Vista ano nebo ne?
Dobrý den, mám tuto sestavu a chci si koupit nový procesor (Intel core duo E2220), poslední dobou pozoruji veliký pokles výkonu meho pc, tak jsem si myslel, že s novým procesorem bych si tam dolai nový Wokna z XP na Visty. Ale dal jsem si je do notasu a nefungujou mi tam nějaké hry tak se tedy ptám doporučili byste mi zůstat s touto sestavou na xp nebo přejí na visty. PS: Nerad bych aby jsem ztratil nějaký výtok, nebo aby mi tam nešli nějaké hry GTA San Andreas, CO4 atd. Děkuji.
CPU: Intel celeron D (2.88 GHZ)
Zákl. deska: Asus P5GZ-MX (PCI Express 1 16x, 2x ddr(2) dimm)
Ram: Kingston DIMM 2GB (2x1gb kit) 667MGH DDR2 PC 5300 CL5, BOX, 2 paměťové moduly, 128x64, 1,8
Operační Systém: Windows XP Home Edition SP3
gr. karta: Asus EN7300GT
CPU: Intel celeron D (2.88 GHZ)
Zákl. deska: Asus P5GZ-MX (PCI Express 1 16x, 2x ddr(2) dimm)
Ram: Kingston DIMM 2GB (2x1gb kit) 667MGH DDR2 PC 5300 CL5, BOX, 2 paměťové moduly, 128x64, 1,8
Operační Systém: Windows XP Home Edition SP3
gr. karta: Asus EN7300GT
pockej na windows 7. nekdy na podzim nebo tak by mely vyjit ( = vyjdou asi tak pristi rok k jaru ), ale podle betaverzi by mohla byt mnohem sviznejsi a prijemnejsi nez vista. ted asi moc smyslu kupovat vistu nema, kdyz 7 bude za par mesicu
V tvém případě to smysl moc nemá - moc tím nezískáš.
Vista má však lepší správu paměti, ale také si dost ukrojí jako režii. Čili ideální jsou 4GB RAM a solidní více jádrový procesor.
Vista má však lepší správu paměti, ale také si dost ukrojí jako režii. Čili ideální jsou 4GB RAM a solidní více jádrový procesor.
Doporučil bych radši zůstat u WinXP. Pro Visty bych spíše doporučil 4 GB RAM a nějaký lepší procesor. Pokud přece jenom zakoupíš Win Vista, Microsoft uvádí, že upgrade na Win7 by měl být za nějaký mrzký peníz. Ale u Majka člověk nikdy neví, proto bych radši vyčkal na Win7 a celkový upgrade sestavy ;)
No já už právě visty doma mám a tak newim na co je dát, s menším zpomalením bych asi počítal spíš mi de oto jestli mi tam půjdou stejný hry jako na xp a jak moc se pc spomalí. díky
Novější hry ti tam půjdou. Jak moc ti to zpomalí pc nejlépe zjistíš pokud si tam Visty nainstaluješ a provedeš testy.
Počítej s tím, že min. 1 GB RAM bude zabrán pro samotný systém + funkce SuperFetch (či jak se to jmenuje). Takže bych řekl, že hry Ti poběží, ale trochu hůře (méně sys. prstředků). Osobně bych radši nechal WinXP nebo provedl malý upgrade počítače.
pokud mas 4GB (dnes moc nestoji) - je toho dostatek a system se nebude kousat. sulezite je aby grficka karta byla s minimalne 256MB ram a nejakym rychlejsim procesorem a frekvenci pameti :) a podporovala DX10 !
[QUOTE=bags;239313] a podporovala DX10 ![/QUOTE]
IMHO docela blbost. S grafickou kartou DX9 mu Win Vista pojedou také a nějak trpět nebudou.
IMHO docela blbost. S grafickou kartou DX9 mu Win Vista pojedou také a nějak trpět nebudou.
:) no pokud máš originální hry, tak na obalu je vždy napsaná podpora operačních systémů. Pak se to dá řešit ještě změnou kompatibility při spouštění dané aplikace - pravým tl. na spouštěcí soubor (případně jeho zástupce) - Vlastnosti - záložka Kompatibilita. Tam si zkus nastavit WinXP - někdy to pomáhá.
Pokud originální hry nemáš, tak je problém jinde a to by se na tomto fóru imho řešit nemělo.
Jinak si raději zformátuj u tvého stávajícího PC disk, znovu nainstaluj ty XPčka, stáhni a nainstaluj nejnovější ovladače a nech to tak, pokud do toho nechceš investovat moc dalších peněz.
