Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: ZDROJ pro MNOHO harddisků

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    4

    Stalo se, že se mi sešel větší počet jetých 3,5" harddisků. Z toho je cca 1/3 SATA, ostatní jsou IDE. Kapacity disků jsou od 250GB do 320GB. Chtěl bych z těch největších poskládat diskové pole, to znamená, že potřebuji vyřešit:
    a) čím to napájet
    b) do jaké kejsy to namontovat
    c) jak to připojit k MB

    MB mi utáhne 10 HDD, pak mám 1x PCI SATA pro 4 HDD a 2x PCI pro á 4 IDE, čili mám jak připojit dalších 12 HDD, takže bod c) mám vcelku vyřešen i s rezervou, otázka tedy je, čím to živit a do čeho to namontovat. Vyzkoušel jsem si, že 360W zdroj nestačí na rozjezd 10ti harddisků, zatím co 400W už takovou zátěž snese. Takže by to chtělo 1000W zdroj, což mi přijde poněkud šílené.

    Samo, že mi napadlo disky prodat a nakoupit 6x 750GB, ale to mi při dosažení stejné kapacity finančně o dost značnou částku nevychází.

    Co poradíte?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Jaké zdroje jste zkoušel?
    Je možný nějaký domácí bastl nebo se jedná o "profi"?
    Kolik je těch disků?
    Cenová relace?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    4

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Jaké zdroje jste zkoušel?
    Chieftec 360W (P3) a EuroCase 400W (P4)

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Je možný nějaký domácí bastl nebo se jedná o "profi"?
    domácí bastl

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Kolik je těch disků?
    maximálně 20, aktuálně 18, ale jsem ochoten se spokojit i s "jenom" 16ti

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Cenová relace?
    dejmežtomu do 6000 s DPH (cena zdroje) do 5000 s DPH (cena case i když vhodnou case jsem našel za 9500 :-( )
    Naposledy upraveno uživatelem Megaloman: 27-12-2006 v 17:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    http://www.xcomputer.cz/DetailPage.a...0024&CatId=158
    Todle by mohlo dost pomoct.

    Tadle skříň má 10 5,25" pozic, které pomocí té redukce předěláte na disky : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41786 + nějakých 6 pozic na disky. Zkoukněte recenze:
    http://www.techniz.co.uk/modules.php...content&id=211
    http://www.vtr-hardware.com/articles/a5856_3.html
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    238

    Zdroj treba tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34731
    Nebo http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40563
    Nic lepsiho do 5000kc asi neni.
    Rozhodne nedoporucuju na tolik HDD neco od EC.Taky by vam to mohlo vsechno shoret....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Pro zdroj potřebuju vědět, jak výkonná střeva má zbytek sestavy. Jaké to jsou disky? Nějaké 10000 nebo 15000?

    7200 ot. disk má max. 15W (Barracuda IV 40GB má 13,5W, Maxtor 20GB má 12,7W) => 20 disků => max. 300W. Tzn. na disky minimálně kvalitní 400W zdroj (i s nějakou rezervou). Zbytek záleží na zbytku sestavy.
    Naposledy upraveno uživatelem P@pi: 27-12-2006 v 18:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    63

    pokud jse o case, muzu nabidnout http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=3428
    6 pozic 5.25 a 6pozic 3.5
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    4

    všechny harddisky jsou 7200 ot/min Western Digital (WD2500-JB, WD2500-JD, WD3200SD, WD3200YS), zbytek sestavy:
    * ASUS P4C800DELUXE + Pentium IV 2800MHz + 2GB RAM (Edit: 800MHz FSB)
    * Kouwell KW-571B
    * Kouwell KW-571S-4
    * VGA/CD/DVD/FDD - pokud se povede, tak nic z tohoto
    Naposledy upraveno uživatelem Megaloman: 27-12-2006 v 20:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    800MHz paměť? To asi ne, P4C800DELUXE podporuje maximálně DDR400.

    EDIT: bez VGA?
    EDIT2: Tudle sestavu by měl zvládnout kvalitní 550W zdroj a výš. Kouknu-li na poměr cena/výkon, vychází asi nejlépe Fortron Epsilon 700W (na netu od 3030,-)
    Naposledy upraveno uživatelem P@pi: 27-12-2006 v 20:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    4

    OKi, ale co s napájecíma fousama? Předpokládám, že žádný zdroj nebude mít 20 konektorů a mít trvale zapojené rozdvojky do rozdvojek (jak to mám při pokusech teď), se mi opravdu nechce. Neexistuje nějaká třeba "rozpětika" ? :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Opravdu asi jen rozdvojky, víc nejspíš neseženete. Jedině domácí výroba => 10 konektorů mají na TNTrade za 175,-.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Příp. si můžeš do PC hodit třeba dva, třeba 350W, napájecí zdroje a propojit je Pokud je teda máš kam dát, jinak bys musel svoji skříň trošku vytunit...

    Ne to není sranda Schéma zapojení najdeš tady.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    259

    to schéma je teda pěkná prasárna relé nemá paralelně k cívce ochrannou diodu a navíc je tam úplně zbytečně..... zcela stačí propojit piny PS-ON a země. Oba zdroje pak budou nabíhat zcelka bez problémů, aby to bylo čisté řešení asi by bylo dobré vzít signály Power Good od obou zdrojů a udělat jednoduchou logiku, která pustí signál Power Good do základní desky až po náběhu obou zdrojů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Jj, asi máš pravdu... Já si jen vzpomněl, že jsem tohle zapojení někde viděl a tak jsem ho v rychlosti zkusil najít, víc jsem se s ním nezabýval.

    Krom toho elektrotechnice taky zatím rozumím jen tak povrchně, takže bych na to asi stejně nepřišel To se ale snad zlepší až dostuduju ten ÚSTAF, na kterým jsem... Teda rád bych aby se to zlepšilo
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Asi bych to nekomplikoval nějakými monstry a raději paralelizoval:
    - více zdrojů (2,3,4)
    - více case (klidně každý s vlastním zdrojem) a HDD dál od sebe
    - vše tak, aby to jelo v pohodě a zvládalo se i chladit.

    Alespoň, kdyby nějaký zdroj odešel, pojede ta zbývající část (lze to třeba dělit podle mirrorů).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. preklikávanie v Harddisku
    Od Jaro32 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 28-01-2014, 22:17
  2. Nerozpoznání harddisku
    Od Pecan6 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 26-01-2014, 17:19
  3. Instalace nového harddisku
    Od bluenite38 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-12-2012, 23:00
  4. Mnoho problémů se softwarem!
    Od poohoop v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 10-06-2012, 00:03
  5. Zmizel mi nesystemovy oddil harddisku
    Od tappat v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 14-04-2010, 21:21