zamrznutí při hrách i memtestu
Asi měsíc zpátky jsem kupoval nový PC (sestava níže). V OS jede všechno v pohodě, ale v čem je problém je to,že když začnu hrát nějakou hru, tak v 90% se tak do 30 minut sekne. Obraz zatvrdne a nedá se nic dělat. Musím rr PC. Nainstaloval jsem nové ovladače, jak na grafiku,tak na zvukovku. Jenže to můj problém nevyřešilo. Tak jsem měřil teploty přes Everest, i přes SpeedFan a jsou v poho. Rozmezí 35-50 stupňů. Tak jsem přešel na BurnInTest, kde mi to vyhodilo chyby jedině v mechanikách. A proto jsem se pustil do memtestu. Ten jede, nehlásí žadnou chybu,ale asi tak po hodině se sekne uplně stejně jako při hrách. Zatvrdne a pomůže jedině rr. Může mi prosím někdo poradit?
Sestava:
procesor: Intel Core 2 Duo E 7400 box
zákl. deska : Gigabyte GA-EP43-DS3L
graf. karta : ASUS EN9600GT/HTDI 512MB DDR3 VGA, NVIDIA, PCIe x16, 2x DVI, TV-out, 512MB DDR3, pam. sběr. 256bit, frekvence 650/1800 MHz, akt. chl.
RAM: A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz, DDR2, frekvence 800+ MHz, časování CL4 (4-4-4-12), Extreme Edition, hliníkový chladič, balení v boxu
HDDT: Seagate Barracuda 7200.11 3.5" 500GB ST3500320AS
zdroj: Seasonic SS-500ET-T3 500W OEM
2 větráky: Noctua NF-S12-800
Sestava:
procesor: Intel Core 2 Duo E 7400 box
zákl. deska : Gigabyte GA-EP43-DS3L
graf. karta : ASUS EN9600GT/HTDI 512MB DDR3 VGA, NVIDIA, PCIe x16, 2x DVI, TV-out, 512MB DDR3, pam. sběr. 256bit, frekvence 650/1800 MHz, akt. chl.
RAM: A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz, DDR2, frekvence 800+ MHz, časování CL4 (4-4-4-12), Extreme Edition, hliníkový chladič, balení v boxu
HDDT: Seagate Barracuda 7200.11 3.5" 500GB ST3500320AS
zdroj: Seasonic SS-500ET-T3 500W OEM
2 větráky: Noctua NF-S12-800
Zkusil bych to prohnat Memtestem, nebo Goldmemory jen s jedním modulem.
Vypadá to, že může být některý "vadný".
Ale zkus jim v BIOSu předně zvednout DDR Voltage tak o 0,1V. Mělo by to pomoct. Otestuj a uvidíš.
Jaké tam máš napětí teď? Nejlépe v Everestu-položka Senzory.
Everest Ultimate Edition (v5.00), Memtest86+ (v2.11), GoldMemory (v6.92), Stress Prime 2004 ORTHOS (v0.41.110.18), OCCT (v3.0.0), 3DMark2006 (v1.0.2), 3DMark Vantage DX10 (v1.0.1), RivaTuner v2.22, Real-Time High Dynamic Range Image-Based Lighting, GPU Caps Viewer (v1.6.2)
Vypadá to, že může být některý "vadný".
Ale zkus jim v BIOSu předně zvednout DDR Voltage tak o 0,1V. Mělo by to pomoct. Otestuj a uvidíš.
Jaké tam máš napětí teď? Nejlépe v Everestu-položka Senzory.
Everest Ultimate Edition (v5.00), Memtest86+ (v2.11), GoldMemory (v6.92), Stress Prime 2004 ORTHOS (v0.41.110.18), OCCT (v3.0.0), 3DMark2006 (v1.0.2), 3DMark Vantage DX10 (v1.0.1), RivaTuner v2.22, Real-Time High Dynamic Range Image-Based Lighting, GPU Caps Viewer (v1.6.2)
Na jaké frekvenci a časování jede paměť v reálu? Dej sem screenshoty záložek CPU, Mainboard, Memory a SPD (všechny osazené moduly) z programu CPU-Z.
