Nestabilní počítač - CPU
Zdravím, mám takový problém, mám prosecor socket A AMD Athlon XP 1800+ a našel jsem prodávat stejný typ ale 2700+, neváhal jsem, kupil jsem, ale jak jsem spustil, přehříval se (v klidu byl 65 C a zvyšoval se na 70C) proto se náhle resetoval počítač. Problém jsem vyřešil odděláním krytu počítače tak to lépe větralo, teplota se držela na 65 C a počítač byl 3 týdny stabilní. Pak na počítači naskočila nečekaně při spouštění jedné hry hláška a nemohl jsem tu hru již zprovoznit. Druhý den se restartování počítače znovu vrátilo a hlášky přibívali a přibívali. Nakonec to nestartování zašlo až tak daleko, že jsem se nedostal vubec na plochu (i po vychládnutí počítače) proto jsem přeinstaloval OS. Restartování stále bylo ale už ne tak časté, ale štvalo mě to tak jsem tam hodil ten starý procesor a je stabilní. Jsem se chtěl zeptat, jestli to je vadný procesor, nebo větrání či zdroj apod. Předem díky za odpovědy.
mel jsi na ten novy procesor pridelany nejaky odpovidajici chladic?(vim ze je to blbej dotaz ale popis problemu na me pusobi tak ze jsi stary vyndal a zadnym vymenovanim chladice ses nezabyval)
Jsou tu v zásadě dva možné problémy:
1) kondíky na desce jsou už natolik mrtvé, že silný CPU neutáhnou a vše s ním tedy padá
2) chlazení je pro silnější AXP procík zhola nedostatečné
Takže začneme od stability. Rekni nám nejdříve, o jakou desku se jedná. Přesně. Pak se podívej, jestli některé kondíky na ní nevypadají jako kondíky zobrazené tady: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14301-nasledky-spatnych-kondenzatoru
Pokud ne, tak si otestuj stabilitu počítače Prime 95 programem, viz zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17363-otestovani-stability-pocitace-programem-prime95
Speciální důkladnost věnuj paměťovému testu - nech to přes noc.
Až pokud se a) kondíky nevyboulují či nejsou známá špatná značka, a za b) počál projde 8h na každém z těch tří prime testů, tak bych řešuil chladič.
Koupil bych nějaký slušný, třeba Thermalright SI-97a ( http://imagesa.ciao.com/iuk/images/products/normal/404/product-6631404.jpg ) a Arctic Silver pastu a by se vidělo, aby AXP 2700+ nejel!
1) kondíky na desce jsou už natolik mrtvé, že silný CPU neutáhnou a vše s ním tedy padá
2) chlazení je pro silnější AXP procík zhola nedostatečné
Takže začneme od stability. Rekni nám nejdříve, o jakou desku se jedná. Přesně. Pak se podívej, jestli některé kondíky na ní nevypadají jako kondíky zobrazené tady: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14301-nasledky-spatnych-kondenzatoru
Pokud ne, tak si otestuj stabilitu počítače Prime 95 programem, viz zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17363-otestovani-stability-pocitace-programem-prime95
Speciální důkladnost věnuj paměťovému testu - nech to přes noc.
Až pokud se a) kondíky nevyboulují či nejsou známá špatná značka, a za b) počál projde 8h na každém z těch tří prime testů, tak bych řešuil chladič.
Koupil bych nějaký slušný, třeba Thermalright SI-97a ( http://imagesa.ciao.com/iuk/images/products/normal/404/product-6631404.jpg ) a Arctic Silver pastu a by se vidělo, aby AXP 2700+ nejel!
No když se tam dával ten nové CPU, tak to dělal odborník, hodil tam i BIOS, ale chladič je původní od AMD, ted neřeknu jaký to přesně je, ale myslím si že je to aktivka. Jestli chceš, podívám se na něj a opíšu to číslo co na něm je. Prosesor starý jsem tam vracel sám.
Takže zákl. desku mám KT880 Delta series (VIA KT880 chipset based) a je tu designed for AMD Athlon XP processors takže to že by odmítl tento procesor jsem si hned řekl že to je blbost. Kondíky jsem kontroloval jednou ale raději se podívám podruhé. A ten test mám nechat udělat zdřejmě až tam znovu hodím ten procesor nový. Jinak pamět je dobrá na tu bych test hned jen tak nedával, až budu mět náladu a volnou chvilku tak se na to mrknu.
