Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Samostatne PC pre data (fileserver) alebo nie ?

  1. #1
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Nejakym sposobom (nesuvisi to s temou) sa mi v hlavnom PC nazbieralo 6 kusov WD6400AAKS (+1 kus WD1001FALS), z toho 5 kusov WD6400AAKS ich je v RAID5.
    Kedze ale 7 diskov vytvara aj napriek kvalitnej skrinke (Lian Li PC-V1110A) nejaky ten hluk, tak rozmyslam co s tym urobit.

    Ktoru z nasledovnych alternativ (mozte navrhnut aj dalsie) by ste vybrali ?
    • ponechat stav ako je, tj 6xWD6400AAKS + 1x WD1001FALS v hlavnom PC.
    • presunut disky do HTPC, ale tu je problem - HTPC ma uz teraz disk (WD10EADS) a navyse do Antec Fusion Remote Max mozem dat maximalne 4 disky, co by znamenalo nemoznost vytvorit RAID5 z 5 diskov.
    • predat 5 kusov WD6400AAKS a kupit 2-3 kusy WD10EADS alebo WD1001FALS, a nasledne ich dat do HTPC (WD10EADS) alebo do hlavneho PC (oba typy).
    • kupit NAS krabicku pre 4 disky, asi nieco ako FSC Scaleo Home Server. Vyjde to ale drahsie ako nasledovna moznost...
    • vyrobit nove PC, pre ucely fileservra.


    Ak je posledna moznost podla vas najlepsia, tak aku zostavu by ste doporucili ? Je podla vas nasledovna zostava dobra s ohladom na vykon fileservra a zaroven co najmensiu spotrebu ? Aku case by ste pouzili pri brani ohladu na ticho ?

    P5N7A-VM, E5200, Enermax PRO82-385 + 5xWD6400AAKS a Linux software RAID5.
    So skrinkou P180 mini vyjde cena okolo 355-365€. S Antec P182 bude cena okolo 390-400€. (Mozem nakupovat z VO, tak preto su to trochu nizsie ceny nez bezne).
    Naposledy upraveno uživatelem faugusztin: 12-04-2009 v 19:00 Důvod: Preklep v titulku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,250

    No, nejlepsi se mi preci jen zda porizeni NAS, na ktery bys pristup odkudkoli z domu, navic bude imho zrat dost malo elektriky ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Nuz, ja som sa pozeral a az tak malo to nebolo.

    FSC Scaleo Home Server zral 40W v idle a 80-100W v zatazi, co odpoveda normalnemu PC (bodaj by nie, ked tam je 1.6GHz Celeron). Ostatne NAS mali spotrebu o 10-20W nizsiu, no stale je tu problem ze PC poskladam za tych max 400€ (s moznostou mat 5 diskov v RAID, pripadne s ne-NVIDIA chipsetom aj 8), a NAS pre 4 disky bezne stoji 450-800€, napriklad to Scaleo stoji 485€. A 85€ (cca 2200 Kc) sa na 4-5W rozdielu v spotrebe v idle nazbiera za velmi, velmi dlhu dobu.

    Pod Linuxovym fileservrom si mozes predstavit akukolvek sluzbu - Samba, NFS, UPNP, proste cokolvek. S tym pristupom by teda nebol problem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,250

    Aha jsem Te s tim NAS uplne nepochopil, myslel jsem, ze uvazujes o nejakem NAS boxu, treba jako Drobo s Ethernet modulem
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Pozeram na to Drobo... a to tiez nie je lacna show :
    http://www.drobo.com/where_to_buy/index.php
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,250

    Citace Původně odesláno od faugusztin Zobrazit příspěvek
    Pozeram na to Drobo... a to tiez nie je lacna show :
    http://www.drobo.com/where_to_buy/index.php
    No, tak network storage zarizeni jsou obecne docela mastny ... pokud se Ti to nelibi, zkus postavit neco na Atomu, to by taky mohlo projit, pak to schvas neka do skrine a hotovo
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Atom, to je dalsi vtipek Intelu... Super ze CPU ma spotrebu par W, ale spolu s cipsetom sa dostanes na spotrebu aku ma C2D s GeForce 9300 alebo G45 .
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Ja bych byl teda jednoznacne pro fileserver. Nemusis ho pouzivat jenom jako fileserver, ale kazdou myslitelnou sluzbu, jen namatkou: stream, torrent, printserver ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,250

