Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mizící DVD mechanika během kopírování CD/DVD

waawe (33)|19.4.2009 14:50
Zdravím vás a předem děkuji za všechny dobře míněné rady. Mám nový počítač, u kterého mne zlobí kopírování CD/DVD. Pokud chci vypálit data z harddisku, nemám sebemenší problém. Pokud ale zadám kopírování CD, NERO vytvoří obraz, vyjede mechanika, NERO mne požádá o vložení prázdného média a počítač zcela zatuhne. Kontrolka HDD svítí a po pár minutách se počítač zase rozjede s tím rozdílem, že NEVIDÍ DVD-mechaniku!!! Zároveň se mi objeví hlášení, že k rozbočovači USB bylo připojeno vysokorychlostní zařízení USB, které bude fungovat se sníženou rychlostí a že ho mám odpojit z aktuálního portu a připojit k rozbočovači na jiný port. Počítač musím restartovat a DVD mechanika se zase objeví a vše funguje, jak má.

Nejdříve jsem myslel, že je potíž v NERU, tak jsem nainstaloval Alcohol 120%, ale problém se objevil i tam.

Mám desku GA-EP45-UD3R (rev. 1.0), tak jsem zkusil aktualizovat všechny ovladače, které jsou k desce na stránkách Gigabyte (Intel ICH9R/ICH10R SATA RAID Driver + Chipset INF Installation + GIGABYTE SATA2 Driver). Nepomohlo to. Zkusil jsem také odebrat mechaniku a zase nainstalovat, nebylo to k ničemu.
Osobně si myslím, že to nějak souvisí s rozhraním SATA.

Mám HDD Western Digital Caviar Black 3.5" 640GB WD6401AALS, zapojen v režimu SATA.

Nastavení v BIOSU mám toto:

SATA RAID/AHCI Mode - AHCI
SATA Port0-3 Native Mode - Enabled
Onboard SATA/IDE Device (GigaByte SATA2 chip) - Enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl Device (GigaByte SATA2 chip) - IDE

Ještě bych měl upozornit na jednu asi související věc:

když jsem nainstaloval Windows XP PRO, zjistil jsem, že systémový disk je veden jako I:, DVD mechanika jako H: a čtečka karet jako C:, D:, E:, F: a G:
Jelikož mi Opera hlásila chybu o chybějícím disku, dočetl jsem se na webu, že stačí přejmenovat jednotky čtečky a problém je odstraněn. Nyní mám tedy systémový disk veden stále jako I:, DVD-ROM ale jako J: a čtečku V: - Z:

Jednotky jsem přejmenoval ještě před instalací NERA i Alcoholu, kromě kopírování DVD/CD vypalovačka, čtečka i HDD fungují, jak mají. V tuto chvíli myslím, že už jsem vyzkoušel všechno, ale určitě existuje řešení. Můžete mi, prosím, někdo poradit, nasměrovat? Díky za váš čas.

Waawe

Toto je oznámení, které se mi po 5minutovém čekání objeví, zatímco mi zmizí DVD-ROM:

Jiziii (796)|19.4.2009 15:11
já bych skusil píchnout mechaniku a disk do jinýho sata portu
waawe (33)|19.4.2009 15:14
Hrozí nějaké riziko ztráty dat? Či jiné?
Jiziii (796)|19.4.2009 15:17
ne nic nehrozí jen přendáš konektory maximálně si to po nastartování nainstaluje ovladače
a hlavně nejdřív počítač pro jistotu vypnout i ze sítě a dávej bacha abys něco omylem nevytáh
waawe (33)|19.4.2009 15:18
Čtečku mám nechat jak je? Ta asi není připojena k SATA portu, viď?
Jiziii (796)|19.4.2009 15:24
Ta by s největší pravděpodobností neměla být v SATA portu.
waawe (33)|19.4.2009 22:06
Jo, a zapomněl jsem na to, že se jedná se o DVD mechaniku LG DVD±R/±RW/RAM, GH22LS30, SATA.
waawe (33)|15.5.2009 11:22
Po měsíci jsem tady zase. Před reinstalací systému jsem čtečku odpojil, nainstaloval systém. Ten je teď správně na C:/, DVD-ROM na D:/ a čtečka je označena E:/ - I:/.

Bohužel, můj problém to nevyřešilo: při kopírování CD se mi v NERu načte obraz, vyjede mechanika, zároveň jsem vyzván k vložení prázdného media a systém zamzne na cca 5 minut, kontrolka HDD svítí. Po uvedené době se počítač vzchopí, ale DVD-ROM už není zobrazena. Po restartování se zase objeví. Vyjma kopírování vypalovačka funguje, jak má.

Pozn: koukal jsem na úvodní obrazovku při detekci, bylo tam:

Port 0-1 No Device
Port 2 - CD ROM
Port 3 - HDD
Port 4-5 No Device

Tak co teď? Mám zkusit prohodit SATA kablíky? Koukal jsem na nastavení MASTER/SLAVE v Biosu, ale nic takového už tam není. :-) Jsem ztracen. Poradíte?
Dufinos (422)|15.5.2009 14:45
Možná to je jenom "blbůstkový nápad", ale máš ICQ? Mě něco podobného dělalo ICQ. Prostě jsem (a nemuselo to být jenom při vypalování) chtěl něco najít na DVDčku a mechanika se mi vůbec neukázala... Až když jsem dal vyhledávat nový HW, tak se zjevila, ale zase po chvíli zmizela... Až když jsem dal pryč ICQ, tak to bylo v pohodě.... Nainstaloval jsem novější verzi ICQ a od té doby bez problémů... Jo mechaniku jsem měl taky LG...
waawe (33)|15.5.2009 14:58
Tak jsem DVD mechaniku zapojil do toho fialového Gigabyte řadiče a najednou vše funguje, jak má.
Vůbec to nechápu. Mohu to tak nechat?
pas!k (3765)|15.5.2009 15:00
Je mozny ze je spatnej sata kabel .. nove poridis radove za desetikoruny .. nebo je mozne ze je spatny sata konektor na desce ..