů mohl něco dozvědět?
výrobce: DFI
patice CPU: Socket AM2
podporované procesory: AMD Athlon 64 X2, Athlon 64, Athlon FX, Sempron
počet CPU: 1
chipset: nForce4 Ultra
sběrnice FSB//Hypertransport: 1000 MHz
podporované paměti: DDR2 533, DDR2 667
podpora ECC pamětí: ano
paměťové sloty: DDR-II
počet paměťových slotů DDR2: 4
maximální paměť DDR2: 4 GB
dualDDR: ano
typy sběrnic: počet sběrnic
PCI 3
PCI Express x1 1
PCI Express x16 2
to jsem o té desce dokázal zjistit. Všechny dokumenty ke starému PC mám doma u rodičů, to mám trochu z ruky, takže se k tomu nedostanu hned. Myslíte, že bych se z manuálů mohl něco dozvědět?
Papírový manuál má nevýhodu ještě v tom, že není aktualizovatelný...
http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmproduct/XX_cmproddetail/XX_WbProdsWindow?action=e&downloadType=&windowstate=normal&mode=view&downloadFlag=false&itemId=500#
Athlon X2 6000+ v CPU support listu není ani dnes, ale zkusil bych flashnout poslední BIOS (z bezpečnostních důvodů bych doporučoval pod DOSem) co na něj pak deska řekne.
http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmproduct/XX_cmproddetail/XX_WbProdsWindow?action=e&downloadType=&windowstate=normal&mode=view&downloadFlag=false&itemId=500#
Athlon X2 6000+ v CPU support listu není ani dnes, ale zkusil bych flashnout poslední BIOS (z bezpečnostních důvodů bych doporučoval pod DOSem) co na něj pak deska řekne.
Tak to koukám, prohledával jsem ty jejich stránky snad hodinu a nic jsem nenašel:). Dobře, zítra zkusim nahrát novej bios, už jsem ho stáhl. Na těch stránkách DFI doporučují to udělat programem winflash, mám to tedy provést tím a nebo jinak, v tomhle flashování se opravdu vůbec nevyznám, tak se omlouvám, ale neumím si moc představit jak bych to dělal pod DOSem. No nějakej návod se tu určitě najde, snad to výjde. Mnohokrát děkuji všem
bios najdes tady http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmproduct/XX_cmproddetail/XX_WbProdsWindow?action=e&downloadType=&windowstate=normal&mode=view&downloadFlag=false&itemId=500#
Ten z data 2007-02-26 pridava podporu pro brisbane, takze nainstaluj ten nejnovejsi a mas velkou sanci ze ti ta 6000+ pojede.
Ten z data 2007-02-26 pridava podporu pro brisbane, takze nainstaluj ten nejnovejsi a mas velkou sanci ze ti ta 6000+ pojede.
Jak se teď dívám - jestli máš po ruce disketovku, není u DFI třeba bootovatelný DOS disk zvlášť vyrábět. Spuštěním stáhnutýho .exe souboru nahraješ na disketu všechno potřebné, pak by mělo stačit nabootovat z diskety a nový BIOS se flashne automaticky, viz instrukce: http://www.dfi.com.tw/Upload/FAQ/CM/en_US/WinImage1.htm
Když disketovku nemáš, můžeš bootovatelný disk vytvořit i z flashky přes HP storage utility tool:
http://tw.dficlub.com/tw/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1837&forum=27&post_id=6679#forumpost6679
I někde na našem fóru je o ní thread.
Tentokrát nebudeš stahovat verzi BIOSu v .exe souboru ale .zip archiv. Soubory ze .zip archivu nakopíruješ na vytvořenou bootovatelnou flashku, nabootoješ z ní, spustíš autoexec.bat (je součástí onoho .zip archivu) a necháš proběhnout flash biosu, po dokončení flashe budeš instrukcí na obrazovce vyzván k zmáčknutí F1 pro restart PC, po restartu najedeš delem do CMOSu a dáš Load optimized defaults. Hotovo.
Winflash z Windowsu by měl samozřejmě fungovat taky, osobně jsem ale ještě nikdy z WIN neflashoval, nemám v to důvěru.
Když disketovku nemáš, můžeš bootovatelný disk vytvořit i z flashky přes HP storage utility tool:
http://tw.dficlub.com/tw/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1837&forum=27&post_id=6679#forumpost6679
I někde na našem fóru je o ní thread.
Tentokrát nebudeš stahovat verzi BIOSu v .exe souboru ale .zip archiv. Soubory ze .zip archivu nakopíruješ na vytvořenou bootovatelnou flashku, nabootoješ z ní, spustíš autoexec.bat (je součástí onoho .zip archivu) a necháš proběhnout flash biosu, po dokončení flashe budeš instrukcí na obrazovce vyzván k zmáčknutí F1 pro restart PC, po restartu najedeš delem do CMOSu a dáš Load optimized defaults. Hotovo.
Winflash z Windowsu by měl samozřejmě fungovat taky, osobně jsem ale ještě nikdy z WIN neflashoval, nemám v to důvěru.
Tak včera se mi konečně podařilo fleshnout ten BIOS (jak nashvál včera celej den asi do půlnoci nejely stránky DFI:D ), ale když se mi pak podařilo stáhnout ten BIOS.EXE, tak už se to docela dalo zvládnout, hlavně díky vašim radám. Dneska jsem očistil chladič a procesor, nanesl pastu a jen se modlil, aby všechno jelo- aby předešlé potíže byly skutečně BIOSem. Počítač neběhl bez nejměnších potížích a procesor se v CPUID hlásí jak má, takže je po problému. Mnohokrát vám všem děkuju za rady a pomoc. Pokusil jsem se vám udělit nějáký ty body reputace, tak snad sem to udělal dobře:)...ještě jednou díky za pomoc