Chyba Phenom X3 8670
Tak zase se mi vyskytl menší problém. Měl jsem přetaktovaný procesor AMD X3 Phenom 8670 z 2,4 na 2,7 GHz. Vše fungovalo bez problémů. Jednoho dne se mi počítač začal "sekat", chybovat programy (Windowsovská hláška o chybě programu a dotaz na odeslání), poté počítač i "zamrzal".
Je vadný procesor ? Procesor je v záruce - poznají, že byl taktovaný ?
Sestava: AMD Phenom X3 8670, GTX260, 2 x 2 GB A-Data 800+ Vitesta, Black Diamond 500 W
EDIT:
Reset CMOS proveden, vše nastaveno na Default.
Je vadný procesor ? Procesor je v záruce - poznají, že byl taktovaný ?
Sestava: AMD Phenom X3 8670, GTX260, 2 x 2 GB A-Data 800+ Vitesta, Black Diamond 500 W
EDIT:
Reset CMOS proveden, vše nastaveno na Default.
Testuješ to dohromady i s pamětí, takže chyba může být v nich. Vypal si na CD memtest a nech ho párkrát proběhnout.
Jo a přetaktovaný CPU nepoznaj.
Jo a přetaktovaný CPU nepoznaj.
[QUOTE=speedsnail;245140]Testuješ to dohromady i s pamětí, takže chyba může být v nich. Vypal si na CD memtest a nech ho párkrát proběhnout.
Jo a přetaktovaný CPU nepoznaj.[/QUOTE]
Až přijdu odpoledne z práce domů, určitě to vyzkouším ...
Jo a přetaktovaný CPU nepoznaj.[/QUOTE]
Až přijdu odpoledne z práce domů, určitě to vyzkouším ...
Tak jsem dorazil domů a první po cca 1 hod provozu mě navštívil BSOD - chyba 0x50: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA. Takže to budou RAMky - večer pustím GoldMemory a uvidíme. Zatím snižuji časování z CL4 na CL5, protože potřebuji ještě chvíli pracovat.
RAMKy jsou mrchy,kupoval jsem nedávno A-DATA do trojjádra a nedokáží 4-4-4-12, musej ejt pouze na 5-5-5-15. Ty co jsem kupoval někde loni jsou mnohem kvalitnější, ty dávaly 4-4-4-12 a jednalo se o stejné chipy, jen jiné výrobní série pochopitelně.
[QUOTE=flanker;245226]RAMKy jsou mrchy,kupoval jsem nedávno A-DATA do trojjádra a nedokáží 4-4-4-12, musej ejt pouze na 5-5-5-15. Ty co jsem kupoval někde loni jsou mnohem kvalitnější, ty dávaly 4-4-4-12 a jednalo se o stejné chipy, jen jiné výrobní série pochopitelně.[/QUOTE]
Nyní projíždím RAMky pomocí GoldMemory jak při CL4, tak při CL5. Pokud nepojedou při CL4, tak je odnesu zase na reklamaci - podruhé :)
Nyní projíždím RAMky pomocí GoldMemory jak při CL4, tak při CL5. Pokud nepojedou při CL4, tak je odnesu zase na reklamaci - podruhé :)
Takže je to jasné: vadné moduly RAM (nastavení manuálně CL5, napětí na Auto). Tak to už budou mé 3 moduly značky A - Data :(
[QUOTE=flanker;245695]hm, zkus možná Kingstony pro změnu...:([/QUOTE]
Když je vyreklamuji pak potřetí, tak mi vrátí peníze a pak zakoupím. Právě přemýšlím, jestli mám koupit Kingstony či Patrioty :notsure
Když je vyreklamuji pak potřetí, tak mi vrátí peníze a pak zakoupím. Právě přemýšlím, jestli mám koupit Kingstony či Patrioty :notsure
[QUOTE=kevin00;245283]Takže je to jasné: vadné moduly RAM (nastavení manuálně CL5, napětí na Auto). Tak to už budou mé 3 moduly značky A - Data :([/QUOTE]1. ověř si, kolik voltů skutečně do těch pamětí jde. U GB desek sem už viděl, že BIOSových 1,8 V je v reálu třeba 1,7 V.
2. zkus jim 0,1 V přidat....
3. 2GB moduly obecně potřebujou trošku víc šťávy než 1GB.
Jestli si je provozoval přetaktovaný, na CL4 a na (BIOSovou) def. voltáž, tak se nedivím, že ti padaj.
Jestli si je provozoval přetaktovaný, na CL4 a na (BIOSovou) def. voltáž, tak se nedivím, že ti padaj.
[QUOTE=husky14;245932]1. ověř si, kolik voltů skutečně do těch pamětí jde. U GB desek sem už viděl, že BIOSových 1,8 V je v reálu třeba 1,7 V.
Jestli si je provozoval přetaktovaný, na CL4 a na (BIOSovou) def. voltáž, tak se nedivím, že ti padaj.[/QUOTE]
1) Na modulech RAM je voltáž 2 - 2.1 V. Napětí jsem kontroloval pomocí Everestu, který ukazoval 2,05 V, nefungovaly korektně ani na 2,2 V
2) Zkusil jsem ...
