Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Řadič Axago PCIS-45 a WD7501AALS

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Ahojte chtěl by jsem Vás poprosit o radu ohledně disku. Mám staré PC se základní deskou ASUS A7V8X, 1GB DDR RAM, procesorem Athlon XP +1800, grafická karta GeForce MX440 AGP 8x,a hardisk 80 GB WD ATA/133, který mi před týdnem odešel proto jsem dneska objednal řadič Axago PCIS-45:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400860UA0X0KRK
    a nový disk S-ATA
    Western Digital Caviar Black 3.5" 750GB WD7501AALS
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007H1TZ1U2IUX
    Řadič do PCI slotu na S-ATA disky jsem musel koupit jelikož deska A7V8X neměla vývod na S-Ata disky
    (vývody na S-Ata nejsou v této verzi napájeny, na základní desce jde vidět jen místo bez konektoru, kde by měli být). Chtěl jsem se Vás zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tímto řadičem a diskem ? Jelikož jsem zatím hardisky S-Ata nikdy nezapojoval, chtěl by jsem Vás poprosit o radu jak na tento disk dostanu system na co si dát pozor? Bios určitě tento disk neuvidí ? Budu potřebovat stáhnout ovladače např. WD ? Ani netuším jestli jsou na tomto disku jumpery a jak je nastavit je to stejné jako IDE disky Master, Slave, Cable select ??
    Předem Všem děkuji za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Bios pravděpodobně ten řadič uvidí. To ale neznamená, že disky na něm budou vidět v biosu, spíš před startem problikne ještě jedna obrazovka s biosem toho řadiče (aspoň to tak bejvá).
    Abys z něj nabootoval, bude možná třeba nastavit správně bootování. Správná volba by mohla bejt bootovat z přídavný karty nebo ze SCSI (řadiče se tak často biosu hlásej) nebo nějaká podobná volba...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Přesně tak, BIOS řadiče musí podporovat bootování z něj. Při instalaci windows budeš muset nahrát ovladač pro nový řadič - zmáčknutím F6 v momentě, kdy se windows na to zeptají (hned na začátku instalace). Ovladače musíš mít na FDD.
    Co se týče master/slave - nic takového se u sata nenastavuje, jen zapojíš kabel, napájení a mělo by to jet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Děkuji Vám moc za odpovědi.
    Chtěl jsem se ještě zeptat jestli budu muset na disku nastavit jumper na přenosovou rychlost SATA/150 nebo jestli nechat default SATA/300 ? Dále jsem se chtěl zeptat na google jsem našel článek kde píší, že pro správnou funkci HDD 137GB a většího musí BIOS počítače podporovat 48-bitové adresováni LBA dále po nainstalovaní Windows je použitelná jen část HDD do 137GB a zbývající část (nad 137GB) můžete využít až když zapnete v registrech podporu 48-bitové adresováni LBA.
    Toto platí i pro mě?
    A jako poslední věc jsem se chtěl zeptat jaký typ ovladačů zvolit při instalaci RAID (VIA SATA RAID Controller) a nebo bez RAIDu (VIA ATA/ATAPI Host Controller) ?? Když mám jeden disk tak určitě bez Raid ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Ten řadič nemá s disky nad 137 GB problém, pokud máš Windows XP alespoň se SP1 tak se bude velikost zobrazovat správně.
    Ten jumper, pokud tam je, přehoď na SATA/150, řadič stejně víc neumí, navíc je do PCI, takže nemáš šanci využít ani těch 150 MB/s. S přenosovou rychlostí se asi nedostaneš přes 100 MB/s (při čtení z cache).
    Ovladač dej bez RAIDu, RAID s jedním diskem nemá cenu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Jen doplním že zrovna AALS verze mi přijde zbytečná vzhledem k výše uvedeným rychlostním omezením řadiče a sběrnice PCI.

