Modrá obrazovka hned při načítaní Win XP
Dobrý den, dneska mi můj stolní PC vypověděl poslušnost. Hned při načítání Windows XP hodí modrou obrazovku(foto v příloze). Zkoušel jsem se dostat i do nouzového režimu, ale tam to hodilo poprvé jinou modrou obrazovku(také v příloze). Po opětovném restartu a snaze se dostat aspoň do nouzového režimu mi to vyhodilo stejnou modrou obrazovku jako v prvním případě. Chtěl bych požádat zdejší odborníky o radu, protože si už nevím rady.
Konfigurace PC:
CPU: AMD Athlon 64 X2 5000+
MB: Gigabyte GA-M61P-S3
RAM: 3GB Kingmax DDR2
VGA: Asus EN8800GTS 512MB
HDD: Seagate ST3320620AS 320GB
ZDROJ: Corsair HX520
TV: Leadtek Winfast PxDVR 3200 H
Systém: Legální Windows XP Home Edition SP3
Přetaktování sem zrušil, reset CMOS jsem také udělal,ale přesto stejný problém. Předem děkuji za rady
Konfigurace PC:
CPU: AMD Athlon 64 X2 5000+
MB: Gigabyte GA-M61P-S3
RAM: 3GB Kingmax DDR2
VGA: Asus EN8800GTS 512MB
HDD: Seagate ST3320620AS 320GB
ZDROJ: Corsair HX520
TV: Leadtek Winfast PxDVR 3200 H
Systém: Legální Windows XP Home Edition SP3
Přetaktování sem zrušil, reset CMOS jsem také udělal,ale přesto stejný problém. Předem děkuji za rady
Děkuji za rychlé reakce. Disk jsem právě otestoval na vadné sektory a je v pořádku. Mám tedy zkusit Memtest na paměti?
Vyndej jeden modul RAM a nech zapojen pouze jeden ve slotu DIMM1. Pokus se nabootovat pomocí Slaxu a uploadovat sem složku C:\Windows\Minidump
EDIT:
Vypni v BIOSu ACPI a CnQ
EDIT:
Vypni v BIOSu ACPI a CnQ
V jakém módu ti běží disk? Podívej se do biosu, jestli není v AHCI, pokud se po vymazání CMOSky přepnul režim řadiče tak toto může způsobovat BSOD.
Podle kevinové rady můžem nalézt přímo zdroj vyvolávající BSOD.
Ten MemTest nechej projet alespoň dvě hodinky.
Podle kevinové rady můžem nalézt přímo zdroj vyvolávající BSOD.
Ten MemTest nechej projet alespoň dvě hodinky.
Takže složku Minidump sem uploadovat nebudu, protože mám pevný disk hozený v přenosném boxu a ta složka je prázdná. AHCI mód v tom asi nebude protože v BIOSU sem tuto volbu nikdy neměl. Další uvedené postupy hned odzkouším. Ještě bych se chtěl zeptat na to ACPI- v biosu sem nalezl pouze volbu ACPI Suspend Type. Je to ono? Na výběr mám režim S1, nebo S3. Děkuji všem za rady
Po kratší odmlce se vracím, vypadá to že je vadná první RAMka, při pokusu o najetí jenom s ní se PC ani nerozjel, nahodil sem tedy druhou a zatím jsem se dostal i do systému. Budu tedy testovat jednu po druhé. Všem děkuji za podnětné rady vedoucí k vyřešení problému. Po všech testech se ozvu a napíši jak to dopadlo.
Tak po delší odmlce se opět ozývám. Celé odpoledne jsem testoval a zjistil, že dva 1GB moduly jsou v pořádku, 512MB modul v pořádku a jeden modul 512MB vadný. Záhadné je ale to, že když zapojím ty dva 1GB moduly a k tomu ještě 512MB, tak mi memtest hodí chybu. Po jednom jsou všechny tři ok.
Zkontroluj jednotlivé DIMM sloty, jestli v nich není prach. Pomocí štětečku sloty pořádně vyčisti. Pokud ani toto nepomůže zřejmě budou paměti nekompatibilní. Sice Ti to jelo rok, ale v zapojení 1 GB + 1 GB + 512 MB + 512 MB. Zapojení 1 GB + 1 GB + 512 MB nemusí býti "to pravé".
Aha, takže až dostanu z reklamace zpátky tu vadnou paměť, tak by to mělo zase jíti. No doufám že to pojede, protože jsem si na 3GB zvykl. Děkuji všem za řešení problému. Pročištění těch slotů vyzkouším zítra ráno.
Děkuji za optání. No na vyřízení reklamace zatím čekám, vyčištění nepomohlo, tak snad bude fungovat když dám ty dvě 512MB do duálu. Jak to dopadlo napíši. Přinejhorším ty dvě 512 prodám a nechám si jenom dva giga, nebo prodám i dvě gigovky a koupím kit 4 GB. To se ještě uvidí.
