Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC vůbec nenaběhne

master222 (20)|12.4.2009 19:50
zdravím všechny,
mám tu takový problém. U mého druhého PC(starého cca 5 let), přetrvává neustále jeden docela velký problém. Problém spočívá v tom, že se na PC nedá spustit žádný program, hra, aplikace, prostě nic co pracuje s 3D grafikou. Tento problém se projevuje tak, že když např v inventoru verse 5 otevřu nejakou součást , chci s ní otáčet, tak se PC zasekne a nic se nedeje, ale třeba wmplayer hraje vklidu dál. PC nereaguje na kombinaci tlačítek Ctrl+Atl+Del, proste nic, jediný co pomuže, tak je reset.

Když jsem se pokoušel o různé testy, třeba v 3dmarku06 tak výsledné skore bylo cca 15 bodů, celkem hustej vysledek, až jsem se lekl, jaký mám dělo.

Když jsem PC koupil, tak vše bylo ok, programy, aplikace i hry jeli normálně, bez zjevných chyb či trhání grafiky. Ale asi tak po roce a půl se v pc objevil vir(už si nevzpomínám co to bylo za havet, myslím že nějaký trojský kůň), po odstranení viru bylo pozorovatelné částečné zpomalení os. No a nakonec chvíli po vypršení záruky došlo k problémům popisovaným výše.

Tak jsem se pustil do diagnostiky a vylučování závad, ale byl jsem bezradný. Zkoušel jsem aktualizaci ovladačů grafiky, obnovení systému. No a když nic z tohoto nepomohlo, tak jsem provedl formatování disku a novou instalaci, ale k mému údivu se závada neodstranila.

Před týdnem jsem narazil na tuto skutečnost:
- dal jsem aktualizovat ovladač grafiky( bez vloženého cd od výrobce) a program asi tak po 10 min hledání našel aktualizaci ovladače, provedl jsem restart a zkusil otevřít aplikaci potřebující 3d a najednou vše jelo jako když bylo pc nové. ALE MĚLO TO HÁČEK: Potom jsem chtěl spustit hru a objevilo se že je potřeba nainstalovat Direct x, podíval jsem se do správce a grafika byla označena otazníkem-tudížnení ovládána žádným ovladačem.
- Tak jsem nainstaloval ovladač dodávaný výrobcem a byl jsem znovu na začátku( problémy se vrátily)
- Tak jsem se znovu pokusil stáhnout nové ovladače ze stránek nvidie verze 93.71
- Provedl jsem odinstalaci starých ovladačů, nainstaloval nový ovladač a provedl restart.
- ALE zase problém přetrvával, pc zamrzlo, wmp stále přehrával
- Tak jsem dal reset, ale co se nestalo- objevila se černá obrazovka a na ní byli vypsány informace o grafice( uplne normálně, jako když se spouští PC), ale za koncem tohoto výpisu se objevil kurzor, který neustále blikal a nic se nedělo.
- cekal jsem asi 10 min, ale nic, tak jsem dal reset, ale potom se už nic nedelo, monitor nedostával žádný signál, z PC se puze ojevoval dluhý pískavý tón, který se vždy na cca 3 nebo 4 sekundy přerušil a pak znova
- PC jsem tedy vypnul tlačítkem u zdroje a pak znova zapnul, ale pořád stejný problém.

Chtěl by jsem se tedy zeptat, kde vznikl problém při spuštění a co by mohlo znamenat to pískání, pokud by bylo zapotřebí, mohu postal i nahrávku.

Dále bych se chtěl zeptat, jestli se nekdo z vás setkal s podobným probléme s grafikou, nebo jestli máte nějaké nápady. Podle mne by to mel být SW problém, ale nevím.

Prosím o radu, předem díky za všechny vaše rady a postřehy.

Parametry sestavy:
- Procesor: Intel Celeron 2,6GHz
- Garfika: Nvidia GeForce MX440, AGP 8x, 128MB
- Pamět: Seitec DDR PC400, 512MB, CL2.5
- Základní deska: MB CHAIN 9VJL3/L P4/P4X400/533/266/A8/6U2/ZK6/LAN/ATA133 bulk
karo1 (150)|12.4.2009 20:13
Skus sa pozriet do manualu dosky co tie pipania znamenaju a napis este aky mas zdroj. pokial mas moznost skus vyskusat inu graficku kartu.
kevin00 (10238)|12.4.2009 20:56
Jestli jsem pochopil dobře, nyní se tedy nedostaneš nikam (nouzový režim, atd), protože na monitoru se nezobrazuje žádný signál (nevidíš post, atd.). Odkud se line ono pískání nejlépe zjistíš tak, že otevřeš bočnici case a strčíš ucho dovnitř ;)
Pokud máš jinou grafiku, zkus jinou grafiku (klidně i do PCI slotu). Co vlastníš za zdroj ? Jestli je to nějaký NoName či EC, vyměň jej. Zkontroluj kondenzátory na motherboardu, nejsou nafouklé či vyteklé ?
master222 (20)|13.4.2009 07:08
do manualu zakladovky jsem se díval ale nic tam o varovných pípání není. Ten pískavý ton se ozývá z repráku který je pripojen k základovce.

