Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mrznutí nového PC

Neocz1 (84)|31.5.2009 10:10
Složil jsem si nový počítač a mám akutní problém s ventilátorem Noctua na CPU AMD Phenom II X4 810, systém Windows Seven vypisuje po několika hodinách práce chybovou hlášku viz obr. dole = ve smyslu, že můj CPU chladič nepracuje správně a že ho mám zkontrolovat, ale teploty mám v Everestu OK i přesto se PC v momentě chybové zprávy a kliknutí na tlačítko OK vždy sekne. Potřebuji poradit řešení problému, děkuji.
problém.PNG
Jiziii (796)|31.5.2009 10:24
to bude náká funkce desky ss ketou vi 7 neporaděj
skus vypnout v biosi SPU fan speed control nebo něco v tom smyslu
pravděpodobně se větrák točí pomalu a deska to dáže jak error takže to jen v BIOSu vypni
Neocz1 (84)|31.5.2009 10:30
Jenže mě to párkrát hodilo i BSOD, tak jestli to není ještě něčím jiným...průvan ve skříni mám pomocí 4 ventilátorů jeden dole nasává + 2 nahoře vedou ven + 1 vzadu vysává vzduch z žeber od té Noctuy a Noctua teď jede naplno na 1450 ot....s vypnutou regulací v BIOSu a stejně to někdy zamrzává......
mech13 (5526)|31.5.2009 10:34
jako prvni bych vyradil moznost problemu s 7, takze bych ihned sel do XP nebo vist, v pripade ze problemy pretrvaji:

Příčin může být hodně, ty nejčastější jsou sepsány ve FAQ (rozhodně doporučujeme pročíst). Pokud nebudeš něčemu rozumět, nebo nebudeš vědět, jak něco udělat, klidně se zeptej, rádi ti poradíme.
kevin00 (10238)|31.5.2009 11:07
Jedná se o sestavu v podpisu ?
Jak máš ventilátor Noctua zapojen ? Zapojil jsi ho do konektoru CPU_FAN na motherboardu bez přiložených redukcí LNA a ULNA ? Regulaci v BIOSu nastav na Voltage. Odšroubuj bočnici a vizuálně zkontroluj, jestli se ventilátor točí. Pokud to nepomůže, zkusil bych místo Noctui přidělat na chladič jiný ventilátor. Tento ventilátor vyzkoušej na jiném konektoru na motherboardu či v jiném počítači.
Neocz1 (84)|31.5.2009 12:13
Ano je to sestava v podpisu, Noctua zapojená bez LNA,ULNA (s ní se mi při zapnutí fan ani neroztočí) do konektoru CPU_FAN. Regulace v BIOSU vypnutá, CnQ vypnuté, ventilátor stále běží na max. rychlost. Ale zjistil jsem asi, že tu hlášku systému způsobuje funkce CPU FAN Fail Warning v BIOSU na Enabled. Paměti jsem projistotu podtaktoval z 1600 na 1066 MHz a zatím mi v pozadí běží už 2 hodiny stability test v AMD Overdrive 3.0.2 a zdá se to být fajn...tak nevím čím to bylo
pipous (28)|8.6.2009 09:51
posli fotku vnitrku skrine.noctua je skvely chladic ja bych videl problerm nekde jinde
Neocz1 (84)|8.6.2009 10:52
Zatím mi to běží stabilně (BSOD už jsem vyřešil),test stability v amd Overdrive prošel. Jenom ovladač od Nvidie občas zlobí (spadne a pak ho systém automaticky obnoví a odešle chybu...), nemohl by občasné padání způsobovat spíše nějaký balast, virus nebo konflikt softwaru?
IMAGE_154.jpg IMAGE_155.jpg
kevin00 (10238)|8.6.2009 15:27
[QUOTE=Neocz1;254837]Ano je to sestava v podpisu, Noctua zapojená bez LNA,ULNA (s ní se mi při zapnutí fan ani neroztočí) do konektoru CPU_FAN. Regulace v BIOSU vypnutá, CnQ vypnuté, ventilátor stále běží na max. rychlost. Ale zjistil jsem asi, že tu hlášku systému způsobuje funkce CPU FAN Fail Warning v BIOSU na Enabled ...[/QUOTE]

Ventilátor nech zapojen v CPU_FAN bez redukce, v BIOSu zapni regulaci na Voltage (nebude se točit zbytečně na plné otáčky). Detekci zastavení ventilátoru nech v BIOSu vyplou, většiou to hlásí chybu, neboť motherboard není schopen řádně detekovat nízké otáčky ventilátoru.

[QUOTE=Neocz1;254837]Jenom ovladač od Nvidie občas zlobí ...[/QUOTE]

Co znamená zlobí ? Jak se "zlobení" projevuje - artefakty, zamrzání, apod. Co obsahuje chybová hláška ? Zkoušel jsi ovladače reinstalovat ?
Neocz1 (84)|8.6.2009 23:25
Zlobí to tak ,že to občas napíše něco jako - Ovladač Nvidia způsobil chybu a musel být obnoven ( v pravé části taskbaru se mi objeví takový žlutý trojúhelník a v něm vykřičník a vyskočí řádek s touto chybovou zprávou), ne žádné mrzání ani artefakty jsem nezaznamenal. Používám 64-bit Windows 7 RC 7100 a ovladače 185.85 WHQL.
pipous (28)|13.6.2009 20:03
jak oto mas s chlazenim disků.nasává ti vzduch na HD?
Neocz1 (84)|13.6.2009 20:29
Mám je v antivibračním rámečku a chladím je proudem vzduchu, který proudí z přední nasávací mřížky skříně (před nimi ventilátor nemám...proud vzduchu je vytvářen podtlakem ve skříni - 3 ventilátory outake). Proč ?
IMAGE_156.jpg
kevin00 (10238)|13.6.2009 20:33
[QUOTE=Neocz1;257745]Zlobí to tak ,že to občas napíše něco jako - Ovladač Nvidia způsobil chybu a musel být obnoven ( v pravé části taskbaru se mi objeví takový žlutý trojúhelník a v něm vykřičník a vyskočí řádek s touto chybovou zprávou), ne žádné mrzání ani artefakty jsem nezaznamenal. Používám 64-bit Windows 7 RC 7100 a ovladače 185.85 WHQL.[/QUOTE]

Odinstaluj ovladače grafické karty, v nouzovém režimu odeber zbytky ovladačů pomocí Driver Sweeperu a nainstaluj ovladače nové, samozřejmě pro Win7.