Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 28 z 28

Téma: Linux home server

  1. #16
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Když hodíš do googlu chladič socket 370, tak Ti jich pár vypadne, dokonce i někde přímo píšou že je maj skladem (1 kus).
    Ale šlo by i vzít chaldič, přetáhnout vlascem za ty úchyty a pak kroucenim dotáhnout :-) tenhle procesor imho extra přítlak nepotřebuje.... Anebo prohrabat někde starý harraburdí, určitě se jich spousta někde válí...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Za kazdych 10W spotreby zaplatis pri trvalem provozu za rok skoro 400Kc, to jen tak na okraj.

    K disku - pokud ti BIOS aspon nejak nadetekuje ten 1TB disk, mas vyhrano. Staci, kdyz ho uvidi treba jako 32GB, hlavne, ze ho uvidi. Potom musis udelat systemovou partition mensi, nez je velikost, kterou BIOS vidi a normalne nainstalovat Linux. BIOS sice cely disk neuvidi, ale Linux jo, ten se o nastaveni v BIOSu moc nezajima.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,249

    Update

    Tak dneska jsem v alfe koupil AC Copper Silent 2, ten to uchladi i pasivne, ale se zdesenim jsem zjistil, ze na te desce proste nejde podtaktovat cpu
    pretaktovani ok, ale podtaktovani ani rana

    jinak jsem tam zatim na zkousku mrsknul 320GB HDD a diky PCI SATA radici ho vlastne bios nevidi vubec, chyti se az pak, pri spusteni radice ....
    takze je vse ok, zitra se snad dostanu k dalsimu sprovozneni, zkusim ten procak podtaktvat pres spravu napajeni v linuxu ... no uvidime
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele MartyMcFly
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Takze dnes jsem si zkousel servery konfigurovat ve vmware workstation, ruzne distribuce, abych zjistil vyhody a nevyhody ....
    OpenSuse - zda se mi docela vhodny, pomerne snadna konfigurace, male naroky na vykon
    Debian - supermale naroky na vykon, o neco slozitejsi konfigurace
    Ubuntu - easy konfigurace, ale zase vyssi naroky na vykon
    Promiň, ale dle mě OpenSuSe má docela vélké nároky na výkon počítače. Jen by mě docela zajímalo jak jsi k tomu přišel? Btw. omlouvám se za offtopic

    Howk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Neviem, ci si sa uz rozhodol pre konkretnu distribuciu. Osobne by som ti doporucil Debian. Mam s nim dobre skusenosti pri pouzivani FTP, www, SQL ...
    Bola tu spominana bezpecnost, ktora ovsem nezavisi od distribucie, ale od nastaveni pristupov, prav ... vacsinu bezpecnostnych zasad nastavis vo firewalle a v konfiguracii ssh.

    Debian pouzivam aj na dedikovane herne servery (CS, COD,...). Jedine na WoW som pouzil FreeBSD a to kvoli stabilite.

    Zabudni na X-ka, vsetko sa da nastavit cez konzolu. V nutnom pripade mozes pouzit zatracovany Webmin.

    Pri instalacii Debianu mozes pouzit sietovu instalaciu. Nemusis teda stahovat cele instalacne CD, vsetko si stiahnes z netu pri instalacii.
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 16-03-2009 v 23:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,249

    Citace Původně odesláno od MartyMcFly Zobrazit příspěvek
    Promiň, ale dle mě OpenSuSe má docela vélké nároky na výkon počítače. Jen by mě docela zajímalo jak jsi k tomu přišel? Btw. omlouvám se za offtopic

    Howk.
    Jasne, Debian je oproti nemu uplne luxusni. Ale imho mensi narocnost nez treba Ubuntu ....

    Tak, s tim merenim ... mel jsem to neinstalovane na identicke virtualni masine, prirazene jedno jadro, sledovane vytizeni pri bezne praci se systemem .... neni to nic exaktniho, ale tekhle mi to proste vyslo. Co jsem potreboval vedet, vim


    //@EditorPO, ta deska nepodporuje Boot z USB, takze to celkem ztraci smysl
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    ta deska nepodporuje Boot z USB, takze to celkem ztraci smysl
    ee, v tom linku je sietova instalacia az uplne dole, pod USB instalaciou. Stiahnes mini image, napalis na CD, nabootujes a instalujes. Nastavis siet a ani nevies, ze instalujes z netu :-). Vyhoda je v tom, ze mas vsetko najaktualnejsie.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,249

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    ee, v tom linku je sietova instalacia az uplne dole, pod USB instalaciou. Stiahnes mini image, napalis na CD, nabootujes a instalujes. Nastavis siet a ani nevies, ze instalujes z netu :-). Vyhoda je v tom, ze mas vsetko najaktualnejsie.
    Jeje, to jsem prehlid, diky za radu

    // kdyz uz jsme u toho, nejake zkusenosti s BSD ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    FreeBSD ide trochu inym smerom ako Debian. Ma trochu odlisnu adresarovu strukturu, sposob instalacie balickov a niektore prikazy, ktore v Debiane nie su. Ale ma tiez slusnu podporu na nete, v cestine aj slovencine. A je nehorazne stabilny. Za dva roky pouzivania mi este nezblbol.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Na serveru kamarada (kterej pomerne masivne vyuzivam) je FreeBSD a zatím sem neměl snad jedinej vážnej problém. Teda kromě občasnýho případu, kdy kamarád odjede a na serveru dojde totálně místo, takže veškerý maily a mysql přestane fungovat.
    Nu když správce serveru chytim, místo promaže, a vše opět jede dál bez sebemenšího problému jako by se nic nestalo. Což trochu vypovídá o krásný stabilnosti BSDčka :-)

