Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Taktovat nebo ne a jak

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    10

    Ahoj,
    přemýšlím, jestli má cenu se snažit dostat z mého pc ještě o něco málo lepší výkon. Je to už trochu starší pc, ale ještě mi chvíli vydrží. Sice nejnovější hry na něm hrát nepůjdou ikdyby nevím co, ale přesto bych aspoň mohl nějak zlepšit výkon.

    graf. karta: NVIDIA GeForce FX 5700
    proc.: AMD Athlon XP 2200+
    ram: 1GB DDR
    zákl. deska: Gigabyte 7VT600-P-RZ

    Co myslíte, mám sestavu, kterou lze vylepšit? A které nástroje doporučujete? Které se nejvíce hodí.
    Díky moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Taktovat tenhle pc je imho zbytečné, nepřidá ti to nic, leda problémy a zabitý čas laděním.
    Šetřil bych na nový PC, můžeš se ale na to starém taktovat naučit to je fakt a pak znalý přetaktovat pc nový

    Na grafiku je dobrá utilita RivaTuner na CPU/RAM BIOS.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    10

    Nejde mi o to, abych rozjel nejnovější hry nebo tak. Spíš, jestli to má vůbec cenu, jestli je to sestava na taktování, myslíš tedy že ne?

    Třeba teď mi HD videa šlapou bez problémů, když povypínám všechny ostatní aplikace a zastavím rezidentní ochranu avastu, ale třeba kdybych přetaktoval pc, tak bych mohl ještě na pozadí filmů stahovat apod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Já bych se do toho pustil. S trochou štěstí se na 166fsb dostaneš a potom je odezva celého PC výrazně svižnější. Záleží ale hodně jaký kus CPU máš, případně jestli má odemčený násobič.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Athlon XP ... hmm, já bych neodolal a taktoval
    Pokud otevřeš násobič a povede se Ti ještě trochu zvednout FSB, mohl by jsi se třeba na 2 - 2,2 GHz dostat . Hlavně hlídej teplotu CPU. Tyto procesory ještě nejsou vybaveny ochranou proti přehřátí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    10

    No trochu jsem se díval na netu a trochu googlil a našel jsem tedy, že bych si měl zjistit revizi zákládní desky, abych věděl, jestli mám agp lock (revizi jsem nezjistil, ale nejspíše mám 1 bez agp locku, takže mám se do toho i přes to pustit?).

    Pro přehled všech informací o pc mám program everest a ten mi ukazuje, teplotu cpu 58 což je dost a zatím jsem ještě nic netaktoval, takže to bude asi chtít lepší chlazení že?

    A ještě dotaz na ten násobič, řekl bych, že ho mám uzamknutý. Jak jej lze odemknout?

    Díky moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Doporučil bych Ti aktualizovat BIOS a ovladače motherboardu.
    Nastavení frekvence PCI/AGP lze nastavit v BIOSu v menu Frequency/Voltage Control ? PCI/AGP Frequency (návod strana 32 a 33). Frekvence PCI je 33 MHz a AGP je 66,6 MHz (odvozeno od základního taktu FSB = 100 MHz -- poměr dělení 2:3).
    Teplota CPU 58 °C v idlu je dost. Než se pustíš do taktování, určitě se poohlédni po lepších chladiči na procesor - tento vlastním, další možnost asi lepší je tento.
    Násobič otevřeš pomocí můstků. Jsem ted v práci, večer Ti sem uploaduji nějaké návody, resp. linky jak na to. Jinak strýček Google ví vše
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: abc.PNG 
Zobrazení: 138 
Velikost: 23.6 KB 
ID: 10273  
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No tak AGP a PCI samozrejme nastavit nelze, VIA KT600 nemá AGP lock (a žádná revize základní desky to nepsraví). Pokud to rozumně uchladíš a máš slušnej kousek, můžeš zkusit 166fsb, tedy 2240Mhz (tak jako já).Nic mezi 145-165fsb ti asi nepojede, protože pro chybějící AGP/PCI lock ti zřejmě nepojedou řadiče, síťovka atd..

    Jinak maximální teplotu bych nepřekračoval 65-70°C, na druhou stranu, kupovat za několik stovek chladič, když je to pomalu cena desky+cpu mi nepřijde ideální. Co tam máš za chladič?. Maximální napětí doporučuju 1.75V (cpu sice vydrží víc, ale to už musíš hodně vědět co děláš)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    10

    speedsnail: No to by mě právě zajímalo, jestli se vyplatí investovat do toho chladiče, jestli přijde potom ten lepší výkon. Pár Mhz asi nepoznám, ale ty 4 stovky jak máš ty, to už je výraznější zlepšení ne?

    No chladič mám tento a napětí jádra mi píše Everest 1.50 - 1.65V
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Hm to neni nejhorší chladič, sice trošku hlučnej, ale chladí slušně (mám ho doma jako záložní, akorát od TITANU (vypadá stejně). Možná by stálo za to ho přepastovat, vyčistit od prachu atd..)

    Napětí by mě zajímalo CPU_VID (tedy výrobcem určené). Zkus zjistit celý kód procesoru (např AXDA2200DLT3C). Jádro máš thoroughbred nebo thorton?

    Jinak nejde ani tak o těch 400Mhz, ale hlavně o fsb. Socket A s rostoucí fsb fantasticky škáluje (na základní frekvenci 133fsb by se na tom PC nedalo skoro pracovat, takhle přetaktovaný už to mam skoro 2 roky a zatim mě to nedonutilo k vylepšení, na veškerou práci a multimedia to stačí (HD video nepouštim)).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Co se týče toho koupit/nekoupit nový chladič, vyplatí/nevyplatí se jakákoliv investice je podle mě subjektivní záležitost. Pro někoho to nemá smysl a pro někoho ano. Např. mě investice 1500 Kč do mé staré "herky" nepřijde jako zbytečná. A ve volných chvílích pro zpestření se ji věnuji ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    10

    speedsnail: Taky si myslím, že by měl být celkem dobrý, ale vysál jsem ho a pořád jsem na tom stejně. Sem myslel, že ten Everest je dobrý, ale ani to napětí a ani ten kód tam nikde najít neumím. Jinak procesor je Thoroughbred-B.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Kod procesoru je napsán přímo na procesoru. Musel by jsi sundat chladič a očistit procesor od teplovodivé pasty. Pokud si tento kod opíšeš, můžeš přesné parametry procesoru najít např. zde.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. GeForce: Jak a čím taktovat GB GTX460OC2 1GB
    Od smrtka88 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-03-2011, 14:44
  2. Čím softwarově taktovat?
    Od jeninicicek v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 17-04-2010, 16:49
  3. Problémy s PC (HW/SW): jak taktovat ??
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-10-2008, 22:38
  4. Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 24-04-2007, 12:49
  5. MSI K8N neo4-f jak mám taktovát CPU ???
    Od koubi v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 23-09-2006, 19:23