U tvého stávajícího kompu by pro hraní her s Vistou byl nejvíc limitující právě procesor (ten celeron D) a grafická krata. Dvoujádrem by se to možná o něco zvedlo, ale pak už by to zase chtělo novou grafiku, aby nebyl procesor zbytečně bržděn. A to už se pak eventuelně pomalu budem bavit o novém zdroji a pak ramky na 4GB a čipset na základovce by tak snesl P45 pro lepší taktování atd. atd. ;)
Podtrženo sečteno zkus to prve celé zformátovat a zaktualizovat a pak uvidíš, jestli ti to nějak pomohlo, či ne.
Kolegové tu radí dobře ohledně Win7, očekává se od nich mnohé, tak bych raději počkal až jak vyjdou.
Škoda, že jsi ty Visty už zakoupil. Nedají se vrátit? Nebo je třeba zkus prodat ;), třeba tady v sekci BAZAR.
Pokud originální hry nemáš, tak je problém jinde a to by se na tomto fóru imho řešit nemělo.
Jinak si raději zformátuj u tvého stávajícího PC disk, znovu nainstaluj ty XPčka, stáhni a nainstaluj nejnovější ovladače a nech to tak, pokud do toho nechceš investovat moc dalších peněz.
U tvého stávajícího kompu by pro hraní her s Vistou byl nejvíc limitující právě procesor (ten celeron D) a grafická krata. Dvoujádrem by se to možná o něco zvedlo, ale pak už by to zase chtělo novou grafiku, aby nebyl procesor zbytečně bržděn. A to už se pak eventuelně pomalu budem bavit o novém zdroji a pak ramky na 4GB a čipset na základovce by tak snesl P45 pro lepší taktování atd. atd. ;)
Podtrženo sečteno zkus to prve celé zformátovat a zaktualizovat a pak uvidíš, jestli ti to nějak pomohlo, či ne.
Kolegové tu radí dobře ohledně Win7, očekává se od nich mnohé, tak bych raději počkal až jak vyjdou.
Škoda, že jsi ty Visty už zakoupil. Nedají se vrátit? Nebo je třeba zkus prodat ;), třeba tady v sekci BAZAR.
JJ díky přesvědčili jste mě nechám si xpčka, popravdě řečeno na visty jsem z recenzí moc valný názor neměl, chtěl jsem jen zkusit něco nového :-D.
Nevidim ze by to tu zaznelo, tak to upresnim. Pro tuhle sestavu by byla vyrazne vhodnejsi vista x86 nez x64.
[QUOTE=kevin00;239308]Počítej s tím, že min. 1 GB RAM bude zabrán pro samotný systém + funkce SuperFetch (či jak se to jmenuje). Takže bych řekl, že hry Ti poběží, ale trochu hůře (méně sys. prstředků). Osobně bych radši nechal WinXP nebo provedl malý upgrade počítače.[/QUOTE]
ten superfetch se ani nehlasi jako zabrane misto. superfetchovane oblasti pameti jsou kdykoliv k dispozici k prepsani. ve viste ani nenajdes zobrazeni, kolik pameti si zabira superfetch, ve windows 7 to uz je a budes prekvapeny.....cela tvoje pamet, kterou mas. aspon u me to tak je, mam 4 gb pameti, nepouzivam swap a superfetchnute programy nechavaji volnou pamet maximalne 1 mb, zbytek je zabrany bezicimi programy nebo superfetchem. takze zpomaleni bych neocekaval a 2 gb pameti pro vistu v pohode staci. i kdyz ceny samozejme jsou tak nizke, ze nema smysl se rozhodovat mezi 2 nebo 4 gb pameti.
ten superfetch se ani nehlasi jako zabrane misto. superfetchovane oblasti pameti jsou kdykoliv k dispozici k prepsani. ve viste ani nenajdes zobrazeni, kolik pameti si zabira superfetch, ve windows 7 to uz je a budes prekvapeny.....cela tvoje pamet, kterou mas. aspon u me to tak je, mam 4 gb pameti, nepouzivam swap a superfetchnute programy nechavaji volnou pamet maximalne 1 mb, zbytek je zabrany bezicimi programy nebo superfetchem. takze zpomaleni bych neocekaval a 2 gb pameti pro vistu v pohode staci. i kdyz ceny samozejme jsou tak nizke, ze nema smysl se rozhodovat mezi 2 nebo 4 gb pameti.
