Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 68

Téma: vodní chlazení pro i7 a GTX285

  1. #1
    Neregistrovaný

    Zdravím,
    Dodělal jsem právě novou sestavu:

    procesor: Core i7 920 (OC 3,8 Ghz)
    RAM: 6 GB Kingston
    Motherboard: Gigabyte ex58 extreme
    grafika: Asus GTX 285
    Zdroj: Thermaltake 750 W
    Skříň: Thermaltake Spedo Advanced

    Vzhledem k OC a hlavně grafické kartě je sestava dost hlučná. Základní deska ma integrovaný blok na čipset pro vodní chlazení, takže jsem se rozhodl pro vodníka.

    Potřebuji ovšem vybrat něco do 10 000,-. Budu propojovat procesor (patice 1366), MB čipset (který již tedy vodní blok má) a konečně grafickou kartu, která nadělá nejvíce hluku hlavně při hraní her a pořádně mě vytáčí

    Protože jsem nikdy s vodním chlazením nepracoval, chtěl bych požádat odborníky o pomoc.
    Co by jste doporučovali koupit.

    Díky za pomoc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    Dobry den,

    nejdrive bych zacal problemem - zatim je tezke rict, jak kvalitni je ten blok na teto Gigabyte zakladni desce, protoze je to novinka. Pokud je ale tak "kvalitni" jako fuzion blok na Asus deskach, tak bych Vam doporucil jedine - VYHODIT ho a nainstalovat neco od vyrobcu, kteri vodnimu chlazeni skutecne rozumi...s bloky fuzion na asus deskach jsou problemy obrovske, tecou, delaji bordel v okruhu (loupe se z nich elox atd) a tak dale a tak dale...
    Dale nikde jsem nenasel specifikace toho bloku...material, rozmery vystupu atd...takze opravdu tezko rict, co to je za blok...

    A jedna otazka pro zacatek - kam chcete umistit radiator ? Koukal jsem na tu Vasi case a tam zrovna nevim, kam radiator dat...kdybyste mel treba cosmos, tak nahoru date 3x 120mm radiator uplne bez problemu...ale takhle nevim...slo by dat 2x120mm radiator dozadu tam kde jsou dva ventilatory na vystup, ale 2x120mm radiator Vam to uchladi jen tak tak...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Martin_c

    Dobrý den,
    předem děkuji za reakci.
    Ano skutečně nevím jak kvalitní ten blok na Gigabytu je, ale asi mi nezbyde než to vyzkoušet. Nechal bych okruh zaplý nějakou dobu a sledoval jestli neprotéká nebo nedělá neplechu. Kdyby ano, tak koupím blok od specializovaných výrobců. Zatím mohu říct, že je měděný a je hybridní - čili spojený s žebrováním na zachytávání proudu vzduchu. Provedení vypadá na pohled celkem dobře. Dal bych Vám sem stručnou laickou recenzi jak na tom ten blok od gigabyte je.
    Změřím ho a napíši vám v nejbližší době rozměry tohoto bloku.
    Ohledně Casu bych se nebál. Je to big tower a místa je tam dost. Asi bych to musel vyměřit podle velikosti daného radiatoru. Vršek jde případně celý sundat, je tam 250 mm ventilator misto kterého bych mohl dát radiator s 3x 120mm. Jinak je skříň hodně modulární. Případně bych něco vymyslel a chlazení nechal na vnější straně. Mám již připravené kvalitní větráky Noctua NF-P12-1300, řekl bych, že špičku ve ventilátorech.
    Potřeboval bych hlavně poradit jaké použít na vodníka součásti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    v podstate u toho bloku potrebujete vedet jen to, na jake hadice jsou ty vystupy...a tomu prizpusobit hadice v celem okruhu....jinak to, ze je z medi je videt (snad proboha nedali dovnitr hlinik) a pokud vidim tak rozebrat ten blok nejde, takze jak dobre je to vevnitr udelano nezjistite, nezbyva jen vyzkouset...anebo preventivne vyhodit...

    pokud v te case jde dat nahoru 3x120mm radiator, tak je to idealni...

