Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nová sestava zlobí při startu

Leroj (271)|29.5.2009 23:04
zdravim, tak jsem dal u kolegy dohromady sestavu kterou jsem tady nedávno konzultoval:
A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz
AMD Phenom II X3 720 Black Edition
Arctic-Cooling Freezer 64 Pro PWM
Corsair Power Supply VX450 450W
Gigabyte GA-MA770-UD3 (rev. 1.0)
Gigabyte GTS 250 1GB DDR3 GV-N250ZL-1GI
WD Caviar Blue 3.5" 320GB WD3200AAKS
+ stará DVD mechanika a stará bedna

no a po spuštění se vše roztočí, akorát že PC začne najíždět asi až po 40 sekundách, do té doby je tma a nic ani nepípne.
dokonce jsem nainstaloval winXP, desku, grafiku a vyzkoušel 3D mark 06, vše stabilní - výsledek jsem zapomněl, ale buď 11990 nebo 12990, což se mi zdá OK.
teploty všeho v pořádku /v Everestu/ - prostě při zapnutí nebo restartu je tma, z které se vzbudí /normálně pípne a najede/ až po dlouhé době - no a někdy nenajede vůbec. :turtle
kontroloval jsem kabely, odpojil IDE kabel, vyměnil SATA kabel, vypojil všechny ovládací kablíky až na power, vyndal jednu pamět, skoro vše vyndal a zandal a nic :runaway
no jsem z toho na mrtvici
nemáte někdo nějaký nápad? teď to tady sice nemám a nemůžu nic zkusit, ale třeba se s tím někdo už setkal
mstejska (2912)|29.5.2009 23:08
Těch 40 sec trvá až do biosu?
Nemáš biosu zapnuté autodetekování všech disků? -> nepoužité na none
Leroj (271)|29.5.2009 23:17
prostě se vše točí a po dlouhé době pípne a začne najíždět. v biosu jsem byl a myslím, že jsem po instalaci win nechal boot jen z HD a ostatní dal none. jestli se to tam nastavuje jště někde nevím

tímhle to asi být nemůže, protože to dělá ještě před Biosem
kevin00 (10238)|30.5.2009 00:02
Začal bych BIOSem. Dle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (je to poslední verze) a BIOS aktualizuj.
Leroj (271)|30.5.2009 00:35
díky, na ten BIOS kouknu a zkusim ho tam dát /ještě jsem to nedělal/
předpokládám rozbalit na Flash a v BIOSu si myslím že bude nějaká volba pro flash?
nebo je to jinak?
fanynek (2048)|30.5.2009 01:08
[QUOTE=Leroj;254370]díky, na ten BIOS kouknu a zkusim ho tam dát /ještě jsem to nedělal/
předpokládám rozbalit na Flash a v BIOSu si myslím že bude nějaká volba pro flash?
nebo je to jinak?[/QUOTE]

Přesně tak.:thumb F8 Q-Flash a pak jen určíš cestu k tomu novému BIOSu.
Vinie (163)|30.5.2009 15:55
Mno jestli tam měl starej bios což z 99% jo tak není co řešit tohle je nejčastější příčiny nové desky a ještě novější procesory
kevin00 (10238)|30.5.2009 16:05
[QUOTE=Leroj;254370]díky, na ten BIOS kouknu a zkusim ho tam dát /ještě jsem to nedělal/
nebo je to jinak?[/QUOTE]

Máš 2 možnosti:

