PCI frekvence,jak NASTAVIT?
Zdravim
mam desku MSI P45 Neo2 a chtel bych se podivat na jaky frekvenci bezi PCI-E. Bohuzel to nikde nemuzu najit. Slysel sem ze je nejaka klavesova zkratka ktera otevre skrytou nabidku v biosu a tam by mela bejt....
Poradi mi nekdo kde najdu PCI-E lock nebo jak otevru tu nabidku??????
mam desku MSI P45 Neo2 a chtel bych se podivat na jaky frekvenci bezi PCI-E. Bohuzel to nikde nemuzu najit. Slysel sem ze je nejaka klavesova zkratka ktera otevre skrytou nabidku v biosu a tam by mela bejt....
Poradi mi nekdo kde najdu PCI-E lock nebo jak otevru tu nabidku??????
No mělo by to bejt v BIOSu někde u položek taktování (jumper free settings bo tak nějak)
Proč tě zajímá frekvence PCI?
(já mám v BIOSu 100 MHz)
Proč tě zajímá frekvence PCI?
(já mám v BIOSu 100 MHz)
Protoze sem slysel ze pri zvysovani FSB se automaticky zvysuje frekvence PCI-E a kdyz to zablokujes frekvence PCI zustane 100 nebo 101 a nezpusobuje to nestabilitu.
Mě se to s taktováním nezvyšuje a myslím že je to blbost aby se zrychlovalo PCI
ale nemám ani MSI ani Intel tak to nechci popírat
skus prostě taktovat a uvidíš kam se dostaneš
ale nemám ani MSI ani Intel tak to nechci popírat
skus prostě taktovat a uvidíš kam se dostaneš
Frekvenci PCIe umí zobrazit např. Everest (Základní deska ? Čipová sada ? Severní můstek ? Generátor hodin).
[QUOTE=r34ktor;229498]Frekvenci PCIe umí zobrazit např. Everest (Základní deska ? Čipová sada ? Severní můstek ? Generátor hodin).[/QUOTE]
Severni mustek tam je, ale generator hodin ne. Mam verzi 5.0 full.
Severni mustek tam je, ale generator hodin ne. Mam verzi 5.0 full.
Georginek: neres to. Tohle platilo u starsich desek. 99% novych desek ma navrdo pci lock, takze se frekvence pci nezvysuje.
[QUOTE=cool.user;229502]Georginek: neres to. Tohle platilo u starsich desek. 99% novych desek ma navrdo pci lock, takze se frekvence pci nezvysuje.[/QUOTE]
otazkou je, ci navysenie frekvencie PCI-E (napriklad 105-110) moze priniest nejake zvysenie vykonu/priepustnosti na novych grafikach?
otazkou je, ci navysenie frekvencie PCI-E (napriklad 105-110) moze priniest nejake zvysenie vykonu/priepustnosti na novych grafikach?
[QUOTE]navysenie frekvencie PCI-E (napriklad 105-110) moze priniest nejake zvysenie vykonu/priepustnosti na novych grafikach?[/QUOTE]
To je velice komplexni otazka a neni fer tazatele takto odbyt, ze o nic nejde. Samo, zisk bude vzdy v radu precent, ale proc ne?!
1) zavisi na chipsetu - tusim nF4 na DFI deskach mel nejradeji 99MHz pro ATI karty a 101 pro nVidie. (mohu se mylit, uz je to drahne let...)
2) zavisi na nastaveni FSB - asynchronni clock ci ne, vzdy je treba zkusit, pri jake frekvenci to zbytku PC nejlepe "sedne" a rychlost je nejvyssi
3) zavisi na grafice - kazda ma PCIEx interface udelane jinak (tedy, kazda verze chipu) a kazde tedy vyhovuje jina frekvence
4) aby toho nebylo malo, mira overclocku GPU ovlivnuje take jeho chovani na PCIEx busu a par % se z vhodneho sladeni frekvenci da vytriskat a ne ze ne
Otazka nezni proc nemit trosku vic vykonu zdarma, otazka je jak nejsnadneji zjistit optimalni frekvenci. Docela zajimava moznost je zatezyvy test ukazujici FPS (hooooodne FSP) z ATI tools (jede to na nVidiich take) a pri nem ClockGenem menit PCIEx frekvenci a pozorovat.
Co se namitce o stabilite tyce - tak v mezich cirka 80 - 130MHz jsem jeste nikdy nepozoroval zadne problemy, cize pokud nepujdete do extremu (150, 200MHz PCIEx clock) tak se neni treba stability bat.
To je velice komplexni otazka a neni fer tazatele takto odbyt, ze o nic nejde. Samo, zisk bude vzdy v radu precent, ale proc ne?!
1) zavisi na chipsetu - tusim nF4 na DFI deskach mel nejradeji 99MHz pro ATI karty a 101 pro nVidie. (mohu se mylit, uz je to drahne let...)
2) zavisi na nastaveni FSB - asynchronni clock ci ne, vzdy je treba zkusit, pri jake frekvenci to zbytku PC nejlepe "sedne" a rychlost je nejvyssi
3) zavisi na grafice - kazda ma PCIEx interface udelane jinak (tedy, kazda verze chipu) a kazde tedy vyhovuje jina frekvence
4) aby toho nebylo malo, mira overclocku GPU ovlivnuje take jeho chovani na PCIEx busu a par % se z vhodneho sladeni frekvenci da vytriskat a ne ze ne
Otazka nezni proc nemit trosku vic vykonu zdarma, otazka je jak nejsnadneji zjistit optimalni frekvenci. Docela zajimava moznost je zatezyvy test ukazujici FPS (hooooodne FSP) z ATI tools (jede to na nVidiich take) a pri nem ClockGenem menit PCIEx frekvenci a pozorovat.
Co se namitce o stabilite tyce - tak v mezich cirka 80 - 130MHz jsem jeste nikdy nepozoroval zadne problemy, cize pokud nepujdete do extremu (150, 200MHz PCIEx clock) tak se neni treba stability bat.
130mhz? Na niektorych zostavach mi robilo problem 110 mhz(na starsich zostavach), a teraz na poslednej s Core 2 Duo robi problem 120mhz. Pri 130 sa mi ani nezapne pocitac.
Za bezpečné hodnoty bych považoval rozmezí 100MHz ± 10% (90MHz - 110Mhz). Každopádně hýbání s touto frekvencí má IMHO význam jen při přetaktovaní, kde určité specifické frekvence PCIe zlepšují stabilitu (nutno dohledat pro konkretní kombinaci GK-MB na fórech, či zkusmo).
Co se týče její změny na desce MSI P45 Neo2, tak by k tomu měla sloužit položka Cell Menu ? Adjust PCI Frequency (MHz) (i když je její název poněkud zavádějící).
Co se týče její změny na desce MSI P45 Neo2, tak by k tomu měla sloužit položka Cell Menu ? Adjust PCI Frequency (MHz) (i když je její název poněkud zavádějící).