Pochopil jsi to dobře, Bios vůbec nenabíhá, do monitoru nejde žádný signál, ještě se dneska kouknu na ty kondenzátory a nazdroj co je to zač.
r34ktor (7477)|13.4.2009 08:05
Kontinuální pípání značí obvykle problém s pamětí, grafickou kartou, nebo zdrojem (v závislosti na implementaci BIOSu).

Otestuj následující:

• Reset BIOSu (pomocí jumperu Clear_CMOS na desce).
  • Nech osazen jen jeden modul RAM (+ zkontroluj jeho řádné zatlačení).
  • Když nepomůže, zkus jiné moduly RAM.
  • Zkontroluj GK, zda nepovylezla ze slotu (stává se to často u AGP bez západky).
  • Zkus jiný zdroj.
master222 (20)|13.4.2009 11:18
Tak jsem se díval na ty kopndenzátory a všechny vypadají OK. Se zdrojem jsem nic nedelal. Tak Jsem se koukl na grafiku vyndal, nasříkal kontakty sprejem CONTACTOR, pak zasunul zpet a PC konecne nabehlo, I presto je mi to záhadou, že jsem včera zkoušel tu grafiku vyndat a zandat a nic no a dneska zčista jasna jede.

Tak by mne zajimalo, jestli to bylo zpusobený jen grafiou nebo jeste necim jinym.

No a ted k tomu hlanímu problemu, jak to vidíte s tou grafikou a ovladačem???

Měl jste někdo stejný problém??

Je mi to záhadou, že bez ovladače všechno jeded normálně a když nainstaluji ovladač tak nemohu pracovat s 3d aplikacemi. Prosím poradte.
matyyy (2527)|13.4.2009 11:25
[QUOTE=master222;238632]

Je mi to záhadou, že bez ovladače všechno jeded normálně a když nainstaluji ovladač tak nemohu pracovat s 3d aplikacemi. Prosím poradte.[/QUOTE]
to může být:
1) špatná grafika
2) špatný ovladač

zkus ještě nějakej starší ovladač (na 3d výkonu ti to neubere) případně nějaký modifikovaný ovladače(ty většinou chodí i z historickýma kouskama dobře)
nebo vyzkoušej jinou grafiku (mx440 stejně nemá žádnou hodnotu)

jestli chceš zjistit jestli je chyba v grafice nebo v ovladačích zkus nějaký live-linux ty mají ovladač od nvdie už v sobě - třeba ubutntu
kevin00 (10238)|13.4.2009 12:02
Je ta grafická karta s aktivním chladičem či ne ? Sáhni na ni, není teplota moc vysoká (měl by jsi na chladiči v pohodě udržet prst) ? Vyměň teplovodivou pastu pod chladičem, několikrát jsem takto tuto historickou grafickou kartu "opravil" ;) Jestli má jen pasivní chlazení, dopřej jí aktivní ;)
Můžeš vyzkoušet [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] grafické karty
master222 (20)|13.4.2009 15:33
Tak jsem zkoušel šahat na chladič grafiky a teplota uplně v klidu ( jen lehce hřeje), pastu jsem menil pred třemi dny.

Tak pred chvili jsem provedl reinstal windowsu, použil jsem k tomu instal cedo od novýho pc co mám, tam si pc našlo všechny ovladače co bylo zapotřebí, nebylo nutné doinstalovávat nic jinýho, a zatím to vypadá že všechno jede ok, ale nechci to zakřiknout.

Je to docela vtipný, použiji instalační cd od uplně jiného výrobce a tam si najde vše potřebné a u cd od vyrobce pc jsem musel vše doinstalovávat.

Ted ale nastane problem s aktivaci windows xp, budu to ještě muset nejak pořešit.
master222 (20)|13.4.2009 15:34
Zatím díky za vaše rady a pomoc při řešení problému a kdyby nekdo vedel jak ten win aktivovat, tak budu jedine rád za info.
kevin00 (10238)|13.4.2009 15:40
[QUOTE=master222;238721]Zatím díky za vaše rady a pomoc při řešení problému a kdyby nekdo vedel jak ten win aktivovat, tak budu jedine rád za info.[/QUOTE]

My by jsme věděli :p , ale zde se warez neřeší, takže si asi budeš muset poradit sám ;)
master222 (20)|13.4.2009 19:00
jj to je mi jasné že se zde warez neřeší, já už to nějak pořeším ;)