Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 30

Téma: Změna Phenoma II X3 AM3 710 na X4 - z 3 uděláte 4 core :)

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Tak kluci šikmooký z Koreje přišli na to, že s biostar TA790GX mainboardem stačí po instalaci AMD Phenom II X3 AM3 710 změnit v biosu nastavení "Advanced Clock Calibration" na AUTO a po restartu máte z procesoru s třemi jádry procesor s čtyřmi jádry Zázrak!







    Scóre v 3DMarku 2006 poskočí změnou z 3795 bodů na 4776 (nVidia GTX 260 grafika)



    Je očividné, že soudruzi v AMD něco spletli v updatu mikrokódu pro podporu nových CPU, protože tohle by nemělo být možné - kdo bude kupovat Phenomy X3, když je dobrá šance že se z nich dají v biosu udělat X4 Phenomy, že jo...

    Pokud to tedy není nějaký marketingový tah a v příštím updatu mikrokódu pro biosy to bude opraveno a nějakým způsobem se výrobcům podaří udělat z update biosu nutnost

    PS. podle zatím neověřených zpráv se podobný trik podařil na ASRock desce po update biosu na podporu nových CPU, což mě vede k spekulaci, že jde o chybu soudruhů v AMD


    zdroj: http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?t=83120
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    LOL Šikovní kluci. Asi jim pučím svůj CPU s deskou aby z toho taky udělaly čtyřjádro.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    No, myslim, ze v tom nejaky hacek bude, imho by AMD to jedno jadro nedeaktivovalo jen tak, kdyz by mohli stejny chip prodat za vyssi cenu

    //nebo pokud meli ES verzi ....
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 23-02-2009 v 14:14
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    A to je u X3 deaktivovano funkcni jadro? Doted jsem myslel, ze deaktivovavaji zmetkove
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Pokud je těch zmetkovejch málo.... highend čipů se tolik neprodá....
    Byla by to dobrá zpráva... míň zmetků znamená kvalitní výrobní proces a teda vysoke OC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Salamander - nechci te poucovat, ale ty si opravdu myslis, ze AMD ma nekolik fabrik a vyrobnich procesu, kazdy na cip s jinym poctem jader? Umis di predstavit, jak by to prociky prodrazilo? Ze nevis, co je na vyrobe prociku to nejdrazsi, hmmm?

    Realita je, ze kazdy Phenom procik je delan jako ctyrjadro. Jen deaktivovane. Zpusoby deaktivace se lisi a pokud AMD vsadilo na mikrokod, tak je to jen softwerova zalezitost. AMD na tomhle uz jednou bylo "nachytano na svestkach" kdyz svuj mikrokod nechavalo bez ochrany s tim, ze si verili, ze je nerozlustitelny. Mno ukazalo se... ze je rozlustitelny

    A teorie je, ze je rozumne deaktivovat vadne jadra, realita muze byt, ze chyba ve vyrobe poskodi dik nove technologii vrstveni vzdy vic vrstev, cize je docela dost dobre mozny ze nejle vyrobit vadny jen jedno jadro, ale vzdy bude vadny cely procik.
    (mrkni na inovace AMD v teto oblasti a na jejich mikro-prechody mezi vrstvami specialne)

    To by pak znamenalo, ze vzdy dostavas 4 funkcni jadra, a jde jen o to, jak to bios nadetekuje a jaky mikrokod se tam pusti... podle toho budes mit vysledek


    Logout -
    Byla by to dobrá zpráva... míň zmetků znamená kvalitní výrobní proces a teda vysoke OC.
    To se zda byt potvrzeno. Phenom jde pretocit na 6,5GHz a v 3DMarku 2005 a takhle udelal svetovy rekord: 45 474 marků

    Prvni quad procik na svete co prekrocil 6,5GHz, nejvyssi overclock a na 6,3GHz to jelo dost stable na nej 3DMark 2005 score na svete... ja bych rekl, ze tady je zatracene vysoky OC potencial v tom 45nm procesu. AMD si s nim dalo na cas (jako ze HODNE) ale vysledky (ci spis nasledky) stoji za to.
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 23-02-2009 v 17:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Salamander - nechci te poucovat, ale ty si opravdu myslis, ze AMD ma nekolik fabrik a vyrobnich procesu, kazdy na cip s jinym poctem jader? Umis di predstavit, jak by to prociky prodrazilo? Ze nevis, co je na vyrobe prociku to nejdrazsi, hmmm?

    Realita je, ze kazdy Phenom procik je delan jako ctyrjadro. Jen deaktivovane. Zpusoby deaktivace se lisi a pokud AMD vsadilo na mikrokod, tak je to jen softwerova zalezitost. AMD na tomhle uz jednou bylo "nachytano na svestkach" kdyz svuj mikrokod nechavalo bez ochrany s tim, ze si verili, ze je nerozlustitelny. Mno ukazalo se... ze je rozlustitelny

    A teorie je, ze je rozumne deaktivovat vadne jadra, realita muze byt, ze chyba ve vyrobe poskodi dik nove technologii vrstveni vzdy vic vrstev, cize je docela dost dobre mozny ze nejle vyrobit vadny jen jedno jadro, ale vzdy bude vadny cely procik.
    (mrkni na inovace AMD v teto oblasti a na jejich mikro-prechody mezi vrstvami specialne)

