Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pentium 90 (P54C) změna násobiče?

trodas (1753)|27.2.2009 01:27
Staré Pentium 90 CPU (P54C) má vnitřní násobič nastavený na x1,5 - takže udělá z 60MHz FSB výsledný 90MHz takt.

Co mě zajímá je, jestli se ten násobič dá nějak změnit na x1 ;)

Obyčejně lidé chtějí přetaktovat, no, já bych pro změnu zkusil podtaktovat a tím pádem násobič x1,5 nestojí za nic. Pokud dobře chápu nastavení násobičů - třeba na desce Asus TXP4-X Socket 7.
( https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17179-asus-txp4-x-socket-7 )
Pak nastavením BF0, BF1 na 1-2, 1-2 (manuál, stránka 17) necháme vlastně CPU použít jeho vnitřní násobič, takže, pokud by se mi ho nějak podařilo modifikovat (vypálit vnitřní cestu? spojit nějaké piny?), tak bych získal docela zajímavou možnost snížení taktu.

Nevíte tedy někdo, jestli to je možné a jak na to? Anebo alespoň neznáte někoho, kdo by to mohl vědět?

Další možností jak se dostat k x1 násobiči by snad mohlo být Pentium Overdrive, ale je otázka, kde ho sehnat a jestli vůbec umí běžet na x1 násobiči. Většinou se Overdrive používalo na zvýšení výkonu a né jeho snížení... Dále mě napadá třeba staré vzácné 5V Pentium 60/66 kousky, které měly násobič x1, jenže ty zase používají Socket 4 a tak je výběr mainboardů pro ně značně omezen. Hezky podtaktovatelná deska Asus TXP4-X má Socket 7 (5) ...

Další idea je Mobilní Pentium nebo Mobile Pentium MMX čip pro laptopy. Tam je také dobrá otázka rozsahu násobiče (x1?) a kde je sehnat. Další problém může být jak vytvořit redukci z "filmového" pouzdra...

Napadá někoho něco, jak dostat x1 násobič z Socket 7 (5) Pentií?
trodas (1753)|8.3.2009 11:29
Co se tyce mozneho pouziti Pentia 60 a 66MHz - ty maji x1 nasobic - tak pro ty byc musel delat redukci z Socketu 4 na Socket 5/7 a to by bylo docela hardcore bez dokumentace... Intel nejakou dokumentaci co me zajima nabizi, treba:
Pentium Processor Technical Overview - 241610
AP-579: Pentium Processor Flexible Motherboard Design Guidelines - 243187
AP-479: Pentium Processor Clock Design - 241574
Pentium Processor 3.3V Clock Driver Specifications
Pentium Processor 3.3V ASIC Interface Specification
...ovsem zdase, ze ji neni mozne ani zakoupit (!!!), protoze uz proste Pentium (1) nepodporuji:
http://www.intel.com/support/processors/pentium/sb/cs-011038.htm
http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SU031
http://support.intel.com/support/processors/pentium/sb/CS-023718.htm

Tak jsem se zamyslel a zkusil jsem se podivat na nejake AMD prociky, jestli by se jim nedal predelat nasobic na x1. Sel jsem na:
http://amd.com
kliknul jsem na Support & drivers
pak jsem vybral Technical Documentation
...a následovalo: ERROR: 404 Not found

To je vtip, nebo AMD způsob podpory?!?!

Takže se zdá, že Pentium Overdrive procíky by mohly být tou odpovědí. Při vypojení větřáku mají nastavit svůj násobič, aby se nespálily, na x1 - což je přesně to, co potřebuji. Teď kde je pro Socket 5/7 sehnat? Do Socket 5/7 se dělaly 120, 150 a 166MHz verze (PODP3V125, PODP3V150 a PODP3V166) a dokonce i modernější MMX Pentia Overdrive se vyššími takty a jiným označením (PODPMT60X150, PODPMT60X180, BOXPODPMT66X166, BOXPODPMT66X200) :P
Nějaké se na eBay sehnat dají:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a mají i 166MHz verzi s MMX!
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jenže obojí je z Číny a netestované, takže jim ani nebudu moci nadat, když budou nefunkční... Ach jo, to je práca :)
Richmond (8084)|8.3.2009 13:21
Sahnul jsem do my retro krabice - mam tu jeden P60 SX835, mozna bych ti na nej nasel i pouzdro ale na postu s tim nepujdu - to ti rikam predem :cool:
edit: cirou nahodou: nic do s5/7 s nasobicem 1x neexistovalo, ale mam tu jeste P133 (2x66)
edit2: ted si jeste vzpominam ze overdrive byly snad mobilni pentia s 3.1v
IMG_0279.jpg
odb (505)|8.3.2009 13:37
Moja skúsenosť

Mal som dosku Amptron (presný model neviem) socket7 s podporou PMMX a v nej P166MMX. Kvôli uzamknutému násobiču išlo taktovať len cez FSB. Neskôr som si zohnal P233MMX a testoval som dosku s ním. Po vrátení P166MMX do dosky som náhodou zistil, že zrazu môžem meniť aj násobič a tak sa mi ho podarilo pretaktovať až na 280MHz. 3,5x83. Zmeniť násobič išlo oboma smermi. Dodnes neviem príčinu ako to bolo možné. Má to len jednu chybu - asi pred rokom som PC s tým procesorom a doskou daroval. To by bolo niečo pre teba :)
mech13 (5526)|8.3.2009 16:36
odb: zajimavy bug... sice to je zpusob jak ovladat nasobic, ale trodas to potrebuje na jedne konkretni desce - s jinym bugem kde je FSB 7Mhz a tutiz ma sanci na svetovy rekord...
idealni by byla deska s kombinaci obou bugu:)
trodas (1753)|8.3.2009 21:12
Richmond - paneboze, to je kraaaaasnej procak :thumb
Ten bude mit jiste jeste i FDIV bug! :D
Pouzdro na nej? Co to je?
Na postu ee? To neva, stejne nemam desku s Socketem 4 abych ho mohl zkusit a navic ja ho potrebuji rozbehnout na Socketu 5/7 ... to leda udelat redukci, to by byl slusny hardcore :D Jinak SZ ...

