Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: sestava do 12k pro běžné užívání

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    6

    po trochu studování a čtení for jsem s pomocí a doporučení Matyyyho, tím bych mu také rád poděkoval, tuto sestavičku, která by měla posloužit běžnému užití - kanclpráce ve Woknech, film, hudba, aplikace ve stylu ArcGIS, CAD, STATISTICA a photoSHOP, ci jine fotoeditory, obcas starsi hra ...

    rad bych se zeptal na vaše názory na sestavu a jestli je vyrovnaná poměr cena/výkon, jestli byste nedoporučili nějaké změny - spíše s efektem snížení ceny, než-li její navýšení

    http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...C001AGM01LN401

    během čtení různých for jsem dospěl, že AMD je v levných sestavách výhodnější, rád bych se vás zeptal na posouzení mého názoru a co vy a proč preferujete AMDvsINTEL

    ještě bych se vás zeptal jaké LCD do 5k by jste doporučili k této sestavě s ohledem na použití

    díky za rady, pajasan
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    Já bych to bral takto http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...0T01ND401DOV01
    celkem to je za 16720 Kč včetně monitoru.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    6

    diky moc za nazor, jen proc jsi dal dva ventilatory a jeste chladic prociku, to bude tak pect ta grafarna a procik? diky pajasan
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    395

    Nezdaji se mi na tom 2 veci..
    1) pouzivat rychle pameti a cipset s integrovanou grafikou jde proti sobe (pokud takove pameti nejsou potreba pro taktovani) - takovy cipset totiz degraduje jejich vykon, a vubec mi prijde zbytecne priplacet, penize lze vyuzit lepe, viz dale
    2) ta deska je starsi "top" model Gigabytu a tomu odpovida i jeji cena, chipsety 790GX byly vlajkovou lodi AMD, protoze to byla prima konkurence chipsetu od Nvidie, ale to uz je pryc - desky s timto chipsetem jsou doporucovany spis ze setrvacnosti nebo proto, ze obcas jsou opravdu levne (to ale v tomto pripade to neplati)

    Pokud vezmete 800MHz cl5 pameti a desku bez integrovane grafiky (treba MA770-UD3), zbyde na grafickou kartu, na ktere si opravdu zahrajete. Kosik tu, zdroj bude stacit.

    Edit: V grafice, CADu i pri matematickych vypoctech se urcite uplatni vic jader..
    Naposledy upraveno uživatelem optim: 06-04-2009 v 11:59 Důvod: reakce na prispevky pridane behem psani
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    Citace Původně odesláno od pajasan Zobrazit příspěvek
    diky moc za nazor, jen proc jsi dal dva ventilatory a jeste chladic prociku, to bude tak pect ta grafarna a procik? diky pajasan
    Dva ventilátory jsou tam aby jsi udělal dobrý průvan ve skříni, který ty Nexusy udělají při nizké hladině hluku. Chladič procesoru je tam, protože ty co jsou dodávány boxované u 45nm procesoru jsou hrozně malé a uchladí to při větších teplotách a vyšším hluku. Na grafiku je tam pasivní chladič acellero, protože tyhle 4670 mají hlučné ventilátory v základu, kromě Gainwardu ten však nemají skladem. Tak když ty chladiče prohodíš tak budeš mít tiché chlazení a myslím si že když uděláš průvan ve skříni pomocí těch nexusů tak bude stačit jen pasivní chlazení grafiky.

    Jinak pokud tuto sestavu přetaktuješ, tak budeš mt více než dostatečný výkon. Tenhle procesor běžně dává kolem 3,5 Ghz. Mám tenhle procesor a ještě se mi nestalo, aby mi obě jádra jeli na 100% a to jej provozuji v defaultním stavu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    optim: no teda
    1) Na kancelářskou práci, CAD (není-li třeba akcelerace GK) je dedikovaná grafika naprosto zbytečná. Peníze na ni jdou použít daleko líp.
    2) 790GX neni vůbec starej čipset, je to to nejnovější, co AMD má. Nějakou dobu tady je, ale nic lepšího ani novějšího (nepúočítám-li lowendovou 760) s IGK od AMD neni (a bez IGK je lepší jen 790FX). Ta deska je novej model, UD série od GB se SB750. Takže rozhodně nejde o nějakej starej model. Cena neni moc výhodná, to ano, ale čipset je všechno, jen ne zastaralej.
    3) Naopak na integrovanou grafiku se rychlý paměti hoděj - jelikož část výkonu pamětí sežere IGK, tak by pomalý paměti brzdily citelnějc než v běžný sestavě.

