Pc nenabíhá:(
Mam takovy problem. Pokaždé když chci zapnout PC musim nejprve vyresetovat BIOS. BIOS sem nahral novy, ale nepomaha to. Jinak v OS (win XP) vše beží potom bez problému. Jakmile ale vypnu PC nebo ho chci restartovat PC zamrzne a nezapne se ani minitor pipne jen CD-ROM a ani HDD nezahrabe. Proste jako by se seknul BIOS.
Moje sestava je A8N SLI SE; ATHLON 64 3500+; 2x 512 MB ram 400Mhz A-DATA; GeForce EN6800 GT od Asus.
Děkuji za radu.
Moje sestava je A8N SLI SE; ATHLON 64 3500+; 2x 512 MB ram 400Mhz A-DATA; GeForce EN6800 GT od Asus.
Děkuji za radu.
Pokud by PC neodpojoval od napájení, tak by se BIOS neresetoval i kdyby byla baterka úplně mrtvá. A kdyby ano, melo by PC najet s defaultním nastavením. Teoreticky. Jak vypadá čip BIOSu? Je napevno, nebo v patici? Je v té patici dobře dotlačen? Zkus flashnout třeba druhý nejnovější BIOS, co to udělá. I když to spíš vypadá na problém v HW.
BIOS je v patici. Zkusim ho dotlačit, ale PC před tydnem ještě normalně běželo. Pak mi jedou zamrzlo, seknul se zvuk a od te doby už je to s tim PC takhle. Pokažde když si ho chci pustit musim resetovat BIOS akorat to hodi hlašku (CMOS check sum error dam F1) a pak to do systemu normalně najede a tam vše funguje bez nejmenšího problému. PC sem zkoušel poštět jak s jednou tak druhou RAM a porad stejny. Zkusim jeste tedy ten Flash BIOSu a uvidim.
Zatim diky
Zatim diky
[QUOTE=B3omom;241659] BIOS akorat to hodi hlašku (CMOS check sum error dam F1)[/QUOTE]
Tohle jsem měl u sc754 a po výměně baterky mi jela deska opět v pohodě.
Tohle jsem měl u sc754 a po výměně baterky mi jela deska opět v pohodě.
[QUOTE=B3omom;241620]Mam takovy problem. Pokaždé když chci zapnout PC musim nejprve vyresetovat BIOS. BIOS sem nahral novy, ale nepomaha to. Jinak v OS (win XP) vše beží potom bez problému. Jakmile ale vypnu PC nebo ho chci restartovat PC zamrzne a nezapne se ani minitor pipne jen CD-ROM a ani HDD nezahrabe. Proste jako by se seknul BIOS.
Děkuji za radu.[/QUOTE]
BTW: Jak ten PC vypínáš? Vypínáš ho jen softwarově, tudíž je zdroj stále pod proudem, nebo ho ještě odpojuješ i od sítě? Tohle mi dělala jedna deska s oblibou - pokaždé, když jsem ji vypnul od sítě (přes centrál vypínač), tak se někudy rychle vybila baterka a dělalo to přesně to co popisuješ - CMOS Checksum error, F1 a nastavit BIOS. Řešil jsem to dočasně tím, že jsem vypínal jen SW a deska zůstávala pod proudem - tehdy bylo vše OK. Ale podle mne to není HW v pořádku. Kolik napětí ti ukazuje ta baterka za chodu PC (viz třeba Speedfan)?
Děkuji za radu.[/QUOTE]
BTW: Jak ten PC vypínáš? Vypínáš ho jen softwarově, tudíž je zdroj stále pod proudem, nebo ho ještě odpojuješ i od sítě? Tohle mi dělala jedna deska s oblibou - pokaždé, když jsem ji vypnul od sítě (přes centrál vypínač), tak se někudy rychle vybila baterka a dělalo to přesně to co popisuješ - CMOS Checksum error, F1 a nastavit BIOS. Řešil jsem to dočasně tím, že jsem vypínal jen SW a deska zůstávala pod proudem - tehdy bylo vše OK. Ale podle mne to není HW v pořádku. Kolik napětí ti ukazuje ta baterka za chodu PC (viz třeba Speedfan)?
Pc ze sitě neodpojuju. Baterku si mužu koupit novou, ale PC sem ze sítě nikdy neměl odpojene dyl jak 2h.
Verze BIOSu je 100% ok. Stahoval sem to ze stranek vyrobce a podle manualu k desce.
Pc sem vypinal jen softwarově. Nevypinal sem ho vzadu na zdroji.
