Zamrzání PC u her (EP43-DS3L)
Ahoj, potřeboval bych poradit. Nejsem žádný velký expert přes PC a tak na toto jsem kratký. Mám nové PC, které jsem si sestavoval sám v konfiguraci základ.deska Gigabyte EP43-DS3L,CPU Q6600,graf.karta Point of View 98000GT, RAM DDR2 2GB 1066MHz. OS Windows XP. Při normální práci s PC (MS Officese) se zatím žádný problém nevykytuje, pouze při hraní her (ZOO Tycoon, Counter Strike a pod.) dochází k náhlému zatuhnutí PC. Pak pomůže jen restart. Zkoušel jsem různé testy jak na grafiku a na paměti, ale nic. Vše OK.
Díky všem za pomoc
Díky všem za pomoc
Takže ještě se jednou zeptám:
1.Všechny níže uvedené torture testy (Memtest, Orthos, OCCT, 3DMark) jsi dělal?
2.Teploty svého HW -hlavně v zátěži- máš přesně zmapované a pod kontrolou?
3.Nemáš něco přetaktováno?
4.Co je to přesně za VGA? (odkaz)
Everest Ultimate Edition (v5.00) - kompletní monitoring HW+SW, Memtest86+ (v2.11), Stress Prime 2004 ORTHOS (v0.41.110.18), OCCT (v3.0.0), 3DMark2006 (v1.0.2), 3DMark Vantage DX10 (v1.0.1), RivaTuner v2.22 - přetaktování VGA a monitor teplot na pozadí.
1.Všechny níže uvedené torture testy (Memtest, Orthos, OCCT, 3DMark) jsi dělal?
2.Teploty svého HW -hlavně v zátěži- máš přesně zmapované a pod kontrolou?
3.Nemáš něco přetaktováno?
4.Co je to přesně za VGA? (odkaz)
Everest Ultimate Edition (v5.00) - kompletní monitoring HW+SW, Memtest86+ (v2.11), Stress Prime 2004 ORTHOS (v0.41.110.18), OCCT (v3.0.0), 3DMark2006 (v1.0.2), 3DMark Vantage DX10 (v1.0.1), RivaTuner v2.22 - přetaktování VGA a monitor teplot na pozadí.
Zkus odinstalovat a znova nainstalovat (nejlíp nějakou jinou verzi) drivery ke grafice. Pokud to nepomůže, tak bych zkusil si od někoho pučit grafiku a vyzkoušet s jinou
grafikou.
grafikou.
Dělal jsem 3DMark 06 a OCCT. Teploty při testech jsou u CPU kolem 50C a GPU max 51C.
Žádné úpravy v taktování jsem nedělal.
Jen nevím jestli je správné u OCCT Monitoring/Voltage poslední položka:
VCore(1.10) - 3,3V(3,28) - 5V(5,05) - 12V(1,92)
Žádné úpravy v taktování jsem nedělal.
Jen nevím jestli je správné u OCCT Monitoring/Voltage poslední položka:
VCore(1.10) - 3,3V(3,28) - 5V(5,05) - 12V(1,92)
V OCCT v položce Vcore u napájení 12 V je asi překlep, nemělo tam být 12,92 V ?
Test na grafickou kartu bych použil FurMark.
Test na grafickou kartu bych použil FurMark.
Zdroj jsem kupoval vč.skříně:
CA CASE MIDDLETOWER ML H60B (BLACK/BLACK)
Zdroj typ: FORTRON AX-450PNF 450W PFC ventilátor 120x120
CA CASE MIDDLETOWER ML H60B (BLACK/BLACK)
Zdroj typ: FORTRON AX-450PNF 450W PFC ventilátor 120x120
Takže klasika. Jako první bych pořídil na tu perforaci pod zdrojem 120mm fan (stačí [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], jsou i lepší).
