Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Wake On Lan

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Potřeboval bych pomoct, ohledně probouzení počítače přes internet, který je v lokální síti (za routrem DI-524).

    V lokální síti jej probudím bez problému, přes internet to jde taky, ale jen do doby asi max. 30 minut po vypnutí PC.

    Na počítači mam nastavenou pevnou IP
    V routeru jsme nastavil mapování portu 9 pro buzený počítač (ale nevím jestli to není v tom to případě zbytečné).

    Pro buzení PC používám tyto stránky http://wol.vanis.cz/
    Zkoušel jsem i prográmek Wake On Lan - Magic packet (ale ten je zajímyvá na nastavení)

    Jak nejlépe nastavit program WOL - Magic packet? abyc PC probudil kdykoliv?
    nebo nějáký jiný spůsob...

    Diky za rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    wex wex je offline
    Občasný diskutér Avatar uživatele wex
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    115

    Možná pomůže něco z těchto odkazů:
    Webové WoL
    nebo
    Z příkazové řádky
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Hmm, jak tak prohlížím manuál routeru, tak nepodporuje přímo WOL, takže to bude problematický. Předpokládám, že port 9 přeposíláš pomocí pravidla pod Virtual Server? Aby Wake On LAN fungovalo i na vypnutý počítače, je potřeba, aby byl ten paket přeposlanej jako broadcast, tzn. ne na 1 určitou adresu. Ono s tou jednou adresou to funguje, ale jenom do určitý míry - jak jsi psal, těch cca půl hodiny - tipnul bych, že pak si router "obnoví" stav a zjistí, že PC s danou IP je vypnutej, a přestane na něj ty pakety přeposílat.

    Co můžeš zkusit, jestli se tam podaří zadat pod Virtual Server broadcast adresu - místo určitý adresy zadat do políčka pro IP 255 (tj. např. 192.168.0.255), typ protokolu UDP, jestli půjde zvolit (nejsem si jistej, jestli přes protokol TCP lze vůbec posílat broadcasty).


    Pokud by to nešlo rozchodit takhle, tak potom už by zbejvalo zkusit snad jedině dát ten PC do DMZ (jenže i pak možná bude problém, že to na něj nebude přeposílat, když bude vypnutej).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Co můžeš zkusit, jestli se tam podaří zadat pod Virtual Server broadcast adresu - místo určitý adresy zadat do políčka pro IP 255 (tj. např. 192.168.0.255), typ protokolu UDP

    Super!

    Pomohlo to, takhle to funguje

    Diky
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    eraser

    Práve ten port je tam dôležitý, takže si ho musíš pre lokálnu IP adresu daného počítača forwardovať, potom nemusíš používať broadcast packety, lebo v tomto prípade by sa ti mohlo štartovať viacero počítačov, ale pokiaľ máš len jeden, tak je to jedno, funguje to.

    Ale to môžeš nastaviť i na ten jeden počítač, vyskúšaj. Port 9 je podľa IANA discard.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No, ono právěže problém IMHO byl, že když se to posílalo na určitou IP adresu, tak router to neposílal, když byl PC vypnutej (zjistil že je vypnutej a vůbec to neposlal). Když se to pošle jako broadcast, tak se to pošle na všechny počítače, i ty vypnutý.

    Že by se budilo víc počítačů najednou by nemělo hrozit, když se používá Wake On MagicPacket (uvnitř paketu je MAC adresa síťovky počítače, kterej se má vzbudit, a vzbudí se jenom ten počítač, jehož MAC adresa odpovídá) - samozřejmě za předpokladu, že každej PC připojenej na routeru bude mít jinou MAC adresu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    A to doufam má, ne? :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    eraser

    Pozrel som si tú WOL stránku, čo všetko sa zadáva a troška sa nad tým zamyslel. V podstate je to logické, prečo nastali problémy po určitom čase a prečo je nutné využiť broadcast adresu, no a prečo to v rámci lokálky funguje bez obmedzení.

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    No, ono právěže problém IMHO byl, že když se to posílalo na určitou IP adresu, tak router to neposílal, když byl PC vypnutej (zjistil že je vypnutej a vůbec to neposlal).
    Router to poslal v prípade, ak nevymazal záznam z ARP tabuľky. V tom prípade sa daná IP z vyššej sieťovej vrstvy - Internet layer "preloží" na MAC adresu a je to poslané packetom v nižšej vrstve - link layer. V takomto prípade netreba používať broadcast.

    Ak router záznam vymaže alebo ho jednoducho neobsahuje, tak pošle svoj broadcast, čaká na odozvy od aktívnych hostov a aktualizuje si ARP tabuľku. Keďže je PC vypnuté, resp. sieťovka síce dostáva nejakú tú štavu, aby mohla reagovať na podnety, tak to robí v nižšej vrstve - link layer, v ktorej sú identifikátorom MAC adresy. V tomto prípade však záznam nebude kompletný, resp. v každom prípade bude chýbať IP adresa, čiže ARP záznam je neúplný.

    Preto vlastne dochádzalo po niekoľkých minútach k nefunkčnosti WOL cez internet. Takže máš pravdu, že za to mohol router.