[LIST=1]
  • Jak píše fanynek, rozbal BIOS na flashku a v BIOSu vyber možnost Q-Flash (F8), poté se stačí jen řídit instrukcemi
  • Zformátuj flashku jako bootovací, rozbal na ni BIOS + flashovací utilitu (vše je ve staženém archivu). Nabootuj z flashky a spusť flashovací utilitu. Poté se stačí řídit instrukcemi. instrukcemi
  • AlbiDC (81)|30.5.2009 16:24
    Ahoj, koukám, že máš black edition, mě něco podobného někdy dělá C2D když ho přetaktuju, chvíli hučí všechny větráky a točí se DVDčko asi tak 10-15 vteřin, pak vše ztichne asi na 5-10 vteřin a pak teprve začne nabíhat bios. Bios jsem tuším 1x upgradoval, hned po koupi počítače. Co se mi ale nestalo, je, že by počítač vůbec nenaběhl jako tobě.
    Draken (1578)|30.5.2009 16:29
    jj u asuse m2n-68 jsem měl taky starej bios a jelikož jsem zvyklej, že jakmile se PC do 15s nerozsvítí je někde chyba tak jsem s tim zápasil až do druhýho dne...pak jsem přišel na to že se rosvicí ale po oněch 40-45s
    no bylo to biosem...po updatu se rozvicel do 5s...paráda
    takže taky si myslím, že to bude stejný...;)
    Leroj (271)|30.5.2009 18:43
    tak večer nebo zítra proběhne akce, zatim jen doplním že po zapnutí to najíždí /za dlouho/, ale po restartování to před biosem zůstane viset. no možná by se to po pár minutách rozjelo, ale to jsem nezkoušel. aspoň tak nějak jsem to vypozoroval.
    a drobný dotaz: ten flash trvá jak dlouho? - sekundy, minuty, nebo :turtle
    kevin00 (10238)|30.5.2009 19:43
    [QUOTE=Leroj;254572]tak večer nebo zítra proběhne akce, zatim jen doplním že po zapnutí to najíždí /za dlouho/, ale po restartování to před biosem zůstane viset. no možná by se to po pár minutách rozjelo, ale to jsem nezkoušel. aspoň tak nějak jsem to vypozoroval.
    a drobný dotaz: ten flash trvá jak dlouho? - sekundy, minuty, nebo :turtle[/QUOTE]

Verzi BIOSu najdeš buď při postu nebo Ti ji poví Everest, aby jsi případně neflashoval zbytečně. Flash BIOSu je otázkou pár minut, je to rychlé. Hlavně neflashuj z Windows a nesmí Ti zrovna vypnout elektriku ;)
    Leroj (271)|30.5.2009 21:59
    takže závěrečný report:
    BIOS přehrán /byla tam verze F3 :hmm/, proud nevypnuli, bylo to rychlý a především:
    vše šlape /teda zatím/ :)
    -no až na jeden pam. modul, ten nejede nikde a je na reklamaci - proto to bylo tak zmatený, blbnul BIOS a ještě ta paměť :thumbdown
    takže díky za spolupráci a zítra to vypadá na řešení problému s HD na jiným kompu, ale to se ozvu až zítra :D

edit: Kevin00
    chtěl jsem dát pár rep. bodů, bohužel mohu jen jeden a navíc tobě ani ten :rules - sice se mi to nelíbí, ale nic s tím nenadělám, takže se pokusím si to pamatovat.
    Draken (1578)|30.5.2009 22:09
    Ty ramky si neměl v kitu, že ne...?
    Pokud jo tak bys je musel reklamovat obě....
    Jinak je prima že se ti flash povedl:thumb
    ...a jakej je problém s tim Hd
    Leroj (271)|30.5.2009 22:18
    jj byly v kitu, no napíšu do Alfy a uvidím /kdyžtak mu půjčim jednu svoji, bůhví jak to bude dlouho trvat/

k HD - dostal jsem info, že měsíc stará sestava přestala nanachází syst. disk - píše to něco jako že nebyl nalezen disk a chtěj prej nějakej vložit :runaway je to novej WD 6400 AAKS
    zajímavý je, že mu to blblo asi před týdnem, ale než se mnou dotelefonoval, tak to resetoval a komp najel. tak jsme to nechali být a je to tady znova
    no zítra by to měl přivézt, tak budu moudřejší - kouknu na kabely, napájení, do BIOSu, případně zkusím připojit do svého USB boxu - nic jiného mě zatim nenapadá
    kevin00 (10238)|30.5.2009 22:27
    Stáhni si utilitu výrobce Data Lifeguard Tools a otestuj disk, jestli je v pořádku ;)
    Leroj (271)|30.5.2009 22:36
    [QUOTE=kevin00;254651]Stáhni si utilitu výrobce Data Lifeguard Tools a otestuj disk, jestli je v pořádku ;)[/QUOTE]

dík, stáhnul jsem , ale pokud ho PC nevidí tak to bude asi problém
    jedině že by to šlo v tom mým boxu...
    no zítra budem moudřejší
    jo ještě tam je nějaká utilita Data Lifeguard Diagnostic, ta je k čemu?
    kevin00 (10238)|30.5.2009 22:42
    Pokud jej ani při nabootování této utility neuvidíš, řekl bych, že pak již máš jen jednu možnost - reklamace. Ještě můžeš zkusit HDD přepnout do SATA I modu, pokud na motherboardu je SATA I řadič.
    Data Lifeguard Diagnostic - diagnostický nástroj pro FireWire, EIDE a USB disky