    grapherx: Chtěl kancelářskou sestavu na cad, o hrách ani slovo - a Ty mu místo navrženýho vícejádrovýho Phenoma dáš pomalej e5200, abys mu moh dát GK? To je skoro na mínus...
    Evidentně to chce člověk na práci a ne si hrát s OC, mimo to na CAD výkon potřebuješ a Phenomy taky v poho přetaktuješ na 3.5Ghz, ale jádro navíc Ti zůstane. Taky na práci ocení tichej PC - což u přetaktovanýho znamená další práci a peníze za chladič navíc.

    pajasan: V něčem má ale optim pravdu - ta deska je zbytečně drahá. Nech tu sestavu tak jak je, ale jako desku dej nějakou s 780G (jednu z tědlech - UD3 by měla mít o něco lepší napájení - jestli to za ty dvě stovky stojí, nevim).
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...e&SearchType=1
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...e&SearchType=1
    O fous pomalejší grafika Ti nevadí (nezahraješ si pořádně ani na jedný), a další jediná nevýhoda je v absenci SW raidu 5 (což nevyužiješ) a o něco horšim přetaktování.
    Ušetřený peníze mužeš vrazit do lepšího procesoru (tim přebiješ výhodu lepšího OC u tý předražený desky), nebo do prasátka :-)
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 06-04-2009 v 13:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    6

    diky moc za rady, cetl jsem o moznostech otevreni ctvrteho jadra u techto prociku, nevim jak moc je to vyhodne a dobre [stabilita a zivotnost] ta deska to umi dle recenzi, proto jsem ji vybral, ale moc se v tom nevyznam, nevim jestli to za to stoji to otevirat ci jeste taktovat, myslel, jsem do budoucna jako moznost, ale vse se rychle meni a kdovi co bude... tenhle procik je urcenej k taktovani a deska taky proto jsem to tak spojil, ale nevim jestli se do toho poustet a na zaver jakej LCD 22tku do 5k byste doporucil pro tuhle sestavu

    diky moc za vsechny pripominky pajasan
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Chtěl kancelářskou sestavu na cad, o hrách ani slovo - a Ty mu místo navrženýho vícejádrovýho Phenoma dáš pomalej e5200, abys mu moh dát GK? To je skoro na mínus...
    Evidentně to chce člověk na práci a ne si hrát s OC, mimo to na CAD výkon potřebuješ a Phenomy taky v poho přetaktuješ na 3.5Ghz, ale jádro navíc Ti zůstane. Taky na práci ocení tichej PC - což u přetaktovanýho znamená další práci a peníze za chladič navíc.
    Chtěl pc na kancelářské práce a občas starší hry. Příznávám ,že to starší jsem předtím přehlédl. Ale i tak je lepší mít samostatnou grafiku. Zvlášť, když by musela vykreslovat nekteré složitější nábrhy v cad.
    Nechpá proč považuješ e5200 za pomalej CPU. Ale budiž asi seš zvyklej na high sestavy apod.
    Je pravda ,že tomu procesoru by chybělo jedno jádro narozdíl o Phenomu. Ale myslím, že zase tak strašně markantní rozdíl tam nebude. Co se týče toho OC, tak proč netaktovat, když to deska dovoluje a je to nárust výkonu skoro zadarmo. Další práce s tím je pouze jednou kdy akorát vše nastavuješ a pak testuješ. Jinak s tím není potřeba nic víc dělat, a bude mu to sloužit dlouho.
    K chlazení - já jsem do té sestavy už dal i freezer který by e5200 přetaktovanou vpohodě uchladil. A pochybuji, že 400 navíc (i dkyž je to stále v limitu ceny sestavy) by autora threadu nějak shroutily.

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    To je skoro na mínus...
    Tak mi je dej, když se ti uleví. Co ti v tom brání?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    395

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    optim: no teda
    1) Na kancelářskou práci, CAD (není-li třeba akcelerace GK) je dedikovaná grafika naprosto zbytečná. Peníze na ni jdou použít daleko líp.
    Byly zmineny "starsi hry", to muze byt treba Doom nebo taky neco pul roku stareho, proto dedikovana grafika. O vhodnosti HD 4670 je samozrejme mozne diskutovat, musime ale vedet na co ma grafika slouzit.

