Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 27 z 27

Téma: Vodni chlazeni Q6600 + GTX275

  1. #16
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Ponekud se to vse protahlo, ale v soucasne dobe je jiz vodnik v kupe.

    Ve skrini dole pumpa, nasleduji GPU blok (Innovatek na EVGA GTX285 HydroCopper), CPU blok (pasta Arctic Silver AS5, EK WB backplate pro socket 775), nahore ve skrini radiator (osazeny 3x noctua 120mm), z radiatoru do expanzky EK res 250 r2 (svisla poloha) a pak dolu do pumpy.

    Je to opravdu velice tiche. Kdyz bylo v okruhu pouze cpu, nataktoval jsem ho bez zvednuti voltaze na 3.42 GHz (9x380). Teplota neprekrocila 60 stupnu ve full load (prime95 cca hodinu a pul, idle cca 40 stupnu).

    Vga byla puvodne Asus ENGTX275 a k ni fullcover blok aquacomputer, ale ten bohuzel nepasuje. Asus totiz vymenil par soucastek pro "zlepseni" stability v OC a tim karta neodpovida referecnimu designu. Vymenil jsem tedy kartu (ktera po opetovnem nasazeni referencniho chladice rve jak tur) za EVGA GTX285 HydroCopper, ktera jiz od vyrobce ma nasazeny vodni blok a tez je nataktovana na 720/2772 MHz (jadro/pameti).

    Po spusteni prime95 (maximum head production stress test) a k tomu occt gpu stress test se teplota hader vysplhala az nekam k 67 stupnum a vga mela cca 73. Occt hlasil chyby v grafickem vystupu, ale prime95 s chybou nesletel. GPU dle meho nazoru prehrate nebylo, ale obchodnich pri prodeji grafiky upozornoval, ze 720 mhz muze byt pro G200b jadro prilis vysoky takt, kdyz SuperSuperClocked verze maji 702 MHz. Nebylo moc casu si s tim hrat a testovat stabilitu ci zda se ve hrach objevuji artefakty znacici, ze vga je na hranici svych moznosti. Furmark artefakty ukazoval (kdyz byla gpu na 73 stupnich) a tez se i po nejake dobe zastavil (system nespadl). Nejvyssi pozorovana teplota chladici kapaliny v okruhu byla 40.8 stupnu podle cidla v expanzce.

    Mel bych tedy nekolik dotazu:
    1) jake bych mohl ocekavat teploty CPU/GPU? (napriklad jestli nemam spatne aplikovanu teplovodivou pastu na cpu)
    2) jaka je "rozumna" maximalni teplota vody v okruhu? (abych pripadne snizil nataktovani cpu/gpu pro dosazeni mensiho ztratoveho tepla)

    Dekuji za Vas cas.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Zdravim,

    predpokladam, ze ty tri ventilatory mate zpomalene pomoci ULNA adapteru na maximum ? Pokud ano, tak teplota vody i CPU jsou v poradku. Co se tyka VGA - muze tam byt spatne nanesena pasta. Takze bych doporucil rozmontovat a mrknout na to. Ale je mozne, ze proste ten chip uz takhle vysoke takty nedava...

    Q6600 se stejnym radiatorem a s noctua fany (a samozrejme s grafikou), ale bez zpomaleni fanu, dava tak 3.9GHz se zvysenou voltazi, idle kolem 38 - 40 stupnu, load necelych 60 stupnu. pasta coollaboratory liquid pro. takze pokud mate fany zpomalene a mate jen arctic silver, jsou ty teploty v poradku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Ventilatory reguluje panel Scythe Kaze Server, ktery je napojeny na teplotni cidlo v expanzce. V praxi je to tak, ze pri teplote pod 33 stupnu drzi otacky kolem 900 a jak se zvysi, postupne pridava. Pri load-testu vga a cpu jsem mel teplotu vody 40.8 v expanzce, ventilatory na 1350 otackach, jadra mely cca 67 a vga 73 stupnu (vse pri vyse uvedenem OC).

    Pastu na CPU jsem si daval sam, ale VGA jiz s vodnim blokem prisla a pasta vypada nandana dobre. Pri nandavani pasty na cpu jsem se ridil navodem na http://www.arcticsilver.com/pdf/appi..._quad_wcap.pdf

    Bohuzel ted nevim ambient teplotu Vzduch se do skrine nasava prednim 230mm ventilatorem dole, pruduchem v predni casti pod pumpou a vyfukovan je nahore pres radiator plus dalsim 120mm noctua fanem vzadu. Az prijdu domu, udelam foto a postnu pro referenci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    pokud byste fany nechal natvrdo na 900rpm bez ohledu na teplotu, stoupala by ta teplota porad ? nebo pri jake teplote by se to ustalilo ?

    a ten CPU vic nez 3.4GHz neda ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Bohuzel jsem vcera nebyl doma dostatecne dlouho, abych to stihl otestovat. Udelam to dneska a spolecne s foto zverejnim vysledky.