    Vezměte standardní verzi AAKS 640Gb která má lepší poměr cena/gb než 750Gb model.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Ještě jednou děkuji Všem za rady. V sobotu se pustím do instalace nového disku, tak snad to proběhne bez problémů
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Sparhawk77 Zobrazit příspěvek
    Chtěl jsem se ještě zeptat jestli budu muset na disku nastavit jumper na přenosovou rychlost SATA/150 nebo jestli nechat default SATA/300 ?
    Ne, je to zbytečné. Disk se automaticky přizpůsobí rychlosti řadiče.

    Citace Původně odesláno od Sparhawk77 Zobrazit příspěvek
    A jako poslední věc jsem se chtěl zeptat jaký typ ovladačů zvolit při instalaci RAID (VIA SATA RAID Controller) a nebo bez RAIDu (VIA ATA/ATAPI Host Controller) ?? Když mám jeden disk tak určitě bez Raid ?
    Ani jeden. Proč bys proboha instaloval ovladače VIA, když je řadič osazen čipem Silicon Image SiI3512? Správné ovladače jsou ke stažení zde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Ahojte, tak dneska jsem se marně pokoušel nainstalovat systém na nový disk WD7501AALS. Při spouštění sice naběhne bios PCI řadiče (s-ata), kde tento disk řadič vidí, ale při instalaci windows xp jsem na začátku stiskl F6 pak jsem vložil disketu s ovladačem řadiče, ale pak již mi to napsalo že žádný disk není připojený ?? i když byl na začátku biosem řadiče detekovám ?? nevíte jakým způsoben na tento řadič nainstalovat systém ?? ted zkouším při spuštění PC jak naběhne Raid configuration utility naformatovat disk položkou Low Level Format, ale toto si myslím že mi pro instalaci systemu nepomůže. Můžete mi někdo poradit ?? předem děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Použil jsi správný ovladač?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Použil jsi správný ovladač?
    Ovladač jsem použil správný. Doma jsem našel ještě staré CD s WinXP SP2 anglické, kde oproti českým XP SP3 mi anglická verze našla disk a mohl jsem je nainstalovat. V instalaci jsem ale nepokračoval a zkouším sehnat winxp české, které budou mít podporu s-ata.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Sparhawk77 Zobrazit příspěvek
    V instalaci jsem ale nepokračoval a zkouším sehnat winxp české, které budou mít podporu s-ata.
    Takové nejsou. Buď dohraješ ovladač z diskety, nebo ho zaintegruješ do instalačního média (např. pomocí nLite).

    Proč ovladač s českými Windows XP SP3 nespolupracuje nevím. Zkusil bych nainstalovat česká XP SP2.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    21

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Takové nejsou. Buď dohraješ ovladač z diskety, nebo ho zaintegruješ do instalačního média (např. pomocí nLite).

    Proč ovladač s českými Windows XP SP3 nespolupracuje nevím. Zkusil bych nainstalovat česká XP SP2.
    Zkoušel jsem ovladač i zaintegrovat pomocí nLite, ale instalace probíhá stále stejně jako když načítám ovladač z diskety. Zkusím tedy ještě nainstalovat české winXP SP2 a když to nepude budu muset nainstalovat anglickou verzi winXP SP2, které disk bezproblémově najdou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    2

    Take jsem si koupil tento radic. Disk k nemu pripojeny budu pouzivat jaku uloziste dat. Radic disk vidi. System Win XP mam nainstalovan na jinem ATA disku. Po biosu radice mam na vyber spustit WinXP nebo recorvery konzoli. To tam mam uz nainstal. pred radicem. Pokud neni disk pripojen najedou vokna. Kdyz je sata disk pripojen, zamrzne to u toho vyberu. Ma se neco nastavit v biosu radice ? Dekuji
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. SSD + řadič????
    Od pavel.34 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-09-2012, 10:26
  2. Software: problém s Axago Fire Wire Pcif-x1
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-09-2012, 15:35
  3. IDE řadič
    Od martin155 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-08-2010, 21:16
  4. 3,5" HDD SATA: Disk WD7501AALS - Systém nejde spustit
    Od Sparhawk77 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 15-11-2009, 21:38
  5. ISA Řadič
    Od Figa v sekci Identifikace HW
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-03-2008, 19:11