    Jinak bych neřek, že BSD de jiným směrem, ona je to spíš jiná vývojová větev unixu (ještě přesnějc: on to JE, narozdíl od linuxu, unix :-) - linux defakto neni unix, jen se k němu limitně blíží, ale spíš k druhý větvi linuxu - tzv. systému 5) a naopak jsou v poslední době tendence přibližovat ho k linuxu (neboť je linux populární). Naopak je taky snaha přibližovat linux k unixu, takže rozdíly jsou spíš čim dál tím menší. Ale linuxový binárky na něm většinou nepoběžej, je třeba kompilovat nebo stahovat nativní BSD balíčky tzv. porty - ale správa portů je považovaná za o dost lepší než linuxovací balíčkovací nástroje, takže to neni problém, spíš naopak.

    Z vymakaností FreeBSD jde třeba jmenovat takzvané jaily - v podstatě skorovirtuální stroje - sandboxy, kdy procesy v jailu nemají možnost ovlivňovat dění mimo jail. Perfektní bezpečnostní featura.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele MartyMcFly
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Jasne, Debian je oproti nemu uplne luxusni. Ale imho mensi narocnost nez treba Ubuntu ....

    Tak, s tim merenim ... mel jsem to neinstalovane na identicke virtualni masine, prirazene jedno jadro, sledovane vytizeni pri bezne praci se systemem .... neni to nic exaktniho, ale tekhle mi to proste vyslo. Co jsem potreboval vedet, vim
    Aha, jasný. No heleď neber to nějak špatně, ale v praxi jsem narazil na servery založené převážně na Debian, Fedora, CentOS a dokonce pár Gentoo serverů, ale na serveru jsem nikdy neviděl openSuSe. Ovšem toto se týká nějakého firemního nasazení.

    Ostatně nejsem velký zastánce openSuSe tj. SuSe obecně, ale věřím že snad někde nasazené bude na serveru, ale spíš ho vidím víc na desktopech u pár uživatelů.

    To Logout: FreeBSD si šlo a jde vlastní cestou. V životě jsem ho nikde nenasazoval jen jsem ho měl párkrát spuštěné ve virtuálním stroji. O tom jaké má featurky z pohledu bezpečnosti je opravdu nepopiratelné, že některé jsou naprosto originální a domakané k téměř dokonalosti. Nejvíc se mi tam líbí možnost sahání po starších verzí souborů tj. něco jako shadow file nebo samostatná kopie systému pro případ, že by systém nechtěl naběhnout a další takové. V tomto ohledu si myslím, že FreeBSD by si mohlo zasloužit větší pozornost.

    Howk.
    Naposledy upraveno uživatelem MartyMcFly: 17-03-2009 v 10:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Je prakticky jedno, kterou distribuci nainstalujes, protoze v textove konzoli se lisi docela malo, snad az na OpenSUSE, ktere ma i pro konzoli vynikajici nastroj Yast, ktery ti usetri hodne prace.

    Systemove naroky jednotlivych distribuci jsou prakticky shodne za predpokladu, ze nebudes provozovat X (coz na serveru nebudes) a budes mit nainstalovane a spustene tytez sluzby.

    Doma mam sice Debian (nekolik let nepreinstalovavany, pouze upgradovany unstable), ale v praci je vsude firemni politikou vynucene OpenSuse, prip. SLES. Mam OpenSuse na jednom serveru, ktery dela server pro Sambu (PDC, roaming profiles), HTTP, IMAP, MAIL, LDAP, MySQL... a uptime je omezeny nutnosti vypnout jistice v serverovne :-)

    Takze pouzij cokoliv, co znas. Bez X dostanes obyvkle totez...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Limoto
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    178

    Citace Původně odesláno od Tosuja Zobrazit příspěvek
    K disku - pokud ti BIOS aspon nejak nadetekuje ten 1TB disk, mas vyhrano. Staci, kdyz ho uvidi treba jako 32GB, hlavne, ze ho uvidi. Potom musis udelat systemovou partition mensi, nez je velikost, kterou BIOS vidi a normalne nainstalovat Linux. BIOS sice cely disk neuvidi, ale Linux jo, ten se o nastaveni v BIOSu moc nezajima.
    Kromě toho, že jsi mimo už v tom, že na systém má 40GB disk, pro BIOS potřebuje mít dostupnou jenom partition s jádrem/initrd - na což si inteligentní člověk vytvoří /boot na začátku disku... A ten zbytek je BIOSu úplně jedno...

    S tím jsem se setkal i u dnešního HP notebooku, že BIOS dokáže přístupovat jenom k prvním sektorům disku (no - prvním - pár GB to asi bylo), ale z partition 250GB od začátku disku už bootloader nic nenatáhl..
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. home server / HTPC
    Od @NUB!5 v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 16-02-2014, 08:35
  2. Home Server 2011
    Od Pettr335 v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-12-2011, 22:45
  3. Linux server
    Od iLianik v sekci OS Linux
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 30-08-2011, 15:50
  4. Windows Home Server
    Od Sunshine v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-06-2011, 23:11
  5. Linux na server
    Od Figa v sekci OS Linux
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 20-07-2008, 19:10