Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nenajede Ati 4850 1G

skupenm (3)|18.4.2009 20:27
Koupil jsem si grafickou kartu ati 4850, po připojení mám pouze černou obrazovku, když nepřipojím přídavné napájení, tak mám klasickou hlášku, že potřebuje přidávné napájení, ale winy mi ji aspoň detekují, gpu-z mi taky vypíše veškeré parametry karty. Pokud připojím napájení tak nic, problém je že jsem ji koupil na inzerát takže reklamace nepřipadá v úvahu. Detekci ve winech jsem poznal podle druhé karty co jsem si dal jako primární. Slabým zdrojem to není, připojoval jsem dalši zdroj, pouze pro tuto kartu. Díky za veškeré rady.
Richmond (8084)|18.4.2009 20:31
[QUOTE=skupenm;240757]Slabým zdrojem to není, připojoval jsem dalši zdroj, pouze pro tuto kartu. Díky za veškeré rady.[/QUOTE]
Jako ze si zapojil druhej zdroj do karty?
Draken (1578)|18.4.2009 21:45
asi nějakym spešl spínačem nebo z druhýho PC
(já měl třeba zdroj a ten když jsem lupnul do elektiky tak se sám zapnul)

osobně bych kartu vzal a vyzkoušel u někoho jinýho...
kevin00 (10238)|18.4.2009 21:46
[QUOTE=Draken;240783]asi nějakym spešl spínačem nebo z druhýho PC
(já měl třeba zdroj a ten když jsem lupnul do elektiky tak se sám zapnul)

osobně bych kartu vzal a vyzkoušel u někoho jinýho...[/QUOTE]

Proč spešl vypínačem ? Stačí spojit zelený drát s černým a zdroj se zapne :thumb
Dufinos (422)|21.4.2009 09:54
[QUOTE=skupenm;240757]Koupil jsem si grafickou kartu ati 4850, po připojení mám pouze černou obrazovku, když nepřipojím přídavné napájení, tak mám klasickou hlášku, že potřebuje přidávné napájení, ale winy mi ji aspoň detekují, gpu-z mi taky vypíše veškeré parametry karty. Pokud připojím napájení tak nic, problém je že jsem ji koupil na inzerát takže reklamace nepřipadá v úvahu. Detekci ve winech jsem poznal podle druhé karty co jsem si dal jako primární. Slabým zdrojem to není, připojoval jsem dalši zdroj, pouze pro tuto kartu. Díky za veškeré rady.[/QUOTE]

Jaký jsi měl postup při instalaci karty? Nenechal jsi např. v PC ovladače od staré karty? Chlazení na kartě se po zapnutí karty rozběhne? Nesvítí tam ty červené diodky na kartě?
johny__g (6387)|21.4.2009 10:18
[QUOTE=skupenm;240757] Slabým zdrojem to není, připojoval jsem dalši zdroj, pouze pro tuto kartu. Díky za veškeré rady.[/QUOTE]

Tohle by chtělo trochu popsat - co to bylo za zdroje a jak si je bastlil dohormady. Jestli sis tu kartu neodpálil spíš sám ...
Jeff Brawo (109)|21.4.2009 10:25
[QUOTE=johny__g;241655]Tohle by chtělo trochu popsat - co to bylo za zdroje a jak si je bastlil dohormady. Jestli sis tu kartu neodpálil spíš sám ...[/QUOTE]

Todle bych nevidel jako problem, to by tam musel nacpat neco jinyho. Sam sem kdysi provozoval case se dvema zdroji, kdy druhy AT byl ciste pro grafiku, protoze prvni zdroj na dane siti nezvladal drzet stavu.

Ad dotaz: takze momentalne se snazis o dve grafiky zaroven? Zkousel si to separé?
Dufinos (422)|21.4.2009 11:24
[QUOTE=Jeff Brawo;241656]Todle bych nevidel jako problem, to by tam musel nacpat neco jinyho. Sam sem kdysi provozoval case se dvema zdroji, kdy druhy AT byl ciste pro grafiku, protoze prvni zdroj na dane siti nezvladal drzet stavu.