3dmark06 je o cca 5% rychlejší na XP32 oproti Vistám64. Vantage only Vista
Vista 64 vs. hry:
- padání Empire total War
- CoD4 multi s vyšším pingem, občas hra spadne
+ World in Conflict s DX10 je nádherný
hry které jsem zkoušel na vistách 64 bez potíží: Company of Heroes (+2 datadisky), Dawn of War II, FEAR II, Crysis, jen problém s patchem 1.2 a víše (+datadisk), Supremme Commander (+datadisk v DX10 nádhera, ale drtič HW:), Brothers in Arms Hell..., Total War Medieval II (daleko stabilnější oproti Empire, ROME jsem netestoval)
Několi let jsem užíval XP, před cca 6 měsícema jsem přešel na Vistu, před měsícem jsem se vrátil k XP abych definitivně zůstal u Vist, které vystřídá 7 :)
vlastní zkušenost z první ruky, na Tvém místě bych přeci jen šel do XP jsou ideálnější k Tvému HW
Vista 64 vs. hry:
hry které jsem zkoušel na vistách 64 bez potíží: Company of Heroes (+2 datadisky), Dawn of War II, FEAR II, Crysis, jen problém s patchem 1.2 a víše (+datadisk), Supremme Commander (+datadisk v DX10 nádhera, ale drtič HW:), Brothers in Arms Hell..., Total War Medieval II (daleko stabilnější oproti Empire, ROME jsem netestoval)
Několi let jsem užíval XP, před cca 6 měsícema jsem přešel na Vistu, před měsícem jsem se vrátil k XP abych definitivně zůstal u Vist, které vystřídá 7 :)
vlastní zkušenost z první ruky, na Tvém místě bych přeci jen šel do XP jsou ideálnější k Tvému HW
[QUOTE=Rudos;239321]JJ díky přesvědčili jste mě nechám si xpčka, popravdě řečeno na visty jsem z recenzí moc valný názor neměl, chtěl jsem jen zkusit něco nového :-D.[/QUOTE]
Osobně teda až tak nevím, proč ty zmíněné hry ti na Vistě nešlapou... Co to přesně dělá? Co totiž bývávají problémy s kompatibilitou her, tak to bývá akorát u 64bit systému, ale zrovna např. CoD4 na něm funguje bez sebemenších problémů...
Každopádně souhlasím, že vhledem k málo výkonnému PC bys měl asi ještě na "upgrade" OS počkat až po větším upgrade HW. Přeci jenom ty hry, co jsi vypsal ani nativní podporu DX10 nemají, takže prakticky s Vistou nic nezískáš. Sice by ti šlapala (pro jistotu bych ale vypnul aero engine - ten si docela pápne), ale podle mého by u tebe nenašla využití...
Osobně teda až tak nevím, proč ty zmíněné hry ti na Vistě nešlapou... Co to přesně dělá? Co totiž bývávají problémy s kompatibilitou her, tak to bývá akorát u 64bit systému, ale zrovna např. CoD4 na něm funguje bez sebemenších problémů...
Každopádně souhlasím, že vhledem k málo výkonnému PC bys měl asi ještě na "upgrade" OS počkat až po větším upgrade HW. Přeci jenom ty hry, co jsi vypsal ani nativní podporu DX10 nemají, takže prakticky s Vistou nic nezískáš. Sice by ti šlapala (pro jistotu bych ale vypnul aero engine - ten si docela pápne), ale podle mého by u tebe nenašla využití...
[QUOTE=Cain;239361]3dmark06 je o cca 5% rychlejší na XP32 oproti Vistám64. Vantage only Vista
Vista 64 vs. hry:
vlastní zkušenost z první ruky, na Tvém místě bych přeci jen šel do XP jsou ideálnější k Tvému HW[/QUOTE]
Je vyzkoušený i: oba díly stalkera (no problem), Gears of War, Fallout 3, Mass effect, Dead Space, FEAR Extraction Point... Ne že bych je zkoušel já (mám XP), ale jeden "kolega ve zbrani" má zatím tyto hry odskoušeny a fungují naprosto bezchybně...
Vista 64 vs. hry:
vlastní zkušenost z první ruky, na Tvém místě bych přeci jen šel do XP jsou ideálnější k Tvému HW[/QUOTE]
Je vyzkoušený i: oba díly stalkera (no problem), Gears of War, Fallout 3, Mass effect, Dead Space, FEAR Extraction Point... Ne že bych je zkoušel já (mám XP), ale jeden "kolega ve zbrani" má zatím tyto hry odskoušeny a fungují naprosto bezchybně...
prosim vás když mám nb s vistou a budu chtít windows 7, tak se mi vše restartuje a hry které jsem tam měl se mi vymažou.....že ano? myslím si to správně????
