Nové PC - DISK BOOT FAILURE, IN....
Zdravím všechny PC profíky.
Měl bych otázečku. Postavili jsme s kamarádem nové PC. Základní deska je ASUS M3N-HT Deluxe, procesor AMD Phenom, disk 500GB SATA, DVD taky SATA. K našemu potěšení se vše při prvním spuštění rozjelo a roztočilo. Funguje normálně najetí do BIOS a do ASUSáckého OS. Problém je, že když chceme nabootovat z instalačního CD Win XP, tak se vypíše následující hláška:
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Co jsme zkoušeli:
Bios jsme neaktualizovali, protože si mylsím, že když je to uplně nová deska tak by měl být docela aktuální.
Takže opravdu si nevím rady v čem je problém .. za každou radu Vám budu moc vděčen :(
Měl bych otázečku. Postavili jsme s kamarádem nové PC. Základní deska je ASUS M3N-HT Deluxe, procesor AMD Phenom, disk 500GB SATA, DVD taky SATA. K našemu potěšení se vše při prvním spuštění rozjelo a roztočilo. Funguje normálně najetí do BIOS a do ASUSáckého OS. Problém je, že když chceme nabootovat z instalačního CD Win XP, tak se vypíše následující hláška:
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Co jsme zkoušeli:
- zkusili jsme druhé instalační cd XPček ..jedno bylo DVD druhé na CD ale nesjpíš obě stejné
- zkusili jsme vyměnit DVD mechaniku za jinou - starou CD-ROM ATA
- v biosu jsem boot nastavil jen na cd-rom, všechny ostatní disabled
Bios jsme neaktualizovali, protože si mylsím, že když je to uplně nová deska tak by měl být docela aktuální.
Takže opravdu si nevím rady v čem je problém .. za každou radu Vám budu moc vděčen :(
Jediný problém bude v naformátování HDD,pokud tam dáváte Windows XP Home tak to asi nenabízí Formát,zkuste CD s Windows XP Profesional,ten vám nabídne i formát HDD,pokud máte licenci koupenou na Windows Home,stačí po Formátu dát Restart aby se nenačítalo cd s Windows XP Profesional a dále pokračujte s CD XP Home a už to bude OK!
Může vám taky pomoct utilitka která Bootuje z CD a to Partition Magic.
Může vám taky pomoct utilitka která Bootuje z CD a to Partition Magic.
to jsem zapoměl uvést .. zkoušeli jsme Window XP Profesional SP2
Problém je v tom, že já se nedostanu vůbec k nějakému formátování pomocí instalačního CD, když z něho nemůžu nabootovat ... Mechanika vrčí a bliká, ale na monitoru je neustále ta hláška :(
jsou ještě nějaké jiné návrhy? PC teď nemám u sebe tak chci nasbírat, co nejvíce rad než k němu pojedu :)
Problém je v tom, že já se nedostanu vůbec k nějakému formátování pomocí instalačního CD, když z něho nemůžu nabootovat ... Mechanika vrčí a bliká, ale na monitoru je neustále ta hláška :(
jsou ještě nějaké jiné návrhy? PC teď nemám u sebe tak chci nasbírat, co nejvíce rad než k němu pojedu :)
Něják mi to nejde do hlavy - jedině že by byl problém v desce respektive řadiči. Jinde vaše médium funguje? Co takhle zkusit dát do mechaniky jiné bootovatelné médium? Zapojit ji do PC jako jediné sata zařízení, tzn bez disku? Zkus se podívat ještě jednou na tu prioritu bootování, opravdu je disk až za mechanikou popř USB devices?
Z mého CD s win XP jsem už instaloval x-krát a nebyl nikdy problém. Taky mě napadlo jiné bootovatelné cd, ale bohužel jsem u sebe měl jen tyto dvě CD s XPčkama.
Jinak ta priorita opravdu bylo CD první a disk až za ním .. Potom jsem to zkusil i tak, že tam bylo jen cd na první pozici a ty pod ním vypnuty.
Takže až tam pojedu tak určitě vemu bootovatelný Partition Magic, Linux a třeba i win 98 jestli to náhodou neni tím médiem teda.
Jinak ta priorita opravdu bylo CD první a disk až za ním .. Potom jsem to zkusil i tak, že tam bylo jen cd na první pozici a ty pod ním vypnuty.
Takže až tam pojedu tak určitě vemu bootovatelný Partition Magic, Linux a třeba i win 98 jestli to náhodou neni tím médiem teda.
No jo, NVidia - tu desku bych si rozhodně nekoupil... ale to asi nechcete slyšet, co? :-O
Máte mechaniku na SATA evidentně v režimu AHCI - zkuste nastavit boot ze SCSI zařízení - biosy často berou SATA stejně jako SCSI. Taky se připravte, že pro naisntalování XP budete potřebovat disketu s ovladačema.
Anebo přepněte SATA do režimu (Legacy) IDE - to druhej problém určitě vyřeší a myslím že i první.
Máte mechaniku na SATA evidentně v režimu AHCI - zkuste nastavit boot ze SCSI zařízení - biosy často berou SATA stejně jako SCSI. Taky se připravte, že pro naisntalování XP budete potřebovat disketu s ovladačema.