Co je napsáno na chladiči není důležité. Co jsem napsal v mém přispěvku:
[QUOTE]Rekni nám nejdříve, o jakou desku se jedná. Přesně. Pak se podívej, jestli některé kondíky na ní nevypadají jako kondíky zobrazené tady...[/QUOTE]
...to už důležité je. O změně biosu jsi se předtím nešířil, to je zajímavá nová informace, ale tím by to být nemělo, pokud není nastavení takové, že se PC při 80° teploty CPU vypíná... což by nás vracelo k chladiči. Nejdřív tu desku!
[QUOTE]Rekni nám nejdříve, o jakou desku se jedná. Přesně. Pak se podívej, jestli některé kondíky na ní nevypadají jako kondíky zobrazené tady...[/QUOTE]
...to už důležité je. O změně biosu jsi se předtím nešířil, to je zajímavá nová informace, ale tím by to být nemělo, pokud není nastavení takové, že se PC při 80° teploty CPU vypíná... což by nás vracelo k chladiči. Nejdřív tu desku!
Boxovaný chladiče na starý Athlony XP byly hrůza a děs (znám to z vlastní zkušenosti, k 3000+ musel jsem přikoupit větrák na ovívání aby ho vůbec utáhl). Pokud budeš kupovat nový chladič, tak můžu doporučit tento - [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je tichý a teploty jsou taky o deset stupňů menší. Více zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/29870-urvany-box-chladic-athlona-xp-socket-a
Můj táta jenom pořád do mě klade otázku jak zjistím, že ten procesor samotný je v pořádku. Já si myslím že kdyby nebyl tak nejede vůbec
Pokud by nejel procesor, točili by se třeba ventilátory, ale počítač by nestartoval (např. pokud BIOS nepodporuje CPU). Osobně mám na AXP chladič [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a mohu doporučit.
A teraz si vlastne ktory box chladic pouzil na ten Athlon 2700+ ?
ten co si mal na 1800 alebo ten co bol ku tomu 2700+?
Ak k 1800+, tak urcite nezvlada, stare boxy od AthlonXP mali slabsi odvod tepla nez pasivy pri silnejsich modeloch...
Celkovo pri AthlonXP tomu hovorim dimenzovane na hrane, ... tak po 3 mesiacoch sa to pyta cistit bo strati tolko schopnosti odvadzat teplo ze sa to prehrieva a resetuje jak priblble :) <- vlastna skusenost
-
-
Tu som prisiel k napadu pre teba, ten chladic co mas nasadeny je teda pre ten novy procak a je cisty ? ak je tam kilo prachu tak to chladit vladat nebude ...
ten co si mal na 1800 alebo ten co bol ku tomu 2700+?
Ak k 1800+, tak urcite nezvlada, stare boxy od AthlonXP mali slabsi odvod tepla nez pasivy pri silnejsich modeloch...
Celkovo pri AthlonXP tomu hovorim dimenzovane na hrane, ... tak po 3 mesiacoch sa to pyta cistit bo strati tolko schopnosti odvadzat teplo ze sa to prehrieva a resetuje jak priblble :) <- vlastna skusenost
-
-
Tu som prisiel k napadu pre teba, ten chladic co mas nasadeny je teda pre ten novy procak a je cisty ? ak je tam kilo prachu tak to chladit vladat nebude ...
Máš nějaký outtake ventilátor? Pokud ne, tak zkus jen tak provizorně přidělat, který ti bude odvádět teplo od chladiče. Ty teploty jsou totiž vážně vysoké. Myslím, že procesor bude v pořádku, jen holt ty boxy stojí za prd (pamatuju si jak se na ně už tehda nadávalo, že proti intelům nestály za nic). Pokud ti teplota s ventilatorem navíc klesne, jdi do některého chladiče tady. Za dvě stovky je to celkem dost muziky. Sice asi nebudou žádný taktovací orgie, ale počítač by ti měl jet stabilně a potichu.
Kdyby koupil [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], měl InTake a Outake + na bočnici přidělal Air Tunel, mohl by AXP i taktnout. Samozřejmě by měl hlídat teploty, protože AXP neměli ještě tepelné pojistky a při přehřátí mohli shořet.