    V lokálnej sieti sa packet poslal všetkým hostom, čo zabezpečovala layer vrstva, takže router si nepotreboval aktualizovať ARP tabuľku a čítať z nej, avšak switch odoslal WOL packet s cieľovou MAC adresou na všetky svoje porty.

    Samozrejme treba spomenúť, že i switch má svoju tabuľku, takže pokiaľ v nej nájde záznam s príslušnou MAC adresou, tak je packet poslaný priamo na daný a jediný port, inak sa opäť posielajú echá na všetky porty okrem toho, z ktorého sa vysiela, potom sa čaká a prijímajú packety, ktoré identifikujú hostov na layer vrstve, pričom na tejto vrstve sieťovka operuje, i keď PC dostáva potrebných 5 voltov.

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    uvnitř paketu je MAC adresa síťovky počítače, kterej se má vzbudit
    Teoreticky by sa táto adresa dala využiť, aj keby nebol k dispozícii ARP záznam, ale to by musel vedieť obslúžiť router, či lepšie povedané umožnoval definovať.

    Čiže po pevnej/ručnej definicií by to pracovať mohlo, pretože pri forwardovaní sa určuje port a IP adresa, no naviac by sa ručne pridelila i MAC adresa a tým pádom by mohla byť ARP tabuľka prázdna, packet by sa prijal cez Internet layer, overil by sa port, zistilo by sa však, že ARP záznam chýba, ani sa nedá zistiť, avšak by bola napevno pridelená MAC adresa, ktorá by sa použila a tým pádom by sa umelo vytvoril potrebný IP-MAC záznam, packet by sa prebalil, do cieľa by sa zadala daná MAC adresa a o ďalší krok by sa postarala link layer.

    Namiesto toho, v tomto prípade sa však používa IP broadcast adresa pre forward a tým sa to rieši na tejto vrstve a packet sa následne posiela všetkým hostom na nižšej vrstve a cieľ sa identifikuje zadanou MAC adresou.

    Nevylučujem, že to niektoré profesionálnejšie zariadenia dovoľujú pevne definovať. Ale nemám to overené. Je to len také zamyslenie, ako by sa dala obísť ARP tabuľka routera, resp. potreba nastaviť broadcast adresu pre forwardovanie.

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    za předpokladu, že každej PC připojenej na routeru bude mít jinou MAC adresu.
    Tak to je nutná podmienka, inak by nebola sieť konzistentná a vykazovala by anomálie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    za předpokladu, že každej PC připojenej na routeru bude mít jinou MAC adresu.
    Tak to je nutná podmienka, inak by nebola sieť konzistentná a vykazovala by anomálie.
    Jojo, to je jasný, to bylo jen pro úplnost jako případ, kdy jedině by bylo možný, aby se vzbudilo víc počítačů současně, ale takovej případ by nikdy neměl nastat (to by pak na síti nefungovalo asi víc věcí ).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Jen pro uplnost, router jsem nestavil takhle:




    Funguje to bez chyby...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Jojo. Public port si dokonce můžeš nastavit na libovolnou jinou hodnotu (já tam mám třeba hodnotu > 2000) - ale pak to samozřejmě z internetu na odpovídající port posílat. Vnitřní port by v principu (podle specifikace WOL) mohl bejt údajně taky libovolnej - "vypnutá" síťovka by správně neměla vůbec rozlišovat porty, ale doporučujou se 7 a 9 - a já konkrétně jsem zjistil, že u mojí desky Gigabyte funguje jenom s portem 9, jinak ne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    281

    a existuje nejaka moznost jak vzbudit vypnuty pocitac ktery je ale pripojem pres wifi ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Citace Původně odesláno od HFX9 Zobrazit příspěvek
    a existuje nejaka moznost jak vzbudit vypnuty pocitac ktery je ale pripojem pres wifi ?
    WiFi siťová karta nepodporuje Wake On Lan, aspoň nevim že by to nějaká WiFi uměla.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ale některý to uměj - hledej u driveru v nastavení vlastnost WOL.
    Pokud to Tvoje wifi neumí, tak pak je možnost koupit APčko a připojit PC drátem k tomu APčku. APčko poběží furt a drátovou síťovku probudíš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    281

    Tak se trosku morim s WOL a porad ne a ne to zprovoznit.
    Kdyz na routru nastavim virtual server na vnitrni ip adresu PC (192.168.1.2) port 9 UDP, tak mi jde pc vzbudit z internetu jen do doby nez si routr smaze ARP tabulku. Kdyz misto IP adresy pocitace zadam IP adresu 192.168.1.255, tak mi to nefunguje a PC se nevzbudi nikdy.

    Uz opravdu nevim co kde nastavit aby to fungovalo, prosim poradte.

    Pro uplnost mam adsl modem/router Asus AM602

    Diky vsem za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Freenas a problém s Wake on Lan
    Od ferokulda v sekci OS Linux
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 10-05-2012, 11:49
  2. pád hry alan wake
    Od hugostieglitz v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 07-03-2012, 16:09
  3. Wake on Lan při vypnutém pc
    Od Sc@rY v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-03-2011, 18:07
  4. opet wake on lan prosiiim pomoc
    Od HFX9 v sekci Sítě
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 31-07-2010, 00:40
  5. Spectra a Wake On Lan
    Od peppa66 v sekci FIC Spectra aneb co Vás zajímá
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 05-03-2007, 10:13