Teď to funguje tak, že ti GPU a CPU ohřejí vzduch ve skříni (čím větší zátěž, tím pochopitelně víc) a jediné, co ho odvádí pryč, je zdroj. Můžeš mít mírně citlivější kousek a ten se po nějaké chvíli vystavení horkému vzduchu vypne.
Teď to funguje tak, že ti GPU a CPU ohřejí vzduch ve skříni (čím větší zátěž, tím pochopitelně víc) a jediné, co ho odvádí pryč, je zdroj. Můžeš mít mírně citlivější kousek a ten se po nějaké chvíli vystavení horkému vzduchu vypne.
Deee-aN: souhlasim (ještě lepší by bylo tu perforaci vyštípat, ale do toho se mu asi nebude chtít), ale to IMHO nebude příčina problému.
RadekN: Zkusil jsi jiný drivery?
RadekN: Zkusil jsi jiný drivery?
Je pravda, že Intake a Outake by airflow v case hodně pomohli, ale jestliže píše, že VGA má v zátěži 51°C, tak to asi nebude přehříváním. I když, nevíme jak to zjistil........ :notsure Spousta lidí spustí nějaký test, pak to killne a podívají se na teplotu a nepřesný údaj je na světě.
@RadekN: Jak jsi došel k té hodnotě 51°C na GPU v zátěži? Popiš to blíž.
@RadekN: Jak jsi došel k té hodnotě 51°C na GPU v zátěži? Popiš to blíž.
Reinstall driverů: Odinstaluj drivery, odstraň zbytky ovladačů pomocí Driver Sweeperu, nainstaluj ovladače nové.
Logout: Přesně tohle už tu bylo párkrát řešením obdobného problému ;). Minimálně instalací toho outtake nic nezkazí.
Ovladače jsem nainstaloval nové a s tou teplotou je to následovně:
těch 51C bylo při testu OCCT, ale při testu stability ve FurMarku už teplota šla na 70C pokud se jedná o GPU.
Ještě bych se chtěl zeptat jaký je normální údaj o napětí.
těch 51C bylo při testu OCCT, ale při testu stability ve FurMarku už teplota šla na 70C pokud se jedná o GPU.
Ještě bych se chtěl zeptat jaký je normální údaj o napětí.
:-) v BIOSU je to 12,048V
Zítra zkusím přidat Outake a pak už netuším. ještě mě napadl upgrade BIOSU. Mám verzi BIOS F5, ale vůbec netuší jestli by to pomohlo.
Divné je, že všechny testy jsou OK a pak to padá na banální hře 10let straré a Need For Speed Wanted jsem včera hrál cca 3hod a nic. Běželo to úplně v pohodě.
Zítra zkusím přidat Outake a pak už netuším. ještě mě napadl upgrade BIOSU. Mám verzi BIOS F5, ale vůbec netuší jestli by to pomohlo.
Divné je, že všechny testy jsou OK a pak to padá na banální hře 10let straré a Need For Speed Wanted jsem včera hrál cca 3hod a nic. Běželo to úplně v pohodě.
@RadekN: Asi se moc neobtěžuješ číst příspěvky. Co? Co jsem asi tak psal v postu 10? Nejsi sám, koumu to ukazuje blbosti. Důležitější je, kolik je např. v BIOSu, Everestu apod.
!!!Stáhni si RivaTuner, nainstaluj, najdi si, kde je ten monitoring teplot a frekvencí (grafy) a nech to běžet na pozadí hry, nebo testů. Pak spusť nějakou hru, kde ti to padá a chvilku si zahrej. Pak tu hru "shoď" a podívej se, jaký jsi měl teploty. (viz screen)
A nedělej věci na přeskáčku. Otestuj pořádně veškerý HW!!! Memtest, Orthos, OCCT, 3DMarky, při tom všem sleduj teploty. To by bylo, aby se to někde neprojevilo.
A samozřejmě ten airflow=Intake+Outake.
