Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problém s AMD Athlon 2500 Barton

Leroj (271)|19.2.2009 17:57
sousedovi jede tento procesor na nízké frekvenci. Snažil jsem se něco najít v biosu, ale jediný výsledek byl Clear CPU. Pokud nastavím optimální výkon, tak to jede takto:

rozhodně se mi tam nelíbí rychlost sběrnice, ale nevím jestli /a jak/ se dá změnit. Předpokládám, že ne.
Nemáte někdo nějaký nápad čím by to mohlo být? Desku přesně neznám - nějaký Asus -něco- ILSR Delta, nebo nějak podobně...
speedsnail (4876)|19.2.2009 18:05
Desku zjistíš z toho samého CPU_Z v záložce mainboard. Jinak než přepnutím sběrníce (fsb) na správnou hodnotu 166 správnou frekvenci nedostaneš.
Leroj (271)|19.2.2009 18:11
jj s tou deskou to vím, ale poslal mi jen tenhle screen, takže se to dozvim později /co jsem zjistil už teď je, že to není Asus, ale nějaké MSI :eek:
u toho FSB mám dojem, že mi to po změně zamrzlo, no uvidím až bude doma...
napadá mě možnost, že je v háji deska, je to možný?
speedsnail (4876)|19.2.2009 18:15
Spíše ne, nicméně zkontrolovat kondenzátory jestli nejsou vyteklé by nebylo u takhle staré desky od věci.

Současně se zvednutím fsb je potřeba skontrolovat zejména nastavení pamětí (správnou děličku, ideálně 1:1 tedy paměti na 333Mhz)
Richmond (8084)|19.2.2009 21:02
Ted jsem si vsiml ze v polozce Specification je psano pouze Athlon, nemelo by tam byt AthlonXP 2500+? Nemuze byt cpu Sempron (FSB 333, vCore 1.60v) a deska ho nerozezna? Podobne se chovaly XP-M (Unknown CPU apod.)

trodas (1753)|20.2.2009 02:45
Ze deska nerozezna presne CPU je rararita (na to narazis s Mobilnim Athlonem XP, ne s klasikou) a stejne se nic nedeje, jen pise K7 compatible CPU a nazdarek kocarek. Vcore a FSB si nastavis sam a mas...

Co se Athlonu XP 2500+ s Barton (512k L2) jadrem tyce, tak ma jet od vyrobce na 166 x 11 - 1826MHz s 1,65Vcore.

Pokud dotycnemu zamrza pri nastaveni FSB na 166MHz deska, pak je kaput - na 99,9% spatne kondiky, staci se podivat na typy kondiku a pokud jsou uvedeny zde:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi
Tak jsou spatne. Vymenit kondiky za Samxony nebo vyhodit desku - nebo ji provozovat na te nizsi frekvenci a modlit se za stabilitu kazdy den 10x Otcenas :)
Richmond (8084)|20.2.2009 05:20
XP-M nemusi podporovat kazda deska, to ze ho neidentifikuje spravne je spis detail - u me treba tenkrat CPU-Z spravne psalo Name: Athlon XP-M ale u polozky Specification bylo Unknown CPU Type. Nicmene deska mu poustela spravny vCore a nastavila FSB, po fleshnuti noveho biosu uz psalo spravne XP-M Mobile Athlon....
Ono to taky muze byt spatnou ramkou a ne jenom kondikama - FSB 100 nastavovaly desky pokud doslo k vymene cpu nebo clear cmosu pri prvnim zapnuti > ja bych pro jistotu prekontroloval napeti ddr, vypnul Auto Detect DIMM/PCI/AGP clock a nastavil vse manualne.

edit: nastaveni v biosu:
Advanced Chipset Features > System Performance [Manual]
CPU FSB Clock [166]
FSB/DRAM Ratio [1:1]

Frequency/Voltage Control >
AGP Clock Control [66]
DRAM Voltage [podle ram]
PCI Clock Auto Detect [Disble]

Samozrejme ze kondiky bych taky prekontroloval - je to MSI, navic pochazi z doby kdy bylo v mode davat kondiky pochybne kvality (vybouchaly mi vsechny Epox desky)
StD (1963)|20.2.2009 07:48
@Leroj: Mám Bartona 2500 asi na stejné desce MSI (MS-6570) K7N2 Delta ILSR - podle toho prvního postu bych řekl, že máš asi zapnutý 100MHz FSB jumper (J10/J11) - viz manuál:

CPU Clock Frequency Selection through BIOS: The hardware configuration for CPU clock frequency of the motherboardis set to 133MHz by default. Therefore, to use a CPU with FSB clock frequency of 166MHz or higher, you have to adjust the CPU clock frequency in the BIOS setup utility (see p.3-12). If you use a 100MHz CPU, make sure that you have set the CPU FSB Frequency jumper open connected (see p. 2-31).

FSB Mode Jumper: J10 This jumper allows you to set the CPU FSB mode.

CPU FSB Frequency Jumper: J11 This jumper is used to specify the CPU FSB (Front Side Bus) frequency. Leave the jumper short connected if a 133/166MHz FSB CPU is installed. If the CPU supports 100MHz FSB, leave the jumper open connected. To use a 200MHz FSB CPU, set the jumper short connected and enter the BIOS Setup Utility to adjust the CPU FSB Clock Frequency (see p. 3-12).

Já to mám nastavený jak píše Trodas a jede to OK na FSB 166. Možná na té desce byl předtím nějaký starší Athlon/Duron a jen se zapomnělo ho (jumper) přepnout.
EditorPO (2819)|20.2.2009 09:09
Barton 2600+ na Epox 8RDA
barton.png
Leroj (271)|20.2.2009 14:59
díky za rady, určitě je využiju - pokud se ten komp ještě někdy podaří rozchodit
/pokračování v novém vlákně/ :D
Leroj (271)|22.2.2009 23:30
závěrečné info: předal jsem mu vaše rady a kupodivu se mu to podle nich povedlo rozchodit.
/nastavením BIOSu + jumper CPU/
...takže díky
StD (1963)|23.2.2009 10:53
:thumb