    a k tem jednotlivym komponentum:

    na cpu vezmete ek supreme, swiftech apogee gtz (+ redukce na 1366 zvlast se prodava)
    expanzku...zalezi co se Vam libi a kam to chcete dat...jsou expy do dvou 5.25" pozic, jsou expy dovnitr case...nejkvalitnejsi jsou koolance, ale cena je trochu jinde...klidne staci i neco maleho jako swiftech mcres...
    radiator vezmete alphacool xtreme III rev2 - nejlepsi pomer cena vykon, na P12ky je to uplne idealni radiator...
    na grafiku zalezi co se Vam libi....aqua computer, EK water, koolance...vykon je u vsech stejny s rozdily v radu jednotek procent...lisi se jen "filosofii" te dane firmy v delani full cover bloku...a v cene a v designu...
    pumpu vezmete nejakeho lainga...bud 1T a XSPC top (nebo xspc top a expu, vyresil byste problem jakou expu vzit) nebo rovnou ultru...
    hadice tygon nebo masterkleer...kapalina, fitinky...toto bych resil spise az pokud se rozhodnete pro konkretni bloky tak podle toho...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Martin_c

    Moc děkuji, potěšilo mě, že existují specialisté na vodní chlazení a člověk nemusí testovat co nikdy nezkoušel . Fascinovalo mě to již od začátku jen jsem na to neměl prostředky.
    Projedu si u vás jednotlivé komponenty a dám vědět co se mi zdá nejlepší.
    Tady udávám informace ohledně toho bloku od gigabyte:

    Materiál je poniklovaná měď v aj: (nickel plated copper (with a nice black tint))
    vystupy na hadice jsou 3/8.
    http://www.images.clunk.org.uk/revie...e/IMG_6257.jpg
    http://www.images.clunk.org.uk/revie...e/IMG_6259.jpg

    V jednom článku jsem našel toto, bohužel však blok nebyl také testován: "Here we have the stock water block I removed earlier. It appears to be constructed from nickel plated copper (with a nice black tint) and has 3/8" barbs - I won't be using this in my tests as I don't have any 3/8" gear."

    Kdybych používal hadice 3/8 byl by nějaký problém s výběrem ostatních komponentů nebo na to nezáleží?

    Děkuji za pomoc
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    no podle tech obrazku to nevypada uplne nejhur, tak snad to fungovat bude...

    co se tyka 3/8"...pisou vystupy 3/8", coz by melo byt 11mm vnejsi prumer hadice...tzn na hadici 11/8mm a fitinky take vzit pro hadice 11/8mm...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Martin_c

    Dobře Takže hadice bych vzal Tygon R3603 11/8mm průhledné.

    Tak jsem si projížděl jednotlivé komponenty:

    Pumpa: určitě bych chtěl pumpu s expanzní nádobou abych to nemusel rozvádět po skříni. idealni by byla ta do dvou nebo tří 5.25 pozic. Záleží mi hodně na hluku, protože hlavní věc co mi vadí na současném vzduchovém větrání je hlučnost. Jakou hlučnost májí pumpy Laing a jak dlouhý okruh utáhne? Sáhl bych asi po této: http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...ml?arg1=010604
    Potřebuji jen vědět- má propojenou expanzní nádobku s čerpadlem? A jestli je její výška 142mm i s čerpadlem? A konečně, jestli ji lze namontovat do pozice 5.25. Rád bych tyto údaje věděl abych to vše napřed proměřil

    Vodní blok pro VGA: http://www.alphacool.cz/produkt/Kool...k.html?arg1=01

    radiator tedy: http://www.alphacool.cz/produkt/Alph...?arg1=01060100
    doufám, že to uchladí.

    Fitinky: výstup mám vzít tedy tento? http://www.alphacool.cz/produkt/Vyst...m.html?arg1=01
    + stahováky a Anti-Kink:
    http://www.alphacool.cz/produkt/Prim...e.html?arg1=01

    Blok na CPU:
    Co ríkáte na: Innovatek i7 CPU Waterblock
    http://www.alphacool.cz/produkt/Inno...6.html?arg1=01

    nebo myslíte, že Swiftech Apogee GTZ je lepší. Jde tam spíše o styčnou plochu s procesorem. Apogee GTZ ji má 50mm a Innovatek i7 ji má kruhovou a její velikost nemá uvedenou.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    ta laing pumpa je do 3.5" pozice. rozmery mame na webu spravne...

    tissi nez treba laing pumpy jsou innovatek hpps, ale laing pumpy jsou jen o trochu hlucnejsi a o mnoho vykonnejsi. takze bral bych urcite laing...

    fitinky vezmete tyto http://www.alphacool.cz/produkt/Srou...ro_11-8mm.html - jsou bezpecnejsi nez ty nasouvaci. na chipsetovy blok vezmete 2ks http://www.alphacool.cz/produkt/D-Te...8_-_12_mm.html - pro jistotu...