Ještě bych se také podíval na nastavení těch CPU v BIOSu - ta původní 1800 byla "Thoroughbred" a ta 2700 je už určitě "Barton" - jestli to tam onen odborník taky patřičně upravil (FSB atd.).
skontroloval jsi frekvence? máš opravdu procák, co deska umí ? opravdu máš správnej bios?
a když ti to tam dával "odborník", nebylo by lepší to u něj "reklamovat"?
no a ještě mě napadlo - při 70° by měl být athlon ještě v pohodě, ale nezahřívá víc třeba chipset?
a když ti to tam dával "odborník", nebylo by lepší to u něj "reklamovat"?
no a ještě mě napadlo - při 70° by měl být athlon ještě v pohodě, ale nezahřívá víc třeba chipset?
IMHO Teplota AXP 70 °C by mohla býti v pohodě, ale moc bych tomu nevěřil. Normální teploty jsou okolo 50 - 55 °C v burnu. Na to má teplotu CPU moc vysokou. Určitě nevyměnil chladič procesoru a nechal ten původní z AXP 1800+.
To bych tak nesoudil - já taky střídal AXP 1800 -> 2200 -> 2500 a se stejným chladičem AC jsou teploty stále +- 49° C a "vypínací" teplotu mám nastavenu 75°. Navíc AXP 1800 mi jednou nevědomky jela víc než 5 hodin bez chlazení na 70° a přežila to.
Opravdu bych to tipoval buďto špatně nastavené CPU nebo přehřívání spíše čipsetu.
Opravdu bych to tipoval buďto špatně nastavené CPU nebo přehřívání spíše čipsetu.
No, je to záhadné, počítač se začal zase po nějaké době esetovat i se starým procesorem....napadá mě, že by mohla být chyba v BIOSu, jak ověřím je že správně naistalovaný a nastavený, popřípadě jak ho správně naistaluji.
"Nainstalovat" BIOS špatně nejde. Při flashi se to buď povede a funguje to nebo se to nepovede a nefunguje :) Můžeš flashnout poslední verzi BIOSu. Proveď reset CMOS, tím se BIOS nastaví na své defaultní hodnoty. BIOS pak nastav podle parametrů procesoru, podle toho o jaký typ procesoru se jedná - Athlon XP Thoroughbred či Athlon XP Barton
Dobře a možeš to nějak bodově napsat postup? Nikdy jsem neaktualizoval BIOS ani neviděl, tak at su trošku připravený. Dík
Máš 2 možnosti. První je stáhnout si utilitu MSI Live Update, která by to měla zvládnout z prostředí Windows. Nemám ozkoušeno a z důvodu neočekávaných restartů bych nedoporučoval. Druhou možností je flashovat z diskety. Z toho tedy vyplívá, že potřebuješ mít funkční disketovou mechaniku a jednu disketu. Když si stáhneš BIOS, je v něm soubor How To Flash BIOS.doc, kde je popsáno, jak máš BIOS aktualizovat. Jestli Ti dělá problem angličtina, přeložím Ti to ;)
No tak já jsem zvolil tu druhou variantu jak doporučuješ, stáhl jsem verzi 2.0 no a dívám se na ten návod....angličtinu sice umím ale takovou uroven nemám, nechcu jako nějak otravovat moc, ale pomohlo by mi kdyby si to nějak stručně přeložil. Já mám tu zkušenost že občas přeložil blbě jedno slovo a zmení se celý smysl věty (překládání članků do časopisu do školy). A vzhledem k tomu, že BIOS je "život" a už se seru počítačem přes týden tak už mám aj docela strach s tím neco udělat.
1. Nabootuj počítač ze spouštěcí diskety Win98
2. Zadej Format A:/s
3. Zobrazí se nápis "Vložte disketu, která se má formátovat"
4. Vlož jinou /čistou/ disketu a spusť formátování
Na disku máš již zkopírovaný flashovací program pro danou desku a nový BIOS, který chceš nahrát.
5. Na zformátovanou disketu zkopíruji flashovací program a nový BIOS
6. Restartuj počítač a znova nabootuj z diskety obsahující flashovací program a nový BIOS
7. Spustí se flashovací program a dále se postupuje dle instrukcí
Jinak budeš dotázán na jméno nového BIOS
2. Zadej Format A:/s
3. Zobrazí se nápis "Vložte disketu, která se má formátovat"
4. Vlož jinou /čistou/ disketu a spusť formátování
Na disku máš již zkopírovaný flashovací program pro danou desku a nový BIOS, který chceš nahrát.
5. Na zformátovanou disketu zkopíruji flashovací program a nový BIOS
6. Restartuj počítač a znova nabootuj z diskety obsahující flashovací program a nový BIOS
7. Spustí se flashovací program a dále se postupuje dle instrukcí
Jinak budeš dotázán na jméno nového BIOS