!!!Stáhni si RivaTuner, nainstaluj, najdi si, kde je ten monitoring teplot a frekvencí (grafy) a nech to běžet na pozadí hry, nebo testů. Pak spusť nějakou hru, kde ti to padá a chvilku si zahrej. Pak tu hru "shoď" a podívej se, jaký jsi měl teploty. (viz screen)
A nedělej věci na přeskáčku. Otestuj pořádně veškerý HW!!! Memtest, Orthos, OCCT, 3DMarky, při tom všem sleduj teploty. To by bylo, aby se to někde neprojevilo.
A samozřejmě ten airflow=Intake+Outake.
[QUOTE=fanynek;222631]Kevin00 a RadekN: Vy se hoši asi moc neobtěžujete číst příspěvky. Co? Co jsem asi tak psal v postu 10? Nejste sami, koumu to ukazuje blbosti. Důležitější je, kolik máte např. v BIOSu, Everestz apod.[/QUOTE]
Jsem to četl, ale pokud sis nepovšimnul, přesto v postu 15 byl vznešen znovu dotaz. Pouze jsem odpověděl. Podíval se do BIOSu a vše je OK.
Jsem to četl, ale pokud sis nepovšimnul, přesto v postu 15 byl vznešen znovu dotaz. Pouze jsem odpověděl. Podíval se do BIOSu a vše je OK.
[QUOTE=fanynek;222631]@RadekN: Asi se moc neobtěžuješ číst příspěvky. Co? Co jsem asi tak psal v postu 10? Nejsi sám, koumu to ukazuje blbosti. Důležitější je, kolik je např. v BIOSu, Everestu apod.
A samozřejmě ten airflow=Intake+Outake.[/QUOTE]
OK! a omlouvám se za ty zmatky. Zkusím to pěkně od začátku...snad to pomůže. Ono nic jiného mi stejně nezbývá:-)
PS:zkoušel jsem sledovat teplotu přes Riva Tuner po nainstalování a měl jsem spuštěnou hru ZOO Tycoon v okně...teplota v pohodě, žádné problémy a stejně to zatuhlo.
A samozřejmě ten airflow=Intake+Outake.[/QUOTE]
OK! a omlouvám se za ty zmatky. Zkusím to pěkně od začátku...snad to pomůže. Ono nic jiného mi stejně nezbývá:-)
PS:zkoušel jsem sledovat teplotu přes Riva Tuner po nainstalování a měl jsem spuštěnou hru ZOO Tycoon v okně...teplota v pohodě, žádné problémy a stejně to zatuhlo.
[QUOTE=RadekN;222668]OK! a omlouvám se za ty zmatky. Zkusím to pěkně od začátku...snad to pomůže. Ono nic jiného mi stejně nezbývá:-)
PS:zkoušel jsem sledovat teplotu přes Riva Tuner po nainstalování a měl jsem spuštěnou hru ZOO Tycoon v okně...teplota v pohodě, žádné problémy a stejně to zatuhlo.[/QUOTE]
V pohodě.....
Otestuj HW stabilitu všema dostupnýma prostředkama, aby jsme vyloučili vliv "železa" a pak se můžeme soustředit na software.:thumb
A kdyby si se nudil, zkus přeinstalovat ty ovladače od VGA.
Díval jsem se, že je máš ze Srpna 2008, což je docela starý. Tady máš poslední: Version:182.06 Release Date:18.02.2009 / Operating System:Windows XP,Windows XP Media Center Edition / Language:English (International) / File Size: 115 MB
(Pozn.:Tuhle VGA jsem dával před pár týdny známým a nebyl problém ani se stabilitou, ani s teplotama, jen byla trochu hlučnější)
PS:zkoušel jsem sledovat teplotu přes Riva Tuner po nainstalování a měl jsem spuštěnou hru ZOO Tycoon v okně...teplota v pohodě, žádné problémy a stejně to zatuhlo.[/QUOTE]
V pohodě.....