Ty voe, Kevin, co to má být? To by vyděsilo i mě.:mistake Prosím tě, napiš mu:
-stáhni ten a ten BIOS
-rozbal na flash zformátovaný systémem FAT32
-spusť komp
-zmáčkni DEL
-v BIOSu F8 (Q-flash)
-vyber disk, na kterým je ten nový BIOS
-urči cestu, klik a odpal to
-stáhni ten a ten BIOS
-rozbal na flash zformátovaný systémem FAT32
-spusť komp
-zmáčkni DEL
-v BIOSu F8 (Q-flash)
-vyber disk, na kterým je ten nový BIOS
-urči cestu, klik a odpal to
Je TO napsaný ale strašně složitě. O to jde.
Tak nový bios už mám nahozený, tak jsem to zase nechal projet memtestem a zase po nějakých 12-ti minutách se to sekne, jak při hraní. Do té doby žadné errory....
Přidej 0,2V-0,4V RAMkám. Víc ne. Pokud to bude padat, vyndej jeden modul a znovu testuj. (Memtest, Goldmem., OCCT)
Pak druhý.
A můžeš pro sichr stáhnout časování na 5-5-5-18. Ale je to víceméně jedno.
Pak druhý.
A můžeš pro sichr stáhnout časování na 5-5-5-18. Ale je to víceméně jedno.
tak jsem postuplně přidal + 0,1 otestoval a zase se to seklo při memtestu, tak jsem postuplně přidával a testoval 0,2 , 0,3 , 0,4 vždy následně otestoval a vždycky se to sekne.
Takže ted mám vyndat jednu RAMKu a testovat tohle pouze s jednou, a následně pouze s druhou?
Takže ted mám vyndat jednu RAMKu a testovat tohle pouze s jednou, a následně pouze s druhou?
Přesně tak. A když to bude zlobit pořád, vyzkoušej osadit pam. modul do jiného banku. Může být problém klidně i v některém z nich.
tak jsem postuplně přidal + 0,1 otestoval a zase se to seklo při memtestu, tak jsem postuplně přidával a testoval 0,2 , 0,3 , 0,4 vždy následně otestoval a vždycky se to sekne.
Přesně tak. A když to bude zlobit pořád, vyzkoušej osadit pam. modul do jiného banku. Může být problém klidně i v některém z nich.
:D Smažte prosím někdo tyto dva duplicitní posty 18 a 19. Díky moc.
:D Smažte prosím někdo tyto dva duplicitní posty 18 a 19. Díky moc.
tak jsem zatím testoval pouze jednu z nic, a pohoda zatím jel memtest 1h:15min bez erroru a normálně mi vyhodil na obrazovku pass complete, no errors..
Takže ted ještě tu druhou no...
Takže ted ještě tu druhou no...
tak jsem testoval i ten druhý, jel hodku bez komplikace, tak jsem nasadil oba, nastavil DRAM voltage na normal, pustil memtest, a nechal bežet 4h 15 minut bez erroru a bez komplikací. Tak ted už jenom testnout, jestli to bude blbnout v těch hrách :) zatím díky za pomoc
Zvláštní.....:notsure Ale taky dobře. Je možný, že by některej modul byl míň docvaklý?
Zkus to ještě prohnat Orthosem, nebo OCCT, abys měl jistotu, než na to vlítneš s gamesama.
Zkus to ještě prohnat Orthosem, nebo OCCT, abys měl jistotu, než na to vlítneš s gamesama.
Docvakle byly podle mě dobře, jelikož na začatku jsem dělal ten test, sekl a, a tak jsem je prohodil do těch druhých banků a dělalo to to stejné a zase se sekly. Takže docvaklé byly nejspíš dobře... Tak ještě zkusim ty druhé testy. A ty se taky musí dělat přes bootovací CD?
Nemám to teď před sebou, ale vlevo jsou panýlky něco jako: CPU:OCCT, CPU:LINPACK atd, tak na to klikni a dej vpravo zelené tlačítko ON.
A uprostřed nahoře je rozbalovací okýnko Typ testu, tak tam dej třeba Infinite (nekonečno) a típni to, kdy budeš chtít. A taky si kdyžtak zatrhni možnost "generovat grafy" (přepínáš ty volby tlačítkem "Options")
A klidně nech projet všechny ty testy. Vůbec to neublíží.
