Ms 7376
Zdravím, zakoupil jsem si novou sestavu: zakladní deska MS 7376 (K9A2 Platinum), CPU AMD Phenom X4 Quad-Core 9650, RAM A-DATA 2x2 GB Extreme Edition 1066 MHz, grafika MSI VGA ATI R4830-T2D512-OC, a zdroj jsem již měl předem koupen a tudíž odzkoušen SEASONIC SS-500ET-F3 500W. Ještě samozřejmě dva disky, dvě mechaniky i disketovku a LCD, ale to není podstaný. Problém spočívá v tom že po sestavení CPU, RAM, GRAFIKY a následném puštěný PC se mi roztočí pouze ventilator na CPU a GRAFIKY (popřípadně i dva ventilátory co jsou v bedně, pokud je zapojím) a tím to končí. Žádnej vstupní signál do monitoru, žádný pípnutí že proběhl POST, pouze mi na základní desce svití tři LED diody (respektive po zapnutí kolebkového vypínače na zdroji se okamžitě rozsvítí LED1 a po zapnutí POWER SW okamžitě i LED2 a LED3, bohužel nevím co znamenají, nikde jsem to v manuálu ani na internetu nenašel.
Zkoušel jsem samo reset CMOS, vyndal i grafiku i druhou RAM, pořád stejný, chová se to stejně, stále svítí 3LED diody na základní desce,problém je, že nevím co signalizují. Grafika je v pořádku, v jiném PC běží - odzkoušeno.
Na stránkách výrobce je podpora tohoto procesoru, ale s novější verzi BIOSu, bohužel nevím jakej má moje zakoupená deska. Předpokládal jsem, že mi to třeba napíše neznamý procesor, nebo tak něco a že po flashnutí to pojede - nevím...
Každopádně budu rád za radu vedoucí k řešení, nebo třeba někoho zkušenějšího s touto deskou o vysvětlení těch LED diod na MB.
Jo a ještě něco, při sestavování MB do CASU jsem samozřejmě dal distanční sloupky,ale pamatuji si že dřív se ještě dodávaly izolační podložky pod šrouby, ty jsem ale u mej skříně (LIAN LI) neměl, tak nevím. Každopádně jsem se i díval do PC LYNX (sestava od výrobce) a tam též nejsou použity, tak jsem to dal bez toho....
Zkoušel jsem samo reset CMOS, vyndal i grafiku i druhou RAM, pořád stejný, chová se to stejně, stále svítí 3LED diody na základní desce,problém je, že nevím co signalizují. Grafika je v pořádku, v jiném PC běží - odzkoušeno.
Na stránkách výrobce je podpora tohoto procesoru, ale s novější verzi BIOSu, bohužel nevím jakej má moje zakoupená deska. Předpokládal jsem, že mi to třeba napíše neznamý procesor, nebo tak něco a že po flashnutí to pojede - nevím...
Každopádně budu rád za radu vedoucí k řešení, nebo třeba někoho zkušenějšího s touto deskou o vysvětlení těch LED diod na MB.
Jo a ještě něco, při sestavování MB do CASU jsem samozřejmě dal distanční sloupky,ale pamatuji si že dřív se ještě dodávaly izolační podložky pod šrouby, ty jsem ale u mej skříně (LIAN LI) neměl, tak nevím. Každopádně jsem se i díval do PC LYNX (sestava od výrobce) a tam též nejsou použity, tak jsem to dal bez toho....
Diody by měly být vysvětlené v manuálu k desce. Zkus to ještě zapojit mimo skříň, abys vyloučil její vliv.
V manuálu fakt nic není, dřív to bylo u Microstaru vyřešeno tím zadním panelem, myslím že se to jmenuje nějak D-Bracket 2 Connector. U této desky to není kam zapojit a ani to nebylo přibaleno (pochopitelně). A tak nevím jestli to není jakoby náhražka toho D-Bracketu, jako že to signalizuje přímo deska na PCB.
To zapojení mimo skříň - no nevím, nikdy jsem to nedělal, vím že jsem tady někde četl nějak přes třeba šroubovák spojit ty dva piny POWER SW??? Abych neudělal víc škody než užitku. A k těm podložkám pod šrouby, myslíš že tam bejt nemusej???
To zapojení mimo skříň - no nevím, nikdy jsem to nedělal, vím že jsem tady někde četl nějak přes třeba šroubovák spojit ty dva piny POWER SW??? Abych neudělal víc škody než užitku. A k těm podložkám pod šrouby, myslíš že tam bejt nemusej???
No vadnou ram jsi vyloučil (předpokládám střídavě prozkoušeny oba moduly), grafika i zdroj fungují. Zbývá příčina ve zkratu desky (zapojit mimo case), vadná MB a nepodporované CPU aktuálním biosem.
