Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problem se spustenim windows

petrmanovsky (17)|27.2.2009 17:39
zdravím. rozhodl jsem se pro upgrade svého počítače, koupil jsem nový procesor, grafiku, samozřejmě zákl. desku, ramky:

amd athlon X2 4800+
geforce 8500GT
mb K9N platinum
2GB ram

ale při pokusu o spuštění windows skončím vždycky na modré obrazovce.
jak to rozchodit?
Kozouš (500)|27.2.2009 18:16
Preinstaloval jsi OS?
petrmanovsky (17)|27.2.2009 18:22
ne, to se musi? :-)
Kozouš (500)|27.2.2009 18:26
Pokud menis desku (tim padem i chipset) tak urcite.
petrmanovsky (17)|27.2.2009 18:52
a staci preinstalovat stavajici windows, nebo to musi byt uplne nova instalace?
Kozouš (500)|27.2.2009 19:00
Nejjistejsi je format C:\ cili nova instalace.
petrmanovsky (17)|27.2.2009 19:13
a preinstalovat stavajici nejde, nebo to "neni vhodne"? nerad bych prisel o vsechny programy co tam mam
mstejska (2912)|27.2.2009 19:23
Jde to, ale vysledek neni zarucen. Tj muze ti to jet bez problemu ale taky ti nemusi vubec nabehnout system. Radeji zalohuj dulezita data bokem a pak preinstaluj system. Jeste by jsi mohl zkusit nouzovy rezim, nebo recovery consoli a opravu systemu.
Draken (1578)|28.2.2009 08:04
no já docílil funkčnost i po změně celýho PC tím že jsem odinstaloval veškeré drivery ve správci zařízení a pak i v přidat a odebrat sw...nová sestava naběhla jak víno...

ještě nám řekni z čeho si na co přešel...
petrmanovsky (17)|28.2.2009 13:48
původní sestava:
amd athlon xp 2600+ (socket A)
geforce 5500
mb Msi KT600
512 mb ram
os windows xp sp2

nová:
amd athlon X2 4800+ (socket AM2)
geforce 8500GT
mb Msi K9N platinum
2GB ram
petrmanovsky (17)|28.2.2009 17:38
[QUOTE=Draken;224607]no já docílil funkčnost i po změně celýho PC tím že jsem odinstaloval veškeré drivery ve správci zařízení a pak i v přidat a odebrat sw...nová sestava naběhla jak víno...

ještě nám řekni z čeho si na co přešel...[/QUOTE]

zní to jako dobrý nápad, mohl bys prosím napsat přesný postup?
kevin00 (10238)|1.3.2009 18:34
Můžeš zkusit z instalačního CD provést opravnou instalaci OS. Windows přehrají veškeré soubory na HDD soubory z CD. Ovšem pak by jsi musel nainstalovat veškeré drivery znovu a hlavně před samotnou instalací driverů řádně očistit systém od starých ovladačů.
Draken (1578)|1.3.2009 22:00
takže zásadní je spustit zprávce zařízení a odinstalovat hlavně grafiku,procesor,ide řadiče..
prostě všechno co jde pokuď se tě to samo zeptá jestli restartovat tak dej ne a pokračuj v odinstalaci...
potom pusť přidat a odebrat a tak odeber vše co má něco společného s drivery grafiky, čipsetu a CPU
(důležité je PC nerestartovat až do chvíle kdy všechny drivery budou pryč!PS:některé drivery tam zůstanou a budou vidět protože vyžadují právě ten restart-toho si nevšímej)poté zapoj novou sestavu a zkus nabootovat (pokuď si odstranil vše správně systém najede a ty jen nainstaluješ nové drivery)
toť vše...

já měl Semrona 2800+ 754soc.-AMD 4200+ AM2,AMD 6400+BE,Phenom II 940BE a vše včetně výměn 3 desek systém bez problému ustál...
kevin00 (10238)|1.3.2009 22:20
[quote=Draken;225116]takže zásadní je spustit zprávce zařízení a odinstalovat hlavně grafiku,procesor,ide řadiče..
prostě všechno co jde pokuď se tě to samo zeptá jestli restartovat tak dej ne a pokračuj v odinstalaci...
potom pusť přidat a odebrat a tak odeber vše co má něco společného s drivery grafiky, čipsetu a CPU
(důležité je PC nerestartovat až do chvíle kdy všechny drivery budou pryč!PS:některé drivery tam zůstanou a budou vidět protože vyžadují právě ten restart-toho si nevšímej)poté zapoj novou sestavu a zkus nabootovat (pokuď si odstranil vše správně systém najede a ty jen nainstaluješ nové drivery)
toť vše...