[QUOTE]edit: cirou nahodou: nic do s5/7 s nasobicem 1x neexistovalo[/QUOTE]
To je omyl, Pentium Overdrive se pry da prinutit na x1 nasobic ;)

odb - [QUOTE]socket7 s podporou PMMX[/QUOTE]

Vidis, ja ani nevim, jestli Asus TXP4-X ma podporu MMX... Kdyztak by se updatoval microkod v biosu, mno, to neni takovy problem...
http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=en-us&model=TXP4-X&product=1&os=9
Ani slovo o MMX ci Pentium Overdrive, pravda... P54C je IMHO normal Pentium...

[QUOTE]P233MMX a testoval som dosku s ním. Po vrátení P166MMX do dosky som náhodou zistil, že zrazu môžem meniť aj násobič a tak sa mi ho podarilo pretaktovať až na 280MHz. 3,5x83. Zmeniť násobič išlo oboma smermi.[/QUOTE]

WoW! Tomu rikam chybka! :p A x1 nasobic sel? :) A tech 280MHz davalo P166 stable? To je totiz skoro 200% overclock (co chybi do 332MHz, ze) a to je docela hoooodne dobry :) Samo vykon bude dnes stale usmevny, nicmene... legrace musi byt! IHS dolu, vodnika a podme na 300MHz! :)

[QUOTE]Má to len jednu chybu - asi pred rokom som PC s tým procesorom a doskou daroval. To by bolo niečo pre teba :)[/QUOTE]

Nj, tak co take s takovou deskou nez darovat nekomu, kdo si s ni jeste vyhraje a nevyhodi ji jen do nejblizsiho kontejneru, ze jo... :)

mech13 - presne, presne. Zname desku ktera umoznuje nastaveni 7,14MHz FSB a jede (alespon me tedy jela s tim P90 CPU, je zajimave ze tobe to s P75 odmitlo na tech 7,14MHz postnout... pokud je ten bug CPU-specific tak jsem v haji zelenem s mym napadem) a tak potrebuji jen CPU, ktery muzu nejak "presvedcit" na x1 nasobic.
A tu desku, samo :) 2 misto na svete suxx ;) Tak dlouho se cekalo, nez to bylo oficielni, az me nakonec prekonali - takovy podvody tedy neberu :p

Jak se asi lisi Socket 4 od Socketu 5/7? Chtelo by to nejakou dokumentaci... ;)
Richmond (8084)|8.3.2009 21:37
[quote=trodas;227290]Richmond - paneboze, to je kraaaaasnej procak :thumb
Ten bude mit jiste jeste i FDIV bug! :D
Pouzdro na nej? Co to je?
Na postu ee? To neva, stejne nemam desku s Socketem 4 abych ho mohl zkusit a navic ja ho potrebuji rozbehnout na Socketu 5/7 ... to leda udelat redukci, to by byl slusny hardcore :D Jinak SZ ...

To je omyl, Pentium Overdrive se pry da prinutit na x1 nasobic ;)
[/quote]
Je krasnej, z druhy strany ma dokonce neosoupanej napis :D - driv to snad kovaly ;) - ne jako dneska, prilepit heatspreader a dalsi prosim... A samosebou FDIV ma :D
Pouzdro = MB
Ten druhej pro socket7 je P133 (SY022), ale to uz by te asi nezajimalo. Zitra se skocim podivat na pudu jestli najdu nakyho asuse/abita (jestli uz to v tech dobach existovalo), popr. se mrknu po ovedrivu - tusim ze jsem byl hrdym vlastnikem P150
trodas (1753)|9.3.2009 01:09
No vypada nadherne... jeste ho mit v cem rozjet tak jsem spokojenej :) Stare veci jsou vubec fortelne delane. Dneska to hledi vsechno jen nejak oprcat a nazdar. Specialne Intel jako kdyby ty prociky lepil z par vrstev smejdokuprexitu ci co...

Jo takovy pouzdro (= mobo) myslis, tak to je jina! :D

Jo Asusy i Abity existovaly, neboj. Pentium 150 muze byt i normal Pentak... Pentium Overdrive by byla vyhra v loterii, pokud by tedy jeste jelo :) Delaly se 125 - 200MHz verze, pricemz ty posledni mely i MMX, kam to napsat :) :D

By me zajimalo, kam by se takove Pentium Overdrive 200 MMX dalo pretaktovat. Proti normal Pentakum maji i 2x vetsi L1 kesku, takze narost vykonu nezanedbatelny a v dobrem boardu jako je Asus TXP4-X to jede velmi svizne. Bys neveril, jak v tom rychle Win2k bootovaly. I ty Win98 na 10MHz nebootovaly pul hodku ale jen tak 10min, coz je superfest na to, ze na 10MHz trva jen objeveni prvnich pismen z post screenu (na zbytek si musis kapku pockat) cele 3 minuty :D