Otestuj HW stabilitu všema dostupnýma prostředkama, aby jsme vyloučili vliv "železa" a pak se můžeme soustředit na software.:thumb
A kdyby si se nudil, zkus přeinstalovat ty ovladače od VGA.
Díval jsem se, že je máš ze Srpna 2008, což je docela starý. Tady máš poslední: Version:182.06 Release Date:18.02.2009 / Operating System:Windows XP,Windows XP Media Center Edition / Language:English (International) / File Size: 115 MB
(Pozn.:Tuhle VGA jsem dával před pár týdny známým a nebyl problém ani se stabilitou, ani s teplotama, jen byla trochu hlučnější)
[quote=fanynek;222681]
Tady máš poslední: Version:182.06 [/quote]
Počkej, Husky ti dá! ;):p:D
Tady máš poslední: Version:182.06 [/quote]
Počkej, Husky ti dá! ;):p:D
Tak snad mám identifikovaný problém. :-)
Nejdříve jsem zkusil ORTHOS cca 1,5hod a CPU teploty stabilní max 55C .
Potom jsem testoval grafiku FurMarkem a také v OK - teplota GPU max 70C.
Nakonec jsem ještě zkusil Memtest a vida. Ve dvou případech mi PC ztuhlo jednou na 32% a podruhé na 33%
mohl by toto být ten problém?
Nejdříve jsem zkusil ORTHOS cca 1,5hod a CPU teploty stabilní max 55C .
Potom jsem testoval grafiku FurMarkem a také v OK - teplota GPU max 70C.
Nakonec jsem ještě zkusil Memtest a vida. Ve dvou případech mi PC ztuhlo jednou na 32% a podruhé na 33%
mohl by toto být ten problém?
No problém to je... - ale jestli za to můžou paměti, nebo čipová sada, nebo i procesor (nepravděpdobný, ale možný) Ti nepovíme. Pokud máš dva moduly paměti, tak zkus jeden vyndat a pokud to zas spadne tak vyndat ten druhej (a ten první tam vrátit :-)) a zas to otestovat.
Ještě lepší v nacházení chyb než memtest je goldmemory.
Ještě lepší v nacházení chyb než memtest je goldmemory.
Tak při Goldmemory to také skončilo při 33% ... no dneska už končím s detekcí. Zítra zkusím RAM-ku vyměnit a uvidíme......každopádně všem Vám moc děkuji za pomoc. Bez ní bych byl v.... :-)
:thumb Dyk to říkám porád. Pořádně otestovat a ono se něco vokáže.:p
@Deee-aN: Píšu ze záhrobí. Husky mě přišel uškrtit. :D
@Deee-aN: Píšu ze záhrobí. Husky mě přišel uškrtit. :D
Ahoj,
tak jsem ještě dneska zkusil přehodit RAM-ku (DIMM DDR2 2048MB 1066MHz Kingmax )do jiného slotu na základní desce a tentokrát Memtest a Goldmemory proběhly v pořádku.
Základní deska má 4 sloty (1,2 Channel0) a (3,4 Channel1). Pamět jsem dal do 2.
Je to chyba desky a nebo špatné nastavení v BIOSU?
tak jsem ještě dneska zkusil přehodit RAM-ku (DIMM DDR2 2048MB 1066MHz Kingmax )do jiného slotu na základní desce a tentokrát Memtest a Goldmemory proběhly v pořádku.
Základní deska má 4 sloty (1,2 Channel0) a (3,4 Channel1). Pamět jsem dal do 2.
Je to chyba desky a nebo špatné nastavení v BIOSU?
Jestli to dobře chápu, tak máš dva moduly 1066MHz. Z toho jsi jeden vyndal a dal do jiného slotu?
Bylo myšleno vyzkoušet jeden modul a pak druhý. Uvidíš, který bude "zlobit". Můžeš vyzkoušet vždy jeden paměťový modul testovat ve všech čtyřech slotech a pak zase druhý pam. modul znovu ve všech čtyřech slotech. Z toho vydedukuješ, jestli zlobí paměťový modul, nebo slot na desce.
