Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

podtaktování a ticho

miniprog (38)|21.5.2009 21:11
Dovolil bych si položit možná neobvyklou otázku. Jaké jsou u odemčených Phenomů II možnosti ručního podtaktování? Svoji budoucí sestavu bych chtěl založit na něčem, co bude sice výkonné, ale striktně jen tehdy, když to budu vyžadovat. Pokud můj počítač většinu času tráví čekáním na mé "datlování" do počítače a do toho přehrává mp3 soubory, připadá mi zbytečné, aby hučel ze všech sil. Naopak ale potřebuji svižnou práci s videem z HDV videokamery. To zase budu rád, když vyždímám veškerý potenciál CPU. A to se týká nejen procesoru, ale i budoucí grafické karty (pasivně chlazené spadají vždy do low-endu). Rád bych měl možnost přepínat mezi ekono-tichým režimem a výkonovým režimem. Podle mne je to technicky jen otázka frekvence, možná napětí. AMD má sice svoji "chladnou a tichou" technologii, leč té moc nevěřím a očekával bych, že bude při sebemenším požadavku na výkon okamžitě zvyšovat frekvenci, nehledě na aplikace, které si berou tolik, kolik jim dáte. Proto bych chtěl výkon regulovat/přepínat vlastní rukou (třeba ikonou na liště). Ptám se tedy všech - Je to v současnosti možné??? Zkusil to někdo??? V odborných článcích a recenzích jsem o tom zatím nečetl ani řádku... (možná málo čtu)
mstejska (2912)|21.5.2009 21:37
Podivej se na profily ve windows, rightmarkcpu clock atd, proste si muzes nastavit profil ve kterem bude cpu na nizke frekvenci a pri pozadavku na vykon muzes pouzit jiny profil. Vetsinou se nazyvaji 'performance', 'power saving' a 'performance at demand'
Klingacikx (1545)|21.5.2009 21:49
a tiež nová verzia AMD Over Drive, dokáže dokonca ovládať takt jednotlivých jedier. Vytvoríš si profil na jednotlivé aplikácie a násobiče a napätie sa budú meniť.
napr. vytvoríš si profil na ten program v ktorom budeš upravovať to video a keď ten program otvoríš okamžite sa znení takt CPU.
alebo ak to chceš robiť ručne tak výrobcovia základných dosiek zvyknú mať programy na taktovania priamo z OS, tak by si to mohol v nich ručne prepínať.