Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problém s RAID 0

adosl (28)|4.6.2009 12:10
Mám problém s RAID 0 polem u dvou disků Western Digital WD3200AAKS.
Pole funguje i v porovnání s mím třetím diskem je RAID rychlejší. Můj třetí disk je Western Digital Caviar Black WD6401AALS ten mám pro ukládání dat.
Na RAIDU mám nainstalované Windows 7 vše funguje perfektně až do té doby pokud chci spustit hru která je nainstalovaná v tomto RAID poli hra se buť strašně seká nebo například u zaváděcího videa u Far cry 2 se najednou video zastaví a probíhá načítání disky se pořád točí a nic se neděje hra se jako by zasekne. Pokud hru nainstaluji na třetí disk WD black tak tam jede vše bez nejmenšího problému.
Programy které jsou nainstalované na RAID disku tak fungují taky bez problémů problém je pouze ve hrách buť se sekají a nebo se stále načítají mapy a nic.
Můžete mi někdo poradit proč v hry nainstalované v RAID 0 neběží když vše ostatní ano a skvěle!
Všem děkuji za odpověď.

Ještě má sestava je:
základní deska: EVGA Classyfied raid přes Jmicron chip
grafická karta: gygabite GTX 275
procesor: core i7 920
paměti: OCZ 6gb
EditorPO (2819)|4.6.2009 13:28
Ono to asi bude prave tym, ze je to RAID 0. Data su rozdelovane sumerne medzi dva disky, pripadne viac diskov. Tento sposob RAID zapojenia je vyhodny len pre velke subory, vtedy je rychlost citania a zapisu vysoka. U malych suborov je vyhoda RAID 0 oproti klasickemu disku nulova, mozno az minusova, pretoze disky musia zakazdym vyhladavat suvisiace bloky.
RAID 0 ma nevyhodu aj v tom, ze pri zlyhani co i len jedneho disku v poli, dochadza k strate udajov celeho pola. No a cim viac diskov, tym vyssia sanca poruchy.

Mozno by bol vyhodnejsi RAID 1, ktory ma akurat nizsiu zapisovaciu rychlost oproti jedinemu disku. Je tu ale vyssia bezpecnost, pretoze pole bude funkcne az do poruchy posledneho disku.

Hry maju vacsinou velmi vela malych suborov, preto moze dochadzat k uvedenym problemom. Pripadne ma HW problem jeden z diskov.
pipous (28)|5.6.2009 11:41
stara vec.raid0 je nestabilni zalezitost,ja doporucuji raid 1 pro jeho stabilitu byt na ukor rychlosti.jeste malickost nekdy byvaji problemy pri nastaveni raidu0 kdyz das vetsi sbernici jak 64kb.podle me bohate staci 64 128 muze vytvaret problemy typu sekani tuhnuti a ruznych techto maleru
mej se cuuus
adosl (28)|5.6.2009 23:28
[QUOTE=pipous;256545]stara vec.raid0 je nestabilni zalezitost,ja doporucuji raid 1 pro jeho stabilitu byt na ukor rychlosti.jeste malickost nekdy byvaji problemy pri nastaveni raidu0 kdyz das vetsi sbernici jak 64kb.podle me bohate staci 64 128 muze vytvaret problemy typu sekani tuhnuti a ruznych techto maleru
mej se cuuus[/QUOTE]

díky problém vyřešen bylo to v tom RAIDU mel nastavenou sbernici 128kb nastavil sem 64kb a vše už jede jak má paráda díky.