Kdyby žádný pam. modul nezlobil, tak je zkus dát obě do banků č.2 a 4 (jestli jsi je měl v č.1 a 3).
Bylo myšleno vyzkoušet jeden modul a pak druhý. Uvidíš, který bude "zlobit". Můžeš vyzkoušet vždy jeden paměťový modul testovat ve všech čtyřech slotech a pak zase druhý pam. modul znovu ve všech čtyřech slotech. Z toho vydedukuješ, jestli zlobí paměťový modul, nebo slot na desce.
Kdyby žádný pam. modul nezlobil, tak je zkus dát obě do banků č.2 a 4 (jestli jsi je měl v č.1 a 3).
Pokud Ti jednotlivé moduly RAM fungují pouze ve slotu DIMM2 a všude jinde "blbnou" typnul bych to na motherboard. V BIOSu máš natavené SPD a napájení Auto, popřípadě ručně 2 - 2,3 V (napětí by mělo být na samolepě nalepené na chladiči modulu RAM - radši se koukni). Napětí, kterým jsou moduly RAM napájeny zjistíš i v Everestu.
[QUOTE=fanynek;223011]Jestli to dobře chápu, tak máš dva moduly 1066MHz. Z toho jsi jeden vyndal a dal do jiného slotu?
Kdyby žádný pam. modul nezlobil, tak je zkus dát obě do banků č.2 a 4 (jestli jsi je měl v č.1 a 3).[/QUOTE]
Ne. Mám jen jeden modul 2G/1066MHz a měl jsem ho ve slotu 1 ve kterém mi dělal problémy. Nenapadlo mě hned zkoušet jednotlivé sloty v bordu.
Napětí RAM 1,96V tedy nejspíš 2V. V BIOSU - Auto.
Nevím zda mám zakoupit stejný modul RAM a zkusit je dohromady tedy slot1-3 a nebo 2-4. Pokud to bude zlobit tak nejspíš asi reklamace desky.
Na web.stránkách Gigabytu jsou dostupné nové verze Biosu až do verze F8 (já mám F5) ale nejsem si jistý zda by nové verze mohli problém se sloty odstranit.
Kdyby žádný pam. modul nezlobil, tak je zkus dát obě do banků č.2 a 4 (jestli jsi je měl v č.1 a 3).[/QUOTE]
Ne. Mám jen jeden modul 2G/1066MHz a měl jsem ho ve slotu 1 ve kterém mi dělal problémy. Nenapadlo mě hned zkoušet jednotlivé sloty v bordu.
Nevím zda mám zakoupit stejný modul RAM a zkusit je dohromady tedy slot1-3 a nebo 2-4. Pokud to bude zlobit tak nejspíš asi reklamace desky.
Na web.stránkách Gigabytu jsou dostupné nové verze Biosu až do verze F8 (já mám F5) ale nejsem si jistý zda by nové verze mohli problém se sloty odstranit.
[QUOTE=RadekN;223059]Ne. Mám jen jeden modul 2G/1066MHz a měl jsem ho ve slotu 1 ve kterém mi dělal problémy. Nenapadlo mě hned zkoušet jednotlivé sloty v bordu.
Na web.stránkách Gigabytu jsou dostupné nové verze Biosu až do verze F8 (já mám F5) ale nejsem si jistý zda by nové verze mohli problém se sloty odstranit.[/QUOTE]
Takže v jiném slotu to funguje bez problémů?
A jinak samozřejmě novým biosem vůbec nic nepokazíš, naopak, může se tím ledacos vyřešit. I když si nejsem jistý, jestli zrovna ten problém s tím slotem pro ram. :notsure
A jinak bych já osobně raději ten 2GB modul prodal a koupil pár 2*2GB. (A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz CL4)
Na web.stránkách Gigabytu jsou dostupné nové verze Biosu až do verze F8 (já mám F5) ale nejsem si jistý zda by nové verze mohli problém se sloty odstranit.[/QUOTE]
Takže v jiném slotu to funguje bez problémů?