[QUOTE=vinnetou;240118]prosim vás když mám nb s vistou a budu chtít windows 7, tak se mi vše restartuje a hry které jsem tam měl se mi vymažou.....že ano? myslím si to správně????[/QUOTE]
No nejsem si jist, jestli půjde provést upgrade. Pokud ano nepřijdeš ani o data ani o software. Ale nikdo Ti asi nezaručí správnou funkčnost všech her a programů. Já jsem měl NB cca 2 dny doma, když jsem na něj Win7 instaloval :)
No nejsem si jist, jestli půjde provést upgrade. Pokud ano nepřijdeš ani o data ani o software. Ale nikdo Ti asi nezaručí správnou funkčnost všech her a programů. Já jsem měl NB cca 2 dny doma, když jsem na něj Win7 instaloval :)
[QUOTE=kevin00;240130]No nejsem si jist, jestli půjde provést upgrade. Pokud ano nepřijdeš ani o data ani o software. Ale nikdo Ti asi nezaručí správnou funkčnost všech her a programů. Já jsem měl NB cca 2 dny doma, když jsem na něj Win7 instaloval :)[/QUOTE]
jj udělám to podobně protože nb si budu kupovat v září
jj udělám to podobně protože nb si budu kupovat v září
Hry se ti určitě nesmažou, ale budeš je muset s velkou pravděpodobností přeinstalovat, jelikož se ti ztratí "cesty" a blbosti z registru. Takže tam budeš mít prakticky ty hry "zamčené". Každopádně např. o savy nepřijdeš, takže nebudeš muset všechno hrát od znova...
[QUOTE=Dufinos;240349]Hry se ti určitě nesmažou, ale budeš je muset s velkou pravděpodobností přeinstalovat, jelikož se ti ztratí "cesty" a blbosti z registru. Takže tam budeš mít prakticky ty hry "zamčené". Každopádně např. o savy nepřijdeš, takže nebudeš muset všechno hrát od znova...[/QUOTE]
zamčené? jak to myslíš :-?
zamčené? jak to myslíš :-?
[QUOTE=vinnetou;240353]zamčené? jak to myslíš :-?[/QUOTE]
Vím, že jsem to blbě napsal, ale nevěděl jsem, jak jinak to popsat... Prostě v PC je normálně budeš mít, akorát nepůjdou spustit, takže bude nutný reinstal :D :D
Vím, že jsem to blbě napsal, ale nevěděl jsem, jak jinak to popsat... Prostě v PC je normálně budeš mít, akorát nepůjdou spustit, takže bude nutný reinstal :D :D
[QUOTE=vinnetou;240353]zamčené? jak to myslíš :-?[/QUOTE]
Vůbec to nějak nepitvej, o nic nejde. Prostě provedeš reinstall a pokud savy nesmažeš, tak Ti hra bude normálně fungovat dál.
Vůbec to nějak nepitvej, o nic nejde. Prostě provedeš reinstall a pokud savy nesmažeš, tak Ti hra bude normálně fungovat dál.
já bych ty savy nejdřív zazálohoval ...problém může nastat jen v případě že přejdeš z 32-bit systému na 64-bit u spousty her se mi stalo, že se savy vůbec nenašly...(mám XP 32-bit a Vistu 64-bit)
a když jsem je pak zpětně použil v XP tak jeli bez problému...:notsure
a když jsem je pak zpětně použil v XP tak jeli bez problému...:notsure
[QUOTE=Draken;240429]já bych ty savy nejdřív zazálohoval ...problém může nastat jen v případě že přejdeš z 32-bit systému na 64-bit u spousty her se mi stalo, že se savy vůbec nenašly...(mám XP 32-bit a Vistu 64-bit)
a když jsem je pak zpětně použil v XP tak jeli bez problému...:notsure[/QUOTE]
Je to možné... Ono při výměně systému je prakticky možné všechno... ;) :D Na druhou stranu, když jsem "přeinstalovával" systém, tak jsem to stejně dělal na "vyčištěný" disk a vše potřebné jsem si zálohoval bokem
a když jsem je pak zpětně použil v XP tak jeli bez problému...:notsure[/QUOTE]
Je to možné... Ono při výměně systému je prakticky možné všechno... ;) :D Na druhou stranu, když jsem "přeinstalovával" systém, tak jsem to stejně dělal na "vyčištěný" disk a vše potřebné jsem si zálohoval bokem