Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: ATI Radeon 9800PRO + artefakty při spuštění

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Dobrý den,
    mám zajímavý problém. Nedávno jsem si pořídil bazarovou Sapphire Radeon 9800PRO (jádro R360).

    Pokud začnu okamžitě po zapnutí počítače hrát nějakou náročnou hru, tak grafická karta hází příšerné artefakty, přeskakují a vypadávají pixely a textury, "ulítávají" polygony tak, že se hra skoro nedá hrát, ATI Tool po zapnutí testu na chyby okamžitě hlásí chyby (nezobrazí správně ani tu testovací scénu, jen obrys v žluté barvě), nepomůže ani snížení frekvence GPU a pamětí na kartě.

    Toto trvá cca 5 až 7 min. pak vše ustane a vše je naprosto v pořádku, hry pařím i několik hodin v kusu a všechno šlape bez problémů.
    Mohu klidně přetočit jádro na 400 a více MHz a vše běží naprosto v pořádku, ATI Tool nenachází vůbec žádné chyby.

    Vypadá to, jako by se karta musela zahřát na provozní teplotu, jinak nepracuje správně.

    Setkal jste se někdo už s něčím podobným?
    Neznamená to náhodou, že karta brzy odejde do křemíkového nebe?

    Děkuji za případné odpovědi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele first.indian
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    705

    Jake mas frekvence jadra a pameti po zapnuti PC? Mel jsem kdysi stejnou kartu jako ty a moje frekvence byly 380/340 (680) MHz
    Jinak me jeste napada ze tam treba muzes mit jiny BIOS. Sam jsem si ho kdysi taky daval z XT verze a delalo to trochu neplechu Pokud je z bazaru tak je mozne ze se s ni nekdo "hral".
    Naposledy upraveno uživatelem first.indian: 28-12-2006 v 09:48
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Citace Původně odesláno od first.indian
    Jake mas frekvence jadra a pameti po zapnuti PC? Mel jsem kdysi stejnou kartu jako ty a moje frekvence byly 380/340 (680) MHz
    Jinak me jeste napada ze tam treba muzes mit jiny BIOS. Sam jsem si ho kdysi taky daval z XT verze a delalo to trochu neplechu Pokud je z bazaru tak je mozne ze se s ni nekdo "hral".
    Jádro i paměti běží na standardních 380 MHz pro jádro a 340 (680) Mhz pro paměti, pro slabé přetaktování dávám tak 400 Mhz pro jádro a 350 Mhz pro paměti (maximálně to šlo přes 420 Mhz pro jádro, ale kvůli výše zmíněným problémům to už nezkouším a dávám max. 400 Mhz).
    Nejsem expert, ale BIOS by neměl mít žádný významný vliv.
    Tady jde o to, proč to po zapnutí PC a spuštění náročné hry hází artefakty a proč to po chvilce zmizí a karta běží úplně v pohodě?
    Chápu, že pokud budu taktovat, tak karta nemusí pracovat správně (artefakty), což by se mělo nejvíce projevit po náročném dlouhotrvajícím hraní.
    Mě ale karta pracuje naprosto opačně, i když pařím několik hodin v kusu, tak jede naprosto bez problémů i s přetaktováním, jenom při prvním spuštění dělá takové blbosti.
    Zajímalo by mě, čím to je a proč to je, popř. jak to napravit.

    Velice děkuji za případné další podněty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    jaké používáš ovladače? popř. mohl by to být studenej spoj na pamětech, zkus je přitlačit kolíčkama na prádlo, už to tu jednou bylo. popř. hoď sem screen jak vypadaj ty artefakty, ať máme jistou jestli je to jádro nebo paměti.

    ten studeňák to být může, za studena je tam špatnej kontakt, a jak se to zahřeje tak se to spojí,...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Citace Původně odesláno od Konnor
    jaké používáš ovladače? popř. mohl by to být studenej spoj na pamětech, zkus je přitlačit kolíčkama na prádlo, už to tu jednou bylo. popř. hoď sem screen jak vypadaj ty artefakty, ať máme jistou jestli je to jádro nebo paměti.

    ten studeňák to být může, za studena je tam špatnej kontakt, a jak se to zahřeje tak se to spojí,...
    Děkuji za odpověď, jen bych Vás prosil, abyste rozvedl, co znamená studenej spoj na pamětech, nedokáži si pod tím pojmem nic vybavit.

    Jinak příčinou artefaktů budou s největší pravděpodobností paměti, neboť artefakty se objeví už při úvodní obrazovce ke hře, tj. nemusí se ani jednat o náročnou 3D scénu plnou shaderů. Např. u CoD 2 při úvodním menu náhodně a nepravidelně problikávají čtverce pixelů a hrají všemi barvami.

    Ovladače by měly být OK, hledal jsem poctivě a našel ty nejméně problémové.

    Ten špatný kontakt za studena a výborný po zahřátí by jinak vše vysvětloval.
    Grafiku jsem obdržel s chladičem Artic Cooling Silencer, u chladiče jsem sundal větráček a pasiv dal na kartu a pod pasiv jsem dal poctivý fan 8 cm, jehož otáčky se pohybují mezi cca 1620-1800, ten ofukuje celý pasiv, včetně celé karty a pamětí, proto musí být paměti chladnější než s původním Silencerem, který byl uzavřený a na paměti nefoukal vůbec.

    Jinak bych se ještě rád dozvěděl, zda se tento problém nepodepíše v budoucnu na funkčnosti karty či zda se nebude nadále prohlubovat?