3) Byli "podtaktované". Na 960 MHz jsem se je bál pustit, takže běželi na 767 MHz
Jestli si je provozoval přetaktovaný, na CL4 a na (BIOSovou) def. voltáž, tak se nedivím, že ti padaj.[/QUOTE]
1) Na modulech RAM je voltáž 2 - 2.1 V. Napětí jsem kontroloval pomocí Everestu, který ukazoval 2,05 V, nefungovaly korektně ani na 2,2 V
2) Zkusil jsem ...
3) Byli "podtaktované". Na 960 MHz jsem se je bál pustit, takže běželi na 767 MHz
[QUOTE=flanker;245925]spíš ty KIngstony bych vzal (jistota by snad byly ty Hyper X)[/QUOTE]
Tak nakonec jsem dal na tebe. Koupil jsem Kingstony HyperX 1066 MHz, CL5, přesně model KHX8500D2K2/4G. Tak uvidíme, doufám, že to bude v pohodě. Taky mě napadlo, jestli je neničí deska :notsure Rozhodně jsou v jiných slotech (DIMM3+DIMM4), byl jsem línej sundat ventilátor od chladiče procesoru :D
Tak nakonec jsem dal na tebe. Koupil jsem Kingstony HyperX 1066 MHz, CL5, přesně model KHX8500D2K2/4G. Tak uvidíme, doufám, že to bude v pohodě. Taky mě napadlo, jestli je neničí deska :notsure Rozhodně jsou v jiných slotech (DIMM3+DIMM4), byl jsem línej sundat ventilátor od chladiče procesoru :D
[QUOTE=kevin00;246405]Tak nakonec jsem dal na tebe. Koupil jsem Kingstony HyperX 1066 MHz, CL5, přesně model KHX8500D2K2/4G. Tak uvidíme, doufám, že to bude v pohodě. Taky mě napadlo, jestli je neničí deska :notsure Rozhodně jsou v jiných slotech (DIMM3+DIMM4), byl jsem línej sundat ventilátor od chladiče procesoru :D[/QUOTE]
Dobrá volba :thumb
Co se týká nastavení, zkoušel jsi si s tím pohrát?
Mě to už dál nepustí...
Dobrá volba :thumb
Mě to už dál nepustí...
[QUOTE=Kozouš;246411]Dobrá volba :thumb
Mě to už dál nepustí...[/QUOTE]
Já je taktovat nebudu, spíše je podtaktuju až si znovu dám FSB = 230 MHz :) Včera jsem je donesl domů, nerad bych hned zase řešil nějaký problém. Asi mám na RAMky smůlu, tak to nechci pokoušet. Když mi to poběží stabilně tak jak má, tak mi ani nevadí, že nepojedou na 1066 MHz, ale o kapínek méně. Frekvence stejně není moc znát na výkonu. To víc poznám 2 / 4 GB RAM nežli 800 / 1066 MHz. Ani jsem nenastavil takovou voltáž, jakou na nich píší. Místo 2,3 V jsem je nechal na 2,0 V. Přes víkend budu mít čas, tak to trochu proženu nějakým testem a uvidím ;)
Mě to už dál nepustí...[/QUOTE]
Já je taktovat nebudu, spíše je podtaktuju až si znovu dám FSB = 230 MHz :) Včera jsem je donesl domů, nerad bych hned zase řešil nějaký problém. Asi mám na RAMky smůlu, tak to nechci pokoušet. Když mi to poběží stabilně tak jak má, tak mi ani nevadí, že nepojedou na 1066 MHz, ale o kapínek méně. Frekvence stejně není moc znát na výkonu. To víc poznám 2 / 4 GB RAM nežli 800 / 1066 MHz. Ani jsem nenastavil takovou voltáž, jakou na nich píší. Místo 2,3 V jsem je nechal na 2,0 V. Přes víkend budu mít čas, tak to trochu proženu nějakým testem a uvidím ;)
přihlouplá otázka? to jsou 2x2GB? A musel jsi nastavovat manuálně a nebo je deska automaticky rozpoznala s frekvencí 1066 a cl5? Některé Gigabytky, četl jsem ve fórech, je prý přenastaví na horší časování cl7
[QUOTE=flanker;246668]přihlouplá otázka? to jsou 2x2GB? A musel jsi nastavovat manuálně a nebo je deska automaticky rozpoznala s frekvencí 1066 a cl5? Některé Gigabytky, četl jsem ve fórech, je prý přenastaví na horší časování cl7[/QUOTE]
Pokud nechám na Auto, tak mi to nastaví na 5-5-5-18. Takže jsem musel manuálně nastavit 5-5-5-15 a mapětí jsem musel zvednout na 2,1 V (Everest ukazuje 2,16 V), jinak nenajel počítač. Ale nyní jsou "podtaktované" kvůli přetaktování.
Pokud nechám na Auto, tak mi to nastaví na 5-5-5-18. Takže jsem musel manuálně nastavit 5-5-5-15 a mapětí jsem musel zvednout na 2,1 V (Everest ukazuje 2,16 V), jinak nenajel počítač. Ale nyní jsou "podtaktované" kvůli přetaktování.