Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123
Zobrazené výsledky: 31 až 44 z 44

Téma: chybné teploty

  1. #31
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    No a já právě nechápu jestli ie něco (čidlo) špatná na MB tak proč to ukazuje chybné tepoloty z čidla v CPU, co to s tím má ku*va společného? Že to kazí i programy co čtou z CPU, viz třeba ten Core Temp.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Nejsem přes toto moc odborník, ale hledal jsem na netu. Našel jsem toto:

    U C2D přibylo kromě snímací teplotní diody i digitální teplotní čidlo DTS, které komunikuje s chipsetem po jednodrátové sběrnici vyvedené na pad PECI (G5). Viz. příloha. To ale můžeme oželet, neboť hodnotu lze vyčíst z MSR registru. DTS čidlo snímá teplotu v místě nejvyššího zahřívání každého jádra a oproti teplotě z diody (kterou měří většina programů) se může lišit i o více jak 10°C! Teplotu z DTS umí přečíst např. program Core Temp

    Zdroj:Rayer
    Z toho mi vychází, že by muselo být něco s deskou tím způsobem, že by nedokázala přečíst informaci z daného pinu (dané sběrnice).

    Pomocí pluginu RealTemp, lze měřit v RivaTuneru teploty C2D procesorů. Ale moc tomu nedávám, pokud i CoreTemp nedokáže korektně teplotu změřit.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Zapojení Core2Duo.gif 
Zobrazení: 82 
Velikost: 92.9 KB 
ID: 9556  
    Naposledy upraveno uživatelem kevin00: 20-02-2009 v 20:06
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Ja bych nejvic veril biosu - prekontroloval bych ohmatem nebo jeste lepe nejakym lepsim teplomerem (pouzivam bezdotykovy cca za litr, namirim primo na cpu - mam chladic ktery nekryje cely cpu > dostanu +/- stejne hodnoty co mam v biosu)
    CoreTemp je sice jeden z nejlepsich ALE veril bych mu az po tom biosu - jak tu nekdo psal s tim brisbanem tak se muze stat ze ukazuje haluz, zalezi to na cpu...
    Co ten HWMonitor? Ten by ti mel aspon napsat z jakyho cidla bere hodnoty!
    <Tohle nectete pokud Vas to urazi, nechci vyvolava flame> Co se tyce DS3 tak uz s Q6600 byly problemy - napred s cpu, pak to padalo jen obcas (ok, asi je deska alergicka na ocz reapery > vyreseno vymenou za jine ram), pak zas zacala chrcet zvukovka atd. Takze deska naplnila vsechny me predpokladyktere jsem od desky za 2tis (pro intel) cekal. Vyse zminene "vady" mi urcite vyctete s tim ze novejcpu, s ramkou se to stava atd... Kazdopadne ty samy komponenty jely na prvni pokus bez problemu na drazsi desce uplne OK (to ze mela deska mnohem vetsi vybavu si uvedomte nez budete reagovat).>
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    No tak HWmonitor ukazuje (nečekaně) také 42°C, jako čidla to uvádí #Core0 a #Core1, takže nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    repeat post 11
    Jeste lepsi by bylo kdybys mrknul na desku a podival se na presny oznaceni chipu ktery meri teploty (vetsinou ITxxxx) a ve SpeedFanu z nej precist.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    Stalo se něco hoodně divnýho. Nainstaloval jsem tam tu utilitu Easy Tune 5 a ukazovala teploty tak cca 35°C, tak si říkám, no to by mohlo být klidně z čidla na desce, protože to tak odpovídá teplotě uvnitř case podle Lian-li TR-5, tak sem pustil Orthos a co nevidim, teplota roste, teď po 15 minutách teplota CPU 40°C tak jsem pustil Everest a tam pořád 42°C, ale za okamžik tam probliklo 43, což se ještě nestalo, teď se tam teplota jader pohybuje 42-44 a v Core tempu se taky hýbe, a docela podobně, v jednotlivých programech se to ale mírně rozchází (beru zvlášť teploty jader a samotnýho CPU). Dá se těmto teplotám věřit? Je možný, že by se to rozběhlo po instalaci nějaké bezvýznamné utility? nebo je to jen další chyba.

    Zkusím nechat běžet ten Orthos dýl a uvidím, kam se teploty dostanou, jestli se budou pořád držet takhle tak je to zase podezřelý.

    //no jo, ale 25 min orthosu a pořád to tak jaksi náhodně skáče mezi 42-44 a to ve všech programech (vyjma OCCT, kde to skáče 47-48), často se však neshodnou.
    Naposledy upraveno uživatelem Janyk1: 20-02-2009 v 22:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    Tak jsem to zkusil trochu přetočit, cirka na úroveň E8500, protože tu je možnost, že se chladič automaticky reguluje tak, aby měl vždy teplotu 42°C, i když to v BIOSu nesouhlasí. Ta Easy tune ale souhlasí s BIOSem, tedy +-, přesně se to zjistit nedá, tak sem si řekl, že když to lehce přetočím tak, aby ten chladič míň zvládal, tak z toho vyšlo tohle:


    ...dá se tomu teď věřit? Myslíte, že bych to "bez obav" mohl zkusit přetočit "ručně"?

    EDIT: akorát je teda divný, proč se všechny ty programy rozchází nejen v teplotě, ale dokonce i ve frekvenci?