Anebo přepněte SATA do režimu (Legacy) IDE - to druhej problém určitě vyřeší a myslím že i první.
Vpoho to neni muj kompl já jsem komponenty nevybíral :D
To s těmi režimi vyzkoušíme. Popravdě mě to moc neříká, bo jsem to nikdy nepotřeboval přepínat.
To stou disketou nechápu .. to jako myslíš takové to staré černé do 1,44 :D to tam neni v tom pc.
To s těmi režimi vyzkoušíme. Popravdě mě to moc neříká, bo jsem to nikdy nepotřeboval přepínat.
To stou disketou nechápu .. to jako myslíš takové to staré černé do 1,44 :D to tam neni v tom pc.
No když instaluješ windows, tak musíš mít ovladače k disku, aby se byly schopný nainstalovat. Ovladače k IDE jsou v instalačce zahrnutý, takže většinou je nebylo třeba dodávat, ale k SATA už tam ovladače nejsou, takže je je třeba při začátku instalace instalátoru naservírovat (instalátor k tomu vyzve, tušim něco jako: "pro přidání driverů stiskněte F6"). Problém je, že instalátor je sežere jen z klasický disketovky (žádná flashka, CD, nic, jen disketa).
Řešení je teda buď mít disketovku a stáhnout si ovladače od výrobce desky (většinou je tam ke stažení přímo něco jako "SATA Flopy disk") a připravit si disketu, integrovat SATA ovladače přímo do instalačky pomocí Nlite, nebo přepnout řadič do režimu emulace IDE (nativní sata se často jmenuje AHCI, emulace IDE legacy IDE, pak ještě bejvá třetí mód RAID).
Režim emulace IDE má v podstatě jen tu nevýhodu, že nefunguje hotswap (vytahování a přidávání disků za chodu). Jinak je stejně rychlej, některý lidi tvrděj, že i rychlejší.
Pokud nemá deska dva SATA řadiče, nebo nemá možnost přepínat jen některý SATA porty mezi režimama AHCI/IDE, tak je poměrně dost složitý změnit režim mezi AHCI a IDE po naisntalování XP, takže si ten režim rozmyslete včas předem.
Řešení je teda buď mít disketovku a stáhnout si ovladače od výrobce desky (většinou je tam ke stažení přímo něco jako "SATA Flopy disk") a připravit si disketu, integrovat SATA ovladače přímo do instalačky pomocí Nlite, nebo přepnout řadič do režimu emulace IDE (nativní sata se často jmenuje AHCI, emulace IDE legacy IDE, pak ještě bejvá třetí mód RAID).
Režim emulace IDE má v podstatě jen tu nevýhodu, že nefunguje hotswap (vytahování a přidávání disků za chodu). Jinak je stejně rychlej, některý lidi tvrděj, že i rychlejší.
Pokud nemá deska dva SATA řadiče, nebo nemá možnost přepínat jen některý SATA porty mezi režimama AHCI/IDE, tak je poměrně dost složitý změnit režim mezi AHCI a IDE po naisntalování XP, takže si ten režim rozmyslete včas předem.
Tak dík za info ;)
Ale je mi divné, že když jsme tam dali starou CD-ROM mechaniku která byla připojena na klasické IDE (ATA), tak byl problém uplně stejný.
Každopádně mám co zkoušet a určitě začnu jiným instalačním nebo bootovatelným cdčkem.
Ale je mi divné, že když jsme tam dali starou CD-ROM mechaniku která byla připojena na klasické IDE (ATA), tak byl problém uplně stejný.
Každopádně mám co zkoušet a určitě začnu jiným instalačním nebo bootovatelným cdčkem.
Tuhle chybu jsem míval při instalaci XPček taky mám IDE, akorát si už nepamatuju proč to tu chybu házelo ale na 100% je špatně něco nastavené v BIOSU bootování nebo připojení HDD skus se mrknout na jumpery na HDD, nebo skus připojit HDD s IDE jestli to pojede
mňa len tak napadlo toto: pri bootovaní inštalačného CD sa vypisuje na obrazovke niečo v zmysle press any key to boot CD ... Keď nič nestlačíš, bootovanie neprebehne a vypíše sa hláška z prvého postu ...
nám se to bohužel zastaví před tím okamžikem kdy tam měla být ta hláška press any key.... a to jsem mačkal mezerník už od startu.
Až se tam zobrazí tato hláška, tak začne teprve mechanika načítat.
Už z více zdrojů jsem slyšel, že je potřeba HDD přepnout v biosu, tak aby nebyl SATA, jak už tady někdo psal. Po instalaci to zase přepnout zpět. Tak nevím .. momentálně je počítač u jednoho profika tak uvidíme. Pak napíšu v čem byl zakopaný pes.
Až se tam zobrazí tato hláška, tak začne teprve mechanika načítat.
Už z více zdrojů jsem slyšel, že je potřeba HDD přepnout v biosu, tak aby nebyl SATA, jak už tady někdo psal. Po instalaci to zase přepnout zpět. Tak nevím .. momentálně je počítač u jednoho profika tak uvidíme. Pak napíšu v čem byl zakopaný pes.