Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problem pri vymene E6600 za Q6700

mikedge (40)|17.2.2009 13:50
Chtel jsem vylepsit system a nainstalovat namisto sveho rok a pul stareho E6600 ctyrjadrovy Q6700. Deska je Gigabyte GA965P-DS4. E6600 bezel naprosto bez problemu a pri pretaktovani na 3GHz se teploty drzely v zatezi maximalne na 60 stupnich.
Jako chladic pouzivam tuto Noctuu:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Samotna vymena probehla bez problemu - vycisteni chladice i CPU od pasty a naneseni tenounkeho filmu pasty po cele plose Q6700 + instalace chladice. Pocitac bez problemu nabehnul. Podezrele ale byly hned od pocatku nehorazne vysoke teploty, kdyz Q6700 sel v zatezi (Orthos) velmi brzy pres 70 stupnu az mi u 80 stupnu dosly nervy. Demontaz chladice ukazala, ze se jeho spodni ploska dotkla procesoru jen na hranach kraju a nemela tak s procesorem kontakt (odtud ty teploty). Takze se cely postup opakoval, opet se stejnym vysledekem... Takze jsem znovu stejnym zpusobem nainstaloval predchozi E6600 - u nej uz ke kontaktu s chladicem doslo naprosto normalne (teplota maximalne 65 stupnu). Nevim vubec, co s tim - nikdy by me nenapadlo, ze takovyto problem muze nastat. Jsou C2Q tvarovany jinak nez C2D? Myslel jsem, ze jde o naprosto totozne chipy. Myslite, ze procesor muze byt zdeformovany (normalne ale funguje, hlasi se, bootuje)...
Predem moc dekuju za rady!
Salamander (6177)|17.2.2009 13:53
Procesor muze mit spatne vytvarovany heatspreader, trosku hardcore reseni je procesor prebrousit hooodne jemnym brusnym papirem ... ale tim pade pada zaruka / (pokud nejaká jeste je)
cool.user (2822)|17.2.2009 13:53
Zkratka, q6700 ma krivy ihs (tenchapej tak ze vsechny q6700 maj krivej ihs) a mas nekolik moznosti jak to vyresit:

1) Bud reklamace
2) Naneseni vyrazne vice pasty (spise nedoporucuju)
3) Vylapovani ihs (ale prijdes o zaruku na cpu)

Dalsi moznosti je ze ihs nedoleha spravne na jadra, tedy opet by byla idealni reklamace.
KunNy (410)|17.2.2009 13:59
Zjevně máš na tom quadcoru křívý IHS (integrated heat spreader, tepelný rozvaděč - ta část procesoru, která má styk se základnou chladiče), ale to tak že hodně. Vě většině případů není IHS 100% rovné, popř u čtyřjader má IHS špatný dotyk s některým z jader. Ale u tvého kousku CPU toto zřejmě půjde do extrémů.
Jaké má možnosti? Vylapovat základnu chladiče procesoru a HLAVNĚ vylapovat samotný procesor (návody jak na to najdeš např na pct) - ale tímhle příjdeš o záruku.
Dle mého to důvod k reklamaci není a záruku na procesor ti neuznají (pokud vůbec nějákou máš), ale kdybysis k tomu přimíchal nějákou omáčku (že používáš box a ten to není schopen uchladit ani v idle) tak tam nějáká šance možná bude :)
// Tak jsem byl pomalejší než dva kolegové předemnou, ještě dodám že vše by mohl taky vyřešit Coollaboratory Metalpad, kdyžtak o tom pohledej info přes google, něco je tuším i na pct v testu teplovodivých past ale moc na to nesázej.
mstejska (2912)|17.2.2009 14:10
[QUOTE=KunNy;220505]Coollaboratory Metalpad, kdyžtak o tom pohledej info přes google, něco je tuším i na pct v testu teplovodivých past ale moc na to nesázej.[/QUOTE]

Collaboratory Liquid Pro by byla asi jeste lepsi volba. Ale napred si o nem precti. dost blbe se sundava pokud to vubec jde. Ale ten pomuze, toho se nedava vrstvicka ale VRSTVA.
KunNy (410)|17.2.2009 14:45
mstejska: IMHO nebyla: jak sám píšeš hodně špatně jde dolů (metalpad je na tom o poznání lépe), ale právě na křivé IHS bude lepší metalpad.
// btw: díky za RP :)