Pomoc s taktem C2D 6400
Zdar lidi. Mám tuhle sestavu:
Procesor: Intel Core2Duo 6400 2.13 GHz (8x266)
Grafická karta: Saphire Ati Radeon X1950Pro
Základní deska: Gigabyte GA-965P-S3
RAM: 2x1GB A-DATA Extreme Edition Vitesta
HDD: Seagate 500GB
Zdroj: Fortron 350W
Monitor: Samsung SyncMaster 940BW
Mám v plánu kupovat novou graf. ASUS EAH4830 a další 2GB RAM.
Chtěl bych vás poprosit o nějakej dobrej návod na taktování. Sem úplná lama a vůbec se nevyznám v těch děličích a FSB a tak...
Díky moc
Procesor: Intel Core2Duo 6400 2.13 GHz (8x266)
Grafická karta: Saphire Ati Radeon X1950Pro
Základní deska: Gigabyte GA-965P-S3
RAM: 2x1GB A-DATA Extreme Edition Vitesta
HDD: Seagate 500GB
Zdroj: Fortron 350W
Monitor: Samsung SyncMaster 940BW
Mám v plánu kupovat novou graf. ASUS EAH4830 a další 2GB RAM.
Chtěl bych vás poprosit o nějakej dobrej návod na taktování. Sem úplná lama a vůbec se nevyznám v těch děličích a FSB a tak...
Díky moc
Jinak - až si to všechno naštuduješ - s Fortronem 350W bych určitě taktoval jen tolik co půjde na základním napětí, zvlášť jestli už je starší tak by větší spotřebu nemusel ustát.
Zdroj je tak 2 měsíce starej. Někde jsem četl, že by to při zachování Voltů mělo jít až na 2,66GHz 1333MHz. Ale pořád nějak nevím jak na to. Nenašel by se nějakej návod step by step pro začátečníky přímo na C2D?
Tak v BIOSu mam:
CPU CLOCK RATIO (MIN 6 - MAX 8)
HOST FREQUENCY(MHz) 100-700
PCI EXPRESS FREQUENCY (MHz) 90-150
SYSTEM MEMORY MULTIPLIER (SPD) 2.00-4.0+
na AUTO mam 800 MHz ale při zvyšování HOST FREQUENCY se zvedá taky. Při hodnotě 3.00 má pořád 800 MHz bez ohledu na HOST FREQUENCY.
Co mám kde a hlavně jak moc vysoko nastavit?
na AUTO mam 800 MHz ale při zvyšování HOST FREQUENCY se zvedá taky. Při hodnotě 3.00 má pořád 800 MHz bez ohledu na HOST FREQUENCY.
Co mám kde a hlavně jak moc vysoko nastavit?
Tím zvedáš takt. Zároveň se pomocí násobiče taktu pamětí musíš snažit je udržet na +- 800 MHz.
Tím zvedáš takt. Zároveň se pomocí násobiče taktu pamětí musíš snažit je udržet na +- 800 MHz.
Tak jsem CPU nataktoval. Zatim jenom na 2,4 GHz (300x8), ale RAM musí mít buď 750 nebo 850 MHz. Co je lepší? Jinak se CPU při 100% zátěži docela hřeje (66 stupňů obě jádra). Pří 333x8 (2,66 GHz) počítač pří 100% vytížení během minuty zamrzl a teploty se blížily 80 stupňům. Normální teplota teď je 47-50 stupňů.
---------------------------------
Násobič procesoru, frekvence sběrnice (FSB) - tyhle dvě hodnoty se mezi sebou vynásobí a dostaneš frekvenci procesoru.
--------------------------------------
frekvence grafické sběrnice, na taktování CPU v dnešní době nemá vliv vzhledem k tomu že se umí zamknout na své hodnotě, takže dej 100 nebo nech auto.
----------------------------------------------
tohle x FSB (u tebe tedy položka HOST FREQUENCY) = frekvence paměti
---------------------------------
Násobič procesoru, frekvence sběrnice (FSB) - tyhle dvě hodnoty se mezi sebou vynásobí a dostaneš frekvenci procesoru.
--------------------------------------
frekvence grafické sběrnice, na taktování CPU v dnešní době nemá vliv vzhledem k tomu že se umí zamknout na své hodnotě, takže dej 100 nebo nech auto.
----------------------------------------------
tohle x FSB (u tebe tedy položka HOST FREQUENCY) = frekvence paměti
Vyhrab v BIOSu položku CPU core voltage nebo tak něco a dej ji ručně na základní napětí, u gigabytu to myslím bude snadné protože neukazuje skutečnou hodnotu ale rozdíl proti základní. Možná deska zbytečně sama nastavovala vyšší napětí, proto ty teploty. Nebo nestíhá chladič ani v základu. Teplota se při stejným napětí a vyšším taktu totiž moc nezvedá.
//eh, to měl být edit předchozího příspěvku, pardon
//eh, to měl být edit předchozího příspěvku, pardon