Ad dotaz: takze momentalne se snazis o dve grafiky zaroven? Zkousel si to separé?[/QUOTE]

Přesně tak... Přeci se navíc dají koupit i "dodatečné" zdroje do 5 1/4 pozice přímo pro živení grafické karty (karet) ... Jde o to, že v tomto případě se jedná o řešení méně náročné na prostor. U dvou klasických PSU bys musel mít jeden mimo bednu, popř. mít dostatečně velkou bednu a navíc do ní vrtat, abys tam ten druhý umístil...
Richmond (8084)|21.4.2009 11:41
Nj, ale co uzemeni?
johny__g (6387)|21.4.2009 11:51
Přesně, kdoví jak to zapojil - třeba ten druhý zdroj měl na prodlužce v jiné zásuvce, proto se raději ptám. Vím že existují i "dodatečné" zdroje do 5 1/4 pozice přímo pro živení grafické karty, ale ty jsou na to přímo dělané. Běžný zdroj jaksi nepočítá s tím, že se zatíží jen +12 V větev a zbytek ne. Ne že by to nepřežil, ale ideální to není.
kevin00 (10238)|21.4.2009 12:12
[QUOTE=Richmond;241678]Nj, ale co uzemeni?[/QUOTE]

O uzemnění ani moc nejde, pořád to má připojený na L+N+PE či L+PEN (starý rozvod). Ale pro jistotu bych asi oba zdroje (šasi) spojil zelenožlutou licnou.
Dufinos (422)|21.4.2009 16:52
[QUOTE=kevin00;241685]O uzemnění ani moc nejde, pořád to má připojený na L+N+PE či L+PEN (starý rozvod). Ale pro jistotu bych asi oba zdroje (šasi) spojil zelenožlutou licnou.[/QUOTE]

Tak ono to podle mého až tak třeba není. Myslím to "spojování". Pokud ten druhý zdroj byl položen na stole, tak by se člověk nemusel bát, že ta grafická karta "dostala ránu". Přeci jenom je uzemněný skrze zásuvku. Teoreticky by se měl vybít "ručně", ale myslím, že díky uzemnění v té zásuvce to ani není třeba...
kevin00 (10238)|21.4.2009 17:18
[QUOTE=Dufinos;241792]Tak ono to podle mého až tak třeba není. Myslím to "spojování". Pokud ten druhý zdroj byl položen na stole, tak by se člověk nemusel bát, že ta grafická karta "dostala ránu". Přeci jenom je uzemněný skrze zásuvku. Teoreticky by se měl vybít "ručně", ale myslím, že díky uzemnění v té zásuvce to ani není třeba...[/QUOTE]

Přeci jenom, bych obě dvě zařízení srovnal na stejný potenciál ;)
Dufinos (422)|21.4.2009 20:18
[QUOTE=kevin00;241802]Přeci jenom, bych obě dvě zařízení srovnal na stejný potenciál ;)[/QUOTE]

Mno já bych to hlavně takhle ani nezkoušel... Raději bych si půjčil jiný zdroj a "přepojil" komplet sestavu na tenhle kousek. Resp. přepojit to, co by bylo třeba k vyzkoušení... Určitě by nebylo třeba napichovat všechny fany a disky apod....
r34ktor (7477)|22.4.2009 01:13
To jsou úvahy. :rolleyes:

Postupoval bych takto:

• GK odnesl na otestování k prodejci, popř. kamarádovi.
  • Místo dvou zdrojů (pravděpodobně pochybné kvality) kup jeden pořádný.
skupenm (3)|22.4.2009 14:16
No, byl to jen pokus, zdroj je myslím dostačující seatsonic s12 430W. Zkoušel jsem to i v jiném PC a je to stejné, na 99% je ko. Jen mě udivilo, že pokud připojím přídavné napájení tak je úplně kaput, bez něho se aspoň detekuje. Nic Díky za rady, vystavím si ji.