Kdyz zapnu to PC tak nesmim jit ani do BIOSu prostě najet system jen s default nastavenim a tim co si BIOS nastavi sam. Jakmile se PC jen dostane do BIOSu tam vše nastavim spravně a dam uložit změnu tak jen pípne CD-ROM běží větráky a vše je zatuhly:(
Jj v PC mam jeste SoundBlaster live 5.1 a siťovku.
Podivam se kolik je na ty baterce V a pisnu to sem.
Verze BIOSu je 100% ok. Stahoval sem to ze stranek vyrobce a podle manualu k desce.
Kdyz zapnu to PC tak nesmim jit ani do BIOSu prostě najet system jen s default nastavenim a tim co si BIOS nastavi sam. Jakmile se PC jen dostane do BIOSu tam vše nastavim spravně a dam uložit změnu tak jen pípne CD-ROM běží větráky a vše je zatuhly:(
Podivam se kolik je na ty baterce V a pisnu to sem.
[QUOTE=B3omom;241726]Pc ze sitě neodpojuju. Baterku si mužu koupit novou, ale PC sem ze sítě nikdy neměl odpojene dyl jak 2h.
Podivam se kolik je na ty baterce V a pisnu to sem.[/QUOTE]
Zkusil bych vytahnout ty pridavne karty a zkusit to bez nich ..
Manual neni 100% podivej se do jednoho z rohu zakladni desky mela by tam byt napsana revize .. toto je dulezite abys vedel pri stahovani biosu kterou revizi desky vybrat ...
BTW jaky mas zdroj?
Podivam se kolik je na ty baterce V a pisnu to sem.[/QUOTE]
Zkusil bych vytahnout ty pridavne karty a zkusit to bez nich ..
Manual neni 100% podivej se do jednoho z rohu zakladni desky mela by tam byt napsana revize .. toto je dulezite abys vedel pri stahovani biosu kterou revizi desky vybrat ...
BTW jaky mas zdroj?
[LIST=1]
Takze kdyz pc vypnes a deska je pod proudem (ledka na mb sviti zelene) tak ti to nabehne v pohode? Kdyz pc vypnes na zdroji/vytahnes ze zasuvky tak to hodi tu hlasku? BTW po flashnuti biosu se ma natahnout default (F5), ulozit (a restartovat) a pak teprve nastavovat bios...
Pravěže aby mě PC nabehlo v pohodě musim BIOS na PC zresetovat. Pak to nabehne s tim ze nexam BIOS na DEFAULT a nesmim do něj vlizt.
Potom kdyz bych chtěl PC zresetovat nebo vypnout a pak znova zapnout tak se jen roztočej větráky monitor nesviti a PC je sekly ani HDD nehrabe a nenabiha do Win.
Potom kdyz bych chtěl PC zresetovat nebo vypnout a pak znova zapnout tak se jen roztočej větráky monitor nesviti a PC je sekly ani HDD nehrabe a nenabiha do Win.
Takze se roztocej vtraky na plnej "ceres" a pc nenabehne? Pak jde pc opet zapnout jen po vypnuti zdroje/zasuvky? Nebo jak vlastne pc startujes?
JJ vetraky letěj ale PC nic neděla ani na RESET nereaguje. Prostě ho natvrdo vypnu čudlem na bedně, pak vypnu zdroj bo vytahnu šňůru ze zdi, vyndam BAT. a reznu BIOS. Pak dam BAT a PC naběhne. Jen to hodi CHECKSUM ERROR dam F1( ne DEL) aby to nezkočilo do BIOSu a PC normalně najede a facha bez nejmenších problémů.
Já to pochopil tak, že když PC vypne nebo jen restartuje, tak mu samo nenaběhně nikdy. Musí otevřít bednu, resetovat BIOS pomocí jumperu a pak se PC zapne, při postu dá F1 - nahrají se default hodnoty a PC najede. Pokud znovu PC resetuje nebo jen místo F1 vleze do BIOSu, nastaví hodnoty, dá Save and Exit, tak PC zas nenajede a musí zas otevřít bednu, .... atd. Je to tak? Měl jsem podobný problém, vyřešila ho reklamace desky.