A jinak samozřejmě novým biosem vůbec nic nepokazíš, naopak, může se tím ledacos vyřešit. I když si nejsem jistý, jestli zrovna ten problém s tím slotem pro ram. :notsure
A jinak bych já osobně raději ten 2GB modul prodal a koupil pár 2*2GB. (A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz CL4)
S flashnutím BIOSu na novější verzi určitě nic nezkazíš. Pokud by bylo možno, spíš si někde moduly RAM pujči než budeš investovat. Zde je Memory Support List, aby jsi věděl s kterými moduly RAM byl motherboard testován. Ale osobně bych to viděl na reklamaci motherboardu.
Ten fan tam ještě nemám:-( dnes jsem se nedostal do města. Zítra!
Jo v jiném slotu zatím žádný problém a to ani u her :-)
Vím....nejlepší by bylo vyzkoušet i jinou paměť, ale bohužel jinou nemám.
Jo v jiném slotu zatím žádný problém a to ani u her :-)
Vím....nejlepší by bylo vyzkoušet i jinou paměť, ale bohužel jinou nemám.
Evidentně je vadná deska (slot RAM) --> reklamace (nevíš, co dalšího se může vysypat). Tím fanem nic nezkazíš :).
Na webu jsem narazil na jednom fóru na podobný problém, kde deska špatně detekovala RAM/1066MHz jako 800MHz a to potom působilo problémy, časování se potom muselo nastavit v BIOSU manuálně. Nevíte náhodou jaké by bylo nejlepší nastavené časování pro tento typ paměti(DIMM DDR2 2048MB 1066MHz Kingmax ). V memtestu a v BIOSU mi to ukazuje 6-6-6-24...a v datasheetu od výrobce vůbec 6 není....... otázkou ale zůstává proč to nechybuje ve slotu2 pokud by to bylo špatně nastavené časování???
V této oblasti už jsem se znalostmi hardwaru v koncích :-)
V této oblasti už jsem se znalostmi hardwaru v koncích :-)
Mícháš hodinky s holínkama.
Jestliže si deska nastaví jinou frekvenci, nebo časování, než jak je v čipu SPD, nemůže to nikdy působit chyby v Memtestu, nebo v Goldmemory. Jenom ti to prostě pojede "na nížší výkon".
Jestliže ti to v jiných slotech jede bez problémů a v jednom to kraví, tak je to jasný. Jak psal Deee-aN-Reklamace MB.
A když už se bavíme o té RAM.....teď nevím, kdo to psal, ale často u pamětí nad 800MHz je potřeba nastavit děličku a časování v BIOSu ručně. FSB na 266Mhz, násobič CPU samozřejmě na 9x a System Memory Multiplier na 4. A časování (DRAM Timing Salactable) bych jim dal na Manual 5-5-5-18 a DDR Overvoltage, či jak to tam je na 2,1V. Ale max. V a CL bys měl mít napsaný na tom modulu.
Jestliže si deska nastaví jinou frekvenci, nebo časování, než jak je v čipu SPD, nemůže to nikdy působit chyby v Memtestu, nebo v Goldmemory. Jenom ti to prostě pojede "na nížší výkon".
Jestliže ti to v jiných slotech jede bez problémů a v jednom to kraví, tak je to jasný. Jak psal Deee-aN-Reklamace MB.
A když už se bavíme o té RAM.....teď nevím, kdo to psal, ale často u pamětí nad 800MHz je potřeba nastavit děličku a časování v BIOSu ručně. FSB na 266Mhz, násobič CPU samozřejmě na 9x a System Memory Multiplier na 4. A časování (DRAM Timing Salactable) bych jim dal na Manual 5-5-5-18 a DDR Overvoltage, či jak to tam je na 2,1V. Ale max. V a CL bys měl mít napsaný na tom modulu.