    Everest a CPU-Z ukazují frekvenci správně, respektive jako Easy tune -> jako BIOS.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: teploty.jpeg 
Zobrazení: 82 
Velikost: 295.6 KB 
ID: 10317  
    Naposledy upraveno uživatelem Janyk1: 09-04-2009 v 15:33
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Jak dlouho ten procesor máš? Teda spíše, která revize to byla... U těch prvních kousků (prvních milionů ) Totiž byl nějaký problém s teplotními čidly uvnitř CPU, jelikož vysílaly zkreslené signály "dále"... Takže je možné, že se ti teploty třeba o 10st rozcházejí s ukazateli teplot. Myslím to tak, že můžeš mít na jádrech klidně o deset stupňů více a nemáš šanci to poznat... Tady máš vlákno diskuze na toto téma vč. odkazu přímo na článek upozorňující na tento problém... http://www.czechcomputer.cz/disc_doc...html?ansid=442
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    z února , rev. E0, ale jak sem psal, dřív, v jiným PC ukazuje jinak - víc - přes 50°C s jiným chladičem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od Janyk1 Zobrazit příspěvek
    z února , rev. E0, ale jak sem psal, dřív, v jiným PC ukazuje jinak - víc - přes 50°C s jiným chladičem.
    Tuším, že jsem někde četl, že může pomoct i aktualizace biosu. Jelikož se některým majitelům stávalo, že ty diagnostické programy špatně komunikovaly s biosem... Osobně se mi to ale moc nezdá. Těžko říct, jestli to pomůže. Každopádně mě trochu zaráží, že ti to ukazuje strašně nízké teploty... Co byly problémy, tak to většinou bylo právě naopak. A to, že byly ukázany moc vysoké teploty. Problémová revize navíc byla tuším C0...
    Mno, takže mě napadá jediná věc. Pokud nepomůže ten flash biosu, tak bude zřejmě problém v desce a to, že nějakým způsobem buď zkresluje nebo nemůže přečíst teplotu z čidel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    BIOS už jsem flashoval. Tak mě napadá, jestli by ty teploty nemohly být v pořádku

    podle tohoto: (když trošku zvednu takt na cca 3,2GHz tak teploty se lehce nahoru pohnou -> nezůstávají konstantní)

    ...tak mě napadá ještě jedna věc - zkusit tam místo toho TR dat BOX, ale do toho se mi nechce

    ...ještě mi nesedí proč se v těch programech rozchází napětí Vcore
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: test.jpeg 
Zobrazení: 67 
Velikost: 451.9 KB 
ID: 10359  
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od Janyk1 Zobrazit příspěvek
    BIOS už jsem flashoval. Tak mě napadá, jestli by ty teploty nemohly být v pořádku

    podle tohoto: (když trošku zvednu takt na cca 3,2GHz tak teploty se lehce nahoru pohnou -> nezůstávají konstantní)

    ...tak mě napadá ještě jedna věc - zkusit tam místo toho TR dat BOX, ale do toho se mi nechce

    ...ještě mi nesedí proč se v těch programech rozchází napětí Vcore
    Pokud se ti ty teploty nezdají, tak to klidně vyzkoušej s tím boxem... I když je to na jednu stranu piplačka, tak na druhou je to brnkačka :crazy Každopádně, kdybych já měl takové teploty v zátěži, tak to rozhodně neřeším... Sám se dostanu u svého E6600 (2400 @3330) v dlouhodobé zátěži někam k 56st, takže kolem 44 bych vůbec neřešil

    Osobně se mi ty teploty ale taky zdají být více než dobré...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    Citace Původně odesláno od Janyk1 Zobrazit příspěvek
    ...ještě mi nesedí proč se v těch programech rozchází napětí Vcore
    pardon, já se nepodíval, že je to VID

    Jinak Protočil jsem ho na 3.825 (425X9) GHz na default Vcore (VID 1.225V - dle CPU-Z Vcore 1.168V v burn) a teploty se zatím drží do 50°C (po 30-ti minutách Orthosu). Myslíte, že jim můžu věřit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od Janyk1 Zobrazit příspěvek
    pardon, já se nepodíval, že je to VID

    Jinak Protočil jsem ho na 3.825 (425X9) GHz na default Vcore (VID 1.225V - dle CPU-Z Vcore 1.168V v burn) a teploty se zatím drží do 50°C (po 30-ti minutách Orthosu). Myslíte, že jim můžu věřit?
    Věřit můžeš určitě. To je jasné. Otázka je, jak je to ve skutečnosti. Je to jako s náboženstvím Ne, dělám si srandu. Jelikož mám menší (a zřejmě méně výkonný) chladič, navíc starší a více topící CPU a k tomu jej mám ještě více přetaktnuté a teploty mám pouze o cca. 6st vyšší, takže bych tomu klidně věřil a hlavně se ničeho nebál...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123

Podobná témata

  1. MoŽnÉ nebo chybnÉ
    Od Honzátor v sekci Optické mechaniky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 29-12-2010, 21:43
  2. Chybne farby v 3Dmarku06
    Od karo1 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-02-2009, 21:30
  3. Lze opravit chybné soubory?
    Od OdMajkla v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 59
    Poslední příspěvek: 14-05-2008, 09:04
  4. Chybné soubory
    Od Plix v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 11-01-2008, 09:01