Tak to je asi BIOS nejakej nakoplej (spatne flesnutej)... Protoze pred POSTem se kontroluje cpu a jeste pred nim BIOS (ty vetraky se roztoci kvuli ochrane cpu - ikdyz je zastavis tak zjistis, ze do cpu nejde stava pac se nehreje). Takze muzes bud zkusit flesnout BIOS jeste jednou nebo reklamaci (u Asusu se vstahuje reklamace i na spatne flesnuty bios)
[QUOTE=johny__g;241767]Já to pochopil tak, že když PC vypne nebo jen restartuje, tak mu samo nenaběhně nikdy. Musí otevřít bednu, resetovat BIOS pomocí jumperu a pak se PC zapne, při postu dá F1 - nahrají se default hodnoty a PC najede. Pokud znovu PC resetuje nebo jen místo F1 vleze do BIOSu, nastaví hodnoty, dá Save and Exit, tak PC zas nenajede a musí zas otevřít bednu, .... atd. Je to tak? Měl jsem podobný problém, vyřešila ho reklamace desky.[/QUOTE]
Jo přesně tak:)
Jen je blby že ja tu desku mam už asi 3roky. Takže reklamace mi asi neprojde:D
Jo přesně tak:)
Jen je blby že ja tu desku mam už asi 3roky. Takže reklamace mi asi neprojde:D
Měl bys mít na záručním listě uvedenou délku záruky. Pokud ne, tak se to řídí zákonem. Co to je za obchod? Nějaký známý?
Stahoval jsi ten bios odkud?
Odsud?
http://support.asus.com/download/download_item.aspx?product=1&model=A8N-SLI
a je to tahle deska? http://www.ciao.co.uk/ASUS_A8N_SLI_SE__6475011
Odsud?
a je to tahle deska? http://www.ciao.co.uk/ASUS_A8N_SLI_SE__6475011
[QUOTE=mstejska;241867]Stahoval jsi ten bios odkud?
Odsud?
a je to tahle deska? http://www.ciao.co.uk/ASUS_A8N_SLI_SE__6475011[/QUOTE]
Jo to je přesne ta deska.
A BIOS mam z tehle stranek. Verze 0502
Odsud?
a je to tahle deska? http://www.ciao.co.uk/ASUS_A8N_SLI_SE__6475011[/QUOTE]
Jo to je přesne ta deska.
A BIOS mam z tehle stranek. Verze 0502
Posledni stabilni verzi vidim 1014 z data 2005/12/21, pak uz je tam pouze beta bios z 2007/03/07. Takze fakt nevim jaky bios jsi tam nahraval.
[QUOTE=mstejska;242010]Posledni stabilni verzi vidim 1014 z data 2005/12/21, pak uz je tam pouze beta bios z 2007/03/07. Takze fakt nevim jaky bios jsi tam nahraval.[/QUOTE]
Musis tam dat desku A8N SLI SE. Tam me to naslo tuhle verzi 0502 z roku 2006. Jinak tam nic jineho neni
Musis tam dat desku A8N SLI SE. Tam me to naslo tuhle verzi 0502 z roku 2006. Jinak tam nic jineho neni
http://support.asus.com/download/download_item.aspx?product=1&model=A8N-SLI%20SE&SLanguage=cs-cz
Tady sou www odkud to mam.
Tady sou www odkud to mam.
Hmm. Dneska si du ke kamosoj pro zdroj a koupim si novou bat. takze ted se uvidi.
No kdyžtak ta reklamace MB:(
No kdyžtak ta reklamace MB:(
mno tak na 90% bych tipoval baterku,
ale na jinem foru sem se dočetl i toto
Award BootBlock BIOS
BIOS Checksum Error
Toto sa objavi ked je zle flashnuty BIOS, velmi blba pamat alebo chybny procesor (tato posledna moznost sa vyskytuje iba pri AMD procesoroch).
tak zkus tu baterku a uvidis
ale na jinem foru sem se dočetl i toto
Award BootBlock BIOS
BIOS Checksum Error
Toto sa objavi ked je zle flashnuty BIOS, velmi blba pamat alebo chybny procesor (tato posledna moznost sa vyskytuje iba pri AMD procesoroch).
tak zkus tu baterku a uvidis
[QUOTE=Richmond;242253]Prosim Te co s tim ma spolecnyho AMD CPU? :mistake[/QUOTE]
nepsal jsem to já, pouze je to zkopirovaný z tý stránky OMG
nepsal jsem to já, pouze je to zkopirovaný z tý stránky OMG
A hlavne se ta hlaska tazateli neobjevuje - ta se zobrazuje pouze v pripade spatneho flesnuti (tedy ne v pripade Bad CRC Checku). Navic tu samou "featuru" ma i AMI BIOS pouzivany predevsim na Intel platformach. Takze OMFG ;)
Můj problém je podobný.
Mou starší základní desku:MSI RS482M-IL S PROCAKEM AMD SEMPRON64 2800,1GB A-DATA a
grafikou Sapphire RX 1300PRO jsem přehodil do jiného PC s jiným HDD.Provedl jsem odinstalaci
původních ovladačů, aby se nehádaly s HDD abych nemusel mazat oč tu šlo,nepřijít o data.