    To by pak znamenalo, ze vzdy dostavas 4 funkcni jadra, a jde jen o to, jak to bios nadetekuje a jaky mikrokod se tam pusti... podle toho budes mit vysledek
    Ehmmm, nerikal jsem, ze AMD vyrabi kripl cory v jine fabrice, jen, ze je dost mozne, ze diky nedokonalemu vyrobnimu procesu je jedno z jader nefunkcni, protoze kdyz by fungovalo, nebyl by duvod ho deaktivovat, a prodavat procesor za nizsi cenu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No důvod je - tolik dražších čtyřjader prostě neprodáš. Takže buď je můžeš zlevnit, nebo část prodat draho a část zkriplit. Stejně jako všechny e7200 rozběhneš na frekvencích e7400 - jen by se prostě tolik e7400 tak draho neprodalo...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    hmm, to zní zajímavě...ovšem chtělo by to někoho ,kdo by to na vlastní kůži vyzkoušel...
    jinak si myslim, že je až moc jednoduchý...podle mě při výrobě čtyřjáder vznikne určitý dostatek zmetků který by pak mohli prodávat jako třijádra...protože ale vznikne v určitém období větší poptávka tak deaktivujou jedno jádro i u jinak plně funkčního modelu ,jen aby nasytili trh...ale asi i tak se jim to vyplatí kdyby na tom prodělávali tak by to zřejmě takhle nedělali...


    kéž by takhle dělali i dvoujádra...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od Draken Zobrazit příspěvek
    hmm, to zní zajímavě...ovšem chtělo by to někoho ,kdo by to na vlastní kůži vyzkoušel...
    Na konkurencnich forech vyzkouseno, ovsem vysledky vesmes negativni
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Seznam desek které podporují/nepodporují zapnutí skrytého čtvrtého jádra pouhým zapnutím AAC v biosu. Pozor na potřebu mít procík s CPU Code 0904XXXX!

    CPU: 0904CPMW
    MoBo: Asrock AOD790GX/128MB
    --> Success

    CPU: 0904EPMW
    MoBo: Biostar 790GX XE
    --> Success

    CPU: 0904BPMW
    MoBo: Biostar TA790GX 128M
    --> Success

    CPU: 0904CPMW
    MoBo: Gigabyte MA790GP-DS4H
    --> Success

    CPU: 0904CPCW
    MoBo: Biostar TA790A GX2
    --> Success

    CPU: 0904EPMW
    MoBo: Asus M3A78-T
    --> Failure

    CPU: 0904CPMW
    MoBo: Asus M3A78-T
    --> Failure

    CPU: 0904CPCW
    MoBo: Jetway HA07
    --> Failure
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773


    (všimněte v obrázku ze CPU-Z nadetekuje Phenoma X3 a když pak ošahá HW, tak zjistí 4 core, což je Phenom X4 a ne X3... )

    Takže změna Phenoma X3 na X4 jde i v případě Gigabyte GA-MA790GP-UD4H AM3 boardu... A já tipuji, že když se z biosů, které to podporují vybrakuje 64bit ModBinem 6 v2.04 a vyšším ten mikrokód a vrazí se do libovolného jiného biosu jiné desky, co má AAC funkci, tak to "najednou" pojede i na té desce
    Zvýšení výkonu v Cinebenchi 10 je VÍC než slušné
    http://my.ocworkbench.com/2009/amd/A...and-X3-720.htm
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 26-02-2009 v 14:56
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    já viděl že 720 jde přetaktovat k 3,6Ghz ...nebrzdí to vyplé jádro pak přetaktování...?
    Naposledy upraveno uživatelem Draken: 26-02-2009 v 16:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Citace Původně odesláno od Draken Zobrazit příspěvek
    já viděl že 720 jde přetaktovat k 3,6Ghz ...nebrzdí to vyplé jádro pak přetaktování...?
    No, pokud aktivuješ 4té jádro, které je v horší kondici než zbylé 3 a je z toho důvodu deaktivované, tak můžeš možnosti přetaktování rapidně zhoršit. Modelová situace: X3 přetaktuješ na 3,6Ghz ale odemčené X4 třeba jen na 2,8. A pak je otázka co bude mít vyšší výkon (ve většině situací X3). Je to stejný případ jako byl při odemykání pipeline vs taktování na GF6200 či X800.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od mstejska Zobrazit příspěvek
    A to je u X3 deaktivovano funkcni jadro? Doted jsem myslel, ze deaktivovavaji zmetkove
    To máš něco podobnýho jako odemykání pipeline na VGA z dřívějška. Odemknout to šlo vždycky a pokud si měl štěstí, tak byly funkční.

    U CPU bude imho většina těch čtvrtých jader plně funkčních, ale protože je nutný produkovat X3, tak se prostě vypnou.... a jak je vidět, tak jen softwarově, což je jedině dobře, i když to asi dlouho trvat nebude.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. taktování Phenoma 945 rev.2
    Od Paja602 v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-01-2014, 20:35
  2. Socket 1156/1366: INTEL Core i5-750 Quad-Core vs. AMD Phenom II X4 955 Black Edition Quad-Core
    Od Svadlik v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-09-2009, 17:24
  3. rozdíl mezi Pentium Dual Core T3200 a Core™2 Duo Mobile Processor T5450
    Od lord_anubis v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-01-2009, 17:31