1. Pokud máš koupeno přes e-shop a můžeš to tedy do 14 dnů vrátit, udělal bych to hned. A to zejména proto, že procesor ani deska nejsou dobrou volbou. CPU je ze staré generace a deska má ještě problémový southbridge SB600.. (Gigabyte 790 UD4 + Phenom II X3 720BE, či X4 810 ti za podobnou cenu přinesou desítky procent výkonu navíc)
2. Zkusit PC složit mimo case, dva piny které jsou označeny jako SW_Power pak stačí na chviličku spojit-"vyzkratovat" šroubovákem pro zapnutí sestavy.
3. Sehnat podporovaný CPU, případně se obrátit na prodejce
1. Pokud máš koupeno přes e-shop a můžeš to tedy do 14 dnů vrátit, udělal bych to hned. A to zejména proto, že procesor ani deska nejsou dobrou volbou. CPU je ze staré generace a deska má ještě problémový southbridge SB600.. (Gigabyte 790 UD4 + Phenom II X3 720BE, či X4 810 ti za podobnou cenu přinesou desítky procent výkonu navíc)
2. Zkusit PC složit mimo case, dva piny které jsou označeny jako SW_Power pak stačí na chviličku spojit-"vyzkratovat" šroubovákem pro zapnutí sestavy.
3. Sehnat podporovaný CPU, případně se obrátit na prodejce
Mám to koupený normálně z kamenného obchodu. Vím že jsou lepší věci co se týče výběru MB a CPU, ale při výběru jsem si toho byl vědom. SB 600 mi bohatě stačí a vybíral jsem to kvůli teplotám čipsetu, že by neměl tolik topit. Zkusím to tedy mimo skříň a dám vědět.
Tak zapojeno mimo skříň - pouze CPU, 1xDIMM a pořád to samé. Po zapnutí kolébkového vypínače na zdroji se ihned rozsvítí LED1, po vyzkratování POWER SW se okamžitě roztočí ventilátor na CPU a taky okamžitě se rozvítí LED2 a LED3 a dál se nic neděje. Tak nevím, jestli opravdu to je tím CPU a starou revizí BIOSu.
Skus to zapojit bez ramiek a grafiky a vsetkeho ostatneho, ak nepipne tak su 3 moznosti
1. vadny procak
2. doska nespolupracuje s procakom
3. vadna doska
Nemas to vyskusat s niecim inym alebo u kamosa? staci prehodit procak... tym zistis vsetko.
1. vadny procak
2. doska nespolupracuje s procakom
3. vadna doska
Nemas to vyskusat s niecim inym alebo u kamosa? staci prehodit procak... tym zistis vsetko.
Jojo, zkoušeno mimo skříň i bez RAM pouze CPU a stále to samé. Vypadá to že tam zejtra zajdu do obchodu domluvit se co a jak - třeba aby pujčily procák kterej by měl jet ze základním BIOSem a pak zkusit Flash na nejnovější, protože i teď koukám na stránky výrobce a procáky AM2+ jsou podporovány od BIOSu verze 1.3. Ach jo, doufám že to bude tím - tak jsem se těšil že si po dlouhé době sestavím PC a teď tohle....
Tak jen pro úplnost dodávám, že se mi po novém flashi BIOSu na nejnovější podařilo bezproblémově vše rozchodit tak jak má.
"Pouze" mi nejde paměť RAM na 1066 MHz. Jakmile nastavím děličku v BIOSu a dám otestovat v MemTest+ tak mi to sem tam hází chyby a ve Windows nepravidelně modrá smrt.... Jo a ještě jedna věc mě zaráží, když dám v BIOSu nastavení na MANUAL nejde mi zvyšovat napětí vůbec do ničeho - kolonky jsou pořád šedé a je tam AUTO - nevím kde může být problém. Ale co, na těch 800 MHz a když trochu přetaktuji tak i kolem těch 900 MHz pamět zvládá a systém je stabilní a bez chyb. Kdyby někdo věděl kde je problém, budu vděčen....
"Pouze" mi nejde paměť RAM na 1066 MHz. Jakmile nastavím děličku v BIOSu a dám otestovat v MemTest+ tak mi to sem tam hází chyby a ve Windows nepravidelně modrá smrt.... Jo a ještě jedna věc mě zaráží, když dám v BIOSu nastavení na MANUAL nejde mi zvyšovat napětí vůbec do ničeho - kolonky jsou pořád šedé a je tam AUTO - nevím kde může být problém. Ale co, na těch 800 MHz a když trochu přetaktuji tak i kolem těch 900 MHz pamět zvládá a systém je stabilní a bez chyb. Kdyby někdo věděl kde je problém, budu vděčen....