    No, prave na Drobu se mi libi moznost pridavat i dalsi aplikace ( http://www.drobo.com/droboapps/index.php ), ale ta cena
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Data Robotics Drobo 4 Bay Automated External Enclosure - 326,08€
    Data Robotics DroboShare Network Sled USB 2.0 10/100/1000 Port - 183,94€
    Postage & Packing - 99,00€
    VAT 19,6% - 119,37€

    Celkova cena - 728,39€

    To fakt radsej fileserver.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Tak som si to spocital, vynasobil, vydelil a rozhodnutie padlo take, ze sa pokusim predat 5ks WD6400AAKS za ruzumnu cenu (nad 40€, najlepsie okolo 50€), tj spolu 200-250€ a kupim si 3ks WD10EADS (92,6€/kus, 277,8€ celkovo) a pridam ich do RAID-u v HTPC. Zaplatim za to v idealnom pripade iba okolo 30€-50€, co je s ohladom na mensie zvysenie celkovej datovej kapacity, ako aj znizenia hluku akceptovatelna polozka. Hlavne pri pomysleni na cenu NAS (500-800€) ci samostatneho PC (350-400€).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    nepřemýšlel jsi o možnosti počkat až se natrhu trochu ustálí a zlevní 1,5TB disky (aktuálně je cena/GB vyšší než u 1TB)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Uz na to cakam asi 2 mesiace. Ale disky s 500GB/platnu sa velmi neobjavuju, zatial ich ma WD iba v 2TB disku, Samsung sice nieco chysta ale podla mojich znalosti este nie su na trhu a navyse ide o Enterprise disky, to iste u Seagate. Sice Seagate uz ma 1TB/7200RPMs 2 platnami, ale cenovo sa vobec neodlisuje od inych 1TB diskov a navyse je to Seagate, tj vyrobca ktory do mojho PC nesmie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od faugusztin Zobrazit příspěvek
    Uz na to cakam asi 2 mesiace. Ale disky s 500GB/platnu sa velmi neobjavuju, zatial ich ma WD iba v 2TB disku, Samsung sice nieco chysta ale podla mojich znalosti este nie su na trhu a navyse ide o Enterprise disky, to iste u Seagate. Sice Seagate uz ma 1TB/7200RPMs 2 platnami, ale cenovo sa vobec neodlisuje od inych 1TB diskov a navyse je to Seagate, tj vyrobca ktory do mojho PC nesmie.
    V alfe je uz od prosince 500GB F2ka ze serie ecogreen. Zbytek ecogreenske rady mel na trh prijit koncem ledna/zacatkem unora... Jak vidis, neprislo nic. Imho se obavam ze to bude nejake nesmyslne anti-crysis opatreni...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Jednoplatnove 500GB disky mozu byt, tie ma nezaujimaju .

    S WD10EADS mam skusenosti (jeden je v HTPC) a aspon nezerie vela (medzi 5-6W v zatazi ak sa dobre pamatam). Cele HTPC s M3N78, X2 4850 podvoltovane na 1.1V, 2GB RAM, WD10EADS a 2 TV kartami zerie v idle okolo 45W na strane 230V, otazne je pri akej ucinnosti (najmensi Enermax Modu82 je 425W verzia ).

    Fakt skoda, ze WD15EADS a WD20EADS stoja tolko kolko stoja .
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows 7: cmd.exe samostatně přes celou obrazovku
    Od ketivab v sekci OS Windows
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 31-01-2014, 16:26
  2. Střídání integrované a samostatné grafické karty
    Od zvejra v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 30-01-2012, 21:16
  3. PC jako fileserver s co nejnizsi spotrebou
    Od avasicek v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 13-05-2009, 08:14
  4. Notepad: trik alebo ako neprísť o dáta
    Od eraser v sekci OS Windows
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 05-02-2007, 13:13