Spuštění Windows 98 na virtuálním stroji
Ahoj, přicházím se zdánlivě triviálním problémem, ale zaboha mi nejdou nainstalovat 98čky na vmware nebo virtual pc. Ve vmware dám typical configuration se 4GB diskem. Nabootuju, spustím fdisk, vytvořím oddíl a tím to hasne. Po restartu mi to jen napíše "Nebyl nalezen operační systém". Podobně s virtual pc. Zkoušel jsem víc verzí windows, želbohu se to vždycky chová stejně. Nejde někde nastavit boot z CD? Spouštěcí disketu bohužel nemám (vůbec celou disketovku). Neví někdo co s tím?
Zkoušel jsi to instalovat z image na pevném disku, ne jen z optického disku? Mě se instalace z image osvědčila mnohem víc, než instalace z optiky.
No já zkoušel jen image. Jednou jsem ho namountoval jako virtuální mechaniku a tu pak nastavil pro virtuální stroj a nebo mu rovnou strčil iso. Ani jedno nepomohlo.
XxXcool: to teda myslíš špatně. 98 šly normálně instalovat z CD.
xxviktor: Máš správně nastavený bootovací zařízení? - ve virtualboxu se nastavuje normálůně při startu virtuálního PC v setupu.
Jinak zkus to ve virtualboxu, osvědčil se mi víc než wmware.
xxviktor: Máš správně nastavený bootovací zařízení? - ve virtualboxu se nastavuje normálůně při startu virtuálního PC v setupu.
Jinak zkus to ve virtualboxu, osvědčil se mi víc než wmware.
Existují boot i no boot cdčka. Zkoušel jsem různá komba, například vytvoření oddílu přes fdisk, jeho namapování do XPček (mimo virtuální stroj) a tam ho zformátovat fatem, želbohu ani tohle nepomohlo. Dos mi jej nechce najít.
[QUOTE=XxXcool;224034]Ahoj,
myslím si, že musíš nabootovat přes disketu, protože Win 98 z CD nejdou nabootovat.
XxXcool[/QUOTE]
Ale jdou. Musí mít WIN_98 SE. Formátuješ FAT16, nebo fat 32?? Při fdisku dej míň než ty 4 giga,
myslím si, že musíš nabootovat přes disketu, protože Win 98 z CD nejdou nabootovat.
XxXcool[/QUOTE]
Ale jdou. Musí mít WIN_98 SE. Formátuješ FAT16, nebo fat 32?? Při fdisku dej míň než ty 4 giga,
Logout: Nechci se hádat, ale vždy když jsem instaloval Win 98, tak jsem vždy potřeboval spouštěcí disketu s MS-DOSem s podporou CD-ROM. Instalace pouze z CDčka mi nešla.
Doufám, že se bavíme o Win 98 a ne o Win 98SE.
astec: Myslel jsem, že se tu bavíme o Win 98 a ne o Win 98SE.
Doufám, že se bavíme o Win 98 a ne o Win 98SE.
astec: Myslel jsem, že se tu bavíme o Win 98 a ne o Win 98SE.
32jkou, pokud jej zformátuju z XPček, tak mi to jen napíše, ať vyjmu disk či jiná media a restartuju stiskem klávesy.
Moje chyba, ano jsou to win98SE.
Moje chyba, ano jsou to win98SE.
xxviktor: Možná se teď zeptám špatně, ale máš po tom restart zaplé bootování z CD mechaniky nebo z image?
[QUOTE=xxviktor;224048]32jkou, pokud jej zformátuju z XPček, tak mi to jen napíše, ať vyjmu disk či jiná media a restartuju stiskem klávesy.
Moje chyba, ano jsou to win98SE.[/QUOTE]
No a když vytvoříš fdiskem nastavíš ten oddíl jako aktivní???
Moje chyba, ano jsou to win98SE.[/QUOTE]
No a když vytvoříš fdiskem nastavíš ten oddíl jako aktivní???
Jo, aktivní nastavený je (ono tě to myslím ani nijak jinak než primární a aktivní ani nepustí).
xxxcool:Joo, to kdybych věděl kde v té virtual jebce nastavit. Hledal jsem jak blbej a nic nenašel. Myslím ale, že to z cdčka bootuje implicitně.
xxxcool:Joo, to kdybych věděl kde v té virtual jebce nastavit. Hledal jsem jak blbej a nic nenašel. Myslím ale, že to z cdčka bootuje implicitně.
[QUOTE=xxviktor;224058]Jo, aktivní nastavený je (ono tě to myslím ani nijak jinak než primární a aktivní ani nepustí).
xxxcool:Joo, to kdybych věděl kde v té virtual jebce nastavit. Hledal jsem jak blbej a nic nenašel. Myslím ale, že to z cdčka bootuje implicitně.[/QUOTE]
Jestli si to pamatuju dobře, tak buď úplně zakaž disketovou jednotku nebo při úvodní obrazovce ve VMware zmáčkneš "ESC" a zvolíž možnost z jakého místa chceš bootovat.
XxXcool
xxxcool:Joo, to kdybych věděl kde v té virtual jebce nastavit. Hledal jsem jak blbej a nic nenašel. Myslím ale, že to z cdčka bootuje implicitně.[/QUOTE]
Jestli si to pamatuju dobře, tak buď úplně zakaž disketovou jednotku nebo při úvodní obrazovce ve VMware zmáčkneš "ESC" a zvolíž možnost z jakého místa chceš bootovat.
XxXcool
XxXcool: Jo tak to se omlouvám, házim 98 a 98SE do jednoho pytle, neznam člověka, kterej by dobrovolně teď instaloval 98 1st edition (kldyž už je takovej masochista a instaluje 98 :-)). Tak prosím přijmy omluvu.... :-)
[QUOTE=Logout;224072]XxXcool: Jo tak to se omlouvám, házim 98 a 98SE do jednoho pytle, neznam člověka, kterej by dobrovolně isntaloval 98 1st edition. Tak prosím přijmy omluvu.... :-)[/QUOTE]
Není zač se omlouvat. Mělo mě to taky napadnout :mistake
Není zač se omlouvat. Mělo mě to taky napadnout :mistake
Zakázanou ji mám. Jinak to při startu píše něco o F2, želbohu to startuje tak rychle, že si ani nemůžu přečíst co a mačkání jak zběsilej taky nepomáhá.