Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: "snížení" časování - A-DATA Vitesta 800+

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Zdravím,
    potřeboval bych zvýšit (delší čas) časování pamětí (kvůli OC - už nestíhaj), ale v BIOSu jsem narazil (jako neznalec ) na problém. Po přepnutí DRAM Timing Control na "manual" na mě vyskočila tabulka s následujícími hodnotami:
    CAS# Latency
    RAS# to CAS# Delay
    RAS# Precharge
    RAS# Activate to Precharge
    TWR
    TRFC
    TWTY
    TRRD
    TRTO

    Nechtěl bych nechat nic náhodě, a tak bych se proto rád zeptal, jaké konkrétní hodnoty (a nejlépe i na kolik ) mám změnit, abych ulehčil mé paměti A-DATA Vitesta 800Mhz (jako strop se dostanu na 960 MHz, ale s automatickým časováním - což by mělo být podle popisku 4-4-4-12, ale nemám jistotu, jestli to BIOS detekoval dobře). Předem děkuji.
    Naposledy upraveno uživatelem Prott: 02-03-2009 v 19:02
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    na auto to bude urcite 5-5-5-15 pripadne 5-5-5-18... kolik do nich poustis napeti? snesou 2.1V a vychozi je 1.8V, takze muzes 0.3V pridat

    (nastaveni 4-4-4-12 se musi provest rucne, vychozi je to co zvladaji na vychozim napeti)

    kdyz uz tak co mas presne za desku?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    CL-5-6
    RCD-5-6
    RP-5-6
    RAS-15-18
    TWR-5-6
    TRFC-48-51
    TWTY to je nějakej překlep ne? TWTR 3-3
    TRRD-3-3
    RTO taky neznám. RTP 3-3

    první čísla jsou pro cl5 z netu, druhý jsou z pamětí adata 800MHz cl6
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Mech13: Díky, napětí jsem nikde z defaultu neměnil, takže tam bude pravděpodobně těch 1,8 V. Takže by bylo řešení přidat těch 0,3 V, aby snesly větší frekvenci? Už teď docela hřály (příjde mi divný končit s OC, když je CPU prakticky vlažnej ).
    Jinak teda mám Asus P5K.
    matyyy: Díky.. myslím, že to překlep neni (na to jsem si snad dával docela pozor ).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od Prott Zobrazit příspěvek
    mám Asus P5K.
    matyyy: Díky.. myslím, že to překlep neni (na to jsem si snad dával docela pozor ).
    může bejt já mám udaj ctrl+c/v z everestu třeba si to asusáři pojmenovaly jinak(ale vzhledem k tomu že google nic nenašel se koukni ještě jednou)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Jn.. tak se omlouvám. Nechápu, jak se to stalo, ale opravdu jsem ty údaje opsal blbě.
    Teď ještě dotaz - na jakou hodnotu (podle vás) mám nastavit ty A-DATA Vitesty (od výrobce 4-4-4-12 .. při taktování běžely na defaultních hodnotách), abych z nich dostal o něco víc MHz?
    Jinak jsou to konkrétně tyto:
    http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr2-d69200.htm
    EDIT: Vzhledem k tomu defaultu bych si typoval, že by mohlo stačit jen zvýšit voltáž (po 0,1 V) .. ale tuší někdo, jakou teplotu paměti vydrží? Už při tom defaultu docela hřály (tak možná 40-50 °C .. hrubý odhad).
    Naposledy upraveno uživatelem Prott: 03-03-2009 v 00:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Ty paměti bez problémů dlouhodobě vydrží napětí 2.2V, takže těch navrhovaných +0,3V (2.1V) je uplně bezrizikových.

    Teplotu neřeš, že by někdo upekl ramky sem ještě neslyšel.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    pokud nemas desku osazenou hromadou modulu nebo neni bedna takova mensi sauna, tak se o pameti neboj a klidne jim rovnou vrzni neco navic. na 1.1GHz 5-5-5-15 se snad dostanes
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    124

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Ty paměti bez problémů dlouhodobě vydrží napětí 2.2V, takže těch navrhovaných +0,3V (2.1V) je uplně bezrizikových.

    Teplotu neřeš, že by někdo upekl ramky sem ještě neslyšel.
    No problém s teplotou být může. Mám také A-data Vitesta 800+ CL4 při 2.0V a při 4 modulech s tímto nastavením měly v memtestu dost chyb. Když jsem přidal ventilátor který je chladil, nebo snížil voltáž a časovaní na default, tak jsou bez chyb.

    Se zvýšeným napájením byly za běhu tak teplé, že na nich nešla udržet ruka. (Skříň mám větranou dobře, ale přece jen při všech obsazených slotech jsou asi nacpané moc na sobě)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Tak díky všem za rady.. zkusím a napíšu.
    Sloty mám obsazené jen dva, navíc na sobě ty RAM mají takový pěkný pasivní "jako-chladič" , tak to snad ty 1,1 GHz vydrží.

    EDIT:Tak jsem se ještě radši kouknul na ofic. specifikace - píšou:
    FEATURES:JEDEC standard 1.8 +/- 0.1V power supply
    viz.http://www.adata.com.tw/en/product_s...ductNo=AD2800U

    Tak teď nějak nevím... vydrží to to zvednutí na 2 V?
    Naposledy upraveno uživatelem Prott: 03-03-2009 v 16:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Tak aktualizace:
    Procesor je při 3,39 GHz pořád jen teplý (cca. 50 °C při burnu), ale v 3,4 už nenajede do Windows (vejš už zůstane jen černá obrazovka). Zvednutí voltáže RAM na 1,9 V nepomohlo. Nemáte někdo tušení, čím by to mohlo být?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    tuseni mam, ale asi bych to nenacpal do jednoho srozumitelnyho postu...

    mrkni treba sem: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=7225 http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=25889 http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=13900 , taktovani je hrani...
    aspon se rozepis o tom co ted mas jak nastavene

    (nasobic, FSB, EIST, Vcore...)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Díky,
    tuším, že by asi pomohlo zvednout Vcore procesoru (chipsetu bych to radši nezvedal... ten už se tak dost hřeje), ale nerad bych s těma voltážema manipulovat jen tak.
    Co mám nastavené:
    FSB: 483 MHz
    Paměti: 966 MHz
    Všechny napětí na default (a zvýšení napětí pro RAM na 1,9 V nijak nepomohlo).
    EIST: vypnutý
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    co ze mas vlastne za procesor?

    napeti mas na default, nebo na auto?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Default neboli auto.
    Mám C2D E6550 (2,33 GHz). Na více forech jsem četl, že strop je 3,5 GHz. Někde ho ale dostali i přes 3,8 GHz - vzhledem k tomu, že můj je při 3,4 GHz v podstatě vlažnej, mám takovej pocit, že bych mohl taky ještě něco přidat.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 15:18
  2. Windows XP: Zmena v registrech systemu XP pro funkce "Slozky" a "Prejmenovani"
    Od Subtech v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-09-2010, 22:08
  3. Prodleva při bootování "Verifying DMI pool data"
    Od fahrus v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-06-2009, 21:13
  4. Kdo tohle vyřeší, je machr-přepsaný boot sektor HDD+"ztracená data"
    Od fanynek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 39
    Poslední příspěvek: 02-02-2008, 12:05
  5. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-08-2007, 22:09