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    2) 790GX neni vůbec starej čipset, je to to nejnovější, co AMD má. Nějakou dobu tady je, ale nic lepšího ani novějšího (nepúočítám-li lowendovou 760) s IGK od AMD neni (a bez IGK je lepší jen 790FX). Ta deska je novej model, UD série od GB se SB750. Takže rozhodně nejde o nějakej starej model. Cena neni moc výhodná, to ano, ale čipset je všechno, jen ne zastaralej.
    Ve spojeni "starsi top Gigabytu" jsem trochu prestrelil, kdyz byla deska predstavena v lednu, i kdyz dnes uz je top jiny. Za zbytkem si ale stojim - jen jsem to mozna napsal trochu nesikovne. AMD zaclo jizni mustky sb7xx (v tomto pripade sb750) jako prvni pridavat k 790GX, aby se primo (nv ma integrovanou grafiku, my musime mit taky) vyrovnal kunkurencnimu top chipsetu NVidie (nForce 780a), jejiz jizni mustky netrpely problemy (nizky vykon/vysoke zatizeni procesoru pri vyuzivani sata nebo usb radice) jako sb6xx, ktery byl dale pridavan k ostatnim 7xx severnim mustkum - viz treba Gigabyte MA790GP-DS4H uvedena v srpnu 2008, ktera jako jedina z nabidky starsich AM2+ Gigabytich desek ma sb7xx. Jeste nedavno proto byly z AMD desek "pouzitelne" (= dobre se na nich taktovalo + netrpely problemy s usb a sata radici) jen ty s 790GX chipsetem, situace se zmenila az pocatkem letosniho roku, kdy se objevily desky s sb7xx i u ostatnich severnich mustku. Tolik k vysvetleni, jak byla myslena setrvacnost a cena (stara deska ~ levna deska), o 790GX jakozto starem chipsetu nepadlo ani slovo. Co se tyce kvality, tak 790X s sb750 je, co se tyce vlastnosti, 790GX (ma sb750 standardne) bez grafiky se starsi vyrobni technologii (65nm jako 790FX proti 55nm 790GX), takze pokud povazujes 790FX za lepsi nez 790GX, tak 790X vyjde s 790GX nastejno - mysleno tak, ze pokud nepotrebuji integrovanou grafiku a staci mi chipset na urovni 790GX, tak bude lepsi sahnout po nejake 790X, ktera bude pravdepodobne levnejsi.

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    3) Naopak na integrovanou grafiku se rychlý paměti hoděj - jelikož část výkonu pamětí sežere IGK, tak by pomalý paměti brzdily citelnějc než v běžný sestavě.
    Priplacet za pameti je strasny nepomer v "cena/prirustek vykonu" proti priplatku za dedikovanou grafiku - ve prospech grafiky.
    Naposledy upraveno uživatelem optim: 06-04-2009 v 15:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    e5200 je pomalá vůči phenomu II. Vzhledem k tomu, že se jedná o sestavu na CAD, výkon potřeba bude. Jedno jádro navíc znamená např. zkrácení renderingu o jednu třetinu.

    Co se týče freezeru, tak ten při větším OC úplně tichej nebude, navíc cena freezer + phenom se už skoro blíží k ceně Phenomu 710. Takže prostě nechápu volbu tohodle procesoru... Koupit levnější procesor a chladiče a přetaktovat, abych se dostal ve výsledku na výkon silnějšího procesoru za podobný peníze.....

    Co se týče OC - jo, proč ne - ale úplně stejný možnosti jsou u toho Phenomu.

    To že to bude sloužit dlouho neni tak úplně pravda, protože větráky časem dělaj větší randál atd... Takže čim chladnější PC, tim je následná údržba jednodušší (repsektive tim za delší dobu se musej vyměnit větráky, protože hluk se stane otravnym).

    ---

    optim: No mě se zdá prostě dost neslušný, když někdo řekne, že chce poradit sestavu, napíše že nechce hrát nový hry, navrhne sestavu s integrovanou grafikou, tak mu bez ptaní cpát GK. Samozřejmě, že na starší hry může mít smysl - jde o to jak starší - ale cpát ji bez ptaní mi prostě přijde divný.... Jinak pokud dedikovanou grafiku, tak bych s 4650/4670 souhlasil - do kanclkompu a na starší hry dobrá volba.

    Co se týče chipsetů souhlasim, asi jsme se nepochopili - chápal jsem to cos napsal jako že 790GX je starej a tak nemá cenu kupovat. Pokud to myslíš tak, že desky s tim jsou jen prostě zbytečně drahý, protože to furt je highendovej čipset co se týče IGK (i když teď možná převzala žezlo nvidia, ale nad tou bych dost váhal a předražená je taky dost), tak to bych podepsal, stejně jako že pokud nepotřebuje IGK, tak je 790X lepší volba.

    Příplatek za paměti je anii ne dvě stovky (bez tří korun :-)) oproti nejlevnějším 800Mhz CL5 bez heatspreaderu (takže i imho méně spolehlivé). Příplatek za dedikovanou grafiku je poněkud vyšší.