Stejne zajimavy je, ze to jelo dlouhou dobu bez chyb a nejedno to prestalo chodit. Otazka je vsak ta, zda-li neni lepsi mit pouze 2x1Gb moduly, protoze rozdil mezi 3GB a 2GB stejne v Xp nepoznas ani kdyz budes hrat. Vetsinou zalezi pouze na Frekvenci pameti, a to spis jeste vice na CAS. Pokud byly ty pameti jiny, Jak frekvence, tak CAS se vyrovnala do hodnot nejpomalejsi z tech pameti.
Dalsi vec je, ze neni jistota zda li pojedou 2x1BG a 2x512MB v dual channelu.
Dalsi vec je, ze neni jistota zda li pojedou 2x1BG a 2x512MB v dual channelu.
[QUOTE=Georginek;258825]Dalsi vec je, ze neni jistota zda li pojedou 2x1BG a 2x512MB v dual channelu.[/QUOTE]
Drtivá většina motherboardů dokáže 4 moduly RAM provozovat v Dual Chanellu - musela by býti dost stará, aby to neuměla.
Drtivá většina motherboardů dokáže 4 moduly RAM provozovat v Dual Chanellu - musela by býti dost stará, aby to neuměla.
Dobrý den, tak jak jsem slíbil píši že reklamace je vyřízená. Prý mi vrátí peníze. Přesto bych měl ještě jednu malou otázečku, vrácená částka by měla být ve výši původní nákupní ceny modulu, jestli se nepletu? Děkuji všem zúčastněným za pomoc s mým problémem.
Ahoj lidicky,
mam notas HP Pavilion dv6000 a mam stejnej problem jako kolega. Casto z niceho nic mi naskocilo modre okno a to opakovane. Udelal jsem podle toho co jste tu psali. Pomoci Memtestu jsem si otestoval jednotlive RAMky(2x512MB). Jedny jsou v poradku. U druheho jsem testoval a asi po 20%testu se mi zobrazila cerna obrazovka, zkousel jsem to parkrat a delalo totez, na po x-krat mi to nahlasilo chybu. Znamena to tedy,ze jedna RAM pravdepodobne doslouzila?Predem dekuji za jakoukoliv radu.
mam notas HP Pavilion dv6000 a mam stejnej problem jako kolega. Casto z niceho nic mi naskocilo modre okno a to opakovane. Udelal jsem podle toho co jste tu psali. Pomoci Memtestu jsem si otestoval jednotlive RAMky(2x512MB). Jedny jsou v poradku. U druheho jsem testoval a asi po 20%testu se mi zobrazila cerna obrazovka, zkousel jsem to parkrat a delalo totez, na po x-krat mi to nahlasilo chybu. Znamena to tedy,ze jedna RAM pravdepodobne doslouzila?Predem dekuji za jakoukoliv radu.
Testuješ z prostředí Win ? Stáhni si GoldMemory, je to bootovací CD, nabootuj z něj a otestuj moduly RAM. Pokud program zahlásí u některého modulu RAM chybu, je modul vadný ;)
Jo z Winu. No testoval jsem to pomoci Memtestu a u jedne RAMky me nahlasilo vadny modul!!Viz.obrazek nahore.
No, vyndal jsem si ty RAMky a testoval jsem je zvlast. U te prvni me to nahlasilo chybu nebo naskocila cerna obrazovka a u te druhe RAMky probehl test v poradku. Kdyz je dam dohromady, tak to obcas zase naskoci modra obrazovka.
Jestli Ti to u jednoho modulu RAM hlásí chybu, modul reklamuj nebo jej vyměň za nový kus. Je lepší, pokud testuješ pomocí bootovacího CD než-li z prostředí Win ;)
Na druhou stranu, poradny test GoldMemory neni, Prime95 memory test stresuje pameti a chipset mnohem vic... Nevyhoda samo je, ze Prime95 jede jen ve Windows a jeste se musi rozumne nastavit, viz. https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17363-otestovani-stability-pocitace-programem-prime95
Pleteš hrušky s jablky.
GoldMemory je test napsaný tak, aby jeho rutiny byly schopny v maximální míře odhalit chybující buňky pamětí. Naproti tomu Prime95 prostě počítá prvočísla a porovnává je s databází výsledků. Nejedná se o žádný specializovaný test. Navíc jakýkoli program spouštěný z Windows se pro objektivní testování RAM nehodí, protože ji není schopen otestovat celou (části paměti jsou obsazený běžícími aplikacemi a OS).
GoldMemory je test napsaný tak, aby jeho rutiny byly schopny v maximální míře odhalit chybující buňky pamětí. Naproti tomu Prime95 prostě počítá prvočísla a porovnává je s databází výsledků. Nejedná se o žádný specializovaný test. Navíc jakýkoli program spouštěný z Windows se pro objektivní testování RAM nehodí, protože ji není schopen otestovat celou (části paměti jsou obsazený běžícími aplikacemi a OS).