Deska má také vlastní GK. Je na ní instalována kontrolka a u ní vidím můj problém.Počitač naběhl v pohodě, ale po dalších vnitřních úpravách v kompu již nenaběhl.Rozběhne se,CD blikne, ale obrazovka je černá a hlásí není signál. Vyzkoušel sem připojit jak integrovanou tak instalovanou GK ale nic.V BIOSU je nastaveno "AUTO" na detekci karty.Dále jsem si uvědomil, že v počátcích užívání této ZD jsem odpojil počitač od sítě a instalovaná kontrolka na desce stále svitila.MŮJ DOTAZ ZNÍ. NABĚHNE KOMP S VYBITOU BATERIÍ? NEBO BEZ BATERIE? Současně nemohu provádět žádné pokusy neb je ode mne vzdálen 400km
Mou starší základní desku:MSI RS482M-IL S PROCAKEM AMD SEMPRON64 2800,1GB A-DATA a
grafikou Sapphire RX 1300PRO jsem přehodil do jiného PC s jiným HDD.Provedl jsem odinstalaci
původních ovladačů, aby se nehádaly s HDD abych nemusel mazat oč tu šlo,nepřijít o data.
Deska má také vlastní GK. Je na ní instalována kontrolka a u ní vidím můj problém.Počitač naběhl v pohodě, ale po dalších vnitřních úpravách v kompu již nenaběhl.Rozběhne se,CD blikne, ale obrazovka je černá a hlásí není signál. Vyzkoušel sem připojit jak integrovanou tak instalovanou GK ale nic.V BIOSU je nastaveno "AUTO" na detekci karty.Dále jsem si uvědomil, že v počátcích užívání této ZD jsem odpojil počitač od sítě a instalovaná kontrolka na desce stále svitila.MŮJ DOTAZ ZNÍ. NABĚHNE KOMP S VYBITOU BATERIÍ? NEBO BEZ BATERIE? Současně nemohu provádět žádné pokusy neb je ode mne vzdálen 400km
[QUOTE=Vinie;242304]nepsal jsem to já, pouze je to zkopirovaný z tý stránky OMG[/QUOTE]
Pro tyto ucely existuje moznost citace.
Pro tyto ucely existuje moznost citace.
Bez baerky by měl PC normálně naběhnout, akorát bios hlásí CMOS checksum error nebo něco podobnýho...
Tak sem zkusil vymenit zdroj a zdroj to nedělá. Porad PC nechce naběhnout. Když by to bylo jen baterkou tak přece když resetnu PC nebo ho vypnu tak se tim přece BIOS nějak neresetne nebo jo? Mam zdroj kde dokud se nevypne vzadu tak je deska porad pod proudem. Ja to vidim asi na ten blbej BIOS. Zkusim ho dneska flashnout znova a pak se uvidi.
[QUOTE=B3omom;241780]Bohužel mam jen fakturu:( A je to obchod strejdy. Asi ne moc znamy. EXECOM[/QUOTE]
Došlo na mé slova, že bude chyba v HW. Jak jsem četl v tomto fóru, udělal jsi vše, co jsem od tebe chtěl. Je vidět, že nepomohla ani baterie ani test s jiným zdrojem. Jinak, záručáky se na komponenty nedodávají (snad jen u LG ano). Jako záručák slouží dodací list nebo paragon. Výjimkou jsou PC sestavy, kde může být dodán záruční list s výrobními čísly dílů (např. LYNX).
Pošli mi tu desku do obchodu i s procesorem a paměťmi. Udělám si nějaké testy CPU/MB/DIMM.
Neposílej kabely, CD, manuály. Pořádně to zabal, ať se nepoškodí. Budu rád, když to pošleš do konce května. Strejda EXECOM
P.S. známý jsem. To by ses divil, kam všude dodávám a komu .....
Došlo na mé slova, že bude chyba v HW. Jak jsem četl v tomto fóru, udělal jsi vše, co jsem od tebe chtěl. Je vidět, že nepomohla ani baterie ani test s jiným zdrojem. Jinak, záručáky se na komponenty nedodávají (snad jen u LG ano). Jako záručák slouží dodací list nebo paragon. Výjimkou jsou PC sestavy, kde může být dodán záruční list s výrobními čísly dílů (např. LYNX).
Pošli mi tu desku do obchodu i s procesorem a paměťmi. Udělám si nějaké testy CPU/MB/DIMM.
Neposílej kabely, CD, manuály. Pořádně to zabal, ať se nepoškodí. Budu rád, když to pošleš do konce května. Strejda EXECOM
P.S. známý jsem. To by ses divil, kam všude dodávám a komu .....