    ---

    pajasan: Pozor, teď jsem si všim, žes do sestavy dal Phenom black edition. K těm se nedodává chladič - takže buď zvol jinýho Phenoma (710), nebo dokup chladič.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 06-04-2009 v 15:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    395

    720BE je vyjimka, v boxovanem baleni chladic je.
    Naposledy upraveno uživatelem optim: 06-04-2009 v 16:47 Důvod: balenim -> baleni
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Fuj, to jsem ulít - kdyby jen tendle, teď koukam že 940 má chladič taky.... Nedávno mě někdo opravoval že ne a já mu to bez ověření věřil :-) Tak beru zpět.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Pokud jsem to dobře pochopil, tak sestava bude sloužit doma. V tom případě se mi více zamlouvá návrh od grapherXe. Ono v reálném nasazení zase takový výkonový rozdíl mezi E5200 a Phenomem II X720 není. Navíc jsou zmíněné profesionální aplikace (CAD, Adobe) optimalizovány pro procesory Intelu, a využití více jader je diskutabilní (viz např. ArcGIS).

    Porovnání výkonu E5200 vs. Phenom II X720 ve vybraných aplikacích (graficky):

    Adobe Firework CS4 - 99%/116%
    Adobe Photoshop CS3 - 90%/95%
    Catia (CAD) - 106%/123%
    Maya - 97%/114%
    Lame MP3 - 110%/125%
    DivX - 72%/90%
    H.264 - 71%/78%
    WME - 93%/105%
    7-Zip (LZMA) - 73%/81%
    Excel 2007 - 88%/101%
    Poznámkový blok - 100%/109%
    Tvorba PDF (Corel X3) - 82%/86%
    Doom3 RoE - 92%/106%
    Half Life 2 - 85%/92%
    FEAR - 91%/112%
    Unreal Turnament 3 - 93%/111%

    Poznámky:
    • Údaj procentuálně vyjadřuje výkon Intelu vůči Phenomu (Phenom = 100%).
    • Za lomítkem výkon po OC (E5200@3750MHz vs. X3 720@3750MHz).


    Výkonový rozdíl tedy rozhodně neodpovídá cenovému (1725Kč vs 3560Kč). Přetaktování nůžky rozevírá ještě více.

    Zmíněnou sestavu jsem tedy trochu upravil změnou grafické karty na pasivní a výměnnou disku za výkonnější a větší model, aby měla při ještě nižší ceně vyšší užitnou hodnotu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    1) No, phenom kdyžtak stojí 3488,- :-), ale to je detail

    2) Photoshop (viz testy dál) i autocad
    http://www.cadforum.cz/cadforum_en/qaID.asp?tip=4905
    rozhodně víc jader využijou - žes vybral jedinou aplikaci, která ne...

    3) Zdaleka ne každej e5200 se dostane na takový takty.

    4) Prosimtě, co to je za test? Na anadtechu vyšlo, že e5200 má 60%-80% (podle testu) výkonu Phenomu, často spíš k těm 60%.
    http://www.anandtech.com/cpuchipsets...spx?i=3512&p=5

    Podezřívam, že ten test cos sem dal je silně nakloněnej intelu, už např. dle výběru her - starý hry, který nevyužijou ani víc jader, ani nepotřebujou silnej procesor a tak větší výkon procesoru se na FPS neprojeví, nebo encoding do mp3 pomocí singlethreaded LAME atd....
    (přitom dneska už skoro každá aplikace, která je náročná na výkon, tak víc jader využije).

    Nebo tady - v některejch testech má 720 skoro (cca 53%) dvojnásobnej výkon:
    http://techgage.com/print/amd_phenom..._black_edition

    Nicméně je pravda, že Phenom je hodně výhodnej s deskou s integrovanou grafikou - pokud se kupuje dedikovaná grafickáý karta, tak se ztrácí jedna z velkejch výhod Phenomu - dobrý IGK. Pokud by se měla kupovat samostatná GK, pak je e5200 asi zajímavá varianta, IGK maj ale intely IMHO horší.
    Pokud se má šetřit, tak je tu ještě 710, která má výkon jen o pár procen míň a stojí o pětikilo míň.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Souhlasím. IGK Intelu jsou vhodné do kanceláří, ale do domácích multimediálních PC se nehodí. Proto se přikláním k variantě s dedikovanou GK, která zajistí dostatečný výkon i pro to "občasné hraní".
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Starší PC_Athlon64_sekání při běžné práci pod WinXP
    Od Kunin v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 19-11-2013, 12:07
  2. nové PC - pro foto, video, běžné nenáročné hry v ceně 15.000 - 18.000
    Od MaoCeTung v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 06-08-2013, 17:25
  3. Radeony: GK pro běžné, ne-herní užití ( jako náhrada za HD5770 )
    Od pepos01 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-01-2013, 12:31
  4. Partition Magic - nesprávné uživání
    Od pang v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 10-12-2009, 12:47