[SIZE="1"]/EDIT/ Sorry, píšu to v rychlosti, tak je to asi trochu chaotický.[/SIZE]
A uprostřed nahoře je rozbalovací okýnko Typ testu, tak tam dej třeba Infinite (nekonečno) a típni to, kdy budeš chtít. A taky si kdyžtak zatrhni možnost "generovat grafy" (přepínáš ty volby tlačítkem "Options")
A klidně nech projet všechny ty testy. Vůbec to neublíží.
[SIZE="1"]/EDIT/ Sorry, píšu to v rychlosti, tak je to asi trochu chaotický.[/SIZE]
Tak testoval jsem to teda v OCCT a v pohodě. Tak jsem test na gamese a jelo to v pohodě. Snad je problem vyřešen. Kdyby se to zase posralo,tak dám vědět. Děkuju moc :)
Snad jsem nic nepřehlédnul a nebudu nyní plácat kraviny.
Máš nyní moduly RAM nastaveny jak ? Na CL5 nebo CL4 ? Podle screenu, který jsi dal o pár postů předtím máš moduly RAM nastaveny na CL5. Moduly by měli v pohodě jet na 800 MHz, CL4 při voltáži 1,8 - 2,3 V. Já mám doma nastaveno 2 V aby byly stabilní. Jestli nyní jsi je dostal do stability při CL5, zkus je nastavit na CL4 měli by pořád jet stabilně (musíš nastavit v BIOSu ručně jak napětí, tak časování).
Máš nyní moduly RAM nastaveny jak ? Na CL5 nebo CL4 ? Podle screenu, který jsi dal o pár postů předtím máš moduly RAM nastaveny na CL5. Moduly by měli v pohodě jet na 800 MHz, CL4 při voltáži 1,8 - 2,3 V. Já mám doma nastaveno 2 V aby byly stabilní. Jestli nyní jsi je dostal do stability při CL5, zkus je nastavit na CL4 měli by pořád jet stabilně (musíš nastavit v BIOSu ručně jak napětí, tak časování).
Paměti jsou CL4, takže časování by mělo býti 4-4-4-12. Manuálně nastav moduly RAM i na 800 MHz a napětí 2 V. Při tomto nastavení by měli být stále stabilní, neboť funkčnost při časování CL4 a frekvenci 800 MHz zaručuje výrobce. Jinak bych reklamoval moduly RAM.
Jak říkáš. Já když dávám tyto moduly, tak taky dávám ty 2V při 800Mhz 4-4-4-12.
Měly by to v poho dát. Ani 2,1V není ostuda.
A jestli to CL4 nedají ani s 2,4V, tak přesně jak píšeš Kevine. Pryč s nima. Ale ony to dají.:eek:
Měly by to v poho dát. Ani 2,1V není ostuda.
A jestli to CL4 nedají ani s 2,4V, tak přesně jak píšeš Kevine. Pryč s nima. Ale ony to dají.:eek:
Právě, že jsem měl v ruce přesně tyhle moduly, který to nedali. Ačkoliv to jsou moduly odzkoušené mnoha uživateli a sám je doporučuji, vždycky v tom množství výrobků najdeš nějaký vadný. Nic není 100 % ;)
No a je nějaký problém s tím nastavením co mám tedkom? Jelikož když jsem šel do biosu a v Standart Timing control nastavil na 4-4-4-12 tak se mi potom ani nechtěl zapnout PC. A když se mi potom podařilo dostat do biosu, tak to hodilo nějaký warming ...
No, problém. Jak se to vezme. Jen sis zaplatil moduly RAM CL4 a můžeš provozovat pouze CL5 a to jak jsem vyčetl donedávna ještě ne moc stabilně. Pokud výrobce deklaruje CL4 při 800 MHz a max. voltáži 2,3 V (radši se jukni na samotnej modul RAM) a ty RAMky to nedaj, tak bych je šel vrátit. Já jsem nedávno rešil něco podobného. Kupoval jsem v T.S. Bohemia a vzali bez problémů. Stačí říci, že jsou nestabilní a při časování 4-4-4-12 nepoužitelné :thumb
[QUOTE=capi_noha;238392]No a je nějaký problém s tím nastavením co mám tedkom? Jelikož když jsem šel do biosu a v Standart Timing control nastavil na 4-4-4-12 tak se mi potom ani nechtěl zapnout PC. A když se mi potom podařilo dostat do biosu, tak to hodilo nějaký warming ...[/QUOTE]
A přidával jsi jim napětí? Kolik?