    CPU by melo dat cca 4.0GHz se zvysenim napeti, ale osobne bych radeji stabilni OC bez zvednuti voltaze. To by mohlo byt tak 3.6. Jeste nebyl cas si s tim hrat nejak moc. Ridil jsem se hlavne teplotou. Bez vga v okruhu dosahuji v OC pri 3.42g a plnych otackach ventilatoru na radiatoru teploty cca 60 stupnu (a dale jiz nestoupa, teplotu vody nevim).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Me je jasne, ze treba nechcete mit ten CPU na 4GHz trvale. Jde mi jen o to, ze to potrebujeme s necim porovnat, abysme vedeli, jestli je to u Vas OK, nebo jestli je nekde chyba - a nase referencni sestava s q6600 na 3.96GHz, black ice Xtreme radiatorem, d-tek fusion na CPU, coollaboratory liquid pro pastou a tremi noctua fany na full speed a s tim, ze ten procesor byl dost slusny kousek, davala teploty cca 36 stupnu idle, 55 stupnu load. Kdyz vezmu v potaz, ze tak 2 stupne bude rozdil v paste, 4 stupne rozdil v radiatoru a 2 stupne rozdil v CPU bloku, mel byste mit ve full load teploty okolo 65 stupnu. ono taky zalezi, jak je zkalibrovane teplotni cidlo...ale to se uz nijak overit neda
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Neuvadite, zda v okruhu byla take VGA. Momentalne mam zapojenou GTX285 s OC na 720Mhz (factory default), ktera ma dle meho nazoru vyssi vyzarovani tepla nez samotne CPU. Vypojeni z okruhu by se dalo provest, ale mam k dispozici hodnoty i z drivejska, nez jsem grafiku pridal.

    Vodou chlazene pouze cpu, vse stejne (EK Supreme, alphacool nexXos extreme III, 3x noctua 120mm regulovana podle teploty vody, q6600 3.4g G0 bez zvednuti napeti, stabilni). Pri load testu pomoci prime95 (maximum heat production, energy consumption) jsem nepresahl 60 stupnu (cteno primo z jader pomoci coretemp/hwmonitor). Rozdil je pouze mezi dvojicemi jadre (priblizne stejne teploty pro dvojice, ale rozdilne teploty obou dvojic o cca 4 stupne). Tech 60 stupnu je nejvyssi teplota. K zadne chybe behem testu nedoslo.

    Po zahrnuti VGA do okruhu se nejvyssi teplota jadra pri prime95 zvysila o cca 7 stupnu na 67 a VGA dosahla cca 73. Nez jsem vypnul stress aplikace, teplota vody v expanzce byla 40.8 stupnu.

    V idle to s chlazenim obou komponent je na cca 40-41 stupnu (ale ventilatory nejsou na max v te chvili, podle vody). Predtim byla idle teplota jen cpu pod 40 stupnu - cca 36-38.

    Muzu udelat nejaky srovnavaci test, ale pokud mozno bez odpojovani graficke karty. Kdyz ji necham ve 2d rezimu, bude podtaktovana na 300 MHz jadro a 100 MHz pameti, teplo z ni nebude "prilis velke". Ventilatory na radiatoru muzu manualne nastavit na jakoukoliv hodnotu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    samozrejme, grafika tam byla, konkretne velmi nataktovana 8800 GTX....

    zkuste nataktovat CPU na cca 4GHz, grafiku nechte v okruhu, fany nechte natvrdo na 1300rpm a napiste mi teploty v idle a load. a budeme moudrejsi
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Ok. Udelam to, az dorazim domu. Doufam, ze nevyvarim vodu z okruhu
    Dam pak vedet sem a uz bude i foto.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    V priloze pridavam, jak dopadly dnesni testy. Na 3.8g jsem sice nataktoval, ale prime95 uz padal, takze na 4.0g jsem to ani nezkousel.

    Voltaz procesoru byla na auto, cili deska automaticky pridavala napeti (viz cpu-z). Teploty pri jednotlivych testech (pouze CPU) byly nasledujici:

    3.43g - IDLE (2.28g 6x380)
    Cores - 37/39
    VGA - 40
    Water - 31.6

    3.43g - CPU LOAD (3.43g 9x380)
    Cores - 57/63
    VGA - 46
    Water - 37.2

    3.6g - IDLE (2.4g 6x400)
    Cores - 39/43
    VGA - 42
    Water - 33.3

    3.6g - CPU LOAD (3.6g 9x400)
    Cores - 60/66
    VGA - 47
    Water - 37.8

    Teplota okoli je neznama - pri spusteni PC dnes v podvecer ukazovalo cidlo v expanzce cca 26.6 stupnu. Povazuji to priblizne za ambient teplotu v dobe testovani.