    Děkuji za případnou odpověď.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    No nevím jaký druh pamětí je zrovna na této kartě jestli TSOP nebo BGA ale v zásadě, je to stejné. Problém může být v tom, že ty paměťové moduly mají zespodu (bga) kontakty, které jsou připájeny na PCB (tělo té karty), je jich tam docela dost a když bude jeden z nich špatně přiletován může mezi ním a pcb vzniknout mezera a přeruší obvod. V momentě kdy se karta zahřeje se materiál začne roztahovat a tato mezera se začne zmenšovat až uplně zmizí, kontakt se spojí a artefakty zmizý (pamět začne dobře fungovat). (TSOP mají kontakty po stranách ale jinak tam může být stejný problém.

    zhoršovat se to nejspíš nebude.

    jen pro jistotu omrkni tohle a řekni kterým artefaktům se ty tvoje nejvíc podobají:
    http://www.svethardware.cz/pretaktov...a-do-z/11923-5


    avšak pozor, může to dělat i jádro (studený spoj viz výše)
    Naposledy upraveno uživatelem Konnor: 28-12-2006 v 13:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Prohlédl jsem si obrázky na Vámi uváděné webové adrese a mohu říci, že všechny artefakty mé grafické karty se shodují s obrázky označenými jako artefakty způsobené nestabilní pamětí.

    Při vkládání grafické karty do základní desky jsem pohnul s hliníkovým chladičem přilepeným na jedné z pamětí, neboť jsem si nevšiml, že tento chladič naráží o západky u slotů pro paměť RAM, pochybuji ale, že bych pohnul s celým paměťovým čipem, to je asi nesmysl.

    Pokud se to nebude zhoršovat, tak to nechám tak, karta jinak funguje bezvadně.

    Pokud ještě máte nějaké další připomínky či návrhy na zlepšení, ozvěte se, velice děkuji.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    hmm chtělo by to sice ještě názor někoho jiného, nicméně to vypadá na ten studeňák u některého modulu.

    Jakou má ten radeon velikost paměti? 128MB nebo 256MB?

    Obávám se ale, že s tím asi nic udělat nepůjde, vypadá to na čistě HW problém, pokud ta karta jinak normálně běhá, tak by se to buď snažil přetrpět a nebo to zkusit vrátit (pochybuji ale že ji vemou zpátky),...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    9800 pro se silencerem? nebyl bys prvni, komu pod timhle chladicem zdechla.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS
    9800 pro se silencerem? nebyl bys prvni, komu pod timhle chladicem zdechla.
    trochu to přibliž, já měl taky silencera sice na 9500 ale s tím žádnej problém nebyl,...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    84

    silencer u těchto karet "lámal a ohýbal" PCB

    to vypadá na nějaký studeňák - jestli tam máš toho silencera tak ho sundej a zkus to bez něj

    ///ještě by mě zajímalo jak si ted kupoval nového r9800 to snad není ani možný... a za kolik? a kde? =)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    Citace Původně odesláno od fanik
    silencer u těchto karet "lámal a ohýbal" PCB

    to vypadá na nějaký studeňák - jestli tam máš toho silencera tak ho sundej a zkus to bez něj

    ///ještě by mě zajímalo jak si ted kupoval nového r9800 to snad není ani možný... a za kolik? a kde? =)

    Psal že ho má z barazu,...

    Jen mi není jasný jak by ten silencer ohnul pcb natolik aby se prohly paměťový čipy. Takovejch pár co si prohli grafiku už jsem sice viděl, ale není potřeba to tolik utahovat! stačí jen aby to dosedlo a nevaklalo, ty šroubky nemají šanci se povolit. Pravdou je že hodně lidí si myslí, že to musí hodně dotáhnout aby se jim to nepovolilo, ale opak je pravdou,...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    84

    ty silencery na 9800 tím byli nechvalně proslavené - doslova a do písmene atikiller

    jinak nevím kde jsem vzal že ji koupil novou... sorry - pohybuji se asi na moc forech najednou a pak je v tom guláš =)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    Jasný v poho,... taky občas vidám věci, který tam vůbec napsaný nejsou

    Možná se to lišilo podle modelu toho radeona, ale já s tím mám jen dobré zkušenosti, kámošovi jsem na 9800se montoval silencera a bylo všechno allesinordnung:-/ podlem mě byl největší problém v tom utahování, ikdyž já jsem to montoval na radeony co měly okolo jádra takovej ten kovovej rámeček,... bez něj by se to opravdu mohlo zlomit když bys to přitahoval nestejnoměrně,..
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wolf007
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    664

    cetl jsem o tom ze stara revize silenceru poustela do tech karet jine napeti nez mela,byl to problem pokud se to napajelo primo z karty, pokud to melo napajeni zapojeno mimo vga tak to bylo tusim bez problemu,nove revize silenceru by meli mit tenhle problem uz doresen ...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Radeon 9550 artefakty
    Od esorimmer v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 13:59
  2. Radeony: FAQ: ATI Radeon AGP Hotfix (samovolné restary, artefakty a pod.)
    Od -HoNY- v sekci Grafické karty
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-01-2009, 11:22
  3. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 20-12-2007, 12:52
  4. Ovladace Radeon 9800Pro na cistou instalaci win SP2
    Od jkl v sekci Ovladače a BIOSy
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 06-01-2007, 09:54
  5. Radeony: Radeon 9800Pro - poškozená
    Od Mr.Nigga v sekci Grafické karty
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 30-05-2006, 19:15