A přidával jsi jim napětí? Kolik?
Jo. Napětí jsem nastavil a 2V a jedou normálně. Ted je spíš problém s tím časováním 4-4-4-12 a frekvencí 800Mhz
Jedou normálně ? Jedou normálně na časování CL5 či CL4 ? Pokud je časování CL5, nastav CL4 a napětí zvyš na 2,3 V, max. 2,4 V (ale max.). Pokud i nadále budou nestabilní je to jasné ... ;) Ty RAMky jsou vyrobeny pro fungování s nastavením 800 MHz, CL4, 1,8 - 2,3 V a tak by měli také jet. Ty chceš od nich jen normální provoz nic víc, žádný OC modulů RAM se nekoná.
Hele, Čapí noho, máš v BIOSu všechny ty featury, jako je C.I.A.2 a Performance Enhance na default (disabled)?
Jak jsem psal.... nejvyšší stanility jsem dosáhl s nastaveníma Auto, Disabled, Default.Vyber si, co kam patří, ted z hlavy to nevím.
Tak C.I.A.2 mám na disabled, ale Performance Enhance můžu nastavit jedině na Standard,Turbo nebo Extreme, přičemž tedkom tam je nastavené turbo.
No a jinak když jsem zkusil nastavit časování na 4-4-4-12 s 2,3V tak se mi potom nezapne ani PC.
No a jinak když jsem zkusil nastavit časování na 4-4-4-12 s 2,3V tak se mi potom nezapne ani PC.
CIA2 ? Disabled
Performance Enhanced ? Standard
Už nevím, jak to napsat. Pokud nastavíš CL4 při 2,3 V a 800 MHz (CPU-Z bude ukazovat 400 MHz, ale je to 800 MHz efektivních) a moduly RAM nejsou stabilní, reklamuj je. Jsou vadný.
Performance Enhanced ? Standard
Už nevím, jak to napsat. Pokud nastavíš CL4 při 2,3 V a 800 MHz (CPU-Z bude ukazovat 400 MHz, ale je to 800 MHz efektivních) a moduly RAM nejsou stabilní, reklamuj je. Jsou vadný.
Samozrejme muzes, ale mej na vedomi, ze to, ze ty pameti jsou 4-4-4-12 a ne 4-5-5-18, te stalo nejaky penize.
[QUOTE=capi_noha;238458]Ok. když nastavím CL4 tak můžu nechat tRCD, tRp, tRAS tak jak to je ted? (což je 5,5,18)[/QUOTE]
Změn hodnoty takto:
CAS latency Time ? 4
tRCD ? 4
tRp ? 4
tRAS ? 12

Jinak se podívej do CPU-Z, jsou tam ty hodnoty rozepsány, jak jsou nastaveny :thumb
Změn hodnoty takto:
CAS latency Time ? 4
tRCD ? 4
tRp ? 4
tRAS ? 12

Jinak se podívej do CPU-Z, jsou tam ty hodnoty rozepsány, jak jsou nastaveny :thumb
Jo jo. Prostě ho nerozjedu na CL4 (ani při 2,3 V) takže asi budou vadný RAMky. Zvážím reklamaci. Díky za pomoc. :)
Tady není co na zvažování. Koupil jsi nějaký hw o určitých parametrech a on je nedokáže splnit. Na tom není co ke zvažování. Ale nakonec jsou to tvé peníze, proč neinvestovat do vadných věcí :mistake
Jj. Přesně tak.
Pokud dáš
-BIOS do defaultního nastavení (myslím F6)
-DRAM Timing selectable na Manual
x CAS Latency Time na 4
x tRCD na 4
x tRP na 4
x tRAS na 12 a
DRAM Voltage na 2.400V a ono to nenaběhne, tak je to jasně na reklamaci.
Ještě si to pro jistou zopakuju: máš tyto moduly? A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pokud dáš
-BIOS do defaultního nastavení (myslím F6)
-DRAM Timing selectable na Manual
x CAS Latency Time na 4
x tRCD na 4
x tRP na 4
x tRAS na 12 a
DRAM Voltage na 2.400V a ono to nenaběhne, tak je to jasně na reklamaci.
Ještě si to pro jistou zopakuju: máš tyto moduly? A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]