    co se tyka toho innovateku - tezko rict. neexistuje zadna recenze toho bloku, je to celkem novy produkt. treba predchudce tohoto i7, stary g-flow, byl i pres svoji vysokou cenu velmi velmi slaby. takze jen z ceny se neda usuzovat vykon toho bloku...ja osobne bych do nej nesel, je to proste velka neznama...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Martin_c

    Děkuji,
    ano, tu velikost jsem nějak přestřelil . 80x80mm - s montáží je to tak pozice 3,5'. Sehnal bych asi redukci na pozici 5,25'. Jen mam dotaz ohledně velikosti nádoby. která má 110ml. Myslíte, že by to na můj okruh stačilo? (CPU, Grafika, Chipset a radiator NexXxoS Xtreme III rev2)?
    Určitě vezmu ty šrouby na hadice jak radíte, až teď jsem si všiml principu uchycení .). A blok na CPU tedy Swiftech Apogee GTZ. Styčná plocha bloku je na i7 dostatečně velká.
    Nemohl by jste mi náhodou říct jakou má pumpa asi hlasitost v decibelech? Nebo alepoň pro představu v porovnání s větráky Noctua NF-P12, které mají 19.8 dB. Nikdy jsem ji neslyšel a nerad bych měl potom nějakou vrčící bestii

    Ještě k radiatoru NexXxoS Xtreme III rev2 - když použiji 3 antivibrační rámečky - http://www.alphacool.cz/produkt/Anti...y.html?arg1=01
    Je nutné také použít k montáži mřížku? Např. tuto: http://www.alphacool.cz/produkt/AC_R...?arg1=01060102
    ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    expanzka v te pumpe staci. neni to idealni jako kdyz byste mel expanzku zvlast, ale je to funkcni reseni bez problemu...

    tu hlucnost zmerenou nemame, ono je to take uplne jiny typ zvuku nez ventilatory...ty pumpy spis vrci...ale neni to nic zvlastniho. pokudy by Vam nevyhovovala tak ji muzete vymenit za ten innovatek hpps...

    k tomu radiatoru nemusite pouzivat ani ramecek, ani mrizku. jen musite zakratit ty sroubky pro ventilatory, ktere u toho radiatoru jsou...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Martin_c

    Dobrý den,
    tak jsem si navrhl princip jak by asi melo vodni chlazeni fungovat v mem PC. Narazil jsem jenom na jeden problem a to jak uchytit pumpu, ktera je do 3,5" pozice. Mam na to totiz pozice jen 5,25". Myslite, ze by to slo prisroubovat pres tuto redukci? http://www.alphacool.cz/produkt/Kovo...-.html?arg1=01

    Podivejte se prosim na muj navrh a posudte jako odbornik jestli je propojeni dobre resene...

    http://www.fajnradio.cz/files/spedo_water.jpg



    Dekuji moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    hezky nacrtek

    tu redukci 5.25" na 3.5" pouzit samzrejme bez problemu muzete...

    jedna pripominka je zasadni....fany urcite musi foukat VEN !!! nema smysl hnat si teply vzduch dovnitr do case...mate tam sipky dovnitr.

    a mozna bych z pumpy navedl hadici na vga a pak hezky nahoru - chipset - cpu - radiator. at zbytecne netahate hadici od pumpy k cpu a pak dolu...a pak zase nahoru
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Martin_c

    Díky
    Tady jsem tedy opravil ty nedostatky. Pokud to bude OK budu v nejblizsi dobe objednavat

    http://www.fajnradio.cz/files/spedo_water2.jpg


    Dekuji za uzitecne rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,537

    myslim, ze takhle je to ok. a asi bych vyhodil ten zbytecny zadni fan...a klidne by se dal vyhodit i ten predni nasavaci, ta case je dost "derava" takze se tam vzduch dostane i normalne podtlakem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    raym0n

    http://www.fajnradio.cz/files/spedo_water2.jpg

    to, co tady Martin_c navrhl se mi taky velice libi, ale jak je to s pravidlem, ze expa by mela byt nejvyssi soucasti okruhu, navic co zavodnovani, jak bude probihat? to po 100ml doleju to expanzky, rozbehnu pc, rozbehne se cerpadlo, ktere to v mziku nasaje, vypnu pc, doleju dalsich 100ml a tak stale do kola? neni to dost nepohodlne? nejde to udelat i jinak? diky
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Vodní chlazení
    Od adock v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 11-08-2013, 23:18
  2. Vodní chlazení pro GTX 570
    Od Raymond v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-03-2013, 18:33
  3. Vodní blok pro GTX285
    Od Neregistrovaný v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 17-06-2010, 10:51
  4. vodní chlazení pro CPU+GPU
    Od Blackbaron v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-11-2008, 19:15