Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Se** se mi asi postupně disk (!?)

roamn (295)|16.3.2009 22:52
Mám problémy s diskem, psal jsem o tom už tady:

https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/31476-poskozeny-zivotne-nutny-text-soubor#226914

Zkráceně jde o to, že se mi PC začalo zničehonic restartovat (podle antiviru jsem žádný vir v PC neměl) a při jednom takovém restartu se mi posra* textový soubor který jsem měl v té dobře otevřený. Od té doby nejde otevřít, ani překopírovat, nejde s ním udělat nic, ty texty v něm jsou asi navždy ztracené...
Problém nastal, že od té doby zjistuju podobný problém i u dalších souborů Mám jeden fyzický disk rozdělený na několik dílčích disků. Ten problém nastal an disku F. Od té doby jsem si všiml už více souborů které z tohoto disku nemuzu spustit. Jedná se jak o další textové soubory, tak už i jeden dva obrázky atd. Podotýkám že tyto soubory předtím šli spustit/prohlédnout si, úplně v pohodě! A najednou (ani windows nespadl od té doby) to nejde! A všímám si že to jde postupně. V jeden den to byl jeden textový soubor, tak za týden aý dva jsem si všiml že nejde další textový soubor, za pár dní jsem si všiml že nemuzu spustit 2 obrázky (jpg)... Vše je na stejném disku... Chci se zeptat co to má znamenat a jestli není nějak poškozený disk (nějakýá vadný sektory) a jestli se to nějak nerozšiřuje... Pokud jo, jak tomu zabránit (kdysi jsem o tom cosi četl a i tomu celkem rozuměl ale od té doby uplynulo hodně vody :-( ). Co si o tom myslíte? Kde je problém? Pomůže scandisk a nějak "izolovat" tyto vadné sektory (pokud vubec nějaké jsou)...? Co mi radíte? (zálohu už jsem udělal), ale nechce se mi věřit že mi odchází disk :-/... V čem bude asi problém a jak ho mám řešit?

Díky
kevin00 (10238)|16.3.2009 23:03
Pomocí HD Tune udělej kontrolu pevného disku (Error Scan). Podívej se do SMARTu (záložka Health), co ukazuje, jestli tam není identifikována nějaké závada.
Napiš o jakého výrobce a typ harddisku se jedná. Každý výrobce má "svou" utilitu specializující se na diagnostiku harddisku.
EditorPO (2819)|16.3.2009 23:19
HDDregenerator, ktory je na Hiren's BootCD. Opravi ti poskodene sektory, kvoli ktorym nemozes otvarat niektore dokumenty, pripadne spustat niektore programy.
roamn (295)|17.3.2009 17:40
Díky, zkusím až budu doma.

Jinak se jedná o 120 GB disk maxtor (ATA disk). Mám ho už asi tak 3-4 roky...?
Logout (4018)|17.3.2009 18:20
4roky, dělá blbosti.... mhhh, zkus ty utility, ale skoro jestli na něm máš důležitý data bych uvažoval o výměně. Navíc to je maxtor - ten měl s diskama dost problémů, než ho pohltila seagate...