Motherboard nebere GF 7600 GS - možné důvody
Zdravím,
již delší dobu řeším jeden nemilý problém. Z ničeho nic mi začala základní deska odmítat grafickou kartu GF 7600 GS, ale pouze pokud počítač s ní byl zapnutý více než jednou za den (není závislé na tom, jestli v něm byla/nebyla takhle karta). Mám základní desku QDI P4I865PE Novo nyní s defaultním nastavením biosu.
Nebere ji tím způsobem, že při zapnutí počítače se nezobrazí žádný obraz na monitoru - karta jakoby neposílala žádný signál, ale hřeje se. Kartou to není, protože jsem to zkoušel na jiných deskách. Stará karta GF 4 MX 440 běží skoro bez problémů až na občasné rozpadávání obrazu (pouze v určité části obrazovky - zůstávají otisky oken atd.).
Chtěl bych se zeptat jestli je možné, že by to mohlo být špatnou baterkou BIOSu nebo nějakou jinou příčinnou než prostým selháním základní desky nebo jestli ¨by nepomohl update biosu.
Děkuji.
již delší dobu řeším jeden nemilý problém. Z ničeho nic mi začala základní deska odmítat grafickou kartu GF 7600 GS, ale pouze pokud počítač s ní byl zapnutý více než jednou za den (není závislé na tom, jestli v něm byla/nebyla takhle karta). Mám základní desku QDI P4I865PE Novo nyní s defaultním nastavením biosu.
Nebere ji tím způsobem, že při zapnutí počítače se nezobrazí žádný obraz na monitoru - karta jakoby neposílala žádný signál, ale hřeje se. Kartou to není, protože jsem to zkoušel na jiných deskách. Stará karta GF 4 MX 440 běží skoro bez problémů až na občasné rozpadávání obrazu (pouze v určité části obrazovky - zůstávají otisky oken atd.).
Chtěl bych se zeptat jestli je možné, že by to mohlo být špatnou baterkou BIOSu nebo nějakou jinou příčinnou než prostým selháním základní desky nebo jestli ¨by nepomohl update biosu.
Děkuji.
Bohužel nemám aktuální bios, protože na stránkách QDI je chyba a chybí stránka s downloadem biosu pro mojí desku.
Ta karta ale předtím jela v pohodě (a to dlouho...)
Ta karta ale předtím jela v pohodě (a to dlouho...)
Co máš za zdroj? Jak je starý? Také zkontroluj kondenzátory na základní desce, zda nejsou nafouklé, či vyteklé.
No zdroj.. to bude problém. Na krabici od zdroje je napsáno: EC 300X1. Jak je starý netuším.
Kondenzátory nedokážu přesně identifikovat ale myslím, že jsou v pořádku. Jen u procesoru jsou dva takové větší - ale nepoznám jesti jsou nafouklé.
Kondenzátory nedokážu přesně identifikovat ale myslím, že jsou v pořádku. Jen u procesoru jsou dva takové větší - ale nepoznám jesti jsou nafouklé.
Zdroj je EuroCase, stálo by za to, jej vyměnit / vyzkoušet jiný. Zde se můžeš podívat, jak vypadají nafouklé kondenzátory :)
To ,,vypadá,, na zdroj Eurocase.... pokud máš možnost zkusit jiný zdroj ( ne eurocase ), pak to udělej ( pak by mohl být problém vyřešen ).
Osobně mohu doporučit např. Enermax
Osobně mohu doporučit např. Enermax
já bych to nejprve ověřil..pokuď máš možnost vyzkoušej jiný zdroj a grafiku(nejlépe něco srovnatelného, ne ati 9200 apod.)
Zdrojem to není. Zkoušel jsem úplně nový. Grafiku používám (a funguje) GF 4 MX 440... a ta nová (co s ní teďka mám problém) v jiném PC jela bez problémů.
Pořád se mi zdá, že by problém mohl souviset z deskou. Psal jsi, že se různé artefakty v obraze objevují i s GeForce4 MX440. U výkonnější karty se problém prohlubuje, což by implikovalo potíže s napájením (jelikož jsi zdroj zkoušel měnit, tak to vypadá na AGP, potažmo regulátory na desce). Zkus si od někoho vypůjčit adekvátně výkonnou náhradu a otestuj to s ní. Také by mohla pomoci GK e externím napájením.