já měl Semrona 2800+ 754soc.-AMD 4200+ AM2,AMD 6400+BE,Phenom II 940BE a vše včetně výměn 3 desek systém bez problému ustál...[/quote]

IMHO kdyby udělal opravnou instalaci z instalačního CD, měl by to rychleji. Jde vlastně o tu samou záležitost. Z instalačního CD bude vědět, že to bude funkční.
EditorPO (2819)|1.3.2009 23:17
Tiez to robim tak ako popisuje Draken a zatial som nemal problem. Par zakaznikom som menil MB a win nabehol.
Konkretne u mojho PC mam win uz 3 roky bez preinstalovania a presiel som od KT266 cez nForce2 az po sucasny P45.
Este by som doplnil Drakena, ze po vymene MB bootujem radsej do nudzoveho rezimu, kde to este precistim (ovladace) a az potom naostro.
Draken (1578)|2.3.2009 09:58
[QUOTE=kevin00;225124]IMHO kdyby udělal opravnou instalaci z instalačního CD, měl by to rychleji. Jde vlastně o tu samou záležitost. Z instalačního CD bude vědět, že to bude funkční.[/QUOTE]

problém je v tom že naistalované catalysty a drivery nad rámec obsahu instalčního cd tak zůstanou a výsledek bude nulový...protože čipset,grafiku,přídavné drivery na cpu apod. instalace windows nedetekuje jako obsah cd a nechá je beze změn (opravná instalace způsobí to že nově vytvoří soubory které se instalují při istalaci nového systém-prakticky reset souborů...a ne adresářů)
navíc pak nepůjdou některé sw vůbec pustit protože právě do takových souborů se zapisují data při instalaci her a programů(cesty.knihovny,nastavení atd...)
ve výsledku bude mít nefunkční systém a pokud se do něj nakonec vůbec dostane..tak mu většina softwaru nepůjde pustit...jediná výhoda je že mu zůstanou dokumenty a plocha v pův. stavu...
což když udělá jak mu radím já zústane taky navíc pojedou i SW prostě jen nainstaluje nový HW toť vše...
PS:mám to vyzkoušené...taky jsem to zprvu tak řešil ..ale to je právě chyba dělat opravnou instalaci..pak se mu rozesere úpně všechno a nakonec by musel udělat C:\format ...:rules
kevin00 (10238)|2.3.2009 10:38
[QUOTE=Draken;225211]problém je v tom že naistalované catalysty a drivery nad rámec obsahu instalčního cd tak zůstanou a výsledek bude nulový...protože čipset,grafiku,přídavné drivery na cpu apod. instalace windows nedetekuje jako obsah cd a nechá je beze změn (opravná instalace způsobí to že nově vytvoří soubory které se instalují při istalaci nového systém-prakticky reset souborů...a ne adresářů)
navíc pak nepůjdou některé sw vůbec pustit protože právě do takových souborů se zapisují data při instalaci her a programů(cesty.knihovny,nastavení atd...)
ve výsledku bude mít nefunkční systém a pokud se do něj nakonec vůbec dostane..tak mu většina softwaru nepůjde pustit...jediná výhoda je že mu zůstanou dokumenty a plocha v pův. stavu...
což když udělá jak mu radím já zústane taky navíc pojedou i SW prostě jen nainstaluje nový HW toť vše...
PS:mám to vyzkoušené...taky jsem to zprvu tak řešil ..ale to je právě chyba dělat opravnou instalaci..pak se mu rozesere úpně všechno a nakonec by musel udělat C:\format ...:rules[/QUOTE]

Nikdy jsem neměl s opravnou instalací sebemenší problém. Vždy vše najelo v pohodě. Pravdou jest, že musí ručně domazat ještě adresáře, které si vytvořili různé ovladače. Ale po opravné instalaci a použití DriveCleaneru jsem se mi nikdy nestalo, že by systém nenajel.
Draken (1578)|2.3.2009 15:21
hmm jenže to smazání musí učinit už před instalací windows (a je dost možné že některé drivery nesmaže a hlavně musí vědět co smazat...)
a jak říkám nakonec dojde k tomu že mu ze softwaru prakticky nic korektně nepojede...
což se v případě odebrání veškerého HW a driverů v programech nestane a vše najede korektně...
v mém případě jsem odistaloval veškerý HW a pak odinstaloval catalysty(programem ati uninstal)
pak dual core optimalizér a K7driver resp. AMD CPU driver...a ovladače čipsetu nvidia toť vše
navíc jestli má k dispozici obě dvě sestavy a náhodou nějaký driver zapomene odebrat tak jen přepojí disk a zkusí to ještě jednou nakonec se to vždycky povede...
v tomto případě nebude vadit ani driver AMDK7.SYS a AMDK8.SYS ve složce system32/drivers
takže by s tím něměl být droblém...