    Stav v idle je s podtaktovanim nasobicem, protoze se mi nepovedlo prinutit widle nepodtaktovavat (a to byl speedstep v biosu vypnuty a nasobic natvrdo nastaveny na 9). U jader jsou vzdy dve teploty - dvojice jader maji u me vzdy rozdilne teploty (bud dano kusem nebo spatnym kontaktem cpu bloku ci pastou).

    CPU je bez uprav IHS, pouze odmasteno, nanesena AS5 podle navodu vyrobce, priplacnut cpu blok a dotazen. Dnes jsem ho jeste opetovne dotahoval, kdyz si sednul (rukou, na desce je backplate).

    Podle toho, co jsem se docetl v mistnich diskuzich, bych mel mit teploty o neco nizsi...
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: CPU-3.43-idle.png 
Zobrazení: 111 
Velikost: 35.5 KB 
ID: 11892   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: CPU-3.43-prime95.png 
Zobrazení: 93 
Velikost: 33.8 KB 
ID: 11893   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: CPU-3.60-idle.png 
Zobrazení: 105 
Velikost: 36.2 KB 
ID: 11894   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: CPU-3.60-prime95.png 
Zobrazení: 103 
Velikost: 34.7 KB 
ID: 11895   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_1988_1280.JPG 
Zobrazení: 128 
Velikost: 337.4 KB 
ID: 11896  
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    no, pokud mate ambient 26.5 stupnu (coz v techto vedrech neni nic moc nerealneho) tak si myslim, ze ty teploty jsou zcela ok. je opravdu divna ta grafika, proc tak pece....to je opravdu divne. je tam blok tusim innovatek, s tim moc nemam zkusenosti, nevim, jak ma byt vykonny

    ale co se tyka toho CPU - je zajimave, ze dve a dve jadra maji tak rozdilne teploty. podle me bude bud spatny pritlak na cast cipu, nebo spatne IHS (krive) anebo proste spatne zkalibrovana cidla (anebo taky haluzi deska). pokud bych bral realnou teplotu jako prumer z tech ctyr teplot, tak mate teploty bez problemu. kdyz vezmu v potaz, ze rozdil mezi 3.4GHz a 3.6GHz jsou v zatezi dva stupne, tak tech necelych 4GHz byste dal na tech cca 65 stupnu ve full load (pokud byste to nenechaval na auto ale natvrdo tam dal treba 1.45V). my jsme nase testy delali s ambient pouze 21 stupnu. 5 stupnu navic v zakladu udela hodne...a taky mate o neco malo horsi komponenty...

    ono take testovat 100% zatez CPU i VGA zaroven a dlouhodobe je nerealne, zadna aplikace takto procitac nevytizi...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Ok. Dekuji za vysvetleni. Ted mi to bezi s 1.35V rucne nastavenych na 3.6G, bohuzel nejak pameti hazi errory v memtestu, takze to jeste budu resit, ale jinak bych nechal 3.6G, teploty by mely byt nizsi nez u deskou nastavenych cca 1.37. Potrapim to trosku hranim her a uvidim.

    Tech 4.0G je mozna realnych, ale nastal problem uz pri 3.8, kdy memtest zacal ihned padat. Bud to chtelo vetsi napeti (bylo tam tusim 1.39) nebo na to proste cpu nema. Ne kazdy kus je tak dobry. Tez se bojim teploty vody, ktera byla uz pres 40 stupnu. Pumpa ma bezne i tech 50, takze cim teplejsi voda, tim hure pro ni, mene se chladi. Budu dal testovat. Dekuji za vysvetleni, uz jsem si myslel, ze mam neco hodne spatne (50 stupnu v loadu na cpu proste nedam). Mozna jeste predelam uchyceni cpu bloku, novou pastu a tak. Vami pouzivana Coollaboratory byla v testu, podle ktereho jsem se pri vyberu a aplikaci pasty take ridil, ohodnocena kategorii B+, kdezto AS5ka byla A+. Je to jedna z nejlepsich dostupnych past.
    Odpovídat lze po přihlášení



Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. Vodní chlazení
    Od adock v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 11-08-2013, 22:18
  2. Vodní chlazení pro GTX 570
    Od Raymond v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-03-2013, 17:33
  3. vodni chlazeni návrh
    Od pyriah v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 31-12-2012, 15:22
  4. vodní chlazení pro CPU+GPU
    Od Blackbaron v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-11-2008, 18:15